UZGOJ MALINA
Moderator: anex
- Mu'min
#26 Re: UZGOJ MALINA
Vrlo korisno a bosansko:
https://www.facebook.com/rasadnikjagoda
https://www.facebook.com/rasadnikjagoda
- @mba
#27 Re: UZGOJ MALINA
esselamu aleikum
jako interesantno
jako interesantno
- saiks
#28 Re: UZGOJ MALINA
Di ste malinari,sta ste se usutili.
Gdje kupiti maline,koju sortu,planiram saditi,ali pojma nemam sta i kako i koliko
Kazu u Bugojnu,napravili pravi bum s malinjacima. Sta vi mislite,oce li i kad doci do zasicenja trzista malinama,jer se raja sve vise okrece tome
Gdje kupiti maline,koju sortu,planiram saditi,ali pojma nemam sta i kako i koliko
Kazu u Bugojnu,napravili pravi bum s malinjacima. Sta vi mislite,oce li i kad doci do zasicenja trzista malinama,jer se raja sve vise okrece tome
-
5korpus
#30 Re: UZGOJ MALINA
Da ti vidis buma od malina u Krajini 
-
sokkia
#31 Re: UZGOJ MALINA
Nije samo u Krajini, ove godine su malinari profitrali samo tako, svi se fale koliko su imali kg i koju su lovu digli.5korpus wrote:Da ti vidis buma od malina u Krajini
Pa kad mogu oni zašto ne bi i ja, i aBd. jedno 2 dunuma sad na jesen
- JThomas
#32 Re: UZGOJ MALINA
sve ide za izvoz i ne bi trebalo doći do zasićenja. veleotkupnici koliko god da otkupe od malih utuše vani.
- began
#33 Re: UZGOJ MALINA
Pozdrav za pratioce ove teme,ja upravo sadim 1000 komada mikeera nadmorska visina 460 metara balgi nagib vodu imam tacnije planinski potok blizu
,sadnice sam nabavio iz Serica kod Zenice a koliko sam mogao saznat gore se ove sezone sadi oko 10ha maline valjda ljudi shvatili da ti nista nemoze donjet veci prihod na dulumu od malina a i prodaja ne ovisi o nasim trgovicima jer velika vecina maline ide na strana trzista.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#34 Re: UZGOJ MALINA
MIslim da neće, jer se maline uzgajaju na Balkanu i to u nekim predjelima Šumadije i Bosne. U ostalim europskim zemljama ne. Tako da je ogroman potencijal kupovne moći, jer se najbolji kolači, sokovi, džemovi prave od malina i ne mislim da može doći do zasićenja, što na primjer mislim za lješnjake ili lavandu, jer tu postoje uvjeti uzgoja i u drugim većim zamljama. Malina i kupina je nešto kao bosanska bukva, komparativna prednost.saiks wrote:Sta vi mislite,oce li i kad doci do zasicenja trzista malinama,jer se raja sve vise okrece tome
Naravno, da može doći do pada cijene usljed povećanja proizvodnje, ali ne mislim da može doći do viškova i neotkupa.
- insomnia78
#35 Re: UZGOJ MALINA
De ti to provjeri boljeKatarinaKosaca wrote:MIslim da neće, jer se maline uzgajaju na Balkanu i to u nekim predjelima Šumadije i Bosne. U ostalim europskim zemljama ne. Tako da je ogroman potencijal kupovne moći, jer se najbolji kolači, sokovi, džemovi prave od malina i ne mislim da može doći do zasićenja, što na primjer mislim za lješnjake ili lavandu, jer tu postoje uvjeti uzgoja i u drugim većim zamljama. Malina i kupina je nešto kao bosanska bukva, komparativna prednost.saiks wrote:Sta vi mislite,oce li i kad doci do zasicenja trzista malinama,jer se raja sve vise okrece tome
Naravno, da može doći do pada cijene usljed povećanja proizvodnje, ali ne mislim da može doći do viškova i neotkupa.
