Uzeli su im dusu...

Rasprave o vjerskim temama.
La_Forge

Post by La_Forge »

fol je u tome što su ljudi u svojoj biti i suštini jednaki, ovdje, tamo, u Ceceniji i Izraelu... ono što ih tjera na neku (od njih samih izabranu) stranu treba pokušati shvatiti ...
šta je tebe natjeralo da pišeš ovaj post ili njega da se okrene nekoj vjeri ...?
svaka stvar ima svoju priču, uzrok, dešavanje....

ja znam masu ljudi kojima je vjera spasila život, porodicu i kuću ...
znam ih dovoljno koji su takodje otišli u totalni ekstrem ...
zbog svega toga suditi jednu grupu ljudi po pojedincu nikada ne može biti ispravno ...

a ako ti je drug bio dobar čovjek onda dobar je i sada, mogu garantovat ...
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

jusuff wrote:
ne brini se, tebi se to ne moze desiti, naime, da bi ti se nesto uzelo moras to i imati.
Ja ne znam ni tebe Jusuffe ni kub-lajkan, ali nisam mogla da odolim a da ti ne kazem sljedece:

Ako je dusa za tebe ono nesto sto izadje iz covjeka poslije smrti, pa ode Allahu-Bogu, mozda je i nema, jer ne vjeruje svako u to.

Ako mislis na dusu kao bit covjeka, njegovo kompletno gledanje na svijet, njegovo JA, onda je ova tvoja izjava cista uvreda.

Po meni opet, sta ti vrijedi dusa ako je trula :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Bosanac sa dna kace wrote:a jel to neko natjero tvog komsiju da obuce trofrtaljek i da zamota zenu u zar? ako jest sto ih ne prijavis!
Ako se zadrzavamo na toj ravni posmatranja stvari, onda se mozemo sloziti oko toga. Svako ima pravo sa svojim zivotom raditi sta hoce. Tacka. Kraj.

Ali probajmo malo drugacije...

Ako on namece svoje misljenje rodjenoj sestri, je li to taj isti izraz tolerancije o kojem pricas? Ako je spreman biti takav prema sestri, sta ce uraditi prema nekom ko mu nije nista? Je li to taj merhametluk i tolerancija?

Osim toga...

Jednog dana ce mozda tvoje dijete prihvatiti ideologiju koju ti ne smatras ispravnom. Mozda ce postati zagrizeni komunist, budist ili neonacist. A ti ga neces moci ubijediti da pokusa i tebe ubijediti zasto to valja. Pa da to prihvatis ako vec valja.

Hoces li i tada biti ovako liberalnodemokratski nastrojen pa govoriti "ma hajde neka dijete sve proba, ima pravo da sam bira"?
ragib

#29 Re: Uzeli su im dusu...

Post by ragib »

kub lajkan wrote:
Voda po mahali svoju kiborg-zenu.
Meni je nena nosila zar(nikab).
To je bila tradicija oblacenja moje nene rahmetli.
Divne uvrede
kub lajkan

#30 Re: Uzeli su im dusu...

Post by kub lajkan »

ragib wrote:
kub lajkan wrote:
Divne uvrede
Nasi pecinski preci nisu nosili pantalone.

Nije li nepostovanje tradicije to sto se danas nose pantalone i odijela?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

kub lajkan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:a jel to neko natjero tvog komsiju da obuce trofrtaljek i da zamota zenu u zar? ako jest sto ih ne prijavis!
Ako se zadrzavamo na toj ravni posmatranja stvari, onda se mozemo sloziti oko toga. Svako ima pravo sa svojim zivotom raditi sta hoce. Tacka. Kraj.

Ako on namece svoje misljenje rodjenoj sestri, je li to taj isti izraz tolerancije o kojem pricas? Ako je spreman biti takav prema sestri, sta ce uraditi prema nekom ko mu nije nista? Je li to taj merhametluk i tolerancija?

Osim toga...

