Ustavne promjene u BiH - STOP! STOP! STOP!

Post Reply
User avatar
Bumerang
Posts: 1612
Joined: 27/06/2003 00:00

#1 Ustavne promjene u BiH - STOP! STOP! STOP!

Post by Bumerang »

Image


http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=

25.02.2006

Ajanović traži odlaganje potpisivanja

Ustavne reforme ne smiju se provesti prije završetka procesa protiv SCG!
Da bi RS bila legitimna, ona mora biti ratificirana u Državnom parlamentu, a to upravo izdajnički dogovaraju Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić


Predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović upozorava domaću i međunarodnu javnost da se ustavne reforme ne smiju provesti prije završetka sudskog procesa u vezi sa tužbom BiH protiv SCG, saopćeno je jučer iz BOSS-a.

Dobivanje tužbe protiv SGC zbog agresije rezultirat će vraćanjem na Ustav Republike BiH, a time i ukidanjem entiteta. Također, Ustav BiH, kojim je priznata Republika Srpska, prema Bečkoj konvenciji o pravu ugovora,ništavan je, jer je kao međunarodni ugovor potpisan od predsjednika RBiH, Srbije i Hrvatske, koji nisu bili ustavotvorni organi. Parlament Republike BiH nije ratificirao Ustav BiH, i da bi RS bila legitimna, mora se suština međudržavnog sporazuma ratificirati u Državnom parlamentu, a to upravo izdajnički dogovaraju Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić sa SDS-om.

Ukoliko poslanici SDA i SDP-a radi ostvarivanja interesa SDS-a glasaju u Parlamentu za dogovorene tzv. reforme, za koje je najavljeno potpisivanje sporazuma u nedjelju, time će se prvi put legitimirati postojanje Republike Srpske nastale na genocidu. Iz navedenih razlogaprijeko je neophodno sačekati presudu Međunarodnog suda i tek nakon toga provesti ustavne reforme prema međunarodnom pravnom poretku, upozorio je Ajanović.
Ajanovic je potpuno u pravu, nesmije se nista potpisivati do konacne presude u Hagu a tek nakon toga vidjeti daljnju strategiju i taktiku mjenjanja Ustava BiH.
Last edited by Bumerang on 06/03/2006 23:16, edited 3 times in total.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2886
Joined: 24/08/2003 00:00

#2

Post by Novi_Nick »



Stranka za BiH prezentirala svoj Nacrt ustava!

Rješenja koja su prihvaćena dovest će do raspada BiH!

Građanima se mora reći šta je stvarno na stolu * Kada sam javno progovorio, optuživali su me da lažem, kaže Halilović * Izvorni suverenitet mora pripadati državi!


Jučerašnjim prezentiranjem Nacrta ustava BiH, Stranka za BiH počela je javnu raspravu o ustavnim promjenama, nastojeći tako da dosadašnje nedovoljno otvorene pregovore učini potpuno transparentnim i otvorenim za sve bh. građane. Ovim ustavom predviđa se ukidanje entiteta, imenovanje jednog predsjednika, regionalna i općinska organizacija BiH, parlament sa predstavničkim domom, koji bi predstavljao građane, i domom regija, a pojam nacije ili naroda bio bi rezerviran isključivo za jedinstvo građana i države.

Teorija i praksa

- U sadašnjem Dejtonskom ustavu, suverenitet BiH kao države prenesen je na etničke grupe i iz njih izvedene entitete što je uz pojam konstitutivnost također nepoznato u međunarodnoj ustavnopravnoj teoriji i praksi. Usvajanje novog ustava BiH, koji ne bi sadržavao garancije da izvorni suverenitet pripada državi, ne bi bio ni dijelom međunarodnog sporazuma sa državama potpisnicama koje su garanti državnog suvereniteta BiH - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Safet Halilović, predsjednik Predsjedništva SBiH. On je kazao da bi novi ustav, u kojem nema garancija da izvorni suverentitet pripada državi, nužno vodio ka disoluciji i nestanku države BiH kao suverene jedinice unutar međunarodnog poretka.

- Građanima se mora reći šta je stvarno na stolu, a šta nije i to je demokratski pristup, a nije demokratski manipulirati činjenicama. Nacrt ustava koji smo usvojili kao vlastitu ustavnu platformu i kao svoj protuprijedlog u odnosu na nacrt koji služi kao osnova za pregovore koji se vode s međunarodnim medijatorima, djelo je prof. dr. Ćazima Sadikovića, prof. dr. Omera Ibrahimagića i magistra Zlatka Hadžidedića - kazao je Halilović. Ustavne promjene koje su dogovorili stranački lideri, prema Halilovićevoj ocjeni, predstavljaju etnonacionalni model koji će prije ili kasnije dovesti do raspada BiH.

