Uvodjenje obaveznog izlaska na izbore...
-
klif
Slažem se da se kaznama ne bi trebala podsticati demokratska svijest.vesela wrote:klif,
po prvi put se ne slazem s tobom...problem, koji obrazlazes, stoji 1/1...ali novcane kazne za ne-glasanje nisu dio demokratije...pojedinac mora shvatiti da je njegov glas vazan...a to je proces koji trazi vremena!
Međutim, postavljam si pitanje, na koji način probuditi svijest u pojedincu da je, u demokratskom društvu, njegov glas važan i da za određene procese može biti odlučujući.
S druge strane, uvođenje ovakve obaveze bez "prijetnje" nekom kaznom, opet ne bi imalo mnogo smisla. Ovakve (simbolične) kazne bi mogle omogućiti skupljanje sredstava koje bi imale jasno određenu budžetsku namjenu, a služile bi upravo u svrhu razvoja i podsticanja demokratskog društva.
Na kraju, čini mi se da su u BiH trenutno u toku procesi koje - ne bude li pameti - neće biti moguće okrenuti u drugom smjeru. Plašim se da BiH ima sve manje vremena...
- cyprus
Ovo i ono iz naslova treba ukombinirat i bilo bi super.stochar wrote:Treba uvesti obavezni test opce politichke pismenosti sa deset osnovnih pitanja o politici koje bi svaka punoljetna osoba morala polozhiti prije prvog izlaska na izbore. Ovako, jaki su nam izbori...
-
vesela
nisam odavno ulazila u diskusije, ali hajd' da kazem koju:
vidi klif,
probuditi svijest pojedincu u agoniji koja vlada u BiH je jaaako tesko, ako ne i nemoguce!...vecina ljudi, koja ne glasa kaze:"A za kog' da glasam?"...drugi dio kaze da ih glasanje ne zanima...znam da ima ljudi koji ne vjeruju u rezultate glasanja...sve je ovo proizvod nepostojanja funkcionalne drzave, u kojoj bi se stranke borile boljim ekonomskim programima, a ne sa ovim sto sada postoji...dokle god postoji "nacionalni kljuc" u svakoj sferi drustva, nema pravog rjesenja, pa time ni svijesti pojedinca, misljenje je moje malenkosti!
vidi klif,
probuditi svijest pojedincu u agoniji koja vlada u BiH je jaaako tesko, ako ne i nemoguce!...vecina ljudi, koja ne glasa kaze:"A za kog' da glasam?"...drugi dio kaze da ih glasanje ne zanima...znam da ima ljudi koji ne vjeruju u rezultate glasanja...sve je ovo proizvod nepostojanja funkcionalne drzave, u kojoj bi se stranke borile boljim ekonomskim programima, a ne sa ovim sto sada postoji...dokle god postoji "nacionalni kljuc" u svakoj sferi drustva, nema pravog rjesenja, pa time ni svijesti pojedinca, misljenje je moje malenkosti!
-
fritz
Gospodo sve u superlativima.Drzite se toga.Podjemo li od toga da se posjetioci ovog foruma mogu smatrati BH elitom (pristup internetu, uglavnom srednja i visoka sprema, buduci akademski gradjani, licna zainteresiranost za opsta pitanja, spremnost na javno iznosenje vlastitih stavova…
Kako da glasa dijaspora?.Na primjer u Stuttgartu (konzulat) osoblje je toliko
odbojno(primitivno)da narod gubi volju pasos da obnovi a kamo li da se prijavljuje za glasanje.
- Novi_Nick
Pa valjda si svjestan da se tako namjerno i ciljano ponasaju i da na taj nacin sprovode politiku i ciljeve iz BiH a to je da BH gradjanima iz dijaspore zgade BiH i da oni dignu ruke od iste. Na taj nacin su uspjeli da izoluju svaku pomoc ili mjesanje BH dijasopre u politiku kao i u sve ostalo u BiH. Jer sto pametnija, organizovanija, bogatija i patrotski orjentisanija dijaspora je potencijalna opasnost za BH politicare i stranke jer se suprostavlja njihovim ciljevima upravljanja, teritorijalnom podjelom BH drzave i ekonomskim mahinacijama.fritz wrote:Gospodo sve u superlativima.Drzite se toga.Podjemo li od toga da se posjetioci ovog foruma mogu smatrati BH elitom (pristup internetu, uglavnom srednja i visoka sprema, buduci akademski gradjani, licna zainteresiranost za opsta pitanja, spremnost na javno iznosenje vlastitih stavova…![]()
Kako da glasa dijaspora?.Na primjer u Stuttgartu (konzulat) osoblje je toliko
odbojno(primitivno)da narod gubi volju pasos da obnovi a kamo li da se prijavljuje za glasanje.
-
Edoxxx
Treba nepismenim zabraniti da glasaju i seljadiji sto za sda, sds i hdz glasaju ...
A ne znam na koji nacin ce mene neko natjerati da glasam ... normalno je da necu da glasam kad znam da moj glas kao i glasovi mojih istomisljenika nisu nista u odnosu na seljacku bagru koja za kutiju drine glasa za nacionalno orijentisane stranke ...
dakle, ne treba tjerati narod da glasa, vec treba seljacima zabraniti da glasaju ...
