Ustavne Promjene

Post Reply
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Nemam više živaca postirati barem ne do večeras ako ne bude još koja ineresantna tema za naprdivanje a ako ne preći ću ponovo na skype jer me forumi stvarno zamaraju.
Panasonic

Post by Panasonic »

earth-simulator wrote: Gdje da ih sad premjesti - u Hercegovinu da bi imali cist hrvatski teritorij na podrucju Bosne? :lol: :lol: Zanimljivo, kako je samo bio lukav taj Tudjman...
Bio sam dovoljno jasan, ali evo da za NeKe ponovim. Dakle, htio je prebaciti Hrvate sa podrucja sto nije Hercegovina u podrucje sto jeste Hercegovina. Ili mozda da ti nacrtam i ono fino oznacim bojama?
Panasonic wrote:Autor ove teme ocito zeli da kaze da su Hrvati istjerani nasilno iz navedenih podrucja
earth-simulator wrote: Nasilno ili nenasilno. U vecini podrucja nasilno!!
Prije bi bilo da je u vecini podrucja nenasilno. Osim toga, ako je u nekom podrucju bilo i nasilnog istjerivanja onda su za to krivi Sjeverne i Istocne nam komsije koji su ovaj rat i smislili.
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Nenadv24 wrote:Nerviraju me postovi onih koji negiraju da takvih ideja među Bošnjacima nema a ima ih. Bilo ih je i ranije na forumu na raznoraznim temama.
Slazem se, ali volio bih naci sagovornika medju Srbima i Hrvatima koji ce priznati fasizam i zlocine od strane svojih nacija. Izgleda samo ona raja sa "Zamisli Srbiju" su spremna na to. :(
JBT

Post by JBT »

Ma kakav treci entitet? Pa polako se radi na tome da i ova dva ukinemo. BiH moze opstati (a u njeno opstajanje nema sumnje) samo kao gradjanska drzava ravnopravnih gradjana. Pa zar vam nije poznato da se pojedincima u ovom momentu sudi jer su pokusali uspostaviti neke samouprave? Hej, samouprave. A o trecem entitetu da se i ne govori.
earth-simulator

Post by earth-simulator »

Panasonic wrote:Bio sam dovoljno jasan, ali evo da za NeKe ponovim. Dakle, htio je prebaciti Hrvate sa podrucja sto nije Hercegovina u podrucje sto jeste Hercegovina. Ili mozda da ti nacrtam i ono fino oznacim bojama?
pa mogao bi nacrtati i oznaciti bojama, jer su hercegovinu ionako oduvjek obitavali hrvati. istocnu nisu, ali na tu nisi ni mislio...
Panasonic wrote:Prije bi bilo da je u vecini podrucja nenasilno. Osim toga, ako je u nekom podrucju bilo i nasilnog istjerivanja onda su za to krivi Sjeverne i Istocne nam komsije koji su ovaj rat i smislili.
naravno za sve su krivi sjeverni, istocni, zapadni i juzni susjedi!

a hrvati su svakako dobrovoljno i bez nasilja napustili kakanj, travnik, fojnicu, konjic, vares, bugojno itd...a i u zavidovicima su npr. potpuno beznasilnim i mirnim mjerama ostali bez posla dok to nije bio slucaj s bosnjacima...
earth-simulator

JBT wrote:Ma kakav treci entitet? Pa polako se radi na tome da i ova dva ukinemo. BiH moze opstati (a u njeno opstajanje nema sumnje) samo kao gradjanska drzava ravnopravnih gradjana.
A gdje to pise? Ja tvrdim da se samo tako moze najbrze i najefikasnije raspasti! Poznato je tko na balkanu brani tzv. "gradjansku" opciju i kako na balkanu izgleda ta opcija u praksi...
JBT wrote:Pa zar vam nije poznato da se pojedincima u ovom momentu sudi jer su pokusali uspostaviti neke samouprave?
Taj dio optuznice je ukinut!
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

meatoverhere wrote:
Nenadv24 wrote:Nerviraju me postovi onih koji negiraju da takvih ideja među Bošnjacima nema a ima ih. Bilo ih je i ranije na forumu na raznoraznim temama.
Slazem se, ali volio bih naci sagovornika medju Srbima i Hrvatima koji ce priznati fasizam i zlocine od strane svojih nacija. Izgleda samo ona raja sa "Zamisli Srbiju" su spremna na to. :(
samo da kažem da sam potpuno spreman govoriti o zločinu Srba ali i o zločinima drugih nad Srbima.
JBT

Post by JBT »

"A gdje to pise? Ja tvrdim da se samo tako moze najbrze i najefikasnije raspasti! Poznato je tko na balkanu brani tzv. "gradjansku" opciju i kako na balkanu izgleda ta opcija u praksi... "

-A gdje to pise?

