Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
meatoverhere wrote:
Kao prvo citat: Svako nasilno tjeranje naroda (u ovom slucaju govorim o Srpskom i Hrvatskom narodu) da zive u drzavnom uredjenju u kojem to oni ne zele je isto fasizam i daleko je od demokracije..
Ovo je san ocijepanju BiH.
Drugo: Bez veze si me uhvatio za rijec sto se Bosne tice. Apsolutno nemam nista protiv Hercegovine.
Trece: Ako procitas pazljivije sta sam napisao vidjeces da pise "...stradanje i Srba i Hrvata". Valjda se podrazumjeva da cijepanje BiH dovodi do stradanja Bosnjaka.
Kao prvo citat: Svako nasilno tjeranje naroda (u ovom slucaju govorim o Srpskom i Hrvatskom narodu) da zive u drzavnom uredjenju u kojem to oni ne zele je isto fasizam i daleko je od demokracije..
A kako vi znate u kakvom državnom uređenju žele da žive Srbi i Hrvati.
Srbi i Hrvati žele živjeti u BiH u potpunosti ravnopravni sa većinom koja se zovu Bošnjaci. Niko ne govori o odvajanju ali se misli o vrsti kulturne i slične autonomije gdje će i Srbi i Hrvati moći odlučivati o svojim potrebama a ne onako smatraju u Sarajevu. Evo npr. sektor obrazovanja bi trebao ostati na entitetskom nivou ili kasnije ako budu nekakvi regioni takođe ali ne i na državnom nivou.
Vi cijelo božije vrijeme plašite se nekakve decentralizacije kao da to automatski znači nekakvo cijepanje BiH. Svašta.
Eno sad i njega. Obrazovanje moze biti decentralizirano, ali samo do odredjene granice. U obrazovanje se moraju uvesti svjetski kriteriji, a ne da tamo neki fakulteti u Foci izdaju diplome. Na drzavnom nivou se moraju izdavati dozvole za rad fakultetima i univerzitetima. U komisijama koje dodjeljuju iste moraju sjediti podjednak broj STRUCNJAKA iz sva tri naroda. Osim toga reforma visokog obrazovanja kasni i BiH gubi silne pare jer je po evropskim standardima obrazovanje previse decentralizirano tako da svaki kanton na primjer ima neke kofol univerzitete i izdaje neke kofol diplome koje niko van tog kantone ne priznaje.
Taj fakultet u Foči je sigurno dio univerziteta u Istočnom Sarajevu isto kao što imate likovnu akademiju u Širokom Brijegu a kao dio Sveučilišta u Mostaru a i u Bošnjačkom dijelu FBiH imate isto. Šta je problem u tome? Treba samo raditi na kvalitetu ali ne i na ukidanju istih.
Slažem se komisija na nivou države ali univerziteti na nivou entiteta.
meatoverhere, majke ti o'kle ti snaga?
raspravljas se sa strucnjakom za ustavno pravo
pusti bolan, treba 3.entitet od livna do neuma
inace ove ideje da se ravnopravnost ostvaruje kroz teritorijalne ekskluzivitete je eufemizam za fazizam i etnicki aparthejd!!
ne znam zasto se uopce raspravljas s njim!!
'kani se corava posla!!
meatoverhere wrote:Opet se ti prepoznao. Jedan od uslova koje BiH treba ispuniti da bi dobila milione dolara za visoko obrazovanje je da se finansiranje univerziteta prenese sa lokalnog na drzavni nivo. To nisu izmislili bosnjaci, to od nas trazi medjunarodna zajednica. U pravu si, Hrvati su za to krivi.
Sto da ja kazem sad nakon one tvoje reakcije gore? Jadni mali Bosnjaci kad su im Hrvati krivi sto ne mogu dobiti novac jer nisu prenjeli financiranje na drzavni nivo. Htjeli su i Srbi i Bosnjaci ali eto zlocesti Hrvati sve blokirali...
Cudne li uvjete postavlja i taj EU, a covjek ih samo u bosnjackim medijima moze procitati. Inace sva se sveucilista u svijetu financiraju s drzavnog nivoa (cak i privatna!)
