Vakcinacija djece, trudnica i porodilja protiv Covida

Moderator: O'zone

Locked
User avatar
spinel_
Posts: 6633
Joined: 15/11/2013 02:33

#1 Vakcinacija djece, trudnica i porodilja protiv Covida

Post by spinel_ »

U zvaničnim dostavljenim uputstvima proizvođača vakcina navedeno je za Sputnik vakcinu da se primjenjuje "kod odraslih starijih od 18 godina starosti. Kontraindikacije: trudnoća i dojenje; uzrast ispod 18 godina (zbog nedostatka podataka o sigurnosti i djelotvornosti). Primjena tokom trudnoće i dojenja: Lijek je kontraindikovan tokom trudnoće i dojenja, jer njegova efikasnost i sigurnost u tim periodima nisu proučavani.". Ovo nedvosmisleno znači da primjena vakcine nije dopuštena, jer bi pogoršala zdravstveno stanje ili ugrozila život.
Vakcine AstraZeneca, Sinovac i Sinopharm isključivo se primjenjuju po uputstvu: "18 godina i stariji", a Pfizer: "Osobe iznad 16 godina i starije." Za vakcine Moderna nije dostavljeno uputstvo proizvođača.



Image
Image
Image
Image
Gray
Posts: 4008
Joined: 14/06/2005 02:47

#2 Re: Vakcinacija djece, trudnica i porodilja protiv Covida

Post by Gray »

Gdje si Mirnese, iz paštete izlaziš na forumu sada :D

Logično je da piše da nije odobrena za djecu, trudnice i slično, ali ne zato sto je opasna ili što će im narušiti zdravlje, nego zato sto za te populacije nije prošla klinička ispitivanja.

Za djecu je npr Pfizer odobren u sad od 6 godina cii mi se. To ne znači da je prije bio opasan nego samo da nije bila provedena procedura za odobrenje, nije provedeno kliničko ispitivanje na toj populaciji. Kada bude provedeno bit će odobrena.

Kada slušaš antivaksere čudo je da su vakcinisani uopšte živi, trebali su svi pomrijeti do sada.
Locked