Vaninstitucionalno djelovanje

Hoce li velikosrpski faktor skupiti hrabrosti da djeluje vaninstitucionalno ?

Hoce jer misle da nece biti reakcije drzavnih organa
7
29%
Hoce i spremaju se za neizbjezni sukob sa drzavnim organima
5
21%
Nece jer znaju da to vodi u direktnu konfrontaciju u kojoj ne mogu pobjediti
10
42%
Nece jer njihovo djelovanje nema ideolosku pozadinu nego koriste politiku za vlastito bogacenje
2
8%

Total votes: 24

nosara

#26 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by nosara »

1gorstak wrote: Secesija je vojno sprijecena a potpunu kapitulaciju VRS-a bi se platilo previsokom cijenom (na obe strane), ako bi mi to uopste bili u stanju postici. To sto je BiH dobila srednji nivo vlasti nije poraz, niti se potpisivanjem tog sporazuma stalo s naporima ka jacanju BiH. Sta to oni sada mogu uraditi da bi sa srednjeg nivoa vlasti ugrozili drzavu ? Zavrnuti nam plin u Zvorniku ? E sile i jada.
:lol:

Ja mislio ti zaozbiljan... :-)
1gorstak

#27 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

Banksy wrote:Pa ti onda pitaš imaju li hrabrosti ... jok, eto mi imamo hrabrosti, bogati ne budali ...
Nije u pitanju hrabrost već moć koja im je DATA u ruke. Da je upotrebe kad ONI budu željeli.
Prvo, sta je bila alternativa tom mirovnom sporazumu i drugo, kako se to entitetskim glasanjem moze dovesti u pitanje funkcionisanje postojecih drzavnih organa ? UIO, drzavna policija, Sud BiH, granicna sluzba (...) djeluju na osnovu vec donesenih drzavnih zakona. Da bi se taj zakon promjenio, potrebna je parlamentarna procedura jer srednji nivo vlasti ne moze samostalno mijenjati drzavni zakon. Pa izvoli, sta to konkretno velikosrpski faktor moze uraditi ?
1gorstak

#28 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

nosara wrote:
1gorstak wrote: Secesija je vojno sprijecena a potpunu kapitulaciju VRS-a bi se platilo previsokom cijenom (na obe strane), ako bi mi to uopste bili u stanju postici. To sto je BiH dobila srednji nivo vlasti nije poraz, niti se potpisivanjem tog sporazuma stalo s naporima ka jacanju BiH. Sta to oni sada mogu uraditi da bi sa srednjeg nivoa vlasti ugrozili drzavu ? Zavrnuti nam plin u Zvorniku ? E sile i jada.
:lol:

Ja mislio ti zaozbiljan... :-)
Samo se ti zadrzi na argumentima. Zasad si me natjerao da obucem dzemper, sta je sljedece u arsenalu velikosrpskog faktora ?
1gorstak

#29 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:Ovdje je pat pozicija vec 15 godina i nijedna strana nema potrebe da donosi bilo kakve ishitrene poteze sa nepoznatim posljedicama. U sustini, u slucaju rs-a vjerovatno postoje samo 2-3 stvari koje bi ih mogle natjerati da djeluju vaninstitucionalno - ukidanje rs-a, entitetsko glasanje i mozda jos poneka stvar.
Ukidanje entiteta nije potrebno. Ogranicavanje entitetskog glasanja jeste potrebno zbog zloupotreba (koje spominje i Ivanic) pa ostaje samo jos ta "poneka stvar". Sta je ta "poneka stvar" koja opravdava vaninstitucionalno djelovanje ?

p.s. ako ne mislis da postoji separatisticki projekat, nema potrebe da se raspravlja o tom hoce li separatisti djelovati vaninstitucionalno kako bi rusili drzavu
vivaldi

#30 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Prvo, sta je bila alternativa tom mirovnom sporazumu i drugo, kako se to entitetskim glasanjem moze dovesti u pitanje funkcionisanje postojecih drzavnih organa ? UIO, drzavna policija, Sud BiH, granicna sluzba (...) djeluju na osnovu vec donesenih drzavnih zakona. Da bi se taj zakon promjenio, potrebna je parlamentarna procedura jer srednji nivo vlasti ne moze samostalno mijenjati drzavni zakon. Pa izvoli, sta to konkretno velikosrpski faktor moze uraditi ?
Gorstak, u pravu si samo za Dejton, a sve ostalo sto si nabrojao je buranija koja jede pare.
UIO - ionako svi dobiju svoje tj. svima se vrati onoliko koliko su dali.
drzavna policija - iskreno i ne znam sta rade. Hvataju sitnu ribu bas kao i prije sto su hvatali.
sud bih - isto kao i policija, (kod nas ima politicara sa desetinama prijava vec godinama, ali i dalje vedre i oblace)
granicna sluzba - mislim da je otprilike efikasna tek toliko da sama sebe izdrzava.