Jednog dana ce mozda tvoje dijete prihvatiti ideologiju koju ti ne smatras ispravnom. Mozda ce postati zagrizeni komunist, budist ili neonacist. A ti ga neces moci ubijediti da pokusa i tebe ubijediti zasto to valja. Pa da to prihvatis ako vec valja.

Hoces li i tada biti ovako liberalnodemokratski nastrojen pa govoriti "ma hajde neka dijete sve proba, ima pravo da sam bira"?
ma da a ti si nam mhalski dusebriznik pa si eto dobio i secernu bolest sto je tvoj jaran okrenu sestru na svoju stranu... ti ovjde uopste ne spominjes toleranicju i postivanje tudjeg misljenja, jer po tvjom postovima sve mora bit kako ti kazes crno na bijelo! covjek ima svoje pravo sve dok teb ne doje na varat i ne kaze ti da si kreten sto ne snois trofrtaljek, bradu i sl.. ima pravo da nosi trofrtaljke kakve hoce, njegova zena ima pravo da nosi i kantu na glavi ako hoce sta te briga,! uostalom sta to podrazumijeva TA deklaracija o ljudskim pravima! ?:x
a to kako cu ja svje dijete da odgojim nije tvoja briga!
da i moje su nane nosile zar, svojevoljno, bez icijeg nagovora, bez ikakve prisile, al eto oni koji su se zalagali za ljudska prava spalili su im te zarove, pokazali su svoju toleranciju!
ragib

#32 Re: Uzeli su im dusu...

Post by ragib »

kub lajkan wrote:
ragib wrote:
kub lajkan wrote:
Divne uvrede
Nasi pecinski preci nisu nosili pantalone.

Nije li nepostovanje tradicije to sto se danas nose pantalone i odijela?
Ok mozda ce biti bolje ovako

Nikab ili zar kako hoces je dio Islama kako vecina islamski ucenjaci kazu(ne samo vehabije vec i sva 4 mesheba koja su priznata).
Nikab nije stroga duznost u Islamu(znaci ne mora se nositi) ali jeste pohvalno.
Pitaj zenu ako meni ne vjerujes
Last edited by ragib on 30/12/2005 23:46, edited 2 times in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Bosanac sa dna kace wrote:
kub lajkan wrote:

Osim toga...

ma da a ti si nam mhalski dusebriznik pa si eto dobio i secernu bolest sto je tvoj jaran okrenu sestru na svoju stranu... ti ovjde uopste ne spominjes toleranicju i postivanje tudjeg misljenja, jer po tvjom postovima sve mora bit kako ti kazes crno na bijelo! covjek ima svoje pravo sve dok teb ne doje na varat i ne kaze ti da si kreten sto ne snois trofrtaljek, bradu i sl.. ima pravo da nosi trofrtaljke kakve hoce, njegova zena ima pravo da nosi i kantu na glavi ako hoce sta te briga,! uostalom sta to podrazumijeva TA deklaracija o ljudskim pravima! ?:x
a to kako cu ja svje dijete da odgojim nije tvoja briga!
da i moje su nane nosile zar, svojevoljno, bez icijeg nagovora, bez ikakve prisile, al eto oni koji su se zalagali za ljudska prava spalili su im te zarove, pokazali su svoju toleranciju!
Puno pricas, a nista ne kazes.

Ako vec hoces da razgovaramo onda odgovori na moja pitanja, a ja cu na tvoja.

Inace nema potrebe da se dalje dopisujemo...
danas

Post by danas »

uh sto volim ove sto se sjete ljudskih prava i slobodnog izbora samo kad njima pase...

sta bi sa onim "bljak" kad smo pricali o irshad manji? tad se niko od vas ne zajeba da kaze "to je njen izbor, meni ne smeta dok mene ne dira"? :roll: i da vas prijatelj ili brat ode, recimo u born again hriscane, u hare krisne ili jehovine svjedoke i da se promijeni do te mjere da ga vise i ne prepoznajete, bil' i dalje bilo "neka ga, nikoga ne dira, to sve je njegov slobodni izbor i ja to postujem"... aha, bilo bi, malo morgen -- nego biste isto ovako lajali i upirali prstom i cudili se i zgrazavali se da se neko vas, nedajboze "odmetne"...

a opet, nekoga zvati kiborgom... vidim, imamo vise tolerancije za pankere sa mendjuhama i zelenom kosom... ma toleranciju imamo valjda za sve osim za pokrivenu zenu... :roll:...

ma providni ste svi, karikature najobicnije... uzas zivi...