A ne znam na koji nacin ce mene neko natjerati da glasam ... normalno je da necu da glasam kad znam da moj glas kao i glasovi mojih istomisljenika nisu nista u odnosu na seljacku bagru koja za kutiju drine glasa za nacionalno orijentisane stranke ...
dakle, ne treba tjerati narod da glasa, vec treba seljacima zabraniti da glasaju ...
- kekec
Nema velike korist ni za jednu stranku od glasova iz dijaspore.Novi_Nick wrote: Pa valjda si svjestan da se tako namjerno i ciljano ponasaju i da na taj nacin sprovode politiku i ciljeve iz BiH a to je da BH gradjanima iz dijaspore zgade BiH i da oni dignu ruke od iste. Na taj nacin su uspjeli da izoluju svaku pomoc ili mjesanje BH dijasopre u politiku kao i u sve ostalo u BiH. Jer sto pametnija, organizovanija, bogatija i patrotski orjentisanija dijaspora je potencijalna opasnost za BH politicare i stranke jer se suprostavlja njihovim ciljevima upravljanja, teritorijalnom podjelom BH drzave i ekonomskim mahinacijama.
Od ukupno 2322687 registrovanih glasaca u BiH
http://www.izbori.ba/documents/OSNOVNI% ... ATELJI.pdf ,
na dijasporu otpada 27458 (registrovanih)
http://www.izbori.ba/documents/RegBirac ... ma2004.pdf
Ako u dijaspori ima 10 puta vise glasaca, njihov procenat je oko 10 posto od ukupnog broja biraca u zemlji. Realno, odziv bi bio manji od 100 posto, tako da je u konacnici, uticaj glasova dijaspore na rezultate izbora, odnosno na stanje u zemlji, najcesce beznacajno.
Problem je u onima koji ne glasaju. da svi izadju na izbore, bar bi situacija bila jasnija. Znalo bi se tacno sta narod misli, zeli i hoce. Promjene (bez obzira kakve, ali da pojednici-politicari shvate da mogu biti danas gore, a sutra dole) ili nepromijenjeno stanje, stanje neizvjesnosti i bezperspektivnosti.
- kekec
Tvoj glas je ravnopravan onom kojeg daje primalac kutije drine.Edoxxx wrote:Treba nepismenim zabraniti da glasaju i seljadiji sto za sda, sds i hdz glasaju ...
Problem je u tome sto oni izlaze, glasaju i njihov glas odlucuje, a ti i tvoji
istomisljenici niste uopste dali glas.
Probajte sljedeci put glasati.
-
Edoxxx
kekec wrote:Tvoj glas je ravnopravan onom kojeg daje primalac kutije drine.Edoxxx wrote:Treba nepismenim zabraniti da glasaju i seljadiji sto za sda, sds i hdz glasaju ...
Problem je u tome sto oni izlaze, glasaju i njihov glas odlucuje, a ti i tvoji
istomisljenici niste uopste dali glas.
Probajte sljedeci put glasati.
Ne radi se o tome ... jer moj glas je nistavan u odnosu na bezbroj glasova koje sirotinja da za nacionalne stranke za paklo drine ... o tome se radi ... ovdje prvo treba obrazovati glasace ... ali ocito to nece nikad biti ucinjeno jer ovakvo stanje odgovara vodecim strankama ... najjaci je onaj pastir koji ima najvise ovaca u stadu ... o tome se radi ... jasno je meni da ljudi trebaju izaci na izbore jer se samo tako vlast moze promijeniti ... ali tako je u normalnim drzavama ... ovdje nazalost nije tako ... imao sam priliku gledati kako sirotinja uzima lunch pakete u zamjenu za glas jednoj nacionalno orijentiranoj stranci ... o tome se ovdje radi ...
-
Pusur
Sto se tice ove teme ja bi samo rekao onu Ramba Amadeusa na pitanje treba li svima uvesti obavezno glasanje za sve kaze:
"Naprotiv, treba ljudima dati test inteligencije, ispitati konta li on politiku, zna li sistem i principe na kojima drzava pociva itd.....
Jer ne moze biti da se glas jednog recimo akademika i jednog maloumnog covjeka isto racunaju jer ti malo sporiji nemaju pojma u sta nas ostatk ljudi guraju"
Legenda
"Naprotiv, treba ljudima dati test inteligencije, ispitati konta li on politiku, zna li sistem i principe na kojima drzava pociva itd.....
Jer ne moze biti da se glas jednog recimo akademika i jednog maloumnog covjeka isto racunaju jer ti malo sporiji nemaju pojma u sta nas ostatk ljudi guraju"
Legenda
-
Homer_Simpson
Ma nije dovoljan IQ test - tu treba uvest proceduru vadjenja cjele liste potvrda,uvjerenja i strucnih misljenja,pa da glasas... Ja bih to radije po cijenu da i meni bude oduzet glas nego da se obavezno glasa...
U principu rezultati izbora bi ti za BiH bili isti u miligram...
U principu rezultati izbora bi ti za BiH bili isti u miligram...
-
Edoxxx
Rambo je jedan od najpametnihi ljudi na ex-Yu prostorima ... nema sta ...Pusur wrote:Sto se tice ove teme ja bi samo rekao onu Ramba Amadeusa na pitanje treba li svima uvesti obavezno glasanje za sve kaze:
Legenda
-
Edoxxx
O tome se radi ... Rambo je to najslikovitije prikazao ...Pusur wrote:Sto se tice ove teme ja bi samo rekao onu Ramba Amadeusa na pitanje treba li svima uvesti obavezno glasanje za sve kaze:
Legenda