Ubjeđivali članstvo

- Rješenja koja su finalizirana prošle nedjelje bila su već ranije dogovorena i na njih su stranke iz Federacije pristale još u rundi razgovora koja je vođena u Centralnoj banci. Međutim, sve vrijeme su šutjeli i kada sam ja izašao i progovorio o tome, počeli su me optuživati da lažem. Ustvari, trebalo im je vrijeme da svoje članstvo ubijede da se ne radi o rješenjima koja jačaju etnonacionalnu podjelu - istakao je Halilović. Jučer prezentirani Nacrt ustava BiH SBiH je zvanično dostavila organizatoru pregovora, američkom ambasadoru Daglasu Meklheniju (Douglas McElhaney). Također, prijedlog će biti upućen i u parlamentarnu proceduru. Halilović očekuje da će ambasador Meklheni sa njihovim prijedlogom upoznati i državnog podsekretara Nikolasa Barnsa (Nicholas Burns).

E. SARAČ


Ajanović je dao pravu definiciju

Munib Jusufović, sekretar Stranke za BiH, kaže da nije čudno što se "lideri iz RS vesele dogovorenim rješenjima, ali je čudno što ih veličaju predsjednici SDA Sulejman Tihić iSDP-a Zlatko Lagumdžija". Jusufović je istakao da je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dao pravu definiciju kada je rekao da su dogovorene ustavne promjene izdaja države BiH.

Ideološki policajaci

- Stranka za BiH je za suverenitet države i građana, a ne izmišljenih eufemizama. Tražili smo da se sve o čemu je razgovarano iza zatvorenih vrata objavi, da nas opet ovi ideološki policajci ne bi prozivali kako prodajemo državnu tajnu, kao što su nam prije nekoliko godina preko tajnih službi izmišljali. Nama je u interesu da građani znaju o čemu se razgovara - istakao je Halilović.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2886
Joined: 24/08/2003 00:00

#3

Post by Novi_Nick »


http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=

Ivo Komšić, potpredsjednik Socijaldemokratske unije Tihić i Lagumdžija su dio zavjere protiv BiH!

Dogovorene izmjene Ustava su katastrofalne po budućnost države * Hrvate u ovoj državi više niko ni za šta ne pita * Šta je lord Oven govorio u vrijeme agresije na BiH


Postignuti dogovor o izmjenama Ustava BiH potpredsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Ivo Komšić ocjenjuje "katastrofalnim po budućnost države BiH". On u razgovoru za "Dnevni avaz" naglašava da se "dogovorilo jačanje entiteta na štetu države BiH iako se na početku razgovora tvrdilo kako se za cilj ima stvaranje ustavnog okvira u kojem će država moći funkcionirati".

Jačanje entiteta
Ko je tok razgovora o ustavnim promjenama okrenuo u, kako Vi tvrdite, potpuno krivom smjeru?


- Teško je dokučiti ko je i kako to uspio. Ali, činjenica je da je američki državni podsekretar Nikolas Barns (Nicholas Burns) naglašavao kako se mora uraditi izmjena Ustava da bi BiH postala funkcionalna država. Isti odnos prema ustavnoj reformi ima i Evropska unija. Sve su to u početku govorili i predstavnici osam političkih stranaka. I, na koncu, Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija dogovore jačanje entiteta na štetu države BiH. Po meni, na stolu imamo međunarodnu zavjeru protiv BiH, a Lagumdžija i Tihić su pristali biti protagonisti te zavjere.

U čemu prepoznajete jačanje entiteta u dogovorenom dijelu izmjena Ustava?

- U mnogo čemu. Ključno je pitanje: je li se eliminiralo entitetsko glasanje u državnom Zastupničkom domu. Nije. E pa kad nije, ja ne znam šta Tihić i Lagumdžija imaju javnosti predočiti kao svoj uspjeh u poslu koji je trebao rezultirati jačanjem države i njenom funkcionalnošću. Entitetska pozicija je ostala nedirnuta, a etnički princip i dalje ima prevagu.

Ali, način izbora članova Predsjedništva je poboljšan, odnosno približio se principima poštivanja osnovnih ljudskih prava?

- Ma, to je priča za malu djecu. To što je dogovoreno je smiješno. Čak apsurdno. Vidite, ostalo je da će u Predsjedništvu BiH biti jedan član iz RS, a dvojica iz FBiH. I, pogledajte šta se može dogoditi: mogu se u FBiH kandidirati dvojica Bošnjaka i jedan Hrvat. Pobijedi Bošnjak sa, primjerice, 300.000 glasova, drugi Bošnjak dobije 250.000 a Hrvat 200.000. U Predsjedništvo će ući Bošnjak sa 300.000 glasova i Hrvat sa 200.000, iako ima neko ko je osvojio više glasova od njega. I šta se tu više ima pričati. Kakva je to demokratija i zbog čega Tihić i Lagumdžija očekuju da im se plješće?

Plaćanje računa

Kako komentirate činjenicu da je postignuti stepen izmjena Ustava dogovoren bez političkih predstavnika hrvatskog naroda?