Naravno da se svi univerzitetu ne finasiraju na drzavnom nivou. Ali vjeruj da dozvole za rad i dodjeljivanje diploma izdaje drzava, a ne opstina ili kanton. Kada se to zakonski rijesi i univerziteti ispune zakonom propisane uslove za dobijanje licence za rad, nek ih finansira ko hoce. Ti se ponasas kao da u drzavnim institucijama ne sjede i Hrvati. Ne kontam fobiju od zajednickih institucija.
almassy wrote:meatoverhere, majke ti o'kle ti snaga?
raspravljas se sa strucnjakom za ustavno pravo
pusti bolan, treba 3.entitet od livna do neuma
inace ove ideje da se ravnopravnost ostvaruje kroz teritorijalne ekskluzivitete je eufemizam za fazizam i etnicki aparthejd!!
ne znam zasto se uopce raspravljas s njim!!
'kani se corava posla!!
Bas sad kontam da odustanem. Potpisujem sve sto si rekao.
meatoverhere wrote:Opet se ti prepoznao. Jedan od uslova koje BiH treba ispuniti da bi dobila milione dolara za visoko obrazovanje je da se finansiranje univerziteta prenese sa lokalnog na drzavni nivo. To nisu izmislili bosnjaci, to od nas trazi medjunarodna zajednica. U pravu si, Hrvati su za to krivi.
Sto da ja kazem sad nakon one tvoje reakcije gore? Jadni mali Bosnjaci kad su im Hrvati krivi sto ne mogu dobiti novac jer nisu prenjeli financiranje na drzavni nivo. Htjeli su i Srbi i Bosnjaci ali eto zlocesti Hrvati sve blokirali...
Cudne li uvjete postavlja i taj EU, a covjek ih samo u bosnjackim medijima moze procitati. Inace sva se sveucilista u svijetu financiraju s drzavnog nivoa (cak i privatna!)
Naravno da se svi univerzitetu ne finasiraju na drzavnom nivou. Ali vjeruj da dozvole za rad i dodjeljivanje diploma izdaje drzava, a ne opstina ili kanton. Kada se to zakonski rijesi i univerziteti ispune zakonom propisane uslove za dobijanje licence za rad, nek ih finansira ko hoce. Ti se ponasas kao da u drzavnim institucijama ne sjede i Hrvati. Ne kontam fobiju od zajednickih institucija.
Univerziteti bi trebali uglavnom biti na entitetskom nivou a manji dio ovlasti bi trebao pripasti državi.
almassy wrote:pusti bolan, treba 3.entitet od livna do neuma
ili preciznije - isti onaj teritorij koji su hrvati unijeli u federaciju, da ne bude zabune:
almassy wrote:inace ove ideje da se ravnopravnost ostvaruje kroz teritorijalne ekskluzivitete je eufemizam za fazizam i etnicki aparthejd!!
Naravno, ali istjerivanje Hrvata (a bome i Srba) s posla i njihov nestanak iz "multietnickih" i "ekonomskih" (citaj bosnjackih) regija nije aparthejd? ili je to mozda aparthejd umotan u celofan, koja je razlika?
zemljani stimulatoru
de jos postiraj zemljisne knjige
teritorije koje su hrvati unjeli u federaciju
hajde dijete na bljesak ili poskok.com
tamo ima dezurnih dusebriznika
ako budes selio iz bih
ponesi i saksiju zemlje sa sobom
sto si je unio u federaciju!
almassy wrote:zemljani stimulatoru
de jos postiraj zemljisne knjige
teritorije koje su hrvati unjeli u federaciju
hajde dijete na bljesak ili poskok.com
tamo ima dezurnih dusebriznika
ako budes selio iz bih
ponesi i saksiju zemlje sa sobom
sto si je unio u federaciju!
Ili jos bolje, nek ponesu koliko su donijeli na opancima kao st to lijepo Mesic rece.
Panta Rei wrote:A sto su otisli iz pojedinih od gore navedenih gradova???
Iz Zenice, npr. nisu morali ici, niko ih nije tjerao. Mnogi su ostali i prosli su isto kao i Bosnjaci i Srbi koji su ostali. I ceka ih isto sto i ostale, a to znaci vrlo malo, nazalost.
