Dionice.acuupo wrote: ↑23/02/2023 14:34Sta preporucujes kao bolju soluciju za ljude koji imaju stednju !!Ci-Nick wrote: ↑23/02/2023 09:13 Sinoć na HRT-a pričali o državnim obveznicama koje trenutno nude uz 3,25 % kamate, na dvije godine.
Jučer upisalo nešto preko 4.000 ljudi prosječan iznos 35.000 eura. Ako su neki upisivali iznose od 500 ili 1000 eura,.. znači da su neki ljudi upisivali i iznose veće od 100.000 eura.
Ova ekonomistica reče da u Hrvatskoj 70% ljudi nema nikakvu štednju a da 4 do 5% štediša drži 95% od ukupnih depozita.
U svakom slučaju, imat će prinos od 6,5% u dvije godine i inflatorni gubitak od 10 do 15%. Dobar biznis.![]()
Prije dvije godine sam na temi dionice pisao da jos nije kasno kupiti dionice BH Telekoma i Elektroprivrede BiH.
Tad su bile oko 10 KM a sad 13 i 15.
Dakle rast na BH Telekomu 30% i 50% na Elektroprivredi BiH a bilo je i dividende više nego kamata na oročenja.
Ni sad nije kasno za ulaganje u dionice.
Ja glavninu imam uloženu u Elektroprivredu BiH.
Ali evo ko hoće malo bolju diverzifikaciju neka napravi košaru od 5 ili 6 emitenata.
BH Telekom , Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB, ASA banka, Cementara Kakanj, Bosna reosiguranje.
Eto tako bi ja sad poslozio.
Po 20% portfelja u Elektroprivredu i BH Telekom a ostalo po 15%.
Cak i ako zatreba novac u nekom trenutku, uvijek će se moći prodati dionice bar od jednog od ovih emitenata za veći iznos nego sto su plaćene danas ili sutra.
Ima tu još zanimljivih emitenata, mogu se kombinovati i neki drugi ali ovi su mi na prvu pali na pamet.