UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

malsal

#26 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by malsal »

[/quote]
U Nordijskim zemljama ima nesto Bosnjaka u politici ali oni se nalaze na margini , sa strane . Tamo stranac tesko moze da se probije a jos ako je musliman onda je to nemoguca misija osim ako ne radis za njih tj za shefove[/quote]

Hajde, onako iz rukava, jednu zemlju u kojoj se možeš "probiti", a da ne radiš za šefove? Šta znači "probijanje"? Da ti neko odmah nakon završenog fakulteta na tacni servira mjesto ministra?[/quote]
Mislio sam politicki a ne kao sto ti rece . Nedavno je jedan musliman izbacen iz socijalista zato sto je clan islamske zajednice Svedske a usao je bio u rukovodstvo stranke .[/quote]
--------
Izbacen je jer ga imaju na snimku gdje prosipa mrznju prema zidovima, ne zato sto je clan IZ.
Inace, dijaspora iz svedske nema uticja na stanje u BiH.
LaBomba

#27 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by LaBomba »

[quote="Fobija321"]Kakav je po vama uticaj nase dijaspore iz ove hladne zemlje na politicko i ekonomsko stanje gradjana u BIH.

Da li bi bilo realno da se osnuje ministarstvo za dijasporu i da li to imalo uspjeha u praksi? Da li nas dobro predstavljaju u svijetu,
a posto je ova zemlja vrlo otvorena, da li bi bosnjaci ulaskom u svedsku politiku mogli da lobiraju za interese bosnjackog naroda?[/quote]

U Svedskoj bi se svasta nesto moglo da vi Bosnjaci imate jasan cilj, te plan djelovanja. Kakav politicki uticaj moze imati dijaspora, osim naravno koristenja prava na glasanje u BiH, i kako moze bosnacka dijaspora lobirati kada samo Bosnjaci u nemaju nikakve jasne ciljeve? U dijaspori je uglavnom dijagnosticiran problem BiH, a to je dejtonski ustav. U Svedskoj se moze lobirati za promjenu ustava, ali je problem sto je bh dejtonska svijest takva da se politicka svijest iz dijaspore doceka sa nevjerovatnom kolicinom gluposti i omalozavanja da se malo ko i usudi na sebe staviti taj ogroman teret, a nisu svjesni sta se sve moze u uredjenoj, demokratskoj i uz sve prijateljskoj zemlji kao sto je Svedska. U Svedskoj su cak odobrili sirijskoj opoziciji da djeluje bez ikakvih problema. Ovi sto spominju nase klubove i dzamije u jednom, ja neznam o cemu ti ljudi pricaju. U gradu gdje ja zivim postoji bh udruzenje godinama, a islamska zajednica je odvojena i imaju svoje posebne prostorije, i oni su jedna skroz posebna vjerska organizacija., koja bez problema djeluje u skladu sa svedskim ustavom. BH klub je oduvijek okupljao SVE narode porijeklom iz BiH, i postoje cak i srpski i hrvatski klubovi u gradu, ali ja ne poznajem ni jednog Hrvata ili Srbina iz BiH koji zaobilaze nas klub da bi isli u njihove. Bar je tako gdje ja zivim.
semirizsvemira

#28 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by semirizsvemira »

malsal wrote:
U Nordijskim zemljama ima nesto Bosnjaka u politici ali oni se nalaze na margini , sa strane . Tamo stranac tesko moze da se probije a jos ako je musliman onda je to nemoguca misija osim ako ne radis za njih tj za shefove[/quote]