- Jednostavno: Hrvate u ovoj državi više niko ni za šta ne pita. Nažalost, to je činjenica. Naravno, to nije dobro. Kako za Hrvate, tako i za državu BiH, jer narodi moraju biti ravnopravni jednako kao i svi građani. Upravo nakon što su hrvatski politički predstavnici eliminirani iz dogovora o ustavnim promjenama, prisjetio sam se šta je na ženevskim pregovorima u vrijeme agresije na BiH govorio lord Oven. Tada je u prisustvu Muhameda Filipovića i rahmetli Alije Izetbegovića meni govorio kako "račun ovoga rata moraju platiti Hrvati". Bojim se da taj račun upravo ovih dana plaćaju Hrvati.

Stalna konferencija o dijalogu religija

SDU je izašla s idejom formiranja stalne međunarodne konferencije o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu sa sjedištem u Sarajevu. Da li ima reakcija od tijela vlasti na Vašu ideju?


- Ima. Kantonalna skupština Sarajevo usvojila je inicijativu, a Vlada Kantona trebala bi podržati tu inicijativu o sjedištu konferencije. Očekujem da će nas i članovi Predsjedništva BiH uskoro primiti kako bismo pobliže pojasnili našu ideju i očekujem da će nas podržati. Važno je svijetu pokazati da ovdje, kod nas u BiH stoljećima već žive ljudi koji pripadaju različitim religijama pa i kulturama u kakvom-takvom skladu.
I uvijek se bh. društvo i njegove specifičnosti pokušavaju izvana uništiti, a da u tome nikada niko dokraja nije uspio. Formiranjem stalne međunarodne konferencije afirmirali bismo i državu BiH i bh. društvo.

Razgovarao: Husein ORAHOVAC
Last edited by Novi_Nick on 25/02/2006 20:39, edited 1 time in total.
Slavko Klisura
Posts: 121
Joined: 26/10/2005 19:36
Location: Gorazde

#4

Post by Slavko Klisura »

Kao sto se vidi , grupa politickih kriminalaca se o nasoj buducnosti opet dogovora iza zatvorenih vrata.
A mi , uglavnom , cekamo da nas opet strapaju u torove , u etno drzavu u kojoj ce ionako totalno ponistena pozicija gradjanina - pojedinca biti zgazena do kraja.
Svima ( a i ja sam medju njima ) koji hoce da budu Bosanci i Hercegovaci gradjani Bosne i Hercegovine i nece u politicki skrojene torove , u takvoj drzavi nema mjesta!
Ja , u nedostataku nego drugog nacina ili metoda i i naovaj nacin hocu da kazem grupi " iza zatvorenih vrata " i njihovim mentorima iz svijeta.

JA VAM NE VJERUJEM !
JA VAS NE PRIZNAM !
JA NECU PRIHVATITI VASU ODLUKU !
NIKO OD VAS NIJE MOJ PREDSTAVNIK !
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2886
Joined: 24/08/2003 00:00

#5

Post by Novi_Nick »

Slavko Klisura wrote:Kao sto se vidi , grupa politickih kriminalaca se o nasoj buducnosti opet dogovora iza zatvorenih vrata.
A mi , uglavnom , cekamo da nas opet strapaju u torove , u etno drzavu u kojoj ce ionako totalno ponistena pozicija gradjanina - pojedinca biti zgazena do kraja.
Svima ( a i ja sam medju njima ) koji hoce da budu Bosanci i Hercegovaci gradjani Bosne i Hercegovine i nece u politicki skrojene torove , u takvoj drzavi nema mjesta!
Ja , u nedostataku nego drugog nacina ili metoda i i naovaj nacin hocu da kazem grupi " iza zatvorenih vrata " i njihovim mentorima iz svijeta.

JA VAM NE VJERUJEM !
JA VAS NE PRIZNAM !
JA NECU PRIHVATITI VASU ODLUKU !
NIKO OD VAS NIJE MOJ PREDSTAVNIK !
Bravo Slavko, odlican komentar, svaka cast, svaka ti je na mjestu :-)!
edinbug
Posts: 737
Joined: 04/02/2006 21:49
Location: Bugojno

#6

Post by edinbug »