Medjutim, problem je sto sve te zajednicke inistucije funkcionisu na staklenim nogama. Dovoljan je samo jedan tel.poziv ili sms da sutradan nijedan funkcioner iz bilo kojeg naroda ne dodje na posao i sve pada u vodu. To automatski prestaju biti zajednicke sluzbe i postaju sluzbe jednog naroda ili jednog entiteta. To se vidjelo i na primjeru federacije kada su hrvati nedavno izasli iz vlade.
1gorstak

#31 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Prvo, sta je bila alternativa tom mirovnom sporazumu i drugo, kako se to entitetskim glasanjem moze dovesti u pitanje funkcionisanje postojecih drzavnih organa ? UIO, drzavna policija, Sud BiH, granicna sluzba (...) djeluju na osnovu vec donesenih drzavnih zakona. Da bi se taj zakon promjenio, potrebna je parlamentarna procedura jer srednji nivo vlasti ne moze samostalno mijenjati drzavni zakon. Pa izvoli, sta to konkretno velikosrpski faktor moze uraditi ?
Gorstak, u pravu si samo za Dejton, a sve ostalo sto si nabrojao je buranija koja jede pare.
UIO - ionako svi dobiju svoje tj. svima se vrati onoliko koliko su dali.
drzavna policija - iskreno i ne znam sta rade. Hvataju sitnu ribu bas kao i prije sto su hvatali.
sud bih - isto kao i policija, (kod nas ima politicara sa desetinama prijava vec godinama, ali i dalje vedre i oblace)
granicna sluzba - mislim da je otprilike efikasna tek toliko da sama sebe izdrzava.

Medjutim, problem je sto sve te zajednicke inistucije funkcionisu na staklenim nogama. Dovoljan je samo jedan tel.poziv ili sms da sutradan nijedan funkcioner iz bilo kojeg naroda ne dodje na posao i sve pada u vodu. To automatski prestaju biti zajednicke sluzbe i postaju sluzbe jednog naroda ili jednog entiteta. To se vidjelo i na primjeru federacije kada su hrvati nedavno izasli iz vlade.
Prazna mjesta koja nakon tog jednog telefonskog poziva napuste odredjeni kadrovi, bice popunjena drugim kadrovima. Ostaje zakonski okvir za djelovanje tih instutucija a onda slijede i sankcije protiv onih koji krse zakon.
vivaldi

#32 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:
vivaldi wrote:Ovdje je pat pozicija vec 15 godina i nijedna strana nema potrebe da donosi bilo kakve ishitrene poteze sa nepoznatim posljedicama. U sustini, u slucaju rs-a vjerovatno postoje samo 2-3 stvari koje bi ih mogle natjerati da djeluju vaninstitucionalno - ukidanje rs-a, entitetsko glasanje i mozda jos poneka stvar.
Ukidanje entiteta nije potrebno. Ogranicavanje entitetskog glasanja jeste potrebno zbog zloupotreba (koje spominje i Ivanic) pa ostaje samo jos ta "poneka stvar". Sta je ta "poneka stvar" koja opravdava vaninstitucionalno djelovanje ?

p.s. ako ne mislis da postoji separatisticki projekat, nema potrebe da se raspravlja o tom hoce li separatisti djelovati vaninstitucionalno kako bi rusili drzavu
ovdje je potrebno mnogo stvari, ali vecina ih jednostavno nije izvodiva. Sam kazes da je potrebno ogranicavanje enitetskog glasanja. Ja te pitam kako?

