Ustav Belgije kao predložak za BiH
- no_pasaran
#26 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slik ... t_2009.pdf
Preporučujem da se pročita bez predrasuda, detaljno i studiozno.
Sve u ovom ustavu je realno, izvodivo, zadovoljava svačije potrebe i garantuje svima prava.
Niko, ali baš niko, se ne bi mogao požaliti.
Sve se može kad se hoće...još samo da se hoće...
Sve u ovom ustavu je realno, izvodivo, zadovoljava svačije potrebe i garantuje svima prava.
-
bitef
#27 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Članak 3no_pasaran wrote:http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slik ... t_2009.pdf
Konstitutivni narodi Republike – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – jednakopravni su i kao
kolektiviteti na personalnoj autonomiji i neteritorijalnom načelu uživaju
kolektivna prava utvrđena u ovom ustavu, i u tom cilju imaju pravo na paritetnu
ili proporcionalnu zastupljenost u institucijama sistema, kao i pravo na veto u
donošenju odluka o pitanjima od vitalnog interesa.
Ovo boldano nije primjereno europskim principima. Nema nigdje u Europi u mutletničkim zajednicama.
-
bitef
#28 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
no_pasaran wrote:http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slik ... t_2009.pdf
Članak 36.
Središnja vlas ima više nadležnosti nego polaeuropskih država. Pa i Italiji, Austriji i Njemačkoj nema središnja vlast toliko nadležnosti.
Dakle, centraliziranija od Njemačke i Italije primjerice.
-
Klodovik
#29 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
@bitef
Ustav Belgije poznaje samo Belgijance. Ništa konstitutivni narodi ili nešto slično. Samo Belgijanci. Tu je ključ.
Ustav Belgije poznaje samo Belgijance. Ništa konstitutivni narodi ili nešto slično. Samo Belgijanci. Tu je ključ.
-
bitef
#30 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Evo imaš link na prvom postu. Puno puta se spominju Flamanci (ili Nizozemci), Valonci i Nijemci. Tako da to nije istina.Klodovik wrote:@bitef
Mnogo puta se točno naznačuju u Ustavu. Utvrđuju se pariteti u Senatu.
Uostalom pročitaj.
- no_pasaran
#31 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Ne znam je li ne kontaš ili se praviš da ne kontaš ali ovo boldirano govori o tome da Hrvat, Bošnjak ili Srbin imaju istaprava bez obzira u kom se dijelu BiH ili u kojoj regiji nalazili.bitef wrote:Članak 3no_pasaran wrote:http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slik ... t_2009.pdf
Konstitutivni narodi Republike – Bošnjaci, Hrvati i Srbi – jednakopravni su i kao
Ovo boldano nije primjereno europskim principima. Nema nigdje u Europi u mutletničkim zajednicama.
E sad ti nama fino objasni šta tu nije u skladu sa evropskim multietničkim zemljama? Ti bi da nemaš prava u Bijeljini, ili da ih ja nemam u Livnu?! Ako je tako, ti si momak fašista i mi nemamo šta razgovarati.
-
bitef
#32 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Načelo teritorijalnosti za etnicitete imaju sve mutlietničke države u Europi. Ovaj prijedlog - neteritorijalnosti je za usporedbu azijatskim i afričkim zemljama.no_pasaran wrote:Ne znam je li ne kontaš ili se praviš da ne kontaš ali ovo boldirano govori o tome da Hrvat, Bošnjak ili Srbin imaju istaprava bez obzira u kom se dijelu BiH ili u kojoj regiji nalazili.bitef wrote: [
Članak 3
E sad ti nama fino objasni šta tu nije u skladu sa evropskim multietničkim zemljama? Ti bi da nemaš prava u Bijeljini, ili da ih ja nemam u Livnu?! Ako je tako, ti si momak fašista i mi nemamo šta razgovarati.
-
Klodovik
#33 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Imam link, čitam i zato ti i kažem. Da, spominje se npr. flamanska zajednica ili Dutch-speaking region. The Flemings ili the Flemish se ne pojavljuje u ustavu kao takvo. Niti Germans niti Dutch u smislu pojedinačnog naroda. Ustav poznaje samo Belgijance i još kaže da "All power emanates from the Nation". Kralj vlada u ime Belgian people i poštuje zakone Belgian people. U tome je ključ.bitef wrote:Evo imaš link na prvom postu. Puno puta se spominju Flamanci (ili Nizozemci), Valonci i Nijemci. Tako da to nije istina.Klodovik wrote:@bitef
Mnogo puta se točno naznačuju u Ustavu. Utvrđuju se pariteti u Senatu.
