Vanredan studij STEM Programa?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Ehremir
Posts: 22
Joined: 21/12/2017 11:03

#1 Vanredan studij STEM Programa?

Post by Ehremir »

TL;DR: Kako postat STEM-ovac uz full-time posao? Ne konobarisanje, noćni radi i td, neko full-time posao? I ne pitam kako naučit to sve, to je sasvim drugi problem kojeg ćemo ovdje ostavit po strani, nego koji univerzitet pruža tu flexibilnost? Jel dizanje kredite na odgođenju odplatu jedina mi mogućnost, ili šta? Ne kontam, fakat. Ono, ako si zaglibio u full-time poslu koji ti se ne dopada i imaš porodicu sezonski rad ne dolazi u obzir... you're fucked?


Realno, koje su mi ovdje opcije ako sam "zapeo" i moram radit full time, i imam taman toliko vremena da doista ozbiljno učim, ali ne i da pohađam neka obavezna predavanja?

Razumijem nužnost laboratorijskih vježbi, i kontao sam ih prenijet u zadnji semestar, pa uzet produženi godišnji ili dat skroz otkaz, da i njih se riješim, no, izgleda da nijedan univerzitet nema takvu flexibilnost, pa ni Burch, za koji sam bio spreman plaćat 7000 godinu.

I zašto, fakat, su ubjeđeni naši profesori da moramo pohađat njihova predavanja u amfiteatru od 200 studenata, gdje jedva čuješ sta priča, i treba ti dvogled da vidiš šta piše, dok u 2021 na internetu postoje predavanja internacionalnih edukatora koji to svakako bolje objasne (ne pričam o YT-Videima, nego o de facto snimcima predavanja internacionalnih univerziteta, koji te postavljaju na internet). Uz to, kad ih pitaš za konsultacije, uhvatiš is 1-2 u semestru. Pa šta seru onda?
User avatar
olensoner
Posts: 1151
Joined: 24/01/2008 19:34

#2 Re: Vanredan studij STEM Programa?

Post by olensoner »

Nije mi poznato da je kod nas moguce studirati vanredno, bar ne na ozbiljnijim fakultetima.
Sta je motiv za studij, interesovanje za neku oblast ili promjena karijere? Ako ti ne treba diploma i ako si dovoljno discipliniran, organizovan, sam mozes nauciti da znas neku oblast bolje nego svrsenici fakulteta.
Ehremir
Posts: 22
Joined: 21/12/2017 11:03

#3 Re: Vanredan studij STEM Programa?

Post by Ehremir »

olensoner wrote: 12/05/2021 09:43 Nije mi poznato da je kod nas moguce studirati vanredno, bar ne na ozbiljnijim fakultetima.
Sta je motiv za studij, interesovanje za neku oblast ili promjena karijere? Ako ti ne treba diploma i ako si dovoljno discipliniran, organizovan, sam mozes nauciti da znas neku oblast bolje nego svrsenici fakulteta.
To mi je malo bezveze, kako da neko postane STEM-ovac a da nema finansijsku podršku (da ne mora radit) ili da ne mora konobarisat ili sezonski radit (ili ne može iz različitih razloga?) Šta je predviđeno za takve ljude?

Motiv je promjena karijere. Elektrotehničar Energetike sam IV Stepen SSS, i sit sam "tehničarskih" poslova. Želio bi da postanem inžinjer. Sam poslodavac nema mnogo za to razumjevanja, a imam ponudu da radim u call centru od kuce, gdje bi radio full-time, al bi imao dosta vremena da učim i ne bi gubio vrijeme na terenu i slično. Matematika mi je isto poznata do višeintegralnog calculusa i mutlivarijabilnih diferencijalnih jednačina... al' pojma nemam šta dalje da radim sa života.

Da dignem jebeni kredit sa odgođenim plaćanjem??????? wtf
Post Reply