Ukoliko je to stvarno njihov nacionalni interes kao sto se bar cini tako, ne postoji nacin da natjeras bilo koga da prihvati nesto sto nece jer ce ti odmah zaprijetiti povlacenjem iz instucija, proglasavanjem nekih zakona nevazecim na teritoriji entiteta, protesti...Razumijes li sta hocu da kazem?
To mozes samo silom sprijeciti, ali je i to nemoguce. Nema sanse da bi cak i amerikanci kao najveci zagovornici jake BiH dozvolili bilo kakve ratne igre zbog "tamo nekog entitetskog glasanja" jer niko nece dozvoliti da se politicke razmirice rjesavaju vojnim putem. Na kraju krajeva bezbroj zemalja sirom svijeta ima razlicitih unutrasnjih politickih problema koji u manjoj ili vecoj mjeri cine zemlje nefunkcionalnim, ali se zbog toga ne pocinju ratovi. Nrocito u nasem slucaju gdje se nasi problemi fakticki ni na koji nacin ne odrazavaju ni na koga drugom sem na nas same.
vivaldi

#33 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Prazna mjesta koja nakon tog jednog telefonskog poziva napuste odredjeni kadrovi, bice popunjena drugim kadrovima. Ostaje zakonski okvir za djelovanje tih instutucija a onda slijede i sankcije protiv onih koji krse zakon.
Ovo je vec neozbiljno od tebe. Kojim kadrovima?
Pa sta ti mislis da se sada kadrovi iz rs-a povuku iz institucija da ces ti na njihovo mjesto postaviti koga ti hoces?
Bogicevica umjesto Spirica ili Lazovica umjesto radmanovica? Ivicu sarica umjesto Bevande ili galijasevica za ministra sigurnosti?
Pa zar mislis da bi te odluke bilo ko sprovodio?
1gorstak

#34 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:

ovdje je potrebno mnogo stvari, ali vecina ih jednostavno nije izvodiva. Sam kazes da je potrebno ogranicavanje enitetskog glasanja. Ja te pitam kako?
Neka ih se prestane zloupotrebljavati pa nece biti potrebe da ih se ogranicava. A ako se nastavi sa zloupotrebama, kada BiH za 30 godina bude crna rupa Evrope, neko bitan u svijetu ce macem presjeci taj cvor. Sa bosnjackom demografskom vecinom od 65 ili 70 %, to je sasvim realan scenario.
vivaldi wrote:Ukoliko je to stvarno njihov nacionalni interes kao sto se bar cini tako, ne postoji nacin da natjeras bilo koga da prihvati nesto sto nece jer ce ti odmah zaprijetiti povlacenjem iz instucija, proglasavanjem nekih zakona nevazecim na teritoriji entiteta, protesti...Razumijes li sta hocu da kazem?
Ne razumijem. Moze li opstina Derventa onemoguciti sprovodjenja zakona manjeg entiteta na tlu te opstine ?
Last edited by 1gorstak on 26/11/2009 16:23, edited 1 time in total.
1gorstak

#35 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:
1gorstak wrote:Prazna mjesta koja nakon tog jednog telefonskog poziva napuste odredjeni kadrovi, bice popunjena drugim kadrovima. Ostaje zakonski okvir za djelovanje tih instutucija a onda slijede i sankcije protiv onih koji krse zakon.
Ovo je vec neozbiljno od tebe. Kojim kadrovima?
Pa sta ti mislis da se sada kadrovi iz rs-a povuku iz institucija da ces ti na njihovo mjesto postaviti koga ti hoces?
Bogicevica umjesto Spirica ili Lazovica umjesto radmanovica? Ivicu sarica umjesto Bevande ili galijasevica za ministra sigurnosti?
Pa zar mislis da bi te odluke bilo ko sprovodio?
Vazi li odredjeni zakon ili ne vazi nije stvar tvoje dobre volje, niti se drzavni zakon moze osporiti s opstinskog, kantonalnog ili entiteskog nivoa. Prazna mjesta bi sigurno bila popunjena jer se punovaznost zakona ne moze osporiti jednim telefonskim pozivom.
1gorstak

#36 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

Nije ni cudo da je velikosrpstvo jos uvijek jako kada je tako rasireno (neutemeljeno) uvjerenje da je sprovodjenje drzavnih zakona na tlu manjeg entiteta stvar dobre volje tog entiteta a ne zakonska obaveza.
vivaldi

#37 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by vivaldi »

