Uvoz automobila - pomoc

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dottore

#1 Uvoz automobila - pomoc

Post by dottore »

Eh ovako
drug ide u italiju u subotu, i razmišlja da kupi auto u Italiji. Može li mi neko pojasniti procedure koje su potrebne za izvoz auta iz Italije. Unaprijed hvala!
dottore

#2 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dottore »

iko??
hitno je... ;-)
mitarmiric

#3 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by mitarmiric »

Drug, moj ti je savjet, a i vecine ljudi koji su u tom poslu....bjezi od auta iz Italije.
Italijani najlosije u Europi odrzavaju auta, a "cepaju" ih maksimalno.Oni nemaju Njemacku etiku odrzavanja pa da jednom godisnje odvezu auto na servis i promijene sve sto treba. Naprotiv, ni ulje ne mijenjaju redovno.

Mozes pitati majstore koji su imali iskustva sa uvezenim autima iz Italije i svaki ce ti reci da, kad su im skinuli karter, nisu gorih i sprzenijih auta vidjeli.

Ja sam nedavno imao prigodu uzeti Seta Cordobu ali sam odustao od kupovine kad su mi rekli na servisu da je uvezena iz Italije.
Vecina dilera u BiH upravo od tamo uvlaci auta, jer ih talijani prodaju ispod cijene, dok u Austriji ili Njemackoj vlasnici drze cijenu jer znaju da su auto odrzavali i znaju da je dobra roba to sto prodaju.
VR6

#4 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by VR6 »

Ako nadje auto da valja u Italiji, posto mu jaran ide to pogledati, ne vidim onda problem.

No nebi ti preporucio da sam radis taj uvoz ako ne znas proceduru. Ali sto ja znam o uvozu iz Italije, ide ovako. Kad kupis tamo auto, trazis neki papir za odjavu auta (raspitaj se oko ovoga, mozda i nije to, nego neka saobracajna il tako nesto). Uglavnom kada udjes u BiH gdje ces cariniti auto, oni ti na taj italijanski papir opale stembilj i onda taj papir opet vracas u Italiju, da ti ga oni skroz odjave i posalju ti papire od tamo, s kojima tek onda mozes ovdje registrovati auto. Ceka se sedmicu dana na taj papiric. Bar je to procedura koju ja znam, mozda ima i neka jednostavnija poput njemackih zoll tabli, al ja ne znam tako nesto. Najbolje nadji nekoga ko radi na carini ili speditera, pa se raspitaj o svakom detalju...
dottore

#5 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dottore »

ok hvala na odgovoru
dr.iver

#6 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dr.iver »

e moj mitre kakvih "leseva" od auta ima i iz njemacke i iz austrije....kakav sjeban golf, a kupljen i vozen u wolfsburgu....
tako da ako je auto dobar, dobar je, pa svejedno Kina, Bosna, Srbija, Italija, Njemacka,
a ako nije dobar..dzaba mu da je sa Marsa
titanijum

#7 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by titanijum »

nije ti to drug bas jednostavna procedura.al ja radim ovako.kad kupis auto uzmes ponistenu saobracajnu i ugovor gdje si kupijo auto.na ugovoru navesti osnovne podatke.znaci cijenu,snagu motora,godinu proizvodnje,boju,broj sasije.s tim otici u neki spediter i uzeti izvozne papire.kad izlazis iz slovenije odjavi auto da izlazi iz eu,al nek ti prijatelj prodze kud ostala auta prolaze,znaci nek neide u terminal da te ne posalju na hrvatski terminal pa te opale po dzepu 70 eura.nemoj veliku cijenu na ugovor da te nasi neoderu na carini.
mitarmiric

#8 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by mitarmiric »

Ivere slazem se,

Medjutim, postoje i neka, uvjetno govoreci "nepisana pravila" da se vani cesto zna koja su sluzbena auta (golfovi i passati u Njemackoj) i sl, kao i da su auta sa 4 vrata i izgrebanim rukohvatima uglavnom bila dostavna vozila ili na taksiju,(cesto otvaranja i zatvaranje vrata, jer ti na svom autu auto otvoris dva puta, kad udjes i kad izadjes, ne znam jesi li nekad gledao auto koje je bilo na dostavi ) uglavnom ima nekih caka.

