Useljenici u BiH
-
klif
#1 Useljenici u BiH
BiH je drzava iz koje su ljudi uglavnom odlazili u potragu za boljim zivotom – bez obzira na razloge. U vezi s tim se, barem u zapadnim zemljama - drzavama prijema, vodi siroka diskusija po pitanju integracije useljenika/ca u novu sredinu. Donose se zakoni, postavljaju pravila ponasanja, sagledavaju se posljedice imigracione i integracione politike… BH gradjani su uglavnom objekti tih rasprava i rjesenja proisteklih iz njih.
Ako pokusamo preokrenuti situaciju i zamislimo da se BiH nadje pred pitanjem „da li treba dozvoliti imigraciju stranim drzavljani(ka)ma u BiH?“ (pri tome mislim uglavnom na tipicne emigrantske zemlje sa africkog i azijskog kontinenta, te nerazvijenijeg dijela Evrope) kako biste odgovorili na to pitanje?
S druge strane, uz uvazavanje svih unutrasnjih problema, smatram da bi (je) odredjeni broj imigranata bio cak zainteresovan da ostane u BiH kao „GastarbeiterIn“, posto su u BiH uslovi zivota ipak kudikamo bolji nego u njegovoj/njenoj domovini.
Kakve „integracijeske mjere“ vam padaju na pamet u slucaju da BiH postane drzava prijema. (Mislim da odredjeni broj imigranata vec zivi sa nama. Znamo li ista o njima?)
Ako pokusamo preokrenuti situaciju i zamislimo da se BiH nadje pred pitanjem „da li treba dozvoliti imigraciju stranim drzavljani(ka)ma u BiH?“ (pri tome mislim uglavnom na tipicne emigrantske zemlje sa africkog i azijskog kontinenta, te nerazvijenijeg dijela Evrope) kako biste odgovorili na to pitanje?
S druge strane, uz uvazavanje svih unutrasnjih problema, smatram da bi (je) odredjeni broj imigranata bio cak zainteresovan da ostane u BiH kao „GastarbeiterIn“, posto su u BiH uslovi zivota ipak kudikamo bolji nego u njegovoj/njenoj domovini.
Kakve „integracijeske mjere“ vam padaju na pamet u slucaju da BiH postane drzava prijema. (Mislim da odredjeni broj imigranata vec zivi sa nama. Znamo li ista o njima?)
- danas
pa naravno da smo ksenofobi i rasisiti, mislim da od nas gorih nema...
ovdje -- na ovom forumu -- ces cuti takve bljuvotine o ljudima koji se recimo nisu rodili u sarajevu, a onda ta ista osoba ode negdje u evropu i kuka kako su jebiga ti i ti fasisti jer ga gledaju kao cigana jer se nije rodio u zagrebu ili berlinu...
i oni isti sto misle da im je pi*ka zlatna, pa svaki nijemac i svedjanin treba da ih pusti u svoju avliju, da ih skoluje, zaposljava i da se zeni sa njima, u svojoj rodnoj mahali ne daju cigancetu da ide u skolu sa njihovom djecom, a ne dao bog da im se kcer uda za siptara, sandzakliju ili izbjeglicu iz foce...
ma fuj...
ovdje -- na ovom forumu -- ces cuti takve bljuvotine o ljudima koji se recimo nisu rodili u sarajevu, a onda ta ista osoba ode negdje u evropu i kuka kako su jebiga ti i ti fasisti jer ga gledaju kao cigana jer se nije rodio u zagrebu ili berlinu...
i oni isti sto misle da im je pi*ka zlatna, pa svaki nijemac i svedjanin treba da ih pusti u svoju avliju, da ih skoluje, zaposljava i da se zeni sa njima, u svojoj rodnoj mahali ne daju cigancetu da ide u skolu sa njihovom djecom, a ne dao bog da im se kcer uda za siptara, sandzakliju ili izbjeglicu iz foce...
ma fuj...
-
Svemirski_Jebach
inache se s tobom ne slažem..ali ovaj put zaista ima logike.danas wrote:pa naravno da smo ksenofobi i rasisiti, mislim da od nas gorih nema...
ma fuj...