Jeste, Tudjman je prije rata rekao HDZBH-u da sve Hrvate iz BiH premjesti u Hercegovinu. Tako bi Hrvati trebali imati fino cisto podrucje na teritoriju Bosne i ne moraju se obazirati na to da nebi slucajno nekog svog upucali.
Autor ove teme ocito zeli da kaze da su Hrvati istjerani nasilno iz navedenih podrucja i da su ugrozeni.
meatoverhere wrote:Ja ne zagovaram treci entitet, nego ti. A ako se osjecas da si na kopnu, koji ce ti bog onda ostrvo?
ajde ajde, necemo se praviti naivni i ludi sada...
p.s.
uostalom nisam govorio za sebe nego za tebe, ti se osjecas da si na kopnu, a u biti si na dva zelena otoka...
Jesu li ovo moje ili tvoje rijeci: "ili preciznije - isti onaj teritorij koji su hrvati unijeli u federaciju, da ne bude zabune"
Samo da vidimo ko se pravi lud. A Mesic ti je cigan. Prvo rasisticko/fasisticki komentar koji vrijedja Rome (cigane), a drugo Mesic je nedavno ponovo izabran za predsjednika Hrvatske i to sa vrlo komotnom vecinom glasova. Ali ti ocito znas bolje od Hrvatskih grdjana. Da nismo malo postali veci katolici od Pape?
Last edited by meatoverhere on 16/05/2005 20:00, edited 1 time in total.
Panasonic wrote:Jeste, Tudjman je prije rata rekao HDZBH-u da sve Hrvate iz BiH premjesti u Hercegovinu. Tako bi Hrvati trebali imati fino cisto podrucje na teritoriju Bosne i ne moraju se obazirati na to da nebi slucajno nekog svog upucali.
Gdje da ih sad premjesti - u Hercegovinu da bi imali cist hrvatski teritorij na podrucju Bosne? Zanimljivo, kako je samo bio lukav taj Tudjman...
Panasonic wrote:Autor ove teme ocito zeli da kaze da su Hrvati istjerani nasilno iz navedenih podrucja
Nasilno ili nenasilno. U vecini podrucja nasilno!!
meatoverhere wrote: a drugo Mesice je nedavno ponovo izabran za predsjednika Hrvatske i to sa vrlo komotnom vecinom glasova. Ali ti ocito znas bolje od Hrvatskih grdjana. Da nismo malo postali veci katolici od Pape?
kreten, zagrebacki klosar, kako zelis.
gradjani ponekad grijese. i srpski gradjani su izabrali vuka draskovica. isto je to... pa ako kazem da je vuk draskovic kreten ne vrijedjam odmah i sve ljude koji su glasovali za njega...
Panasonic wrote:Jeste, Tudjman je prije rata rekao HDZBH-u da sve Hrvate iz BiH premjesti u Hercegovinu. Tako bi Hrvati trebali imati fino cisto podrucje na teritoriju Bosne i ne moraju se obazirati na to da nebi slucajno nekog svog upucali.
Gdje da ih sad premjesti - u Hercegovinu da bi imali cist hrvatski teritorij na podrucju Bosne? Zanimljivo, kako je samo bio lukav taj Tudjman...
Panasonic wrote:Autor ove teme ocito zeli da kaze da su Hrvati istjerani nasilno iz navedenih podrucja
Nasilno ili nenasilno. U vecini podrucja nasilno!!
meatoverhere wrote: a drugo Mesice je nedavno ponovo izabran za predsjednika Hrvatske i to sa vrlo komotnom vecinom glasova. Ali ti ocito znas bolje od Hrvatskih grdjana. Da nismo malo postali veci katolici od Pape?
kreten, zagrebacki klosar, kako zelis.
gradjani ponekad grijese. i srpski gradjani su izabrali vuka draskovica. isto je to... pa ako kazem da je vuk draskovic kreten ne vrijedjam odmah i sve ljude koji su glasovali za njega...
