Uskoro ćemo na soframa imati certificirane halal proizvode

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
addo888
Posts: 242
Joined: 15/07/2006 20:42

Uskoro ćemo na soframa imati certificirane halal proizvode

Post by addo888 » 10/08/2006 05:46

ImageUskoro ćemo na soframa imati certificirane halal proizvode


Agencija za certificiranje halal kvalitete, koja radi i djeluje u sastavu Rijaseta Islamske zajednice, 1. jula 2006. godine dodijelila je dvadeset i jednom auditoru certifikate, čime im je omogućila nadzor nad firmama koje se bave ili se namjeravaju baviti proizvodnjom halal hrane. Prvi halal certifikat biće dodijeljen za mjesec dana, a do ramazana će biti spremna halal sofraIstorijski dan

U amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, 1. jula ove godine prisustvovali smo prvoj javnoj promociji Agencije za certificiranje halal kvalitete, kada su dvadeset i jednom editoru dodijeljeni certifikati, kojim oni mogu činiti nadzor nad firmama koje se bave proizvodnjom halal hrane.
Auditori kojima su dodijeljeni certifikati


Uz auditore, koji su primili certifikate, ovoj promociji su prisustvovale istaknute ličnosti iz firmi koje se bave proizvodnjom hrane, predstavnici visokoškolskih ustanova u kojima se školuju stručnjaci za proizvodnju, odnosno kontrolu hrane, te funkcioneri Islamske zajednice, u čijem sastavu djeluje i radi Agencija za certificiranje halal kvalitete. Prije promocije, editorima i drugim prisutnim prigodno predavanje je održao dr. Enes Ljevaković, profesor FIN-a i fetva-i emin u Rijasetu IZ, koji je ukazao ne veliki značaj ovog posla, vezanog za proizvdnju halal hrane. Svečanost dodjele certifikata editorima otvorio je Amir Sakić, v.d. direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, dok je obraćanje imao Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta, koji je naglasio:" Za Rijaset Islamske zajednice i za Islamsku zajednicu u cjelini ovo je historijski dan, jer smo praktično na ulaznim vratima jednog velikog posla, kojeg je Islamska zajednica dugo pripremala i u jednom pokušaju od prije pet godina u tome nije uspjela. Danas, kada su u pitanju halal proizvodi i halal hrana, imamo dodjelu prvih certifikata. Rijaset islamske zajednice je naravno duboko svjestan toga šta znači sa stanovišta Kur'ana i sa stanovišta Šerijjata imati islamski čist i zdrav proizvod.
Ishrana muslimana ima veoma značajno mjesto u životu. Tom segmentu našeg života, čini mi se, dosada nismo posvećivali dovoljno pažnje, smatrali smo da imamo nekih prječih stvari u rješavanju tih tekućih pitanja i problema.
Hvala Bogu da smo postali duboko svjesni i ovog problema, te smo svoje aktivnosti usresredili na njegovom rješavanju, pa ćemo ako Bog da, uskoro imati na našem tržištu halal proizvode, koje ćemo moći preporučivati muslimanima da ih bez ikakve šubhe mogu konzumirati.
Želim ovom prilikom izraziti čestitke i zahvalnost ljudima iz Agencije i njihovim saradnicima na ovom doprinosu i pomoći da uskoro imamo zdravu islamsku prehranu".
Nakon izlaganja Muhameda Salkića, Amir Sakić, v.d. direktor agencije je istakao da je na Upravnom odboru agencije, održanom 8. juna ove godine, donijeta odluka o dodjeli certifikata editorima halal kvalitete, koji su nakon edukacije i prikazanog znanja osposobljeni da mogu voditi nadzor nad firmama koje se bave proizvodnjom hrane.
Prvoj peterici certifikate je uručio Muhamed ef. Salkić, a ostalim dr. Enes Ljevaković.


Osposobljeni za nadzor proizvodnje halal hrane

Agencija za certificiranje halal kvalitete, certifikate za nadzor proizvodnje halal hrane dodijelila je: hafizu Edinu Bukva, Mehdinu Džafiću, Nevresu Mustafiću, Rusmiru Šadiću, Fikretu Bajriću, Saneli Avdagić-Tanković, Samiru Buljubašiću, Adisu Islamoviću, Muhamedu Aliću, Nisveti Softić, Abdelu Đoziću, Džaferu Džaferoviću, Enveru Pavici, Faruku Kaukčiji, Faruku Mulabdiću, Nasihi Pašić-Alijagić, Nazifu Kresi, Rusmiru Sakiću, Selmi Paštalić, Šerifu Vrapčeviću i Vildani Mahmutović.


Certifikat dobiven nakon edukacije i pokazanog znanja

Nasihu Pašić-Alijagić, jednu od dobitnica certifikata upitali smo koji je put bio da se certifikat dobije, na što je odgovorila:" Agencija za certificiranje halal kvalitete poslala je putem medžlisa IZ konkurs za edukaciju auditora za kontrolu halal hrane. Pošto sam ispunjavala uvjete konkursa, prijavila sam se. Pozvali su nas na trodnevni seminar o halal kvaliteti u Tuzli, koji je održan u Behram-begovoj medresi. Tu smo imali veliki broj predavanja, koja su držali eminentni stručnjaci na temu proizvodnje hrane. Nakon 15 dana ponovo smo išli u Tuzlu gdje smo imali provjeru znanja: teorija i testove, te praktični dio, gdje smo bili podijeljeni u timove sa različitim zadacima. Poslije toga smo obaviješteni da smo položili i pozvani smo primiti certifikate".