E molim vas sta to nude Ajanovic, Halilovic Komsic i ostali, a da bude prihvatljivo za sve politicke i nacionalne subjekte u drzavi? Pa dokle vise politikanstva?
Sta mislite, zar Lagumdzija i Tihic ne bi voljeli Bosnu i Hercegovinu za kakvu se zalazu gore navedeni. Koliko je to izvodljivo?
Da bi se napravile bilo kakve Ustavne promjene u parlamentu moraju glasati najmanje dvije trećine poslanika iz svakog naroda. A ko to moze osigurati u ovakvom političkom ambijentu. NIKO!!! Može li se neko od vas popeti na peti sprat sa jednim iskorakom. Malo morgen. STEPENICA PO STEPENICA JE JEDINO RJEŠENJE. A ona trojica iz RS, kada bi i htjeli potpisati zahtjeve npr. Silajdžića svjesni su da bi to bilo političko samoubistvo. Jeste li se uopšte informisali o kakvim se novinama radi?
Jača vlada? Presjedništvu manje ovlasti. Odlično, jer njima i treba smanjiti ovlasti na minimum, a ojačati vladu. Uvode se za sada još dva ministarstva: poljoprivrede i obrazovanja. Smanjuje se federalni parlament...
Ovi gore spomenuti, više mi se povraća od njih ( a ima ih još) su samo jeftini politikanti, jer puno bolje od nas poznaju političke prilike i svjesni su koliko se može uraditi, ali izbori dolaze i treba kupiti političke poene. NISKO DO BOLA.

Jedna je stvar jasna. Podjele BiH nema. I sve da mi to hoćemo neda nam Međunarodna zajednica, ne zbog toga što nas vole, nego zarad njihovih političkih interesa. Takođe rata više nema, pa makar u narednih pedeset godina. A sve ostalo, kako će mo mi živjeti ovdje, hoćemo li imati (bl)entitete, kantone ili slično, tj. hoćemo li živjeti prosperitetno ili biti fukare kao što smo sada: BOLI IH KURAC.
Ijoš jedna stvar: politika je stvar kompromisa, to Silajdžić i ostali takođe dobro znaju, ali vješto manipuliraju, nažalost uspješno.
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#7

Post by Vodenjak »

edinbug wrote:E molim vas sta to nude Ajanovic, Halilovic Komsic i ostali, a da bude prihvatljivo za sve politicke i nacionalne subjekte u drzavi? Pa dokle vise politikanstva?
Sta mislite, zar Lagumdzija i Tihic ne bi voljeli Bosnu i Hercegovinu za kakvu se zalazu gore navedeni. Koliko je to izvodljivo?
Da bi se napravile bilo kakve Ustavne promjene u parlamentu moraju glasati najmanje dvije trećine poslanika iz svakog naroda. A ko to moze osigurati u ovakvom političkom ambijentu. NIKO!!! Može li se neko od vas popeti na peti sprat sa jednim iskorakom. Malo morgen. STEPENICA PO STEPENICA JE JEDINO RJEŠENJE. A ona trojica iz RS, kada bi i htjeli potpisati zahtjeve npr. Silajdžića svjesni su da bi to bilo političko samoubistvo. Jeste li se uopšte informisali o kakvim se novinama radi?
Jača vlada? Presjedništvu manje ovlasti. Odlično, jer njima i treba smanjiti ovlasti na minimum, a ojačati vladu. Uvode se za sada još dva ministarstva: poljoprivrede i obrazovanja. Smanjuje se federalni parlament...
Ovi gore spomenuti, više mi se povraća od njih ( a ima ih još) su samo jeftini politikanti, jer puno bolje od nas poznaju političke prilike i svjesni su koliko se može uraditi, ali izbori dolaze i treba kupiti političke poene. NISKO DO BOLA.

Jedna je stvar jasna. Podjele BiH nema. I sve da mi to hoćemo neda nam Međunarodna zajednica, ne zbog toga što nas vole, nego zarad njihovih političkih interesa. Takođe rata više nema, pa makar u narednih pedeset godina. A sve ostalo, kako će mo mi živjeti ovdje, hoćemo li imati (bl)entitete, kantone ili slično, tj. hoćemo li živjeti prosperitetno ili biti fukare kao što smo sada: BOLI IH KURAC.
Ijoš jedna stvar: politika je stvar kompromisa, to Silajdžić i ostali takođe dobro znaju, ali vješto manipuliraju, nažalost uspješno.
E vidis, ovdje se u jednom dijelu necemo sloziti...
Nikad necu shvatiti zasto je Lagumdzija pristao da bude uvucen u ovu igru oko promjene ustava..
Ni luk jeo ni luk mirisao prilikom donosenja ovog sadasnjeg, dozvolio si je da zajedno sa istim, identicnim politikama koje su i dovele ne samo do ovog ustava vec do krvoprolica kroz koje smo prosli, vodi tamo neke rasprave o tako znacajnom pitanju.
Em ce samog sebe (i SDP, naravno) uprljati em ce njima koju mrlju sa obraza skinuti!
Sto kod nas kazu: "Ko je sa djavolom tikve sadio..."
Negdje si gore ostavio mogucnost koaliranja SDP-a sa SDA...
Ako do toga dodje, moj glas sasvim sigurno nece otici SDP-u.
Nikakav, ponavljam NIKAKAV kompromis sa onima koji su suodgovorni za svo zlo koje nas je zadesilo!
SDA mora da dozivi istu sudbinu kao i preostale joj dvije jaranice da bi u Bosni ikad bilo hajra...
Znaci, smetljiste! Otpad! Istorija!