"Taj dio optuznice je ukinut!"

-A gdje to pise?
JBT

Post by JBT »

Inace, dok smo zivjeli u gradjanskoj drzavi rata nije bilo. Rat je izbio kad su se pojavili nacionalisti i potrpali ljude u torove. Ako se ne varam.
Panasonic

Post by Panasonic »

earth-simulator wrote: pa mogao bi nacrtati i oznaciti bojama, jer su hercegovinu ionako oduvjek obitavali hrvati. istocnu nisu, ali na tu nisi ni mislio...
Otkud onda autoru teme ideje da su Hrvati prije rata naseljavali spomenute gradove u puno vecoj mjeri nego danas? Prvo kazes da su nasilno istjerani pa onda da nikad tu nisi ni zivjeli :?

I jos nesto, postoji dobra knjiga "Atlas svijeta" izdanje 2004 "Svjetlost" pa pogledaj imas na pocetnim stranicama karte Bosne i Hercegovine i tu ti je fino raznovrsnim bojama oznaceno. Ja imam samo roza i svijetlo crvenu boju pa se bojim da neces vidjeti razliku medju bojama ako ti ja nacrtam.
Panasonic wrote:Prije bi bilo da je u vecini podrucja nenasilno. Osim toga, ako je u nekom podrucju bilo i nasilnog istjerivanja onda su za to krivi Sjeverne i Istocne nam komsije koji su ovaj rat i smislili.
earth-simulator wrote: naravno za sve su krivi sjeverni, istocni, zapadni i juzni susjedi!

a hrvati su svakako dobrovoljno i bez nasilja napustili kakanj, travnik, fojnicu, konjic, vares, bugojno itd...a i u zavidovicima su npr. potpuno beznasilnim i mirnim mjerama ostali bez posla dok to nije bio slucaj s bosnjacima...
.

1. Pazi pazi - rekao sam Sjeverni i Istocni.

2. Sa 90% teritorija su dobrovoljno otisli pod uticajem HDZBH. A reci mi koliko je Bosnjaka zbog Hrvata i Srba nasilno napustilo svoj grad?

Hrvati i Srbi=agresori na BiH (Slicni se mogu sa slicnima dogovarati)
earth-simulator

JBT wrote:Inace, dok smo zivjeli u gradjanskoj drzavi rata nije bilo. Rat je izbio kad su se pojavili nacionalisti i potrpali ljude u torove. Ako se ne varam.
1. Zivjeli smo u federalnoj drzavi ravnopravnih NARODA i narodnosti (ne gradjana, nisu se spominjali). Ti se boris protiv federalnog uredjenja BiH!

2. Zivjeli smo u diktaturi, nije bilo slobodnih i postenih izbora. Dakle nacionalista je bilo i onda ali nisu smijeli doci do rijeci. Mislim da to nije pravi nacin niti vrijeme na koji ces rijesiti problem! Jednostavno ne odgovara duhu vremena i nije demokratsko rijesenje.

3. Nacionalisti kao sto rekoh se nisu pojavili nego su bili uvjek tu. Zato treba problem rijesiti tako, da se opet u buducnosti ne "pojave" nacionalisti i "izazovu" rat.

4. Ljude nitko ne potrpaje u torove, nego oni sami odu u torove. Buduci da je kod nas velika vecina ljudi otisla u torove, treba postovati odluku vecine, a ne diktaturu manjine. Sva politicka uredjenja se grade na realnim osnovama, a ne na imaginarnim koji nemaju osnove datom drustvu. Ovi drugi nisu dugog vjeka - sjeti se samo komunizma ili demokracije u iraku...
earth-simulator

Panasonic wrote:
earth-simulator wrote: pa mogao bi nacrtati i oznaciti bojama, jer su hercegovinu ionako oduvjek obitavali hrvati. istocnu nisu, ali na tu nisi ni mislio...
Otkud onda autoru teme ideje da su Hrvati prije rata naseljavali spomenute gradove u puno vecoj mjeri nego danas? Prvo kazes da su nasilno istjerani pa onda da nikad tu nisi ni zivjeli
gdje kazem da nisu nikad tu zivjeli?? posto imas atlas svijeta "svijetlost", dobro bi ti dosao i bukvar, cisto da obnovis malo citanje...
JBT

Post by JBT »

"1. Zivjeli smo u federalnoj drzavi ravnopravnih NARODA i narodnosti (ne gradjana, nisu se spominjali). Ti se boris protiv federalnog uredjenja BiH!"