Agencija utvrđuje status proizvoda i omogućava proizvođačima da dođu do halal certifikataAmir Sakić, v.d. direktorAmir Sakić, v.d. direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, istaknu da je Agencija služba Rijaseta IZ BiH, osnovana u februaru 2006. godine, sa sjedištem u Tuzli, u Turalibegovoj 39, čiji je prvenstveni utvrđivanje halal kvalitete i omogućavanje proizvođačima da dođu do halal certifikata. " U saradnji sa mešihatima u Hrvatskoj i Sloveniji-ističe Sakić- već se pregovara o mogućnostima da ova agencija certificira proizvode i u tim zemljama, a nadamo se da će se to uskoro činiti i u Sandžaku. Ovo je bila prva javna promocija Agencije, na kojoj su osobe, njih 21, sve sa visokom školskom spremom / među njima ima svršenika FIN-a, Veterinarskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta itd. /, primile sertifikate, te će u ime Agencije provjeravati načine proizvodnje proizvoda i preporučivati joj da određenim proizvodima izda certifikat za halal proizvode, odnosno halal sistem.
Upravljanje i rukovođenje Agencijom podijeljeno je u više novoa, što omogućuje efikasniji nadzor nad svim procesima i garantuje puno ispunjavanje odredaba svih akata Agencije i poštivanje procedura i pravilnika. Organe upravljanja Agencijom sačinjavaju:
Verifikaciono tijelo-Rijaset Islamske zajednice u BiH, Savjetodavno tijelo-Vijeće za fetve Islamske zajednice u BiH, Upravno tijelo, sastavljeno od pet članova, čiji je predsjednik prof. Besim ef. Čanić, koji je mnogo učinio na njenom ustrojstvu, te unaprjeđenju u radu, Stručno tijelo- Odbor za standarde, koji je sastavljen od najistaknutijih stručnjaka u oblasti proizvodnje hrane, dok direktor Agencije neposredno rukovodi poslovioma u Agenciji.
Odbor za standarde i Uprava Agencije su zajedničkim snagama, uz konsultaciju sa drugim stručnjacima, izradili osnovni halal standard, izradili procedure i pravilnike po kojima će se utvrđivati halal status proizvoda. Vijeće za fetve IZ BiH je svojom odlukom, nakon pregleda svih ovih dokumenata, donijelo rješenje pom kome se Agencija ovlašćuje da može izdati halal certifikat svim onim proizvođačima, koji zadovolje propise i zahtjeve osnovnog halal standarda. Agencija je izradila i registrirani zaštitni znak za halal kvalitetu, koji će sluižiti za obilježavanje halal proizvoda. U slučaju bilo kakvih odstupanja od standarda, Agencija povlači certifikat sa tržišta i pokreće se odgovarajući postupak predviđen za takve slučajeve."Halal sofra do ramazanaDr. Midhat JašićDr. Midhat Jašić, šef katedre za prehrambenu terhnologiju na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, o Agenciji za certificiranje halal kvalitete, te o dodjeli certifikata auditorima kaže:" Dodjeljivanjem certifikata halal kvalitete za auditore halal kvalitete stvorena je infrastruktura da Agencija može slobodno pokriti cjelokupno područje BiH, Hrvatske i Slovenije u implementaciji standarda, koji je donijela Islamska zajednica u BiH. Ovaj projekat će omogućiti stanovništvu da može, kada uđe u prodavnicu, prepoznati koji je proizvod halal, jer će na njemu stajati halal znak. Prvi halal certifikat biće dodijeljen za mjesec dana. Imaćemo tada prve proizvode sa naznakom halal kvalitete Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, a do kraja godine će se broj firmi, samostalnih objekata, prodavnica, pekara, ugostiteljskih objekata itd. sa halal znakom povećavati, tako da će se obezbijediti kompletna halal sofra. Jedan dio halal sofre će biti spreman do ramazana."Salih Smajlović


tataratira
Posts: 1627
Joined: 09/11/2004 12:33

Post by tataratira » 10/08/2006 08:01

čvarak is not dead

mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

Post by mostarac » 10/08/2006 09:01

Zasto da ne? Ako ta roba ima svoje musterije ne vidim nikakav razlog da to i ne bude.

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

Post by [email protected] » 10/08/2006 09:14

Jos ako podju uvoziti kebab pizze od halal mesa. Njami njami (tako drugi kazu :roll: ). :D :D

mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

Post by mostarac » 10/08/2006 09:16

[email protected] wrote:Jos ako podju uvoziti kebab pizze od halal mesa. Njami njami (tako drugi kazu :roll: ). :D :D


tebi grijehe ne moze oprat ni sedam halal mesa :D

Gdje si ti na msnu chupavo :x :x :x :x

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

Post by [email protected] » 10/08/2006 09:20

mostarac wrote:tebi grijehe ne moze oprat ni sedam halal mesa :D

Gdje si ti na msnu chupavo :x :x :x :x


Ma dovoljno je sto tebe grickam, ali necemo sad ovdje o tome... :lol: :lol:
Zar si me to pozelio na msn-u? :D

Nego da se drzim teme:
Sto vise izbora hrane to bolje za narod, a svak sam moze odluciti da li zeli kupovati halal meso ili ne... :)

mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

Post by mostarac » 10/08/2006 09:23

[email protected] wrote:
mostarac wrote:tebi grijehe ne moze oprat ni sedam halal mesa :D

Gdje si ti na msnu chupavo :x :x :x :x


Ma dovoljno je sto tebe grickam, ali necemo sad ovdje o tome... :lol: :lol:
Zar si me to pozelio na msn-u? :D

Nego da se drzim teme:
Sto vise izbora hrane to bolje za narod, a svak sam moze odluciti da li zeli kupovati halal meso ili ne... :)


recimo tebe je halal narezat u koso, ali te nije halal jest u cevapima :lol: :lol: :lol: :lol:

Post Reply