Da bi se to desilo, u Bosni je potrebna alternativa sadasnjoj vlasti a ja se bojim da je Lagumdzija definitivno prestao da to bude kad je pristao da se s njima nagadja..
Nekoliko mjeseci pred izbore sjediti njima u krilu i usput govoriti kako je opozicija je blago receno neozbiljno...

p.s. ovi argumenti koje si naveo su 101% ispravni i sve je na svom mjestu..
Ali na zalost, samo kad bi se radilo o zemljama sa jakom i stabilnom demokratijom!
I pismenim stanovnistvom!
Qwert
Posts: 1210
Joined: 30/05/2003 00:00
Location: "Gold on Blue"

#8

Post by Qwert »

Zalozenost hrvatskih partija za BiH je vrijedno paznje.
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#9

Post by zavrzlama »

Ma nije sve tako ni crno kao sto izgleda....obratite paznju da pravo veta ima samo u slucaju odbrane....sto ce reci ako recimo vecina u parlamentu BIH izglasa primjer da se ukine naziv rs ili ulica alije izetebegovica i slicne stvari...nema veta ...a ujedno se zamrzava ideja podjele BIH za duzi period...na drugoj strani provodenjem zakona i reformi koji se podudaraju sa EU ustavom BIH ce tiho i neprimijetno dobiti sve potrebne konture i institucije drzave.


Ono sto je najvaznije jwe da se sveti trojac (sda,sds.hdz) skine sa pozornice na sledecim izborima..a kasnije zdrave snage i probosanski orijentisane ce lako novim promjenama ustava ponistiti rezultate rata i nepravde prema svim gradanima BIH.
edinbug
Posts: 737
Joined: 04/02/2006 21:49
Location: Bugojno

#10

Post by edinbug »

Vodenjak wrote:
edinbug wrote:E molim vas sta to nude Ajanovic, Halilovic Komsic i ostali, a da bude prihvatljivo za sve politicke i nacionalne subjekte u drzavi? Pa dokle vise politikanstva?
Sta mislite, zar Lagumdzija i Tihic ne bi voljeli Bosnu i Hercegovinu za kakvu se zalazu gore navedeni. Koliko je to izvodljivo?
Da bi se napravile bilo kakve Ustavne promjene u parlamentu moraju glasati najmanje dvije trećine poslanika iz svakog naroda. A ko to moze osigurati u ovakvom političkom ambijentu. NIKO!!! Može li se neko od vas popeti na peti sprat sa jednim iskorakom. Malo morgen. STEPENICA PO STEPENICA JE JEDINO RJEŠENJE. A ona trojica iz RS, kada bi i htjeli potpisati zahtjeve npr. Silajdžića svjesni su da bi to bilo političko samoubistvo. Jeste li se uopšte informisali o kakvim se novinama radi?
Jača vlada? Presjedništvu manje ovlasti. Odlično, jer njima i treba smanjiti ovlasti na minimum, a ojačati vladu. Uvode se za sada još dva ministarstva: poljoprivrede i obrazovanja. Smanjuje se federalni parlament...
Ovi gore spomenuti, više mi se povraća od njih ( a ima ih još) su samo jeftini politikanti, jer puno bolje od nas poznaju političke prilike i svjesni su koliko se može uraditi, ali izbori dolaze i treba kupiti političke poene. NISKO DO BOLA.

Jedna je stvar jasna. Podjele BiH nema. I sve da mi to hoćemo neda nam Međunarodna zajednica, ne zbog toga što nas vole, nego zarad njihovih političkih interesa. Takođe rata više nema, pa makar u narednih pedeset godina. A sve ostalo, kako će mo mi živjeti ovdje, hoćemo li imati (bl)entitete, kantone ili slično, tj. hoćemo li živjeti prosperitetno ili biti fukare kao što smo sada: BOLI IH KURAC.
Ijoš jedna stvar: politika je stvar kompromisa, to Silajdžić i ostali takođe dobro znaju, ali vješto manipuliraju, nažalost uspješno.
E vidis, ovdje se u jednom dijelu necemo sloziti...
Nikad necu shvatiti zasto je Lagumdzija pristao da bude uvucen u ovu igru oko promjene ustava..
Ni luk jeo ni luk mirisao prilikom donosenja ovog sadasnjeg, dozvolio si je da zajedno sa istim, identicnim politikama koje su i dovele ne samo do ovog ustava vec do krvoprolica kroz koje smo prosli, vodi tamo neke rasprave o tako znacajnom pitanju.
Em ce samog sebe (i SDP, naravno) uprljati em ce njima koju mrlju sa obraza skinuti!
Sto kod nas kazu: "Ko je sa djavolom tikve sadio..."
Negdje si gore ostavio mogucnost koaliranja SDP-a sa SDA...
Ako do toga dodje, moj glas sasvim sigurno nece otici SDP-u.
Nikakav, ponavljam NIKAKAV kompromis sa onima koji su suodgovorni za svo zlo koje nas je zadesilo!
SDA mora da dozivi istu sudbinu kao i preostale joj dvije jaranice da bi u Bosni ikad bilo hajra...
Znaci, smetljiste! Otpad! Istorija!