Naravno da se uzgajaju
Francuska je, deseta u svijetu i sesta u evropi po uzgoju
Podatci, istina i nisu najsvjeziji (srbija se u medjuvremenu visoko rangirala) ali pokazuju da se i ostale evropske zemlje itekako bave malinomLe premier producteur mondial de framboise est la Russie avec une production de 120 000 tonnes , suivi par les USA ( 50 000 tonnes ), la Pologne ( 45 000 t.), Allemagne ( 20 000 tonnes ), Ukraine ( 20 000 tonnes ), Canada ( 15 000 tonnes ), la Hongrie ( 10 000 tonnes ) , et la Grande Bretagne ( 8 000 tonnes ). L'Espagne en produit 5 000 tonnes.
Znas kol'ka su "polja" malina dole prema alpama...
- KatarinaKosaca
#36 Re: UZGOJ MALINA
insomnia78 wrote:De ti to provjeri bolje
Naravno da se uzgajaju
Francuska je, deseta u svijetu i sesta u evropi po uzgojuPodatci, istina i nisu najsvjeziji (srbija se u medjuvremenu visoko rangirala) ali pokazuju da se i ostale evropske zemlje itekako bave malinomLe premier producteur mondial de framboise est la Russie avec une production de 120 000 tonnes , suivi par les USA ( 50 000 tonnes ), la Pologne ( 45 000 t.), Allemagne ( 20 000 tonnes ), Ukraine ( 20 000 tonnes ), Canada ( 15 000 tonnes ), la Hongrie ( 10 000 tonnes ) , et la Grande Bretagne ( 8 000 tonnes ). L'Espagne en produit 5 000 tonnes.
Znas kol'ka su "polja" malina dole prema alpama...
Pa, bukvalno se shvati sve. Kao što na Balkanu ne uspjevaju u Hercegovini, Dalmaciji itd, tako ne uspjevaju u mnogim europskim zemljama, mnogim dijelovima zemalja, pa tako, sigurno, ne i cijeloj tvojoj Francuskoj. Riječ je, dakle, o monopolskoj renti, dakle posebnim uvjetima uzgoja. A na o tome "Kako je kod nas u Danskoj"
- insomnia78
#37 Re: UZGOJ MALINA
Ali nisi tako napisala
PS: nemoj se bezveze "paliti" na crvenu krpu dijaspore, taman si prestala
A to da svaka biljka ne uspjeva svugdje se podrazumjevaMIslim da neće, jer se maline uzgajaju na Balkanu i to u nekim predjelima Šumadije i Bosne. U ostalim europskim zemljama ne
PS: nemoj se bezveze "paliti" na crvenu krpu dijaspore, taman si prestala
- nKrkan
#38 Re: UZGOJ MALINA
Bošnjo nije baš neke inteligencije bar u mojoj avliji , ove godine kod 10 ljudi procvao biznis sa malinama , naredne godine hoće 200 ne ide to tako .
- Rampage
#39 Re: UZGOJ MALINA
A zašto se ne bi i tih 200 bavilo istim poslom, ako već postoji sigurno tržište? Ili je bolje pustiti da zemlja neobrađena propada?
- KatarinaKosaca
#40 Re: UZGOJ MALINA
Da EU sa svojim subvencijama i pokrivanjem poljoprivrede, te zajedničkom agrarnom politikom koju ima zadovoljava svoje potrebe ne bi BIH niti Srbija stigle ni dvije kile malina da prodaju. Utoliko sam to napisala, ne eleborarirajući, naravno, jer nije to poanta nego da pojedini dijelovi Balkana imaju komparativnu prednost uzgoja ove kultureinsomnia78 wrote:Ali nisi tako napisala
A to da svaka biljka ne uspjeva svugdje se podrazumjevaMIslim da neće, jer se maline uzgajaju na Balkanu i to u nekim predjelima Šumadije i Bosne. U ostalim europskim zemljama ne
Odjebi, i od takvih komantara i spamanja teme...ako nemaš šta pametnije rećiinsomnia78 wrote:PS: nemoj se bezveze "paliti" na crvenu krpu dijaspore, taman si prestala
Nego, glede koza i uzgoja koza i proizvoda , koliko znam za razliku od kravljeg, koziije mlijeko nema organiziran otkup, nego se to individualno radi što iziskuje dodatne resurse (vrijeme, transport itd, ), a zna li netko koliko košta oprema za pravljenje sira sa komorama za temperaturu itd? Na ovoj info bih bila j ako zahvalna.
