GAU 8 wrote:
Da li je netko (g. Štabek naprimjer) tvrdio da je "moguće kreirati energiju iz ničega"?! Štabek je izazvao "negativne reakcije" pominjući "perpetum mobile" uz svoj "uzgonski motor" (mada se ne radi niti obrazlaže "pokretanje ni iz čega"). Sjećam se jednog podnaslova: "Šta to tjera vodu nebu pod oblake?" Naravno da se promjena gustina (količine materije u određenoj zapremini prostora) neće ostvariti samo od sebe ("ni iz čega"), ali ne treba olako odbacivati ideju za praktično ostvarivanje, u kontrolisanim i izazvanim uslovima, pojava i procesa koji se svakodnevno odvijaju u prirodi. Pogotovu ne treba "blokirati" ni razmišljanja na tu temu (jer su najneobičnije i netipične ideje izrodile i najgenijalnija praktična rješenja).
G.Štabek, uz svo dužno poštovanje, vjerovatno ne razumije šta znači pojam "energija" Najočitije se to vidi iz sljedećeg citata:
"Energija je prvenstveno gravitacija, elementarna sila koja je sastavni dio postojanja materije."
1) Energija nije sila. Konverzijom energije mozemo proizvesti (mehaničku) silu, ili obrnuto.
Zatim navodi primjer GE1GE - vodopad kao "stroj" koji mu je dao ideju za GE3GE. Svi znamo šta pokrece jedan vodopad i znamo, da to što pokreće vodopad, ne pokreće GE3GE, tako da nema smisla porediti ta 2 stroja.
Kruženje vode u prirodi je rezultat vodikove fuzije u Suncu. Dakle nuklearnom fuzijom oslobadja se energija koja elektromagnetim zracenjem dolazi na Zemlju, ciji dio se manifestuje zagrijavanjem vode na Zemlji i "vodenim ciklusom". Zapravo, sve što imamo je rezultat vodikove fuzije na Suncu.
Kruženje GE3GE je rezultat ...?????
Cisto radi boljeg razumijevanja problematike.
Ja mogu tvrditi i evo tvrdim da toplinska energija uopce i nije energija vec je jednostavno neka ENERGETSKA FORMA , ENERGETSKI OBLIK neophodan u ENERGETSKOJ TRANSFORMACIJI IZ JEDNE U DRUGU VRSTU ENERGIJE.
Kao primjer navodim slijedece:
a)Kod klipnih motora ,motora SUS(sa unutarnjim sagorijevanjem) kemijska energija goriva se procesom sagorijevanja pretvata u potencijalnu energiju ,a potencijalna enerija se djelovanjem pritiska na povrsinu klipa pretvara u energiju kretanja-mehanicku energiju tj. U NAMA,KORISNU ENERGIJU.
b)Kod turbomlaznog motora se procesom sagorijevanja ,kemijska energija goriva pretvara u kinetičku("brzinsku energiju") čiji rezultat je sila kao posljedica promjene kolicine kretanja fluidne mase u jedinici vremena.Korisna sila koja pokrece letjelicu.
Dakle.Ovo su dva slucaja energetske transformacije u kojoj je osnovni proces - proces sagorijevanja, gdje se u
prvom dobije potencijalna energija pa transformira u mehanicku energiju a u drugom
kineticka energija koja opet izaziva kretanje.
Sada pogledajmo energetsku transformaciju u kojoj nema procesa sagorijevanja.
Neko prirodno ili umjetno jezero .
To jezero ima potencijalnu energiju.Nama nekorisnu ako ne postoji mogucnost kretanja tekucine iz jezera od jedne do druge ekvipotencijalne plohe ,ali samo u smjeru ploha nizeg potencijala.
Ako postoji ta mogucnost ,iz jezera ce teci neka masa vode ,potok ili rijeka, a mi cemo kazati kako se potencijalna energija pretvorila u kineticku energiju.
Dali cemo mi tu kineticku energiju na raspolaganju koristiti ili ne zavisi od nas.
Tehnicka rjesenja postoje i koriste se.Tu je sve jasno.Jasno je da bi koristili neku potencijalnu energiju nekog jezera tu
potencijalnu energiju moramo transformirati u kineticku energiju-energiju kretanja, pa tek onda iz te raspolozive energije mozemo dobiti mehanicku energiju ili elektricnu ili koju god hocemo.
ALI......ALI. Zasto je cudno ako netko kaze.Evo ja cu dobiti mehanicku energiju DIREKTNO IZ POTENCIJALNE ENERGIJE VODENE MASE.
Necu najprije potencijalnu energiju transformirati u kineticku pa u mehanicku, vec cu odmah ici direktno iz potencijalne u mehanicku energiju - energiju kretanja.
Koliko ja znam ne postoji zakon koji sprjecava tako nesto.
A dali je ideja revolucionarna.NIJE.
Pa Arhimed je na taj nacin dobio kretanje jos prije 2250 godina .
Dakle odgovor na tvoje pitanje je:
AKO JE GE1GE VODENICA ILI HIDROELEKTRANA , gdje se potencijalna enegija vodene mase najprije pretvara u kineticku energiju te iste mase , a zatim ta kineticka u mehanicku - nama korisnu energiju,
onda je GE3GE uredjaj gdje se potencijalna energija
DIREKTNO PRETVARA U mehanicku energiju. Dali u nama korisnu energiju-TO JE PITANJE.
Neki misle da
ne a neki misle da
DA a ja pripadam ovoj drugoj grupi..