Sudeći prema dokazima prezentiranim u sudnici, Bakir Izetbegović je, nakon što je doznao za istragu u Tužiteljstvu BiH, poslao Fahrudinu Radončiću poruku:
„Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se baš trude da nam rasture koaliciju“, piše zabrinuti Izetbegović.
Radončić odgovara: „Kako je govorio rahmetli Alija - velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse.
Na njegovu poruku Izetbegović šalje novu i piše: „A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze.“
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon susreta s delegacijom Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine da je hapšenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića zadalo je jak udarac koaliciji.
Mišljenja je da se ova situacija može loše odraziti na stanje u BiH, bošnjačkom korpusu, na usporavanje reformskog puta države, ali i na ekonomski oporavak zemlje.
On je potvrdio da su SDA i SBB opredijeljeni da za očuvanje ove koalicije koja za Izetbegovića nema alternative, ali i da se radi na svim zadanim ciljevima u nadi da će Radončić uskoro biti na slobodi i da će svoju energiju iskoristiti na stabiliziranje stanja u zemlji.
Ponovio je da je Radončić dobio 200.000 glasova bh. građana što, kaže Izetbegović, ne treba zaboraviti onda kada se budu donosile neke odluke u vezi sa eventualnim puštanjem na slobodu Radončića kako bi se branio sa slobode.
- Ne bih želio da ovo bude neki pritisak na odluku Suda, ali osim što smo svi odgovorni za svoj posao, svi trebamo biti odgovorni za situaciju i stabilnost u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Izetbegović, naglašavajući da je svako nevin dok mu se drukčije ne dokaže.
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da se odlukom Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a, 9.januara, rizikuje država BiH.
"Bošnjaci vole da brane BiH, a mislim da je ovo najbolji način da se razgradi BiH", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.
Predsjednik Rrepublike Srpske Milorad Dodik ponovo je danas ustvrdio da bi se narod u RS-u trebao izjasniti da li prihvataju “neustavni” Sud i Tužilaštvo BiH.
Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da su Sud i Tužilaštvo BiH “mimo ustava nametnute institucije”, a posebno ih je kritikovao jer, kako kaže, ne procesuiraju zločine nad Srbima.
Ovaj prvi na malo uglađeniji način radi što i ovaj krkan.