-Sto ne negira da je u isto vrijeme bila gradjanska drzava. Nije bilo domova naroda, nije bilo predstavnika naroda, nije bilo republika i kantona sa nacionalnim predznakom.....

"2. Zivjeli smo u diktaturi, nije bilo slobodnih i postenih izbora. Dakle nacionalista je bilo i onda ali nisu smijeli doci do rijeci. Mislim da to nije pravi nacin niti vrijeme na koji ces rijesiti problem! Jednostavno ne odgovara duhu vremena i nije demokratsko rijesenje. "

-Ovdje ide ona: "Ma ko upali ovo svjetlo...."
Jarane, najbolja demokratrija je prilagodjena demokratija. Ne mogu Francuska i Irak imati isti oblik demokratije. Jer ako je po francuskom modelu onda je rat u Iraku, ako je po irackom onda je rat u Francuskoj.

"3. Nacionalisti kao sto rekoh se nisu pojavili nego su bili uvjek tu. Zato treba problem rijesiti tako, da se opet u buducnosti ne "pojave" nacionalisti i "izazovu" rat. "

-Tako je. Treba im partije zabraniti jer su diskriminatorsko-huskackog karaktera.

"4. Ljude nitko ne potrpaje u torove, nego oni sami odu u torove. Buduci da je kod nas velika vecina ljudi otisla u torove, treba postovati odluku vecine, a ne diktaturu manjine. Sva politicka uredjenja se grade na realnim osnovama, a ne na imaginarnim koji nemaju osnove datom drustvu. Ovi drugi nisu dugog vjeka - sjeti se samo komunizma ili demokracije u iraku... "

-Mislim da ovi sada nisu dugog vijeka. Sjetimo se fasizma.
A narod nije bio u torovima dok ga nisu tamo odvukli. Propagandom i prepadanjem.
Panasonic

Post by Panasonic »

earth-simulator wrote:
Panasonic wrote:
Otkud onda autoru teme ideje da su Hrvati prije rata naseljavali spomenute gradove u puno vecoj mjeri nego danas? Prvo kazes da su nasilno istjerani pa onda da nikad tu nisi ni zivjeli
gdje kazem da nisu nikad tu zivjeli?? posto imas atlas svijeta "svijetlost", dobro bi ti dosao i bukvar, cisto da obnovis malo citanje...
Nije "svijetlost" nego "svjetlost".

Sad vidim sa kojom budalom imam posla.
earth-simulator

JBT wrote:-Sto ne negira da je u isto vrijeme bila gradjanska drzava. Nije bilo domova naroda, nije bilo predstavnika naroda, nije bilo republika i kantona sa nacionalnim predznakom.....
Ma nikako: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija...samo 5 od 6...
JBT wrote:Jarane, najbolja demokratrija je prilagodjena demokratija. Ne mogu Francuska i Irak imati isti oblik demokratije. Jer ako je po francuskom modelu onda je rat u Iraku, ako je po irackom onda je rat u Francuskoj.
Al nije po Irackom, nego je po Francuskom...ne znam sta hoces reci, salu na stranu, ali vidim kako bi ti to prilagodio ovdje:
JBT wrote:-Tako je. Treba im partije zabraniti jer su diskriminatorsko-huskackog karaktera.
JBT wrote:-Mislim da ovi sada nisu dugog vijeka. Sjetimo se fasizma.
A narod nije bio u torovima dok ga nisu tamo odvukli. Propagandom i prepadanjem.
Propagandom i prepadanjem su se sluzili i komunisti. A ni ti nisi nista bolje jer bi sve stranke koje se ne zalazu za tvoju ideju i uredjenje proglasio diskriminatorsko-huskackim i zabranio im rad jer eto varaju i zavode ljude. Zaista podcjenjujes narod...zestoko...
earth-simulator

Panasonic wrote:Nije "svijetlost" nego "svjetlost".

samo radi toga, pa budala, ma hajde.

ispravno je i jedno i drugo:

http://www.google.at/search?hl=de&q=svijetlost&meta=

a kako se zove neko malo poduzece na brdovitom balkanu koje cak i atlas svijeta otiskati zna :zzzz: , moraju svi u detalje znati.
Panasonic