Uostalom pročitaj.
- no_pasaran
#34 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
bitef wrote:no_pasaran wrote:http://www.sdp.ba/Repository/Files/Slik ... t_2009.pdf
Članak 36.
Središnja vlas ima više nadležnosti nego polaeuropskih država. Pa i Italiji, Austriji i Njemačkoj nema središnja vlast toliko nadležnosti.
Dakle, centraliziranija od Njemačke i Italije primjerice.
Sve navedeno je urađeno u prilog boljem funkcioniranju, ali ni u jednom aspektu ne ruši pravo niti slobode jednog "naroda". Bojim se da si toga svjestan ali da lupetaš bezveze.
Dakle nabrojano je samo ono što je neophodno da bi zemlja mogla funkcionisati, sve što nije neophodno da bude u vrhu spušteno je prema srednjem nivou vlasti.
btw. dobar sistem ne garantuje dobru funkcionalnost, sistem mora biti usklađen sa okolinom. Englesko je uređenje precrtano u pakistanu ali ne daje ni blizu dobar rezultat, naprotiv...
-
bitef
#35 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Ovo si napisao.Klodovik wrote:@bitef
Ustav ne spominje samo Belgijance. U općim oderdnicama univerzalnih ljudskih prava spominje Belgijance. Točno u paritetima u Senatu, školstvu, nadležnostima dijeli etničke zajednice.
Tako da nije točna tvrdnja da Ustav Belgije poznaje samo Belgijance.
-
bitef
#36 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Nigdje nije jačanje središnje vlasti doprinijelo funkcioniranju, pogotovo u multietničkim zemljama. Podizanje što više nadležnosti u raslojenom društvu na zajednički nivo, dovodi do blokade procesa odlučivanja. Blokiranja će biti stalna.no_pasaran wrote:
Sve navedeno je urađeno u prilog boljem funkcioniranju, ali ni u jednom aspektu ne ruši pravo niti slobode jednog "naroda". Bojim se da si toga svjestan ali da lupetaš bezveze.
Dakle nabrojano je samo ono što je neophodno da bi zemlja mogla funkcionisati, sve što nije neophodno da bude u vrhu spušteno je prema srednjem nivou vlasti.
btw. dobar sistem ne garantuje dobru funkcionalnost, sistem mora biti usklađen sa okolinom. Englesko je uređenje precrtano u pakistanu ali ne daje ni blizu dobar rezultat, naprotiv...
Uostalom to nigdje ne funkcionira.
Last edited by bitef on 06/03/2010 21:35, edited 1 time in total.
-
Klodovik
#37 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Koji narodi žive u Belgiji i koji član ustava te zemlje to izrijekom kaže?bitef wrote:Ovo si napisao.Klodovik wrote:@bitef
Ustav ne spominje samo Belgijance. U općim oderdnicama univerzalnih ljudskih prava spominje Belgijance. Točno u paritetima u Senatu, školstvu, nadležnostima dijeli etničke zajednice.
-
CiroK
#38 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Ovo je potpuno netacno.bitef wrote:Da budemo točniji. Većina stanovništva BiH je dosljena poslije Osmalijskog zauzimanja. Nije baš tisućljetnih rezidenata. Barem 80% Srba je doseljeno, barem 2/3 Muslimana je iz okolnih južnoslavenskih zemalja i oko 15-20 posto Hrvata je sa zapada od današnje BiH.essex wrote:
belgija je sastavljena od razlicitih naroda...u bosni TISUCLJETNO zivi jedna narod koji je prihvati razlicite vjere...vjere ne cine narode, s time i nacije...price o belgijskom primjeru kao sablon za bosanski ustav je kao kada na na mercedesa ugradite tockove fice, ime bre da se izokrene na prvoj okuci, bre...
Danasni stanovnici Bosne i Hercegovine, ma kako se sada zvali, po etnogenzi poticu od starosjedilaca Ilira koji su tu jos od Bronzanog dob i doseljenih Slovena iz prvog talasa seoba (5-6 vijek nove ere) Tokom prvog talasa Sloveni su preplavili Balkan i dosli skoro do Grcke granice. Tek polovinom 7 vijeka doseljavaju Srbi i Hrvati, cije slovensko porijeklo je jos uvijek diskutabilno. Hrvati doseljavaju u zaledje Knina, a Srbi u podrucje stare Raske.
