Biva, sve radite, ali nam tesko sgenocidiranu RS ne dirajte, jelde?behavac wrote:Nisam ja rekao da je ovo savrseno ali mislim da je trenutno ovo jedini moguci kompromis...hercegovac_pravi wrote: U sustini ovaj prijedlog ne dovodi do raspleta situacije niti bilo kakvog funkcionalnog pomaka u odnosu na sadasnje stanje. Entitetsko glasanje u orginalnom konceptu nije nikada trebalo imati ulogu "etnickog" glasanja u sta se pretvorilo u posljednjih nekolike godine. Isto tako , ko moze garantovati da entiteti nece svaku stvar proglasiti "vitalnom" i ponovo smo u istoj situaciji? A da bi se takvo nesto sprijecilo trebalo bi napraviti jasnu definiciju" vitalnog" sto je u realnosti nemoguce. (npr veoma je lahko kreirati vjestacku situaciju/scenarij koji ce podpadati u vitalni interes a sve u cilju ne izglasavanja nekog zakona ili amandmana. Sve ostalo sto si napisao nema nikakav uticaj na razvoj drzavnih institucija.
Svi moramo razumjeti da je doslo vrijeme da se prave efikasne drzavne institucije a ne ponovno presipanje "iz suplje u prazno" sto ovaj tvoj prijedolg u sustini jeste (prolongiranje statusa quo do neke druge prilike). Na zalost svako jacanje drzavnih institucija paradoksalno vodi slabljenju pc-a. Zbog toga je odrzavanje statusa quo jedina moguca i prihvatljiva opcija politicarima iz pc-a.
Kreiranje samo tri kanotna u Federaciji ......... nece promijeniti nista...osim smanjenja administracije ali sustinski problemi federacije i dalje ostaju (samo ce biti gurnuti pod tepih).
Dakle sve ovo (mada dobronamjerno i realno) sto si napisao ne vodi nicemu vec samo odrzavanju statusa "quo" a to nije prihvatljivo MZ-u tako da nadanje da ce MZ (citaj USA) stati iza ovog prijedloga je prilicno u sferi "wishful thinking". Medjutim ostaje da se vidi.
Ili ovo ili trenutno stanje a ovo je ipak dosta bolje od trenutnog...
Do potpuno ukidanje entiteskog glasanje nema sanse da dodje jer iz RSa za sad nema trunke povjerenja prema FBIHu da bi dozvolili mogucnost preglasavanja.
Poenta nije u ukidanju vec je poenta da se zajedno radi za bolje sutra i ulazak u EU, tako da iako mogucnost blokiranja postoji da se ono ne zloupotrebljava vec da zajedno usvajaju zakone. Istina sad ovo nije situacija i mislim da cemo morati cekati jos jednu godinu do izbora 2010 da dodje do sustinskih promjena u odnosima vlasti i do povecanja medjusobnog povjerenja.
Druga stvar kako god bude BIH ce prakticno biti federalna drzava, savezna, decentralizovana kako god je zvali i gdje ce entiteti imati veliku autonomiju kao sto je i sad imaju. (nek joj naziv bude Savezna Republika Bosna i Hercegovina).
Postoji dosta ovakvih drzava i koje uopste nemaju problema.
Tako da glavni problem nisu nove nadleznosti vec funkcionalnije postojece...tj BIH ni mora dobiti dodatne nadleznosti na drzavnom nivou(ima ih dovoljno) ali mora prestati blokada postojecih, za sto dosta krivice nose vlasti iz RS ali i iz FBIHa, i moraju postati jos funkcionalnije.
Dok s druge strane u entitetima se mora poboljsati i prakticno stanje ljudskih prava i medjusobna saradnja...da npr dodje do posjeta ucenika i studenata iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara za pocetak a onda i ostalih mjesta...
Sto se tice kantona u FBIH sto se mene tice nek se i ukinu ako smatras to sustinskom reformom.
Istina tad ce FBIH moci biti jednostavna i funkcionalna kao RS ali mislim da se s tim Hrvati nece sloziti.
Druga opcija je da se FBIH podijeli na jos 2 entiteta koja su opet jednostavna i funkcionalna kao RS ali cini mi se da Bosnjaci nece na ovo pristati.
Zato je ovaj prijedlog kompromis da se smanji broj kantona na 3 koja su prakticno teritorijalna(Bosna, Hercegovina, Zapadna Bosna).
Tako ce Hrvati imati kanton Hercegovina gdje ce biti vecina a nece doci do stvraranje 3 entiteta, kazem problem rjesen(vuk sit i ovce na broju).
Uz to 3 umjesto 10 kantona bi dosta smanjilo suvisnu administraciju i povecalo funkcionalnost.
Mozda sve ovo i izgleda povrsno ali mislim da je bas u ovom je sustina, i tad bi trebali prestati sa svim tim pricama i okrenuti se ekonomiji...
Ja druge opcije osim trenutne stagnacije ne vidim, ako iskljucimo sukobe jer nam MZ nece dozvoliti...
Zato i ocekujem da bi ovako nesto trebala i sama MZ pogurati...ali eto ostaje da vidimo...
I tu se odmah vidi da iza fasade svakog "spremnog na dijalog" cuci genocidlija kojem je samo u cilju sacuvati fasisticku segregaciju u kojoj bi se on osjecao jaci i bolji od drugih.