ObiVan wrote:nikad_izvini wrote:Ti si svoje parametre postavio.Samo,zaboravio si par bitnih momenata tipa : ideala,morala,etike,pravde i poštenja.Naravno,niko nije savršen.To je činjenica.Svi imaju mane.Ali moraš imati neki light motiv koji te vodi.Ako te kroz život vode samo pare i materijalni ciljevi.Šta si onda?Kakav si onda.ObiVan wrote:I poce prica sa utemeljiteljima pa se malo nesto cak i razvila, a onda idemo po nasim evergreenima Radoncic vs. Avdic, mada to suprotstavljanje ima smisla koliko kineskih mudrosti u sezam krizaljkama.
O obojici bi se imalo stosta reci, a mislim da se i vise od toga reklo i da se jos vise ponavlja, ali kao sto je za svaku diskusiju neophodno da se postave neki uslovi , karakteristike koje se suprotstavljaju, tako i ovdje licno netrpeljstvo nije bas neki jak argument. Daleko od toga da bih se stavio na bilo ciju stranu, ne bih ni izmedju, toliko je to besmisleno. Avdic je jedan anarhisticni, nedisciplinovani, mozda kvazibohemski tip, za kojeg se ne moze reci da je apsolutno los tekstopisac, cak mozda i novinar. On je imao svjetlih trenutaka i mozemu se pripisati jako dobrih tekstova, te bi po pitanju kreativnog, slobodnog uma i nekog besprijekornog kriticizma i osvrtanja na raznorazne teme bio daleko ispred Radoncica. Medjutim osoba kalibra Avdic nije dorasla funkcije glavnog urednika, upravo zbog karakteristika koje sa sobom nosi i mosta ponajvise odnosi. Moze on biti alkoholicar, ne smeta mi, smeta vise njemu, moze biti cak i sizofrenicar, sto bi mi smetalo, moze biti sve i svasta u skladu zakona, ali to se kosi sa ozbiljnoscu posla glavnog i odgovornog urednika jednog ozbiljnog sedmicnog lista. Avdic moze da lansira sedmicno odlicne tekstove, ali u ulozi slobodnog umjetnika, ni manje ni vise. Radoncic je apsolutno drugi tipus. Covjek je jasno proracunat. Radi sve sa odredjenim ciljem i namjerama. Vrlo je nevjerovatno da bi u svrhu slobode novinarstva, misljenja ili obavjestavanja nacije on iskopao ratnu sjekiru protiv nekoga ko mu treba. Ne bi sigurno nedisciplinovano i suludo srljao u sve moguce bitke, sa svjesnim i nesvjesnim ciljem da skupa s njima potone. Nije to taj covjek, niti ce ikada biti. Nije on heroj, niti hrabar, on je "samo" sposoban. Sposoban znaci ne biti fer, nema tu flower-powera, ima raznih igara, prljavih i prljavijih. Ko bi opstao i napravio imperiju ravnu Avazovoj. Ne dizem mu kip, ali kazem da je tip totalno drugog karaktera. Covjek je poziciju koju je stekao, apsolutno nebitno kako, maksimalno iskoristio. Dokazao se kao vrstan biznismen, jer koristi sve beneficije medijskog djelovanja. A pitam se ko na njegovoj poziciji to ne bi uradio? To sve ga naravno cini nikakvim i nultim novinarom, njegove novine nikada nisu niti ce biti proglasene zvanicnim obrazovnim sredstvom nacije, niti cemo od njih ocekivati ikada objektivnost po bilo cemu. Naravno da ce sve da plese uz dirigentsku palicu biznismena, koji svoje ciljeve jasno postize. Nije on to sve izmislio, medijski moguli su mocnici od kad je slova i papira, svako na svoju ruku. Ne znam zasto traziti kod covjeka tog kalibra bilo kakvu objektivnost, postenje ili fair-play. To je skroz druga liga. Suceljavanje Avdica i Radoncica je u kapitalistickom svijetu kao komarca i slona. Gdje slona ubod moze da zaboli ili zasvrbi, ali ko imalo zna o zivotinjskom svijetu, zna da se sa slonom ne kaci nijedna zivotinja rado. Na srecu pa ovaj svijet ne postoji i ne sastoji se samo od Radoncica ili samo od Avdica. Kada uzmemo Avaz, moramo da znamo sta drzimo u rukama. Nije to Meshina Tvrdjava, nego prije dobro-prodavane i svim i svacim ispunjene dnevne novine, koje po navici skoro istog dana i bacimo, dok knjige veceg kalibra i vrijednosti ipak vecina od nas duze pohrani. Tako se treba i postaviti. Radoncica ce jednako kao i Avdica biti, vaznije je kakav stav mi prema tome zauzimamo. Da li je Bill Gates 100 % posten covjek , fer i da li je najbolji informaticar na svijetu? Ima li hippie , ne brijem-ne shisham se- deset mjeseci genije informaticara koji od njega znaju vise o windowsu ili visti? Ali Gates je najbogatiji covjek na planeti, a hackera ima i biti ce, nikad dosta.
