Uspomena na Miljana Miljanica i nekadasnju reprezentaciju YU

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Tomahawk11, Charuga

Post Reply
User avatar
Creasy
Posts: 2980
Joined: 27/11/2010 08:33

Uspomena na Miljana Miljanica i nekadasnju reprezentaciju YU

Post by Creasy » 17/01/2012 23:46

Predstavnici Crvene zvezde, Real Madrida, FIFA, UEFA i drugi mnogobrojni gosti na komemorativnom skupu u Skupštini grada minutom ćutanja odali su poslednju poštu legendi srpskog fudbala Miljanu Miljaniću i ocenili da je on bio simbol fudbala i vizionar.

- Pripala mi je najčasnija ali i najtužnija dužnost da se u ime Crvene zvezde i u svoje lično ime oprostim od Miljana. Ako se za jednu ličnost može reći da je simbol fudbala, onda je to Miljan - rekao je bivši igrač i trener Zvezde Vladica Popović, prenosi Beta.

On je dodao i da je imao čast da sa Miljanićem sarađuje i bude prijatelj i kum, i dodao da osim Zvezde danas tuguje fudbalska Srbija, Crna Gora i Evropa. Na komemoraciji je kao predstavik Real Madrida govorio nekadašnji kapiten te ekipe Amansio Amaro koji je igrao u "kraljevskom klubu", kada ga je sa klupe vodio Miljanić.

- On je uneo revoluciju u način na koji treba da se igra fudbal, čak je i danas teško da se razume koliki je on bio vizionar - rekao je Amansio.

On se sa govornice podsetio trenutaka kada su on i Miljanić sredinom sedamdesetih sarađivali u Madridu i u ime Rael Madrida izjavio saučešće porodici.

- Ostavio je veliki trag kao vizionar i veliki čovek fudbala, i uvek ćemo ga se sećati - rekao je Amansio.

Među prisutnima kao predstavnik Reala bio je i bivši napadač tog kluba Emilio Butragenjo. Ispred Evropske fudbalske federacije obratio se član Izvršnog komiteta UEFA Mirtea Sandu.

- U ime predsednika UEFA Mišela Platinija, ovde sam da odam počast jednoj od najvećih ličnosti u fudbalskoj istoriji i velikom vizionaru Miljanu Miljaniću. Zahvaljujući njemu fudbal je danas interesantniji - kazao je Sandu.

Predstavnik Svetske fudbalske federacije Vlatko Marković istakao je veliko poštovanje koje je Miljanić decenijama uživao u FIFA, što potvrđuju i brojne nagrade koje je od te organizacije dobio.

- Danas žalimo za jednim od najvećih fudbalera i trenera. Otišao je čovek, snaga i ličnost. FIFA će i ubuduće obeležavati ovaj dan - rekao je Marković koji je predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske.

On je dodao i da će Miljanića pamtiti kao velikog prijatelja koji se odlikovao pameću i prijateljstvom i kazao da je "imao dušu u bezdušna vremena".

Ispred Fudbalskog saveza Srbije na komemoraciji je govorio predsednik Tomislav Karadžić koji je rekao da je Miljanić predstavio Srbiju svetu i istovremeno doveo svet u Srbiju.

- Poznavajući Miljana, svet je upoznao i nas, našu zemlju, sport i kulturu. Miljan nas je predstavio svetu i doveo svet kod nas - kazao je Karadžić.

Na komemoraciji se okupilo više od šest stotina ljudi među kojima je bilo mnogo gostiju iz inostranstva i ličnosti iz fudbalskog i sportskog života Srbije i bivše Jugoslavije.

Miljan Miljanić umro je u petak u Beogradu, a sahranjen je u utorak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Sahrani su prisustvovale brojne zvanice iz sveta fudbala: Emilio Butragenjo, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić, Dušan Bajević, Vlatko Marković, Ivan Gudelj, Zvonimir Boban, Ivica Šurjak, Dejan Savićević, prvi čovek rumunskog fudbala i predstavnik UEFA Mirčea Sandu, Milovan Đorić, Tomislav Karadžić, Zvezdan Terzić, Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac, Dragan Stojković Piksi, Siniša Mihajlović, Vladimir Petrović Pižon, Dejan Stanković, Dejan Rambo Petković, Savo Milošević, Aleksandar Stojanović - Dika, Ivan Toplak, Ilija Pantelić, Zoran Slavnić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić, prvi čovek Partizana Dragan Đurić...

Miljanić je tokom karijere bio igrač i trener Crvene zvezde sa kojom je osvojio deset titula šampiona Jugoslavije. Trener reprezentacije Jugoslavije bio je u dva navrata, i dva puta je vodio taj tim na prvenstvima sveta 1974. i 1982. godine. Bio je jedan od prvih stručnjaka iz inostranstva koji su radili u Španiji tokom režima Franciska Franka. Trenirao je Real Madrid sa kojim je osvojio i prvenstvo i Kup Španije a u toj zemlji radio je i u Valensiji. Bio je i među prvim stručnjacima koji su svoje znanje preneli i van granica Evrope - Katar i Afrika.

Obavljao je i funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Izabran je i za počasnog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
Post Reply