Do dolaska Turaka u Bosni uopste nije bilo pravoslavnog stanovnista, osim u dijelu istocne Hercegivine (Hum). Tek dolaskom Turaka, Turci naseljavaju Vlahe (starosjedioce Balkana, koji po etnogenezi nemaju nikakve veze sa Srpskim plemenom) u podrucje Krajine i sa njima sklapaju poseban dogovor oko odbrane zapadnih granica Otomanske imperije. istu stvar cine Madjari koji opet dovode te iste vlahe u hrvatsku Krajinu sa ciljem odbrane istocnih granica Madjarske od Turaka. tako su u to doba Vlasi ratovali protiv Vlaha.
Tek u prevecerje ilirskog pokreta ujedinjenja svih Juznih Slavena, Srbija putem svojih agenata i SPC (svetosavlje) konvertuje Vlahe iz Bosne i hrvatske Krajine u Srbe, a Hrvatska konvertuje katolicke Bosnjake u Hrvate.
- cyprus
#39 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
1. Ja bih bio za belgijski model kada bi se narodi Bosne i Hercegovine ponašali kao narodi Belgije. Flamanci ne smatraju za svoju matičnu domovinu Holandiju, a Valonci ne smatraju za svoju otadžbinu Francusku. Njihova država je isključivo Belgija. Dok većina BH Hrvata i BH Srba ne prestane gledat na Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku kao na matične države, dotle se mi nemamo šta uspoređivat sa Belgijom.bitef wrote:Načelo teritorijalnosti za etnicitete imaju sve mutlietničke države u Europi. Ovaj prijedlog - neteritorijalnosti je za usporedbu azijatskim i afričkim zemljama.
2. Vezano za konkretno citirani dio. Kakvo je to načelo teritorijalnosti etniciteta u Švicarskoj? Koliko znam švicarski kantoni nisu etnička teritorija, iako je logično da u svakom kantonu nekoga mora biti više od ostalih...
-
bitef
#40 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Članak 2 odmah govori o etničkim zajednicama.Klodovik wrote:Koji narodi žive u Belgiji i koji član ustava te zemlje to izrijekom kaže?bitef wrote:Ovo si napisao.Klodovik wrote:@bitef
-
Klodovik
#41 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Pitam te za narode. "Peoples" na engleskom.bitef wrote:
Članak 2 odmah govori o etničkim zajednicama.
I u ustavu stoji da se Belgija sastoji od "Communities", a ne "Ethnic Communities".
-
Klodovik
#42 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Švicarski ustav počinje sa "We, the Swiss People...". Time su sve rekli i riješili na početku.cyprus wrote:1. Ja bih bio za belgijski model kada bi se narodi Bosne i Hercegovine ponašali kao narodi Belgije. Flamanci ne smatraju za svoju matičnu domovinu Holandiju, a Valonci ne smatraju za svoju otadžbinu Francusku. Njihova država je isključivo Belgija. Dok većina BH Hrvata i BH Srba ne prestane gledat na Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku kao na matične države, dotle se mi nemamo šta uspoređivat sa Belgijom.bitef wrote:Načelo teritorijalnosti za etnicitete imaju sve mutlietničke države u Europi. Ovaj prijedlog - neteritorijalnosti je za usporedbu azijatskim i afričkim zemljama.
2. Vezano za konkretno citirani dio. Kakvo je to načelo teritorijalnosti etniciteta u Švicarskoj? Koliko znam švicarski kantoni nisu etnička teritorija, iako je logično da u svakom kantonu nekoga mora biti više od ostalih...
- Hypo-Alpe-Adria
#43 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Opet S-H urota. Doduše ima ih koji su to pripisali Austrougarima. Svejedno, isti đavo.CiroK wrote: Tek u prevecerje ilirskog pokreta ujedinjenja svih Juznih Slavena, Srbija putem svojih agenata i SPC (svetosavlje) konvertuje Vlahe iz Bosne i hrvatske Krajine u Srbe, a Hrvatska konvertuje katolicke Bosnjake u Hrvate.
Znači muslimanske Bošnjake ipak ta urota zaobilazi i bivaju pošteđeni konvertiranja.
I šta ćemo sad mi konvertirani?