:sad:
Šandor

Post by Šandor »

kub lajkan wrote:Ako se zadrzavamo na toj ravni posmatranja stvari, onda se mozemo sloziti oko toga. Svako ima pravo sa svojim zivotom raditi sta hoce. Tacka. Kraj.

Osim toga...

Neposredno nakon drugog svjetskog rata Bosnom su hodili Bošnjaci, Srbi i Hrvati u poznim godinama koji su se najčešće zgražavali što im djeca postadoše komunisti. U to vrijeme česti su bili razdori u porodicama. Pucali su odnosi. Zauvijek. Momci koji su tada stasali branili su članovima njihovih porodica da žive kao vjernici (koliko su novopečeni marksisti ozbiljno shvatali novo opredjeljenje?...imali smo priliku vidjeti). Odgojili su svoju djecu u onom svijetlu u kojem ćeš (pretpostavljam? :wink: ) pamtiti oca i majku.
Tokom i nakon rata koji smo preživjeli pojavili su se novi momci koji su tada stasali. Oni su postali vjernici (mali procenat njih postali su vehabije, većina njih na kraju postanu svjesni da moraju živjeti gotovo na isti način kao i svi drugi ljudi, da vas uplašim....mnogi napadači iz 11.09. živjeli su modernim životom....neki od njih konzumirali su alkohol u ogromnim količinama).

Ti ljudi često su dolazili u sukob sa ocem, majkom i drugim članovima familije. Njihova djeca vjerovatno će biti odgojena kao vjernici (neki će biti prvorazredni ekstremi).

Međutim, nisu svi ekstremi. Neki od njih koji su postali vjernici umalo su ubijeni od strane njihovih očeva zbog toga što ne žele živjeti onako kako su oni živjeli i kako su ih njihovi očevi tokom 60-tih i 70-tih podučili (u nekim porodicama je to išlo tako daleko da se nije čestitao Bajram :-) ).

Primjetio sam mnogo osoba koji su prototip budućih očeva kojima bi se moglo desiti da im djeca iz njihove krajnosti završe u onoj drugoj.

Doći ću za nekih 30-tak godina da otipkam šta se desilo. 8-) :D
da pamtis

Post by da pamtis »

sto se mene tice boli me Q hos go da hodas hos u "zaru" da hodas hos sa bradom hos celav ne diraj me ne diram te....drustvo, nekada ne podnosim samog sebe a kamo li nekoga drugog sve bude i prode.......imam prijatelja koji su otisli u hari krishne pa sta (doduse ne volim ulje koje koriste malo se cuje) :D

http://www.iskcon.org.uk/bristol/images ... /02/14.jpg
Fair Life

Post by Fair Life »

Jel' ti vuces ovaj sleper...?

Nemoj se vruc vode napiti...
da pamtis

Post by da pamtis »

samo petkom :D ali ne sleper petkom spiditerom u carsiju na pijacu :D :D PDV nema se za gorivo :D

http://homepage.plix.com/picard/CART2_2.JPG

Image
Last edited by da pamtis on 31/12/2005 08:30, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

da pamtis wrote:
samo petkom :D ali ne sleper petkom spiditerom u carsiju na pijacu :D :D PDV nema se za gorivo :D
http://homepage.plix.com/picard/CART2_2.JPG
Nemoj da "ispustis" dusu...
Kad ti dodje u vrh nosa... ohani malo.
da pamtis

Post by da pamtis »

ohanicu znas kad http://people.umass.edu/wgrigg/Dead%20Horse.jpg

"Kad ne bude mene
Kad me skriju paprati, travke i sas
Kad ne bude mene "
Bosanac sa dna kace

yes ı did
danas wrote:uh sto volim ove sto se sjete ljudskih prava i slobodnog izbora samo kad njima pase...