- danas
pa upravo sam zato i napisala... neko dodje i zali ti se da ga tretiraju u njemackoj ko cigana... tj., zali ti se da ga se tretira onako kako ON tretira cigane?!?A wrote:A i ova izreka dobro govori o nama "fasisti jedni, gledaju kao da smo crni Cigani" - cuj, a mi nismo fasisti sto mislimo da smo bolji od Cigana ?danas wrote:fasisti jer ga gledaju kao cigana jer se nije rodio u zagrebu ili berlinu...
to valjda samo ima kod nas...
-
car-x
vec deset godina sam stranac i iskusio sam sve moguce patnje koje takvo bitisanje sa sobom donosi.. samo me nisu nigdje deportovali.. to mi fali u CV-u, ali bi rado i da tako i ostane..
elem, intergracija je i poslije 10 godina i zavrsenog faksa ovdje, poprilicno zajebana stvar, i nista se ne sluzi na tabletu.. treba se sto put dokazati da nisi kriminalac, drogeras, lopov, preveranat, itd.. pa da te neko pocne gledati ko sebi ravnim..
nemam nista protiv udomljavanja stranaca u BiH.. licemjerno bi bilo da je drugacije. elem, kod 400 milja nezaposlenih, upitno je jos po kojem osnovu se neki stranac moze naseliti u BiH.. realno gledajuci, ko bi jos doso da se naseli u BiH?
s druge strane.. dvije-tri stotine pasosa "naslijepo" podijeljenih kojekakvim mudzahedinima, bjeguncima od ko zna kakvih osveta i belaja, kriminalcima u svojim zemljama, kojima je jedini spas bio doci u BiH u rat (jakog mi spasa) je nanijelo veliku stetu svim stanovnicima BiH, barem sto se tice vjerodostojnosti nasih putnih isprava, sigurnosnog sistema uopste, putovanja, viza, i ostalog tice, te bi na tom polju bio jako oprezan.. barem ubuduce..
austrija je nedavno poostrila zakon o dodjeli drzavljanstva, te je osim oficijelno potvrdjenog poznavanja njemackog jezika (do sada je bilo dovooljno doci popricati s njima i voz, a sad treba diploma o zavrsenom kursu bas tog i tog stepena, bez obzira koliko godina bio ovdje i sta radio) sada potrebno polagati i ispit iz istorije austrije.. naravno, kamara austrijanaca bi pala na ovom ispitu, ali su to uveli.. pokusavaju na sve nacine da smanje broj zahtjeva i kojekakvim ispitima se nadaju da ce odbiti narod..
tako nesto bi u svakom slucaju bilo potrebno da se isfiltriraju svi oni, kojima je BiH samo odskocna daska i koji posjedovanjem BiH pasosa samo mogu nastetiti ostalim bosancima i hercegovcima (mada ih ja znam puno koji su se rodili sa bh pasosem, a vala, nanose nam stete na sve strane):.
elem, intergracija je i poslije 10 godina i zavrsenog faksa ovdje, poprilicno zajebana stvar, i nista se ne sluzi na tabletu.. treba se sto put dokazati da nisi kriminalac, drogeras, lopov, preveranat, itd.. pa da te neko pocne gledati ko sebi ravnim..
nemam nista protiv udomljavanja stranaca u BiH.. licemjerno bi bilo da je drugacije. elem, kod 400 milja nezaposlenih, upitno je jos po kojem osnovu se neki stranac moze naseliti u BiH.. realno gledajuci, ko bi jos doso da se naseli u BiH?
s druge strane.. dvije-tri stotine pasosa "naslijepo" podijeljenih kojekakvim mudzahedinima, bjeguncima od ko zna kakvih osveta i belaja, kriminalcima u svojim zemljama, kojima je jedini spas bio doci u BiH u rat (jakog mi spasa) je nanijelo veliku stetu svim stanovnicima BiH, barem sto se tice vjerodostojnosti nasih putnih isprava, sigurnosnog sistema uopste, putovanja, viza, i ostalog tice, te bi na tom polju bio jako oprezan.. barem ubuduce..
austrija je nedavno poostrila zakon o dodjeli drzavljanstva, te je osim oficijelno potvrdjenog poznavanja njemackog jezika (do sada je bilo dovooljno doci popricati s njima i voz, a sad treba diploma o zavrsenom kursu bas tog i tog stepena, bez obzira koliko godina bio ovdje i sta radio) sada potrebno polagati i ispit iz istorije austrije.. naravno, kamara austrijanaca bi pala na ovom ispitu, ali su to uveli.. pokusavaju na sve nacine da smanje broj zahtjeva i kojekakvim ispitima se nadaju da ce odbiti narod..
tako nesto bi u svakom slucaju bilo potrebno da se isfiltriraju svi oni, kojima je BiH samo odskocna daska i koji posjedovanjem BiH pasosa samo mogu nastetiti ostalim bosancima i hercegovcima (mada ih ja znam puno koji su se rodili sa bh pasosem, a vala, nanose nam stete na sve strane):.