Post by Panasonic »

earth-simulator wrote:
Panasonic wrote:Nije "svijetlost" nego "svjetlost".

samo radi toga, pa budala, ma hajde.

ispravno je i jedno i drugo:

http://www.google.at/search?hl=de&q=svijetlost&meta=

a kako se zove neko malo poduzece na brdovitom balkanu koje cak i atlas svijeta otiskati zna :zzzz: , moraju svi u detalje znati.
Kao prvo, kako mozes sa google-om traziti da li je neka rijec ispravna ili ne !? Ono hajde, upises je i ako je nadje znaci da je ispravna !?

E nemamo nista vise pricati.

Primjer:

Posto ti je izgleda google na njemackom jeziku, trebao bi znati da je gegehen u perfektu apsolutno pogresno reci. Ispravno je gegangen. Upisi "gegehen" u google i dobot ces ovaj link:

http://perso.wanadoo.fr/julesferry.narb ... emagne.htm

na kojem pise

Also sind wir in ihre Restaurant gegehen. Es war lecker.
JBT

Post by JBT »

"Ma nikako: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija...samo 5 od 6... "

-Znas ti vrlo dobro o cemu ja govorim. Tad se nije moglo biti iskljuciv u nacionalizmu. Sve sto je bilo mimo jugoslovenskog bilo je krsenje zakona. Nije se moglo pljuvati po covjeku ako je bio druge vjere ili nacionalnosti samo zbog toga.Svako je bio ravnopravan gradjanin u bilo kojem dijelu Yuge da je bio. Stalno ili kao turista.

"Al nije po Irackom, nego je po Francuskom...ne znam sta hoces reci, salu na stranu, ali vidim kako bi ti to prilagodio ovdje: "

-Pa rekoh ti: "Ma ko upali svjetlo!?"

Inace, i u najdemokratskijim zemljama je zabranjeno i kaznjivo diskriminirati, prijetiti bilo kome na osnovu nacionalne, vjerske i rasne (sexualne takodje) pripadnosti.
Partije sa takvom retorikom se zabranjuju. Pa ako cemo o demokratiji.....

"Propagandom i prepadanjem su se sluzili i komunisti. A ni ti nisi nista bolje jer bi sve stranke koje se ne zalazu za tvoju ideju i uredjenje proglasio diskriminatorsko-huskackim i zabranio im rad jer eto varaju i zavode ljude. Zaista podcjenjujes narod...zestoko..."

-Jedno je propaganda koja propagira suzivot i postovanje komsijinog a drugo je propagiranje medjunaconalne i medjuvjerske mrznje radi licnih interesa. Ko podcjenjuje narod je pitanje. Nicija nije do zore gorjela. Prosli sistem je imao puno jace temelje i podrsku naroda pa je pao. Mirno cekam rasplet dogadjaja oko danasnjeg sistema. I onih koji stvorise ili koji pokusavaju stvoriti (uzaludno, jer kad nisu to uradili do Dejtona kako onda da sad u tome uspiju) neke entitete ili sta ti ja znam sta vec.
vedde

Post by vedde »

Pa Hrvati s Tz kantona imaju pasos dvojno drzavljanstvo imaju (bar vecina) para pa mogu ici bilo gdje. Mozda bi i mi da mozemo. Njih nitko ne tjera ili tretira drugacije , bar koliko ja znam. Dosad su bili tu, bilo im dobro, sad im je lose pa neka idu kad mogu...
earth-simulator

JBT wrote:-Znas ti vrlo dobro o cemu ja govorim. Tad se nije moglo biti iskljuciv u nacionalizmu. Sve sto je bilo mimo jugoslovenskog bilo je krsenje zakona. Nije se moglo pljuvati po covjeku ako je bio druge vjere ili nacionalnosti samo zbog toga.Svako je bio ravnopravan gradjanin u bilo kojem dijelu Yuge da je bio. Stalno ili kao turista.
Ti si naveo da nije bilo republika s nacionalnim predznakom, pa sam ti naveo 5 od 6 s nacionalnim predznakom. Po drzavnom uredjenju je bila federacija sastavljena od "ravnopravnih naroda i narodnosti". Jel mislis da sam ja za to da se pljuje po covjeku samo jer je druge vjere ili nacionalnosti? NE! Tek u takvom nasilnom uredjenju koje ti propagiras ce se pljuvati.