Opet nazad, u konverziju. Da nam se ne zamanta od tih silnih konverzija
-
bitef
#44 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
1.I Belgijanci bi se isto ovako ponašali da imeju neriješenih etničkih pitanja. I ovako su težnje za daljnjim olabljavanjem federacije. Europa je grcala u krvi dok se nije riješilo etničko pitanje. Svi ostali narodi bi se isto ovako ponašali da žive u nigdje veze okviru.cyprus wrote:1. Ja bih bio za belgijski model kada bi se narodi Bosne i Hercegovine ponašali kao narodi Belgije. Flamanci ne smatraju za svoju matičnu domovinu Holandiju, a Valonci ne smatraju za svoju otadžbinu Francusku. Njihova država je isključivo Belgija. Dok većina BH Hrvata i BH Srba ne prestane gledat na Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku kao na matične države, dotle se mi nemamo šta uspoređivat sa Belgijom.bitef wrote:Načelo teritorijalnosti za etnicitete imaju sve mutlietničke države u Europi. Ovaj prijedlog - neteritorijalnosti je za usporedbu azijatskim i afričkim zemljama.
2. U Švicarskoj su kantoni radijeljeni po etnicitetima, jeziku i povijesnim pristupanjem švicarskoj konfederaciji.
Ima dva konfesionalno mješovita kantona i dva etničko mješovita kantona (jedan zbog retoromana). Ostalo je sve dobro odijeljeno.
Zadnje formiranje kantona je bilo 1979. jer su se katoličke općine odvojile od protestanata (Jura od kantona Berna). Znači, vrlo dobro se prati želja stanovništva.
-
bitef
#45 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Pa kad kaže flamanska zajednica, kakva je to zajednica? Etnička ili kakva?Klodovik wrote:Pitam te za narode. "Peoples" na engleskom.bitef wrote:
I u ustavu stoji da se Belgija sastoji od "Communities", a ne "Ethnic Communities".
ne stoji samo zajednica nego stoji flamanska i valonska zajednica.
Last edited by bitef on 06/03/2010 21:48, edited 1 time in total.
-
Samuraj Saki
#46 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
I ja sam ovo primijetio gledajuci ustav RBIH. Možemo li mi išta učiniti po tom pitanju?CiroK wrote:Najvaznije pitanje jedne drzave, a to je Ustav se ni po koju cijenu ne smije izvlaciti iz pravnog domena i uvoditi u domen nagodbi mafije, profitera, izdajnika i bjelosvjetskih jebivjetara.
Mi imamo nas legalni i kegitimni Ustav Repblike BIH, na osnovu koga je RBIH primljena u clanstvo UN-a, koji je izglasan u redovnoj skupstinskoj proceduri, sa ucescem i pristankom zastupnika iz reda svih konstitutivnih naroda.
Promjena tog Ustava je moguca samo uz redovnu pravnu proceduru predvidjenu ustavom RBIH (clan 268) i nikako drugacije.
Stoga je genocidom i ucjenom nametnti dejtonski usav ilegalan i odrzava se na snazi voljom veleizdajnika i sljedbenika Milosevicevog fasistickog projekta. Tu je srz problema i put da se stvari dovedu u red. Veleizdajnici i Milosevicevi sljedbenici moraju biti porazeni ako zelimo da spasimo domovinu od potpunog unistenja. Mi nismo agresori, mi ne napadamo Srbiju, ali imamo pravo da se branimo svim legalnim sredstvima.
-
bitef
#47 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Odoh u grad. Nastavimo mi. 
-
Klodovik
#48 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Riječ "ethnic" se u Belgijskom ustavu ne spominje (u tekstu na engleskom).bitef wrote:Pa kad kaže flamanska zajednica, kakva je to zajednica? Etnička ili kakva?Klodovik wrote:Pitam te za narode. "Peoples" na engleskom.bitef wrote:
ne stoji samo zajednica nego stoji etnička i valonska zajednica.
Ustav poznaje samo BELGIAN PEOPLE i BELGIAN NATION.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#49 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
navlakusa je uspjelabitef wrote:Odoh u grad. Nastavimo mi.
- Hypo-Alpe-Adria
#50 Re: Ustav Belgije kao predložak za BiH
Kakva Belgija i belgijski ustav.
Pa zar da nam zemlja koju čak i mi namlatimo u nogometu bude uzor u ustavnom ustroju.
Smiješno
Pa zar da nam zemlja koju čak i mi namlatimo u nogometu bude uzor u ustavnom ustroju.
Smiješno