-
car-x
.. sto je jedno vrijeme (mislim, nekad pocetkom 80ih) bila pravo ucestala pojava..novalic wrote:nerijetko nas roditelji uce rasismu od malih nogu.. koliko sam puta cula nase zene kada govore djeci, ne udaljuj se od mene, ukrasce te cigani
-
para na paru a us...
Prosto ne mogu da vjerujem da je neko pokrenuo ovu temu... Ovo je jedan od momenata kad se treba suociti sa samim sobom sto bas i nije svojstveno nasem mentalitetu... Pa, mi smo vec netolerantni prema ljudima koji stanuju zapadnije od Marindvora, dotle ide nasa malogradjanstina... Priznajem, i sam sam imao situaciju da krijem podatak da mi je cura iz B. Potoka jer bi meraja zajebavala. A istina je mozda da pametniju i normalniju curu od nje nikad nisam ni imao... danas smo u sretnom braku... 
-
car-x
hm.. mogu jedino ove moje iz socijalnog pitat.. mislim da se radi o 5-6ero djece mladje od 5 godina u mojoj mahali..novalic wrote:ozbiljno.. imas li kakvih statistika.. ili je to samo legenda.. ja sam bila tamo pocetkom 80 i ne sjecam se afera sa ukradenom djecom..
davno je to bilo..
-
car-x
para na paru a us... wrote:Prosto ne mogu da vjerujem da je neko pokrenuo ovu temu... Ovo je jedan od momenata kad se treba suociti sa samim sobom sto bas i nije svojstveno nasem mentalitetu... Pa, mi smo vec netolerantni prema ljudima koji stanuju zapadnije od Marindvora, dotle ide nasa malogradjanstina... Priznajem, i sam sam imao situaciju da krijem podatak da mi je cura iz B. Potoka jer bi meraja zajebavala. A istina je mozda da pametniju i normalniju curu od nje nikad nisam ni imao... danas smo u sretnom braku...
biti realan je kod nas pravo zajebana stvar.. ja jednom napisah nesto "protiv" sarajeva (piso sam samo svoj subjektivni dozivljaj, ali eto, ni to ne smijes kad se "seljak" i kad se radi o sarajevu) i popih vatru samo taku..
sjecam se jedne reportaze, nesto oko duldung vize za bosance u njemackoj i tako nesto, i kako su ih namah poslije rata deportovali u BiH, a onda poslije toga prilog gdje reporter pravo ofanzivno i tendenciozno "skalpira" kineze koji na ulici, negdje u sarajevu, prodaju kisobrane..
vjerujem da ima puno kineza koji su se nelegalno nasli u BiH, ali sve dok se te stvari ne dokazu, nema niko pravo da ih dira a jos manje da ih maltretira..
koliko je samo dobrih bosnjana sirom EU koji su se prebacili u cisternoj, na falsiran pasos ili na kupljenu vizu..
- danas
mislim da problem useljekina u BH ima dva nivoa -- legalni i socijalni (drustveni). problem BH pasosa koji su podjeljeni ko zna kome kao sto car-x rece jeste jedan od velikih problema po mom misljenu. istovremeno, niko ne zna koliko ima kineza u bosni, mada svi vidimo da ih ima. (a kako je njima kad su iz kine morali u bosnu dolazit trbuhom za kruhom...
)... legalno, nasa drzava nema pojma sta da radi sa useljenicima, a cini mi se da svakome najbolje odgovara ova "siva" situacija gdje ti kinezi i iranci podmicuju svakoga a nemaju nikakva regulisana prava...
drugi nivo je drustveni nivo... opet ponavljam da smatram da smo mi jedan izuetno netolerantan narod. kad pogledam kako mi sebe vidimo, rekao bi covjek da ona osa oko koje se zemlja okrece prolazi negdje kroz mejtas.
drugi nivo je drustveni nivo... opet ponavljam da smatram da smo mi jedan izuetno netolerantan narod. kad pogledam kako mi sebe vidimo, rekao bi covjek da ona osa oko koje se zemlja okrece prolazi negdje kroz mejtas.