Da bi se to desilo, u Bosni je potrebna alternativa sadasnjoj vlasti a ja se bojim da je Lagumdzija definitivno prestao da to bude kad je pristao da se s njima nagadja..
Nekoliko mjeseci pred izbore sjediti njima u krilu i usput govoriti kako je opozicija je blago receno neozbiljno...

p.s. ovi argumenti koje si naveo su 101% ispravni i sve je na svom mjestu..
Ali na zalost, samo kad bi se radilo o zemljama sa jakom i stabilnom demokratijom!
I pismenim stanovnistvom!
Što se tiče koaliranja sa SDA, ja sam samo iznio svoje mišljenje. Naravno i ja sam protiv, kao što sam bio i protiv koaliranja sa Strankom za BiH prije pet godina, ali ko mene pita.
Ja i dalje mislim da je SDP alternativa sadašnjoj vlasti.
Pitanje vodenjak, konkretno oko ustavnih promjena: Šta bi iti uradio da si na mjestu Zlaje, vjerujem da se nebi povukao i dozvolio drugima do određuju sudbinu tvoje zemlje.
I ja sam svjestan da ovo nije idealno rješenje, ali nažalost mislim da se nije više moglo. Jednostavno, ovo je mamksimum koji je se mogao izvući od srpskih predstavnika.
Pozdrav
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#11

Post by Vodenjak »

edinbug wrote: Što se tiče koaliranja sa SDA, ja sam samo iznio svoje mišljenje. Naravno i ja sam protiv, kao što sam bio i protiv koaliranja sa Strankom za BiH prije pet godina, ali ko mene pita.
Ja i dalje mislim da je SDP alternativa sadašnjoj vlasti.
Pitanje vodenjak, konkretno oko ustavnih promjena: Šta bi iti uradio da si na mjestu Zlaje, vjerujem da se nebi povukao i dozvolio drugima do određuju sudbinu tvoje zemlje.
I ja sam svjestan da ovo nije idealno rješenje, ali nažalost mislim da se nije više moglo. Jednostavno, ovo je mamksimum koji je se mogao izvući od srpskih predstavnika.
Pozdrav
Ma radi se o tome da on ni pod kojim uslovima nije smio POCETI s pregovorima o tome..
Svakom, BAS SVAKOM ko imalo poznaje situaciju u nasoj politici je od pocetka jasno da se za istim stolom s njima nije ni moglo bolje postici.

Opet kazem: Nekoliko je mjeseci pred izbore. SDP je mogao iznijeti svoju platformu i za Ustav i za naredne 4 godine! Ako dobije mandat, dobro je! Ako pak ne dobije, niko iz te stranke nema razloga da se osjeca odgovornim za to!
Ovaj nas narod mora jednom da shvati da je odgovornost u njegovim rukama! A ne tamo nekog Lagumdzije, Tihica, Dodika ili ne znam koga..
Ako narod nije u stanju da prepozna ono sto mu je bolje, ako ce iz inata ili samo pukog navijanja za "svoje" da glasa ujedno i za svoju propast i propast drzave za koju je pobijeno toliko ljudi, onda nema problema. U tom slucaju i treba da izgubi drzavu! Lagumdzija za to sasvim sigurno ne bi bio odgovoran!

Sve u svemu, stvar je mnogo, mnogo jednostavnija nego sto je mnogi predstavljaju!
Samo se treba sjetiti koja je uloga - opozicije!

Svako dobro!
zavrzlama
Posts: 10305
Joined: 15/01/2006 18:35

#12

Post by zavrzlama »

Bilo koja stranka da ucestvuje u razgovorima sa predstavnicima stranaka iz rs-a nebi vise uradila...jer stranke iz rs-a su sve i jedna antibosanski orijentisane.

Jedini moguci nacin je svake godine promijeniti po par stvari koje jacaju drzavu BIH,a ne izazivati velike reakcije i radikalizaciju u rs-u....nije Dodiku i Cavicu problem reforme i BIH nego onaj narod u RS-u kojeg su lagali svo ovo vrijeme i obecavali drzavu u drzavi i odvajanje od BIH.

Politicari iz rs-a nemaju snage i argumenata da podijele BIH niti imaju hrabrosti i podrsku naroda da sprovedu reforme koje vode jacanju drzave BIH.