1gorstak wrote:Neka ih se prestane zloupotrebljavati pa nece biti potrebe da ih se ogranicava. A ako se nastavi sa zloupotrebama, kada BiH za 30 godina bude crna rupa Evrope, neko bitan u svijetu ce macem presjeci taj cvor. Sa bosnjackom demografskom vecinom od 65 ili 70 %, to je sasvim realan scenario.
To entitetsko glasanje nije na lutriji dobijeno vec u dejtonu, a druga stvar ono sto je za jedne zloupotreba za druge je zastita od preglasavanja i nametanja. Srbima je to ocigledno zakonski temelj da im se ne ponovi preglasavanje iz 91.
Medjutim ja opet ponavljam, ovdje mnoge stvari nisu normlane niti ce sasvim sigurno jos dugo biti. Svi imaju svoje interese koji su uglavnom dijametralno suprotni, a i svi imaju svoje velike saveznike koji im na neki nacin garantuju da
"s vana" nista nece moci biti nametnuto.
1gorstak wrote:Vazi li odredjeni zakon ili ne vazi nije stvar tvoje dobre volje, niti se drzavni zakon moze osporiti s opstinskog, kantonalnog ili entiteskog nivoa. Prazna mjesta bi sigurno bila popunjena jer se punovaznost zakona ne moze osporiti jednim telefonskim pozivom.
Jednim tel. pozivom si nedavno imao krizu federalne vlade, vec sam ti napisao. Sto se tice drzavnih i bilo kakvih zakona oni gorstak nazalost jesu stvar volje mocnika jer se milion zakonskih i entitetskih i drzavnih zakona primjenjuje onako kako kome odgovara.
1gorstak wrote:Nije ni cudo da je velikosrpstvo jos uvijek tako jako kada je tako rasireno (neutemeljeno) uvjerenje da je sprovodjenje drzavnih zakona na tlu manjeg entiteta stvar dobre volje tog entiteta a ne zakonska obaveza.
PS: ne znam odakle ti sad ovo da komentarisuci moje postove ubacujes bilo kakve velikosprske pridjeve. Ja ti pricam o onome sto se desava svaki dan u nasem politickom zivotu.
Neki dan ovde neko napisa da su 90% srba u rs-u nacisti, ali ti si imao cini mi se neki onako pedagoski pristup tom komentaru, ali ok.
1gorstak

#38 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

vivaldi wrote:Jednim tel. pozivom si nedavno imao krizu federalne vlade, vec sam ti napisao. Sto se tice drzavnih i bilo kakvih zakona oni gorstak nazalost jesu stvar volje mocnika jer se milion zakonskih i entitetskih i drzavnih zakona primjenjuje onako kako kome odgovara.
Vladu se moze raspustiti jednim telefonskim pozivom, za promjenu zakona je potrebna parlamentarna procedura. Entitet se moze baviti entitetskim zakonima, sprovodjenje drzavnih zakona je iznad entitetskog nivoa. Sluzbenici granicne sluzbe, SIPA-e ili drzavnog tuzilastva ne djeluju na prostoru manjeg entiteta jer im je to skupstina ili vlada manjeg entiteta dozvolila, nego zato sto je to definisano drzavnim zakonom. Promjene tog stanja treba traziti u parlamentu BiH.
vivaldi wrote:PS: ne znam odakle ti sad ovo da komentarisuci moje postove ubacujes bilo kakve velikosprske pridjeve. Ja ti pricam o onome sto se desava svaki dan u nasem politickom zivotu.
Neki dan ovde neko napisa da su 90% srba u rs-u nacisti, ali ti si imao cini mi se neki onako pedagoski pristup tom komentaru, ali ok.
Nisam mislio na tebe, izvinjavam se zbog nesporazuma, a to sto sam na tu sovinisticku tezu o srpskom narodu odgovorio "pedagoski" jeste posljedica nedavnog upozorenja od strane moderatora .... ispuc'o sam sve zute kartone, pa sada moram kao po jajima. Sa svakim fino. :x

:)
nezavisni

#39 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by nezavisni »

Prije ili kasnije, stvari ce se morati rijesiti vaninstitucijalno - silom!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#40 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by Hame_ »

ajrokrem wrote:pa zar zaista mislis da dodik ovo radi i prica da nema zaledje iza sebe. pri tome ne mislim na srbiju, vec na medjunarodni kapital koji on pusta da dodje...dal' je to hamovic il' mozda njemci (srbija im nudi dio EPS-a za hid.el morava i djerdap, milijarde su u pitanju, a u paketu se spominje el.energetski sektor srpske) to i nije toliko bitno, a para vrti...i politicke odluke.
To sa RS nema veze (to se drugačije odrađuje i RS tu "nema niđe - a gdje smo mi tu? nema nas" zahvaljujući "braći" preko Drine) - švabe čekaju "bingo" od srbije i znaju gdje se kolo vodi.

Znači, uslov svih uslova za daljnji put srbije u EU je... Dojče Telekom!