Kao sto postoji vjerojatnoca da ces trazenjem diesela naici na auto sa prilicnom kilometrazom (jer nitko nije vozao diesela da bi se slikao sa njim), tako isto postoji i vjerojatnoca da ces u Italiji dobiti auto, kojem da Bog da da je dva puta ulje promijenjeno.

Znam lika koji radi u servisu u Kiseljaku, i cesto vrsi ljudima pregled auta prije kupovine. Momak mi kaze da je sve jedan auto koji je dosao iz Italije, kad je gledao ili servisirao, bio da se prepadnes.
Takodjer, kaze mi da su ljudi poceli izbjegavati golfove 4-ke u Sredisnjoj Bosni, jer su kad uvezu masu njih koji su 2002. ili 2003. godiste na kompjuteru ocitavali da je presao po 320 000 ili 350 000.

U svakom slucaju, polovnjak je macak u vreci, i tek nakon 6 mjeseci ili godinu vozanja, ti vidis na cemu si i sta si uzeo.
testdriver

#9 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by testdriver »

mi smo kupili lanciju y iz italije, 98...navodno sa 100000 km :D
auto je ok, samo da izdrži do dolaska novih vozila, mi smo odmah napravili servis, i tehnički je prošao bez problema...laki se napravi pregled na autu, pitaš čovjeka ili pogledaj u motoru dal ima servisne papire, servisna knjiga...pogledaj volan, sjedalo, ovjes, izmjeri kompresiju...i bude ok, ali zaista je čudo šta talijani naprave od vozila
titanijum

#10 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by titanijum »

pa sta mislis mitre da ce neko uzet dizela golfa V koji je presao 100000 km za 7-8 hilj eura da bi ga prodao za 22-23 hilj maraka.naravno da se trazi auto od 200000 km i time umanjis cijenu da prodas sto prije.ljudi i negledaju km.desavalo mi se da imam lagunu koja je presla 89000 km,extra auto bilo.ma jedva prodao.nekom spomenem kilometrazu,kaze ma daj pusti to,koja je zadnja cijena.
mitarmiric

#11 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by mitarmiric »

Ma znam, to je tzv."ruski sindrom", Rusi kad kupuju auta po Njemackoj ne gledaju kilometrazu.Kilometraza nije toliko bitna dok se krece izmedju 100-200 000 km.Medjutim, probaj u oglasima ili na pijaci prodati auto koje je otreslo 300 000 km.
titanijum

#12 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by titanijum »

auto iz svicarske koje je preslo 200000 km,vjeruj mi da je kao neko iz italije s 100000 km.niko neradi servise kao svicarci.oni su jako strogi prilikom expertize(TEHNICKI PREGLED).imao sam priliku da se uvjerim u to.zbog nepodesenog svjetla kratkog 2 puta su me vracali.a ja fakat nikad nisam primjetio razliku prilikom voznje.bugari i poljaci sad pokupise sve krseve i vecinu uzimaju udarana auta.na terminalu kad vidis bugarski kamion,kao da je natovario auto-otpad.
testdriver

#13 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by testdriver »

titanijum wrote:auto iz svicarske koje je preslo 200000 km,vjeruj mi da je kao neko iz italije s 100000 km.niko neradi servise kao svicarci.oni su jako strogi prilikom expertize(TEHNICKI PREGLED).imao sam priliku da se uvjerim u to.zbog nepodesenog svjetla kratkog 2 puta su me vracali.a ja fakat nikad nisam primjetio razliku prilikom voznje.bugari i poljaci sad pokupise sve krseve i vecinu uzimaju udarana auta.na terminalu kad vidis bugarski kamion,kao da je natovario auto-otpad.
istina..ajme kakvi auti idu u bugarsku... :shock:
dottore

#14 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dottore »

a kakvi tek u BiH
gdje je bugarska braco moj :lol:
dr.iver

#15 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dr.iver »

mitarmiric wrote: Momak mi kaze da je sve jedan auto koji je dosao iz Italije, kad je gledao ili servisirao, bio da se prepadnes.
Bas maloprije pogledah Seat Ibiza...navodno 83000km...ima i sve papire, orginal servis knjizicu, a tamo zadnji servis na 16500km...sta je bilo sa autom u medjuvremenu niko ne zna. Prodavac daje 6 mjeseci garancije, vjerovatno se nadajuci da neces preci mali milion km za to vrijeme...eh da, auto je iz Italije bilo. Nadjemo provg vlasnika, nazovemo, nekako se razumijemo, kaze covjek ja prodao auto 2004-te sa 18000km....od tada, do danas auto bilo na nekoj talijanskoj auto kuci!?!? Mislim scenario za Hollywooda :roll:

A kada vec pricamo o autima i krsevima iz uvoza....prije 5 dana negdje izmedju Viteza i Travnika...dosta unisten zeleni Hyundai Getz skidaju sa slepe ispred salona polovnih auta...stoga oprez, ako neko kupuje takav auto, bice brzo popravljen "kao nov" :roll: :x
dottore

#16 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by dottore »

dr.iver wrote:
mitarmiric wrote: Momak mi kaze da je sve jedan auto koji je dosao iz Italije, kad je gledao ili servisirao, bio da se prepadnes.
Bas maloprije pogledah Seat Ibiza...navodno 83000km...ima i sve papire, orginal servis knjizicu, a tamo zadnji servis na 16500km...sta je bilo sa autom u medjuvremenu niko ne zna. Prodavac daje 6 mjeseci garancije, vjerovatno se nadajuci da neces preci mali milion km za to vrijeme...eh da, auto je iz Italije bilo. Nadjemo provg vlasnika, nazovemo, nekako se razumijemo, kaze covjek ja prodao auto 2004-te sa 18000km....od tada, do danas auto bilo na nekoj talijanskoj auto kuci!?!? Mislim scenario za Hollywooda :roll:

A kada vec pricamo o autima i krsevima iz uvoza....prije 5 dana negdje izmedju Viteza i Travnika...dosta unisten zeleni Hyundai Getz skidaju sa slepe ispred salona polovnih auta...stoga oprez, ako neko kupuje takav auto, bice brzo popravljen "kao nov" :roll: :x
vjeruj mi u mojoj ulici žive 3 lakirera i 4 mehaničara i 2 prodavca automobila.
Najviše mi je bilo zao čovjeka koji je kupio audi A6 u "odlicnom stanju", a auto je bio razvaljen skroz... :roll:
Irelevantan

#17 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by Irelevantan »

Mom komšiji pao snijeg sa kuće na auto Golf 2 mislim da je bio 91 ili 92, totalna šteta iskočili amortizeri kroz haubu, mislim da je samo zadnja karambolka ostala čitava, lik ga preveze 50 metara dalje kod drugog komšije limara.
Posle jedan mjesec vozio sam se tim Golfom nevjerovatno, ništa nisam mogao da primjetim, ali znam da je bio rezan po pola i ubacivani dijelovi od drugih golfova, popravka koštala 2500,00 KM a prodat je za 5000,00 KM nedavno, a još je bio 1.6 benzin :-)
titanijum

#18 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by titanijum »

elmer wrote:Mom komšiji pao snijeg sa kuće na auto Golf 2 mislim da je bio 91 ili 92, totalna šteta iskočili amortizeri kroz haubu, mislim da je samo zadnja karambolka ostala čitava, lik ga preveze 50 metara dalje kod drugog komšije limara.
Posle jedan mjesec vozio sam se tim Golfom nevjerovatno, ništa nisam mogao da primjetim, ali znam da je bio rezan po pola i ubacivani dijelovi od drugih golfova, popravka koštala 2500,00 KM a prodat je za 5000,00 KM nedavno, a još je bio 1.6 benzin :-)
JOJ ELMER OVO TI JE BILA "kasikara".
Irelevantan

#19 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by Irelevantan »

titanijum wrote:
elmer wrote:Mom komšiji pao snijeg sa kuće na auto Golf 2 mislim da je bio 91 ili 92, totalna šteta iskočili amortizeri kroz haubu, mislim da je samo zadnja karambolka ostala čitava, lik ga preveze 50 metara dalje kod drugog komšije limara.
JOJ ELMER OVO TI JE BILA "kasikara".

Nije, ozbiljno, momak kojem se to dogodilo druži se sa mojom mlađim bratom i živi 100 metara od mene, 100% istina,

Jesi to kupio prije nekoliko mjeseci svjetlo zeleni metalik golf 2 sa 4 vrata 1.6 b? :D
kokolina

#20 Re: Uvoz automobila - pomoc

Post by kokolina »

kakva je sad situacija sa uvozom?

evo gledam ovo http://home.automobile.it/RATTINONSOLOA ... _174531630

kod nas je ova vozilica oko 15 000 KM minimalno pa bi se isplatilo uvesti
Post Reply