idic wrote:Ako misliš da je u Sarajevu bilo bolje u ratu, trebao si doći i živjeti ovdje. Znam masu ljudi koji su iz Sarajeva u ratu otišli u Bihać, a nikog iz Bihaća da je došao u Sarajevo.
Shvatam da cijeniš i poštuješ generala i njegov doprinos odbrani, ali to ne čini ni generala Dudakovića niti bilo koga drugog nedodirljivim ukoliko se dokaže da je činio nešto što nije smio. Niko ne smije biti nedodirljiv zakonu i pravdi bez obzira kakave zasluge ima. Za tebe je heroj, za nekog drugog nije. Pitaj drugi dio krajišnika ( V. Kladuša ) šta misle o 5. korpusu. Tamo su isto stradali nevini civili, što od svog ludog Abdića i njegovih plaćenika, a bogme i od 5. korpusa. Svaka priča ima dvije strane i sve treba saslušati da bi se donio objektivan sud.
Pa sta ti mislis - odakle sam ja?
Ja sam rodjeni Sarajlija. Rodjen na Kosevu. Moja je familija iz Krajine. Ja sam 16 godina zivjeo u Sarajevu, danas mi je 26. Od toga sam 7 godina u Americi. Saberi i oduzmi - koliko sam u Bihacu zivjeo. Tri i pol godine.
U Sarajevu je situacija bila losa - jer nakon prvih 6 mjeseci niko ziv vise nije htjeo - niti ici ginuti niti ici naprijed. Koji je procenat mobilizacije Sarajeva bio? Pa ja kad samo zadjem u komsiluku na Kosevu - poslje rata - vidim bolan ko se je borio - sirotinja i oni koji nisu mogli da se izvuku - a pokusavali su - svi. I ne samo to. Sarajevo je imalo i tunel - kroz koji je pola grada izaslo - vani. Krajina je imala jedino - izbor izmedju izdaje ili slobode po vrlo, vrlo krvavoj cijeni.
Dudakovic ce biti nedodirljiv po zakonu dokle god se secu Srpske Vojvode po gradu Sarajevu i predsjednistvu a Mladicu i Karadzicu se ne zna ni gdje su ni sta rade. Taj covjek je Bosnu stavio na mapu, nije to bio ni Sefer Halilovic, ni Delic, ni Mahmuljin ni Divjak, ni Vikic, ni Alija, ni Haris, ni Fikret. Nijedan od tih. Budi u to uvjeren. I ne samo to - Sarajlije barem iz Predsjednistva su nas Krajsnike izdale. V korpus je bio 4 km od Novog, 4km od Prijedora, tukli smo artiljerijom Banjaluku iz koje je protjerano 100.000 muslimana - u humanom raseljenju - bez da je protiv jednog jedinog Srbina podignuta optuznica sto su cijeli grad jedan preseli u Skandinavske zemlje, mahom Svedsku ali i Dansku i Norvesku, nesto slabije Ameriku.
Sto se tice autonomije - pricao bih ti - ali neces ti nista shvatiti. To je kao kad bi ja tebi rekao - da ides u Kiseljak pitati one sta misle - generalno o Sarajlijama, o ratu u Sarajevu i sta misle o tome - koje to terorisao Hrvate na Stupu, sto su bjezali u cetnicke ruke radije - nego da cuvaju liniju sa muslimanima i sto je to 1 korpus morao - preoteti brigadu HVO Kralj Tomislav - pa je podciniti svojoj vrhovnoj komandi. To je ta - paralela. Kiseljak i Vitez postadose epicentri finansijske moci - a Sarajevo cumez carsija po kojem penzici kopaju kontenjere poslje rata. E, pa slicno tome - je bilo i u Bihacu. Dok smo mi sa Srbima - krv svoju pisali, Kladuscani su samo svercali a Fikro najavljivao da ce progutati bilo koju granatu koja padne na Kulu Hrnjica Muje. Dok su tamo trestali kafici, radile pijace, sverc preko Korane sa RSK cvjetao - neciji su sinovi i kcerki ginule od strane te iste Srbadije kojoj je bio potreban izvor finansija. I nasli su ga. U Krajsnicima iz Austrije, Njemacke, Slovenije. Koji su slali lovu - sve i jedan DM - koji bi ustedili - da bi to Fikro s cetnicima djelio nakon sverca 50-50% - jer je vreca brasna bila 1000DM, kila soli i kila secera 100 DM. I to - na dobar dan a konvoj humanitarne nije prosao 2 godine. Koliko bi Sarajevo dugo se branilo - bez humanitare i aerodroma?
Tako smo i hranili sa svojih pleca 200.000 Srba iz Hrvatske plus - Autonomase koji su gledali kako da nas za jos koji miliona maraka prodaju cetnicima. Kladuscani su svi - profitirali i sa onim sto je bilo. Njihove lazi o stradanjima su poznate. Na taj nacin - sa bilo kojom stranom u ratu - sklapaju neka saveznistva a ne vide da se primaju ko saucesce - da ne trebaju ni Bosnjama, ni Bosni, a kamoli onda Hrvatskoj ili Srbima. Ali - eto, vole pricati kako su oni - stali prvi protiv SDA - ko da je iko isao na Kladusu jer je voljeo Aliju - isao je jer onako vise nije moglo - moglo je samo - il' sa nama il' sa njima. Fikro je odlucio - a i narod zajedno s njim. Njih nije niko iz Kladuse tjerao - sami su sljegli u satorima najlonskim da budu. U to budi uvjeren - jer oni koji su htjeli zivjeti u BiH i koji nisu uslovljavali da im Fikro bude Allah i predsjednik - nisu ni otisli - nikuda. Oni koji su otisli - danas su u Idahu i Iowi i valjalju po $50.000 godisnje +. Jer to su ljudi kojima je lova - sve. Imaju Americko drzavljanstvo. U BiH idu slobodno. Vratili su se kucama svojim. Imaju DNZ - sa budalasem na celu. Jel ih iko - dirao po Krajini - od kako je rat zavrsio?
p.s. Stick it out
Mustafa Hajrulahovic Talijan - je Banjalucanin i jedan od osnivaca Patriotske Lige. Sahranjen je - kod Ali Pasine Dzamije 1998 meni se cini u Augustu mjesecu, bio sam na dzenazi licno.