-
car-x
ovaj tvoj "drustveni" nivo je nas najveci problem.. cinjenica je da je prosjecni bosanac puno bolji prema nekom strancu kojeg vidi prvi i vjerovatno jedini put u zivotu, a koji je doso iz neke kul zemlje, nego prema sugradjanu, kojeg je vidio do sad 1000 put i svaki put okreno glavu, a da mu ovaj nista nije skrivio.. nego eto, po nekom se kriteriju ne uklapa u njegovo poimanje zivota i svijeta..danas wrote:mislim da problem useljekina u BH ima dva nivoa -- legalni i socijalni (drustveni). problem BH pasosa koji su podjeljeni ko zna kome kao sto car-x rece jeste jedan od velikih problema po mom misljenu. istovremeno, niko ne zna koliko ima kineza u bosni, mada svi vidimo da ih ima. (a kako je njima kad su iz kine morali u bosnu dolazit trbuhom za kruhom...)... legalno, nasa drzava nema pojma sta da radi sa useljenicima, a cini mi se da svakome najbolje odgovara ova "siva" situacija gdje ti kinezi i iranci podmicuju svakoga a nemaju nikakva regulisana prava...
-
vesela
i ja se ovoga sjecam, jer su mi djeca bila jako malanovalic wrote:nerijetko nas roditelji uce rasismu od malih nogu.. koliko sam puta cula nase zene kada govore djeci, ne udaljuj se od mene, ukrasce te cigani
-
car-x
mislim da je na ovu temu snimljen film.. ne sjecam se vise kako se zove.. radilo se o djeci u makedoniji, koje hape, pa ih odvedu u italiju.. ili ih prodaju, ili ih daju polomljene na ulicu da prose..vesela wrote:i ja se ovoga sjecam, jer su mi djeca bila jako malanovalic wrote:nerijetko nas roditelji uce rasismu od malih nogu.. koliko sam puta cula nase zene kada govore djeci, ne udaljuj se od mene, ukrasce te cigani...zaista su hodali u velikim grupama i govorilo se da se djeca paze
uostalom, ni dom za vjesanje nije daleko od tog..
-
car-x
mislim da se zvao "trst via skopje"..car-x wrote:mislim da je na ovu temu snimljen film.. ne sjecam se vise kako se zove.. radilo se o djeci u makedoniji, koje hape, pa ih odvedu u italiju.. ili ih prodaju, ili ih daju polomljene na ulicu da prose..vesela wrote:i ja se ovoga sjecam, jer su mi djeca bila jako malanovalic wrote:nerijetko nas roditelji uce rasismu od malih nogu.. koliko sam puta cula nase zene kada govore djeci, ne udaljuj se od mene, ukrasce te cigani...zaista su hodali u velikim grupama i govorilo se da se djeca paze
uostalom, ni dom za vjesanje nije daleko od tog..
- danas
ej, znas sta... kad sam isla u srednju, bile su sa mnom dvije vrlo drage djevojke koje su "vozarile" -- jedna iz breze, druga iz tarcina... ma bolje da ne pocinjem... kad mi neko kaze "gradska raja" zlo mi hoce, jer vidjela sam njihov sovinizam i primitivizam prema svakome koga ne smatraju svojim "nivoom" a jedina "zasluga" u zivotu im je sto su se rodili gdje su se rodili...car-x wrote:
ovaj tvoj "drustveni" nivo je nas najveci problem.. cinjenica je da je prosjecni bosanac puno bolji prema nekom strancu kojeg vidi prvi i vjerovatno jedini put u zivotu, a koji je doso iz neke kul zemlje, nego prema sugradjanu, kojeg je vidio do sad 1000 put i svaki put okreno glavu, a da mu ovaj nista nije skrivio.. nego eto, po nekom se kriteriju ne uklapa u njegovo poimanje zivota i svijeta..