Zato tiho i bez velike buke usvajaju reforme ,udovoljavajuci i svom narodu i drzavi BIH.
Slavko Klisura
Posts: 121
Joined: 26/10/2005 19:36
Location: Gorazde

#13

Post by Slavko Klisura »

Evo , procitao sam dosta vaznih , dobrih razmisljanja , na koje naravno svi koji su ih napisali , imaju apsolutno pravo.
Ali ja i dalje mislim : obzirom da se gradjanima i gradjankama ove nesretne zemlje o pregovorima " iza zatvorenih vrata " kao informacije daju samo mrvice , iza zatvorenih vrata sjede politicki kriminalci.
Svi redom !
Bez obzira na politicku opciju !
Nas , gradjana , kao nosioca suvereniteta , kao ravnopravnih ljudi svuda i na svakom mjestu , NEMA !
SVE JE BILO I OPET CE BITI : ETNO!
MOZETE TO SMATRATI POLITIKANSTVOM ILI DEMAGOJIJOM , ALI JA OPET KAZEM IAKO ZNAM DA U OVAKVOJ BIH NE PIJE VODE:
JA NIKADA NECU PRIZNATI ONO STO ONI POTPISU!
JA NJIH NE PRIZNAM!
ONI SU MOJI ( KAO GRADJANINA MOJE BIH ) MOJI NEPRIJATELJI!
St.Germain
Posts: 2218
Joined: 22/12/2002 00:00

#14

Post by St.Germain »

Potpisivanje sporazuma odgođeno zbog zahtjeva HDZ-a


http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-02.php
da pamtis
Posts: 1514
Joined: 16/07/2005 14:10

#15

Post by da pamtis »

St.Germain wrote:Potpisivanje sporazuma odgođeno zbog zahtjeva HDZ-a


http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-02.php
hvalim te boze, glasam za HDZ.....zasto nemamo direktan TV prenos ovih Hebenih pregovor.........ako vec popisuju nesto u nase ime zar nemamo pravo da znamo sta to oni potpisuju :x :x sta kaze Tihi gradani nece biti zadovoljni, daj ljudi prije nego potpisete nesto u nase ime da vidimo sta potpisujehe.......ovako vazan dokument za gradane se donosi iza zatvorenih vrata :x :x :x
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2886
Joined: 24/08/2003 00:00

#16

Post by Novi_Nick »

da pamtis wrote:
St.Germain wrote:Potpisivanje sporazuma odgođeno zbog zahtjeva HDZ-a


http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-02.php
hvalim te boze, glasam za HDZ.....zasto nemamo direktan TV prenos ovih Hebenih pregovor.........ako vec popisuju nesto u nase ime zar nemamo pravo da znamo sta to oni potpisuju :x :x sta kaze Tihi gradani nece biti zadovoljni, daj ljudi prije nego potpisete nesto u nase ime da vidimo sta potpisujehe.......ovako vazan dokument za gradane se donosi iza zatvorenih vrata :x :x :x
Bravo @ da pamtis, odlican komentar, slazem se u potpunosti. Cega se ovi tzv. BH politicari kao i neki tzv. svjetski politicari iz MZ plase pa mjenjaju Ustav taj najvazniji dokument drzave BiH i njenih gradjana iza zatvoremih vrata? zasto kao sto kazes nemamo direktni TV prenos pregovora ili neki referendum u vezi najvaznijih pitanja za nasu buducnost i buducnost nase djece i omladine? ko to ima pravo odlucivati i bilo sta potpisivati u ime pojedinaca i gradjana ove nase drzave BiH? :evil: :x
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#17

Post by Fair Life »

Novi_Nick wrote:(...)

ko to ima pravo odlucivati i bilo sta potpisivati u ime pojedinaca i gradjana ove nase drzave BiH?
Oni koji su izabrani na poslednjim 'demokratskim' izborima...
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2886
Joined: 24/08/2003 00:00

#18

Post by Novi_Nick »

Fair Life wrote:
Novi_Nick wrote:(...)

ko to ima pravo odlucivati i bilo sta potpisivati u ime pojedinaca i gradjana ove nase drzave BiH?
Oni koji su izabrani na poslednjim 'demokratskim' izborima...
Pazi @ Fair, niko tim tzv. BH politickim strankama i politicarima NIJE DAO MANDAT da izdaju regularni Ustav drzave R BIH i njenih gradjana Bosanaca i Hercegovaca kao i svih drugih BH patriota. Bosanci i Hercegovci su ih birali da brane suverenu i teritorijalno nepodjeljenu BiH, da ekonomski, politicki i u svakom drugom pogledu razvijaju tu suverenu drzavu, da od nje naprave modernu i prosperitetnu drzavu na nivou drugih drzava evrope a NE DA JE IZDAJU, PLJACKAJU, TERITORIJALNO PODIJELE NA TRI VJERSKE DRZAVICE I DA JE BACE 100 GODINA UNAZAD! :x
User avatar
Fair Life
Posts: 14219
Joined: 02/03/2004 00:00

#19

Post by Fair Life »

Napisao sam poslednjim "demokratskim" izborima...

Od prvih do poslednjih izbora narod (glasaci) su trebali doci tobe i skontati ko sta brani, a ko sta izdaje...