Imas li ti neki argument, ili je to sve? Gradjani pogrijesili? Draskovic je usao u vladu na osnovu broja glasova koje je njegova stranka dobila na izborima, dakle gradjani Srbije nisu direktno glasali za Draskovica da bude ministar inostranih poslova. A koliko ja znam Mesic je direktno kao licnost i kandidat dva puta velikom vecinom glasova gradjana Hrvatske izabran za Predsjednika Hrvatske. Bas klosar, a?
Last edited by meatoverhere on 16/05/2005 20:07, edited 1 time in total.
Ja ću postirati ponovo dio jednog teksta. Neki očigledno neće da priznaju da je tako.
Glavno da je narod jedinstven, da misli jednom glavom, nemoj da nešto drugačije izvoljeva. Bošnjački narod zna se da je mnogo merhametli i dobar, samo su oni Srbi i Hrvati nikakvi, ne možeš u njih imati nikako povjerenje, mogu ti učas zabiti nož u leđa. Zato ne znam što će nam ti munafici (spletkari), kad mi sami Bošnjaci možemo upravljati Bosnom i Hercegovinom, vidite da ti izrodi nikako neće. I nemoj da neko ima drugačije mišljenje, grdno će se prevariti, treba da svi budemo na okupu, tako nam je govorio naš Alija.
O ovome se stalno šuti ali ovoga itekako ima.
Jednostavno Srbi i Hrvati moraju biti lojalni, da šute i da slušaju i da se ne suprotstavljaju većini.
Gore navedene činjenice mnogi forumaši Bošnjačke nacionalnosti ili neće vide ili ne žele.
Nenadv24 wrote:Glavno da je narod jedinstven, da misli jednom glavom, nemoj da nešto drugačije izvoljeva. Bošnjački narod zna se da je mnogo merhametli i dobar, samo su oni Srbi i Hrvati nikakvi, ne možeš u njih imati nikako povjerenje, mogu ti učas zabiti nož u leđa. Zato ne znam što će nam ti munafici (spletkari), kad mi sami Bošnjaci možemo upravljati Bosnom i Hercegovinom, vidite da ti izrodi nikako neće. I nemoj da neko ima drugačije mišljenje, grdno će se prevariti, treba da svi budemo na okupu, tako nam je govorio naš Alija.
To je bit i nit cijele bosnjacke politike. E sad sto je umataju u celofan ne pomaze puno, dapace. To politicko "slijepilo" samo moze dovesto do raspada BiH po uzoru na Jugoslaviju. A meni se cini da ce tako i biti.
Nenadv24 wrote:Ja ću postirati ponovo dio jednog teksta. Neki očigledno neće da priznaju da je tako.
Glavno da je narod jedinstven, da misli jednom glavom, nemoj da nešto drugačije izvoljeva. Bošnjački narod zna se da je mnogo merhametli i dobar, samo su oni Srbi i Hrvati nikakvi, ne možeš u njih imati nikako povjerenje, mogu ti učas zabiti nož u leđa. Zato ne znam što će nam ti munafici (spletkari), kad mi sami Bošnjaci možemo upravljati Bosnom i Hercegovinom, vidite da ti izrodi nikako neće. I nemoj da neko ima drugačije mišljenje, grdno će se prevariti, treba da svi budemo na okupu, tako nam je govorio naš Alija.
Jednostavno Srbi i Hrvati moraju biti lojalni, da šute i da slušaju i da se ne suprotstavljaju većini.
Gore navedene činjenice mnogi forumaši Bošnjačke nacionalnosti ili neće vide ili ne žele.
JOJ koji si ti proziran tip
Cuj molim te Srbi i Hrvati moraju biti lojalni, kad treba nekog treceg
da oljagas u ovom slucaju Bosnjake odmah glumis ugrozenost
sa onim drugim Ej jadooooo
Nenadv24 wrote:Ja ću postirati ponovo dio jednog teksta. Neki očigledno neće da priznaju da je tako.
Neno sine, ja se gnusam takvih i jebem im majku na svakom koraku i svakom prilikom i time se ponosim. A daleko od toga da sam jedini.... Pa citas li ti postove, ili samo selektivno trazis kavgu?