Ne bi vise paralele s Yugom povlacio, jer svi znamo kako je na kraju zavrsila...

JBT wrote:Inace, i u najdemokratskijim zemljama je zabranjeno i kaznjivo diskriminirati, prijetiti bilo kome na osnovu nacionalne, vjerske i rasne (sexualne takodje) pripadnosti. Partije sa takvom retorikom se zabranjuju. Pa ako cemo o demokratiji.....
Diskriminiranje i prijetnja svakako (mada i to nije bas potpuno zabranjeno, pogledaj kakvih sve stranki imas na zapadu!). opet ponavljam:

Glupo je (i providno) svima koji se NE slazu za unitarnu BiH automatski prisivati pridjeve da zele pripojiti BiH Srbiji i Hrvatskoj i da pljuju, diskriminiraju i prijete po onima druge vjere!
JBT wrote:-Jedno je propaganda koja propagira suzivot i postovanje komsijinog a drugo je propagiranje medjunaconalne i medjuvjerske mrznje radi licnih interesa.
Navedi mi jedan citat gdje sam propagirao medjunacionalnu mrznju radi licnih interesa? Opet da ponovim:

Glupo je (i providno) svima koji se NE slazu za unitarnu BiH automatski prisivati pridjeve da zele pripojiti BiH Srbiji i Hrvatskoj da pljuju, diskriminiraju i prijete po onima druge vjere! I da propagiraju medjunacionalnu mrznju radi licnih interesa.
JBT wrote:-Prosli sistem je imao puno jace temelje i podrsku naroda pa je pao.
A ovaj koji ti propagiras trenutno nema podrsku, jer je narod zaveden. Ali cim mu ti "objasnis" i zabranis sve stranke koje ne misle kao ti, sve ce doci na svoje mjesti, jer ce ionako imati za izbor samo tvoju opciju. Ma bravo Einsteine...
JBT wrote:Mirno cekam rasplet dogadjaja oko danasnjeg sistema.
Nacekat ces se...
JBT

Post by JBT »

"Ne bi vise paralele s Yugom povlacio, jer svi znamo kako je na kraju zavrsila... "

- Ne krivicom onih koji su zagovarali ravnopravnost svih gradjana bivse nam Yuge. No, nema veze. Idemo dalje.

"Glupo je (i providno) svima koji se NE slazu za unitarnu BiH automatski prisivati pridjeve da zele pripojiti BiH Srbiji i Hrvatskoj i da pljuju, diskriminiraju i prijete po onima druge vjere! "

-Glupo je one koji se zalazu za gradjansku i cjelovitu BiH nazivati unitaristima. Kada bi se ti zalagao za to sto se zalazes u bilo kojoj demokratskoj drzavi (izuzimajuci Svicarsku) ne da bi te popljuvali nego bi se morao preseliti iz iste. Glava bi u pitanju bila.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

JBT wrote:"Ne bi vise paralele s Yugom povlacio, jer svi znamo kako je na kraju zavrsila... "

- Ne krivicom onih koji su zagovarali ravnopravnost svih gradjana bivse nam Yuge. No, nema veze. Idemo dalje.

"Glupo je (i providno) svima koji se NE slazu za unitarnu BiH automatski prisivati pridjeve da zele pripojiti BiH Srbiji i Hrvatskoj i da pljuju, diskriminiraju i prijete po onima druge vjere! "

-Glupo je one koji se zalazu za gradjansku i cjelovitu BiH nazivati unitaristima. Kada bi se ti zalagao za to sto se zalazes u bilo kojoj demokratskoj drzavi (izuzimajuci Svicarsku) ne da bi te popljuvali nego bi se morao preseliti iz iste. Glava bi u pitanju bila.
Ma pusti ga vise, kako ti ne dosadi... :wink:
earth-simulator

Panasonic wrote:Upisi "gegehen" u google i dobot ces ovaj link
Bas si naporan s necim sto nema veze s temom, ne zanima me to. Niti se smatram budalom jer sam ubacio "i" i nije mi se dalo prepravljati!

gegehen:
I sich unterwerfen
II rechtswidrig überschreiten
III überwinden

:zzzz:
earth-simulator

JBT wrote:izuzimajuci Svicarsku
ah ti samo svicarsku izuzeo. ima njih vise, hajde sjeti se, mozes ti to....
JBT

Post by JBT »

"Ma pusti ga vise, kako ti ne dosadi... "

-Moram priznati da mi je dosadilo. :sad:
Post Reply