Da bi se svi ponašali kao Fahro,lupetaš.Ali to i jeste problem.Imao sam(kao i mnogi) dosta takvih prilika,da uspijem u poslu,da napredujem,platu bolju da dobijem,ali sam morao da se ulizujem šefovima,ogovaram ljude(opravdano ili neopravdano) a nakon tih bljuvotina pijem i radim sa istim.Pa nisam to uradio,mnogi to nisu uradili.Relativno sam uspio pored svega,ne bunim se,solidno se živi.Nemam tornjeve i hotele.Ali sam sretan i zadovoljan sobom.Okruženjem baš i nisam.Kao ni takvom nakaradnom logikom.Jer takve odluke te čine čovjekom ili fukarom,zar ne?
To jeste problem,Radončića ima i previše,Avdići su u manjini.Tu griješiš.Ovaj je budala pijana,ali koliko-toliko čista obraza i "kokuz",što se ne bi moglo reći za Fahru.Fahrin glavni ideal su pare i moć.Ako su ideali,ja sam nobelovac.Ljudi su gorjeli za ideale,umirali,ginuli.Da li bi Fahro takvo nešto?
Naravno da nisu isti,niti će biti.Hvala Bogu da je tako.Samo previše je Fahra u našem okruženju i takvih mišljenja.
Šta misliš kako bi bilo,da su svi takvi,kao što si ti napisao a ja boldirao?
Smijesno, smijesno. Upravo u napisanom se trebalo shvatiti da se ideali i sve te vrijednosti ne traze kod ljudi kalibra Radoncica, ali ti si to izgleda licno shvatio. Povlacis se na primjer kroz posao i ostalo. Covjece imas pravo i slobodu da budes Radonchicholik ili Avdicholik, to me uopste ne zanima. Ja ovdje ne pisem o sebi, niti zelim da ijedan od navedenih budem. Imam svoje principe i ideale, nemam tornjeve, niti tezim da ih imam. Poenta je u komentaru, koju ocigledno nisi shvatio, a i ne zelis, da ne postoji na planeti Zemlji institucija koja ce te prisliti da srcem i dushom budes idealista, humanista ili ne znam ti sta. Covjece probudi se, govorim o realnosti a ne o HE-Manu ili Robin Hudu. Znas li ti koliko se hrane unistava, poljuprivredni proizvoda da ne bi pala cijena iste, a koliko ljudi dnevno crkne od gladi? Sta mislis ko unistava tu hranu ? Ti ili ja? Unistava onaj ko moze i ko je tako ili slicno do toga dogurao. Probudi se covjece i ne pricaj s velikim, ako nisi preshao bukvar. Dodji sebi. Nije vrijedno da te prosvjecujem.[/quote]
-------------------------------------------------------------------------------------
Ne daj Bože da me ti prosvjećuješ VELIKI.Takvu priču VELIKOG,NEUTRALNOG stava,ne želim da slušam niti shvatim.U zemlji bijede,ti VELIKI si kao neutralan.Konstatuješ i imaš lagano-neutralno odstojanje VELIKOG.Ne želiš da se miješaš,a kao pametan si,kao imaš ideale.Tu se i razlikujemo.Shvatio sam vrlo dobro šta si htio da kažeš,ali te ne razumijem.Pričaš o gladi i bijedi u svijetu a pred nosom ti.A ti neutralan i VELIKI.Ne bi trebalo tako da bude a jeste.Tako mnogi misle,jebiga,"svi ovi lopovi na vlasti imaju izbor" i kao "jebiga odlučili se da budu takvi",jer znaju da će većina reći,kao i ti."Jebiga,to me ne zanima".Njihova odluka,nije naša.
"Poenta je u komentaru, koju ocigledno nisi shvatio, a i ne zelis, da ne postoji na planeti Zemlji institucija koja ce te prisliti da srcem i dushom budes idealista, humanista ili ne znam ti sta."
Postoji,to se zove PORODICA I ODGOJ.Ako to samo konstatuješ,kakav si onda čovjek.To treba da bude normalno i opravdano.Ne postoji institucija,ja to znam,jebiga,šta sad.Sjesti i plakati.Gledati šta nehumaniste rade,s VELIKE POZICIJE VELIKOG FILOZOFA promatrati i male prosvjećivati da je život nepošten.Pusti mi šuplje.To ti nekome drugom,ne meni.