-
novalic
jedna cura, marina (stigla u sarajevo tri godine prije mene iz sela gunje kod brckog) mi jedanputa rekla, gledajuci moje zamotane knjige, jel' su te to naucili tamo, u tvom selu...
dvije godine kasnije... ja u zagrebu.. bosanka.. joj, tamo je bilo divno, mala bosanska kolonija, vise od pola razreda bosanci, tek sam kasnije skontala da su nas namjerno stavili sve zajedno..
dvije godine kasnije... ja u zagrebu.. bosanka.. joj, tamo je bilo divno, mala bosanska kolonija, vise od pola razreda bosanci, tek sam kasnije skontala da su nas namjerno stavili sve zajedno..
-
car-x
u tuzlanskoj gimnaziji su "putari" imali poseban status.. elem, u neka doba se zaratilo, pa je ova razlika nestala.. ekipi je bilo drago da sam ja iz srebrenika (u nas je u to vrijeme bilo svega), a i ja sam vala gledo, kad god imam nesto sto bi mogo podijelit, da podijelim..novalic wrote:ja sam bila u skoli u sarajevu.. dosla iz provincije.. potpuno znam o cemu pricate
jedini im je peh bio sto sam nepusac, pa nisam ni odobravo kreditiranje i ostale peripetije glede duhana.. al sam zato pocesto obradovo sa domacom sljivom..
-
novalic
moja andjelija, traume su to.. ja se danas smijem, ali tada.. je bilo gusto.. mogu ti reci,
bila fora donosti svoj sendwich.. ja tada nisam mogla prismrditi sunke, pastete, majoneze (sada mogu samo sunke od ovoga troga)
i ja sebi napravim.. sa domacim ajvarom.. dolazili me ispred skole gledati, upirati prstom, cudo bila.. svi su me znali.. dok jedanputa neko ne zatrazi griz.. poslije toga, pola sendwicha bilo sa ajvarom..
bila fora donosti svoj sendwich.. ja tada nisam mogla prismrditi sunke, pastete, majoneze (sada mogu samo sunke od ovoga troga)
i ja sebi napravim.. sa domacim ajvarom.. dolazili me ispred skole gledati, upirati prstom, cudo bila.. svi su me znali.. dok jedanputa neko ne zatrazi griz.. poslije toga, pola sendwicha bilo sa ajvarom..
- bosan
Koliko god se mi trudili da dokazemo koliko smo objektivni ,koliko smo tolerantni i na kraju krajeva koliko smo ljudi ,cinjenice pokazuju drugacije . Niti smo objektivni ,niti tolerantni a bogami sve smo manje i ljudi. Mi smetamo sami sebi a da ne govorimo sad o ljudima koji se nastanjuju kod nas . Pa ako bi iko trebao te ljude razumjeti to smo mi .Ne znam da postoji ijedna rupa na ovom svijetu a da se mi tu nismo naselili .
Ljudi imaju pravo da se naseljavaju kod nas i to im niko ne moze zabranit niti treba zabranit . A iz kojih su oni razloga dosli to je njihova stvar jer imaju pravo na to bas kao i mi .Znaci postoji policija i ostale institucije koje se bave osobama sklonim kriminalu i oni trebaju da rjesavaju te slucajeve . Dokle god ti ljudi dolaze otvaraju neke radnjice ( u kojima slabo koga vidjoh) i rade svoj posao niko ih ne smije uznemiravati . Ali mi svoju netrpeljivost vec iskazujemo , kad vidimo naprimjer Kineza , pogrdnim nazivima. A sta ce se tek desavati kad vidimo stranca zaposlenog u nekoj jacoj firmi ili drzavnoj instituciji .Ma pjenicemo ko bijesni psi .
Ljudi imaju pravo da se naseljavaju kod nas i to im niko ne moze zabranit niti treba zabranit . A iz kojih su oni razloga dosli to je njihova stvar jer imaju pravo na to bas kao i mi .Znaci postoji policija i ostale institucije koje se bave osobama sklonim kriminalu i oni trebaju da rjesavaju te slucajeve . Dokle god ti ljudi dolaze otvaraju neke radnjice ( u kojima slabo koga vidjoh) i rade svoj posao niko ih ne smije uznemiravati . Ali mi svoju netrpeljivost vec iskazujemo , kad vidimo naprimjer Kineza , pogrdnim nazivima. A sta ce se tek desavati kad vidimo stranca zaposlenog u nekoj jacoj firmi ili drzavnoj instituciji .Ma pjenicemo ko bijesni psi .