sta bi sa onim "bljak" kad smo pricali o irshad manji? tad se niko od vas ne zajeba da kaze "to je njen izbor, meni ne smeta dok mene ne dira"? :roll: i da vas prijatelj ili brat ode, recimo u born again hriscane, u hare krisne ili jehovine svjedoke i da se promijeni do te mjere da ga vise i ne prepoznajete, bil' i dalje bilo "neka ga, nikoga ne dira, to sve je njegov slobodni izbor i ja to postujem"... aha, bilo bi, malo morgen -- nego biste isto ovako lajali i upirali prstom i cudili se i zgrazavali se da se neko vas, nedajboze "odmetne"...

a opet, nekoga zvati kiborgom... vidim, imamo vise tolerancije za pankere sa mendjuhama i zelenom kosom... ma toleranciju imamo valjda za sve osim za pokrivenu zenu... :roll:...

ma providni ste svi, karikature najobicnije... uzas zivi...

:sad:
jes ona Irsad je bas pravo pametna, napada sve one koji ne misle kao ona, naziva ih barabarima i primitivnim...sad odjednom ona hoce da nam drzi lekcije idztihada...nek idztihad po svojim arsinima provodi u svom zivotu, a nas nek ostavi na miru, tolerantna je bas onloko kolko i mi, dakle nimalo!
nebi

Post by nebi »

jusuff wrote:
A wrote:
jusuff wrote:ne brini se, tebi se to ne moze desiti, naime, da bi ti se nesto uzelo moras to i imati.
Patetika... bas onako djecija :oops:
mislis ovo sto kub i ti prosipate suze za onima sto ljudi s dusom bijahu, a postadose stoka prezrena?
Ako vec parafraziras kuran,onda doslovno...postadose majmuni prezreni.
nebi

Post by nebi »

Niko ne dovodi u pitanje slobodu izbora(iako znam za slucajeve gdje je zenama receno "ili nikab ili knjiga otpustenja").
Ono sto meni smeta kod vehabija...pardon, "selefija", je to sto oni sve ostale muslimane smatraju u najmanju ruku zavaranim i zavedenim...a neki nas doslovno proglasavaju nevjernicima.
Bosanac sa dna kace

nebi wrote:Niko ne dovodi u pitanje slobodu izbora(iako znam za slucajeve gdje je zenama receno "ili nikab ili knjiga otpustenja").
Ono sto meni smeta kod vehabija...pardon, "selefija", je to sto oni sve ostale muslimane smatraju u najmanju ruku zavaranim i zavedenim...a neki nas doslovno proglasavaju nevjernicima.
nije samo slucaj kod tzv. ''vehabija'' ili tzv. ''selefija'' da progalsavaju ostale muslimane nevejrenicima, ima i drugih, koji te automaski ''diskvalifikuju'' iz islama ako neces da prisutpis u njihov ''tarikta'', organizaciju, dzemat... iskusio sam to na vlastitioj kozi na fakultetu... svi dzemati, pokreti manje vise, kako ko, sebe smatra jedinim pravi pravcem u islamu, i na ostale u najmanju ruku gleda kao neke sa eto makar malom maHanom, mada vecina vidi ostale kao otpadnike!
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: a nas nek ostavi na miru, tolerantna je bas onloko kolko i mi, dakle nimalo!
nek' si priznao, pa eto... :D
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: a nas nek ostavi na miru, tolerantna je bas onloko kolko i mi, dakle nimalo!
nek' si priznao, pa eto... :D
znaci ipak je netolerantna! :D
MBA

Post by MBA »

Ja nisam musliman, ali smatram da nije OK ismijavati nekoga zbog svojih ubijedjenja. Koliko ljudi hoda ulicom sa tijelom izbusenim od nosa-pa-nadalje? Naravno, takvo nesto nije trendno za ogovarati.