- Distortion
#41 Re: UZGOJ MALINA
Kome bude trebalo pvc vezica za maline, nek mi se javi na pp. U pitanju je proizvodnja vezica!
- kozolec
#42 Re: UZGOJ MALINA
uzgoj malina?
super.
7x špricanje u toku godine.
sve maline odoše u izvoz, nama ostaje zatrovana zemlja.
super.
7x špricanje u toku godine.
sve maline odoše u izvoz, nama ostaje zatrovana zemlja.
-
channel10
#43 Re: UZGOJ MALINA
I sta bi na kraju? Kolika je otkupna cijena maline ove godine?
- Ajatolah_
#44 Re: UZGOJ MALINA
Mene prije desetak dana zaustaviše štrajkači kod Viteza jer im je ponuđeno 2,5KM...
S druge strane, na jednom poljoprivrednom srpskom forumu sam upratio da su dobijali preko 200 dinara, možda oko 3,5KM, a još cijena raste.
S druge strane, na jednom poljoprivrednom srpskom forumu sam upratio da su dobijali preko 200 dinara, možda oko 3,5KM, a još cijena raste.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#45 Re: UZGOJ MALINA
pocela sezona pa otkupljivaci facaju zalet ... neki vec dogurali do 3.5km
vakat vise da malinari burzu naprave
- Ajatolah_
#46 Re: UZGOJ MALINA
I šta onda radi neki malinar kojem su rodile kad je cijena bila preniska? Može biti glupo pitanje, al' duduk sam totalni u tom polju, a zanima me malinarenje.Toto wrote:pocela sezona pa otkupljivaci facaju zalet ... neki vec dogurali do 3.5km
- undefined007
#47 Re: UZGOJ MALINA
Hladnjačari su najveći problem, a ako proizvođači nisu ujedinjeni u zadruge mogu ih
kako hoće sa cijenama. 
- mirsek
#48 Re: UZGOJ MALINA
Kako uzgajivaci odredjuju da li je otkupna cijena te godine postena ??undefined007 wrote:Hladnjačari su najveći problem, a ako proizvođači nisu ujedinjeni u zadruge mogu ihkako hoće sa cijenama.
- undefined007
#49 Re: UZGOJ MALINA
Je li treba da je daju džaba ili onako kako im ovi govore?mirsek wrote:Kako uzgajivaci odredjuju da li je otkupna cijena te godine postena ??undefined007 wrote:Hladnjačari su najveći problem, a ako proizvođači nisu ujedinjeni u zadruge mogu ihkako hoće sa cijenama.
- mirsek
#50 Re: UZGOJ MALINA
undefined007 wrote:Je li treba da je daju džaba ili onako kako im ovi govore?mirsek wrote:Kako uzgajivaci odredjuju da li je otkupna cijena te godine postena ??undefined007 wrote:Hladnjačari su najveći problem, a ako proizvođači nisu ujedinjeni u zadruge mogu ihkako hoće sa cijenama.
Kako uzgajivaci odredjuju da li je otkupna cijena te godine postena ??
Konkretno pitanje.
Jer moze ispasti da uzgajivaci zamisle koliko njihove maline vrijede i to je tapija.
Mislim i onaj ko kupi hladnjacu i ulozi svoj novac u nju rizikuje gubitak a i on treba da nesto zaradi.
Ili da uzgajivaci malina kupe svoju hladnjacu i skontaju plasman pa da ih niko ne moze ucjenjivati.