*I da se razumijemo, tu nije kraj (nešto kao u Hrvatskoj, sve prodaš ali opet fali - valja i morsku obalu prodat) valja prodat sve što je njima zapelo za oko. A zašto? Pa zato što smo mi ovdje uvijek bili iskorištavani i navikli ljudi - i mi i oni na tu simbiozu uzajamne pomoći :run:
1gorstak

#41 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

nezavisni wrote:Prije ili kasnije, stvari ce se morati rijesiti vaninstitucionalno - silom!
Ja se nadam da velikosrpski faktor nece povuci nikakve glupe poteze jer bi trebali da znaju da to vodi u direktnu konfrontaciju u kojoj ne mogu pobjediti. Zasto ti mislis da se ovo ipak hoce rjesavati silom i kako izgleda taj tvoj scenario ?
nezavisni

#42 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by nezavisni »

1gorstak wrote:
nezavisni wrote:Prije ili kasnije, stvari ce se morati rijesiti vaninstitucionalno - silom!
Ja se nadam da velikosrpski faktor nece povuci nikakve glupe poteze jer bi trebali da znaju da to vodi u direktnu konfrontaciju u kojoj ne mogu pobjediti. Zasto ti mislis da se ovo ipak hoce rjesavati silom i kako izgleda taj tvoj scenario ?
Kada parlament RS-a jednog dana proglasi drzavne zakone nevazecim na toj teritoriji, sta ce se tada desiti? Ko ce to osigurati njihovo provodjenje? Hoce li se morati upotrijebiti sila?
A dok se ti nadas da velikosprski faktor nece povuci nikakve glupe poteze, dotle se oni nadaju da ovi drugi takodjer, nece povuci nikakve glupe poteze (upotrijebiti silu)... nekoga ce nada, da prostis, zahebat...
1gorstak

#43 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

nezavisni wrote:
1gorstak wrote:
Kada parlament RS-a jednog dana proglasi drzavne zakone nevazecim na toj teritoriji, sta ce se tada desiti? Ko ce to osigurati njihovo provodjenje? Hoce li se morati upotrijebiti sila?
A dok se ti nadas da velikosprski faktor nece povuci nikakve glupe poteze, dotle se oni nadaju da ovi drugi takodjer, nece povuci nikakve glupe poteze (upotrijebiti silu)... nekoga ce nada, da prostis, zahebat...
Pa eto, ako Sarajevo (recimo Tihic) izda i drzava ne poduzme korake kojim se sankcionise to velikosrpsko divljanje, lovacki karabin s optikom u ruke, ranac na ledja i u lov na Dodikove policajce. A ima nas dosta koji bi tako postupili. Znaci to je neka najnepovoljnija opcija, malo bolja bi bila da Sarajevo djeluje u skladu sa zakonom i sankcionise separatisticko djelovanje, a najbolja bi bila da separatisti uopste ne povlace glupe poteze.
ajrokrem

#44 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by ajrokrem »

1gorstak wrote: Pa eto, ako Sarajevo (recimo Tihic) izda i drzava ne poduzme korake kojim se sankcionise to velikosrpsko divljanje, lovacki karabin s optikom u ruke, ranac na ledja i u lov na Dodikove policajce. A ima nas dosta koji bi tako postupili. Znaci to je neka najnepovoljnija opcija, malo bolja bi bila da Sarajevo djeluje u skladu sa zakonom i sankcionise separatisticko djelovanje, a najbolja bi bila da separatisti uopste ne povlace glupe poteze.

1gorstak, ja taman pomislih, vidju ovog, ozbiljan i razuman, kad on konta produzeni lovacki vikend vaninstitucionalnim djelovanjem.
1gorstak

#45 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

ajrokrem wrote:
1gorstak wrote: Pa eto, ako Sarajevo (recimo Tihic) izda i drzava ne poduzme korake kojim se sankcionise to velikosrpsko divljanje, lovacki karabin s optikom u ruke, ranac na ledja i u lov na Dodikove policajce. A ima nas dosta koji bi tako postupili. Znaci to je neka najnepovoljnija opcija, malo bolja bi bila da Sarajevo djeluje u skladu sa zakonom i sankcionise separatisticko djelovanje, a najbolja bi bila da separatisti uopste ne povlace glupe poteze.