Problem na tim, meni-bivsim prostorima i jeste u cinjenici da ljudi nisu tolerantni, vec da samo pricaju prazne price o suzivotu i toleranciji. Vi svi koji danas ogovarate i ismijavate tog Vehabiju, to vjerovatno cinite i sa drugim ljudima koji ne potpadaju pod vase "standarde." Omalovazavanje je "fenomen," za koji se u psihologiji, kao nauci, moze naci dosta materijala koji ga definira. U principu, jedan od glavnih razloga su kompleksi nize vrijednosti u pojedinca, koje oni sa nizim stupnjem kognitivnog razvoja upravo lijece tako sto se iskaljuju na drugima. Poznato--za ne?!
MBA

Post by MBA »

Ako zelite sebe zapitati da li ste tolerantni/eticni, evo vam test--Dakle, upitajte se:

1) Je li to sto cinim/govorim legalno?
2) Da li to sto cinim/govorim vrijedja nekoga?
3) Kako se ja osjecam cineci/govoreci isto?

Ovo nije zajebancija. Primjer je posudjen iz literature koja se bavi pitanjima poslovne etike. Ako je neko bas zainteresiran, ja cu prevrnuti kucu i potraziti tu knjigu.
vesela

Post by vesela »

A wrote:Ups, Vesela, zar se ne vidi?
Pa idem u tvom pravcu otprilike, razumijem Kubovo zaljenje za izgubljenim prijateljem, ali mi smetaju ovi koji Kuba odmah napadaju, jer je sebi dozvolio da izrazi svoje neslaganje za vehabizmom.
kapiram, hvala

mislim da je poenta price da smo to mi, do juce ista raja, sa istim stavovima, iste stvari osudjivali i istim stvarima se smijali...i ja ne shvatam zasto su nam se pogledi promijenili, mislim njima, ne meni...ja ostala ista, ni bolj ni gora, samo malo opreznija... :-?
digger

Post by digger »

Tesko da ovdje moze proci tema da se ne pocne sa vrijedjanjem. Ja znam da i ja tu obicno ne omanem. Ali mi danasnji "napadi" na Kuba ne stoje.

Kako sam ja shvatio je da je doslo do nagle izmjene u ponasanju nekih poznanika sto je Kub nasao cudno.

Gdje ja odsjedam u Sarajevu, susjedni stan je dat jednom miljeniku SDA, navodno nekada poznatom sportisti, koji se skoro ozenio za osobom koja je navodno bila manekenka.

Jednog dana, dok smo istovremeno otvorili ulazna vrata nasih stanova, njegova zena me je ugledala, i ma da je bila normalno obucena panicno je stavila ruku preko lica i brzo uletjela natrag u stan. Bilo je cak i komicno kako je sve u trenu izgledalo.

Ne znam, ali ako ona ne moze da sretne jednog (matorog) komsiju bez da bude "sokirana" da je "vidjena," to smatram neobicnim, ali mi ni najmanje ne smeta.

Istovremeno, bivsi Kubov prijatelj koji "voda" zenu koja mozda ne smije (ili ne zeli) da nista kaze drugima i koja izbjegava da je vidjena, predstavlja novo ponasanje van generalnih gradskih normi na koje smo navikli.

Toga sam ja vidjao masovno kao dijete, ali je isto nestalo negdje ranih pedesetih. A nije nestalo sto su se stare "nane" emancipirale, nego najvjerovatnije sto su im djeca insistirala da je doba tih obicaja proslo.

Naravno da ovi parovi imaju svako pravo na svoj nacin zivota, ali je transformacija ono sto iznenadjuje one koji ih znaju--ili misle da su ih znali. A kada neko ko je bila/bio prethodno osoba otvorene prirode pocinje da zivi i projicira imidz po komandama i zahtijevima drugih, tu ja vidim "cyborg" komentar. U temi Kuba, isti mi je dao instant asocijaciju oko situacije bez da je bio licno uvredljiv obzirom da ne znam o kome se radi.
Last edited by digger on 31/12/2005 17:23, edited 1 time in total.
Post Reply