Hajde, onako iz rukava, jednu zemlju u kojoj se možeš "probiti", a da ne radiš za šefove? Šta znači "probijanje"? Da ti neko odmah nakon završenog fakulteta na tacni servira mjesto ministra?[/quote]
Mislio sam politicki a ne kao sto ti rece . Nedavno je jedan musliman izbacen iz socijalista zato sto je clan islamske zajednice Svedske a usao je bio u rukovodstvo stranke .[/quote]
--------
Izbacen je jer ga imaju na snimku gdje prosipa mrznju prema zidovima, ne zato sto je clan IZ.
Inace, dijaspora iz svedske nema uticja na stanje u BiH.[/quote]
Prosipa mrznju prema zidovima :lol: Izlizane floskule na koje se ne loze vise ni sami zidovi . Namjera je bila ocita a ta je da se skloni musliman iz vrha stranke . Makar su se otkrili pa ce sada najmanje 200 tisuca muslimana sa pravom glasa odustati od glasanja za socijaliste a time i uopce nece glasati . Ostale stranke manje vise ne podnose muslimane
malsal

#29 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by malsal »

semirizsvemira wrote:
malsal wrote:
U Nordijskim zemljama ima nesto Bosnjaka u politici ali oni se nalaze na margini , sa strane . Tamo stranac tesko moze da se probije a jos ako je musliman onda je to nemoguca misija osim ako ne radis za njih tj za shefove
--------
Inace, dijaspora iz svedske nema uticja na stanje u BiH.[/quote]
Prosipa mrznju prema zidovima :lol: Izlizane floskule na koje se ne loze vise ni sami zidovi . Namjera je bila ocita a ta je da se skloni musliman iz vrha stranke . Makar su se otkrili pa ce sada najmanje 200 tisuca muslimana sa pravom glasa odustati od glasanja za socijaliste a time i uopce nece glasati . Ostale stranke manje vise ne podnose muslimane[/quote]
-----------
Nije istina.
Izbacen je jer ne supak, ne jer je musliman.
semirizsvemira

#30 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by semirizsvemira »

Pa zi njegovih rijeci se vidi ako covjek zna citati izmedju redova . Danas je najlakse da se otarasis nekoga ko ti neodgovara da ga proglasish antisemitom i bila stvar . nema veze sto je to laz . Vazno je da cionisticki mediji to objave i ode karijera
stari grad Visegrad

#31 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by stari grad Visegrad »

Dijaspora zivi u cijelom svijetu. Uticaj dijaspore iz Svedske je istid kao dijaspore iz drugih zemalja. Nista posebno. Zavisi od interesovanja i mogucnosti pojedinca a ne grupe.
Kemo BA

#32 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by Kemo BA »

semirizsvemira wrote:
gorgonzola wrote:
skuterista wrote:nemam ni ja s politikom veze, ali da ti kazem Bosna i Hercegovina nije muslimanska zemlja , nije ni večinski muslimansko stanovništvo u BiH i dijaspora ako će imati uticaj na BiH , onda neka radi za cijelu BiH ,a ne za muslimane, jer onda to nije državni posao i posao za ministarstva , s tim neka se bavi Islamska Zajednica kako li već...

Nemoj tako. Za semira is svemira je BiH Bosnjacka. On i ne zna za drugo.

A sto je najgore pobjegao je u evropu, sto nije kao pravi musliman u neku bratsku zemlju. Tamo mu ne bi dali stan, pare za skolovanje i posao kad zavrsi skolu.
Ne baljezgaj kada nemas pojma ko sam i sta sam i kad sam dosao i gdje sam dosao
Semire,
no sikiriki, ovdje (u BiH) svi bojlje znaju od tebe kako je tamo, cak znaju i sta je bolje za tebe i sta treba da radis da bi ti bilo jos bolje. Treba samo da slusas i opet no sikiriki donji si sigurno :-D
Sarajevo11

#33 Re: UTICAJ DIJASPORE IZ SVEDSKE NA STANJE U BIH

Post by Sarajevo11 »

Dijaspora mora početi razmišljati racionalno , jer društvo koje vode pljačkaroške horde mora doživjeti potpunu reformu , aka ne žele da im ove horde sakrivene iza demokratske vlasti preuzmu teško stećeni novac u dijaspori . Pozdrav .
Post Reply