1gorstak, ja taman pomislih, vidju ovog, ozbiljan i razuman, kad on konta produzeni lovacki vikend vaninstitucionalnim djelovanjem.
Ma ne. Ja se zalazem za postivanje zakona, a reakcija bi bila upravo to, reakcija. Ili ti pustas da te neko gazi ?
ajrokrem

#46 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by ajrokrem »

1gorstak wrote:
ajrokrem wrote:

Ma ne. Ja se zalazem za postivanje zakona, a reakcija bi bila upravo to, reakcija. Ili ti pustas da te neko gazi ?
hmmm, mozda, u nekom marginalnom obimu, taman u onolikoj mjeri koliko bi bilo i onih koji bi rekli "e nek smo se i njih rjesili, sad smo bar svi svoji i na svome"...pricamo ovde o krajnjem strahu bosnjaka, "otcjepljenje rs-a", jel' tako???
moje misljenje, kao jednog srbina koji je i u federaciji i u rs-u, da je to jedna, aj da kazemo, fikcija, o kojoj tesko da mozes cuti u razgovoru sa obicnim covjekom. ne kazem da to prosjecan srbin ne bi onako intimno volio (ko prosjecan slovenac, hrvat, musliman, pocetkom '90.) al' i taj prosjecan srbin ima dovoljno razuma da je svjestan da time ne bi skoro nista dobio, a mnogo bi izgubio. formalno-pravno bitisanje u formi neceg sto se zove drzava bih, za prosjecnog srbina je prihvatljiva, jer uz postojanje rs-a i njenih institucionalnih kapaciteta, omogucava mu (ni drugima to nije uskraceno) prije svega slobodno kretanje.
a to sto kod srba nema zelje, a tesko da ce je i u doglednoj buducnosti biti, za nekom "duhovnom" nadgradnjom, koja se manifestuje u mahanju zastavama (plavo-zutim), pjevanjem bosni, navijanjem za reprezentativne selekcije...to ne bi trebalo da je u prvom planu. ekonomija treba, i u sustini, jedino i moze da bude kohezioni faktor, jer svima guzica zine na pare, tu smo svi isti...
1gorstak

#47 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

ajrokrem wrote:...moje misljenje, kao jednog srbina koji je i u federaciji i u rs-u, da je to jedna, aj da kazemo, fikcija...
Odlicno onda. Ostaje nam da se u miru i sljedecih 20-30 godina nastavimo medjusobno gnjaviti po pitanju nadleznosti i funkcionisanja drzavnih organa (a i to se moze lako zaustaviti promjenom naziva i obiljezja manjeg entiteta, jer bi tada bilo svejedno na kojem su nivou vlasti odredjene nadleznosti).
ajrokrem

#48 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by ajrokrem »

1gorstak wrote:
ajrokrem wrote:...moje misljenje, kao jednog srbina koji je i u federaciji i u rs-u, da je to jedna, aj da kazemo, fikcija...
Odlicno onda. Ostaje nam da se u miru i sljedecih 20-30 godina nastavimo medjusobno gnjaviti po pitanju nadleznosti i funkcionisanja drzavnih organa (a i to se moze lako zaustaviti promjenom naziva i obiljezja manjeg entiteta, jer bi tada bilo svejedno na kojem su nivou vlasti odredjene nadleznosti).
ja ti rekoh u sta da ne diras, ne vadi samo ono sto ti oku milo...
1gorstak

#49 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by 1gorstak »

ajrokrem wrote:
1gorstak wrote:
ja ti rekoh u sta da ne diras, ne vadi samo ono sto ti oku milo...
Te nadleznosti su otete od drzave ratom, a vraca ih se lobiranjem u Vasingtonu i Briselu kao i (legalnim) manevrima u drzavnim organima, bez ikakvog nasilja. Dejtonski sporazum je (kao i Vasingtonski sporazum) samo jedna faza u hodu drzave ka samoodrzivosti, samo komad papira. Bitno je da nema nasilja, a u sljedecih 20-30 godina BiH ce biti jos jaca nego danas.
ajrokrem

#50 Re: Vaninstitucionalno djelovanje

Post by ajrokrem »

1gorstak wrote:
Te nadleznosti su otete od drzave ratom, a vraca ih se lobiranjem u Vasingtonu i Briselu kao i (legalnim) manevrima u drzavnim organima, bez ikakvog nasilja. Dejtonski sporazum je (kao i Vasingtonski sporazum) samo jedna faza u hodu drzave ka samoodrzivosti, samo komad papira. Bitno je da nema nasilja, a u sljedecih 20-30 godina BiH ce biti jos jaca nego danas.
od koje drzave otete jugoslavije???
Post Reply