"Ovi" ne stoje na braniku interesa BiH kao drzave... onakve kakvu navodis u postu. Davno je to trebalo biti jasno...
klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

#20

Post by klif »

Licno bih mogao pristati na soluciju po kojoj bi politicki predstavnici "drugog naroda" mogli biti birani u predstavnicka tijela, odnosno mogli po "nacionalnom kljucu" vrstiti bilo kakvu za drzavu znacajnu funkciju, ukoliko na izborima dobiju mandat i od strane unaprijed utvrdjenog broja glasova (20 - 30%) glasackog tijela iz "druga dva naroda". Ako Srbi biraju Srbe, Bosnjaci Bosnjake i Hrvati Hrvate, nisam siguran da to dugorocno vodi uspostavi povjerenja. Ukoliko, medjutim, npr. 20% Srba i Hrvata (mora da) glasa za predstavnika bosnjacke nacionalne politicke provinijencije i obratno, mnoge bi stvari postale jasnije. Naravno da je u praksi ovakav pristup jako tesko sprovesti, ali s obzirom na slozenost odnosa u BiH, bi adekvatne promjene Izbornog zakona morale imati primarno mjesto u sklopu ustavnih promjena.

Slozio bih se Slavkom da za ljude koji se ne zele svrstati u "nacionalna torove", takodjer mora postojati ustavom zagarantovan nacin izrazavanja politickih stavova i biranja politickih predstavnika, bude li se ostalo pri definiciji BiH kao drzave tri naroda.

Po pitanju stava Vodenjaka da bilo kakvo pregovaranje sa nosiocima rata u BiH nece donijeti napredak, licno bih mu se pridruzio, s tim da u situaciji u kojoj se nalazimo - kao taoci nacionalnih partija - nekako jedino SDP, bude li pregovorima pristupioiskreno, konstruktivno i anacionalno,moze makar pokusati sprijeciti definitvan sunovrat.
Last edited by klif on 26/02/2006 13:58, edited 1 time in total.
senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#21

Post by senada »

...imam osjecaj kao da su vlasnici drzave uposlili neuropsihijatrijske experte koji im daju instrukcije kako da drze narod u ravnotezi nadanja i beznadja...ne mislim da su sami politicki ili bilo kako dorasli varati narod..
da pamtis
Posts: 1514
Joined: 16/07/2005 14:10

#22

Post by da pamtis »

Od prvih do poslednjih izbora narod (glasaci) su trebali doci tobe i skontati ko sta brani, a ko sta izdaje...
:-) svi izdaju svi su isti :-) :D
User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#23

Post by Vodenjak »

klif wrote:
.....
Po pitanju stava Vodenjaka da bilo kakvo pregovaranje sa nosiocima rata u BiH nece donijeti napredak, licno bih mu se pridruzio, s tim da u situaciji u kojoj se nalazimo - kao taoci nacionalnih partija - nekako jedino SDP, bude li pregovorima pristupioiskreno, konstruktivno i anacionalno,moze makar pokusati sprijeciti definitvan sunovrat.
Pazi @klif...
Sa vecinom sto si napisao se slazem i i ja mislim da je SDP jedina alternativa (barem danas) ovima na vlasti. Ali ono sto brine je upravo ponasanje SDP-a koje sve manje pokazuje u cemu se zapravo razlikuju od istih..
Shvatices ti, shvaticu ja, shvatice jos jedan broj ljudi koje su osnovne razlike..
Ali, nas glas je jednako znacajan kao i glasovi svih onih (a ogromna su vecina) koji po pamet idu kad podju do kioska da kupe Dnevni avaz, Politiku, Vecernji list...
Kad Tihic i Lagumdzija sjede u polumraku zakapijane magaze sa predstavnicima onih koji ne dozvoljavaju ni pomisao na ukidanje RS-a i s njima donose novi, zamisli USTAV :shock: , pitam te da li se moze vidjeti neka razlika izmedju okupljenih oko stola?

Ako je prisutno (a jeste!) misljenje da izmedju SNSD-a i SDS-a nema razlike, zasto bi ocekivali da neko i kod nas a i na drugoj strani kaze da je SDP alternativa SDA-u?
Licno sumnjam u mogucnost da ce vremenom sve da legne i da cemo postati moderna drzava na ovakav nacin..
A ako i uspijemo, onda sam gotovo siguran da to nece biti za nasa vijeka...
senada
Posts: 2838
Joined: 08/12/2005 13:18

#24

Post by senada »

:-) ....mogu zvucati pogrubo ali sve mi nesto rotira toljaga pred ocima i ne mogu se oteti dojmu kako ona nije tek tako bezze i iz raja izasla pa na zemlju dosla..... :roll:
da pamtis
Posts: 1514
Joined: 16/07/2005 14:10

#25

Post by da pamtis »

kakva toljaga vidis da Francis Boyle sam ukida RS......sam protiv svih
Post Reply