Nekad su Rusi, kako neko rece ovdje, borili se protiv kapitalizma, zapada i slicno u Pragu, danas ne mogu ni do Kijeva da dobacezenen wrote:JNA je zakasnila....Rusi ulaze na vrijeme.
USA vs. Rusija vs. EU
-
jefferson
#26 Re: USA vs. Rusija vs. EU
- SmokingMan
#27 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Koji su razlozi njihovog kašnjenja....?zenen wrote:JNA je zakasnila....Rusi ulaze na vrijeme.
-
jefferson
#28 Re: USA vs. Rusija vs. EU
SmokingMan wrote:Koji su razlozi njihovog kašnjenja....?zenen wrote:JNA je zakasnila....Rusi ulaze na vrijeme.
- Danguba
#29 Re: USA vs. Rusija vs. EU
mislis u povlacenju?SmokingMan wrote:Koji su razlozi njihovog kašnjenja....?zenen wrote:JNA je zakasnila....Rusi ulaze na vrijeme.
- SmokingMan
#30 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Asocijacija:Kukanjac.Danguba wrote:mislis u povlacenju?SmokingMan wrote:Koji su razlozi njihovog kašnjenja....?zenen wrote:JNA je zakasnila....Rusi ulaze na vrijeme.
-
LARVA
-
jefferson
#32 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Slabo se ti stvarno razumijes u to. Mozes naci X videa gdje jedni govore da je ovaj bolji avion a drugi da je onaj.LARVA wrote:Imaš u prvom videu koji sam postao, počinje na 7:40 min.jefferson wrote: Aha, a po cemu je strucnjace Rsuka avijacija bolja od NATO (konkretno F-16)?
Rekao je to američki stručnjak, navođeni projektili, ometači signala. Motori koje sam već spomenuo ranije. Aerodinamika. Cijena pojedinačnog aviona.
Ja nisam nigdje rekao da Rusi imaju ekstra bolju avijaciju. Ovdje se vidim svršava na NATO, a ono realnost je dosta drugačija jer ruska avijacija jeste naprednija. F-35 je trebao biti pandan ruskom Su-35 koji je već odavno u proizvodnji a F-35 je i danas na testiranju, neko spominje neke Migove. Su-50 će biti na terenu dok Ameri aktiviraju svoj F-35.
Ali šta uopšte od avijacije. Pa koja bi budala danas onako išla na Ruse sa aktivnim S-300, S-400, Buk i drugim sistemima. Šta ti misliš Rusi to samo izlažu na paradama na Crvenom trgu. Vidio si one džipove što su raspoređeni po Krimu. To su im nova vozila od prije nešto jače od godinu dana. Ovaj spominje T-90. Main battle tank im je T-90MS, novo vozilo od prije godinu dana. Oprema na vojnicima je potpuno nova. Nema tu mnogo čekanja od uspješnog razvoja do aktivacije.
Karana idi reci Pentagonu da su se oni preračunali, nije im potrebna zamjena za Abramsa koju moraju imati kako kažu do 2016. g. Ke oni znaju.
F-35 nije pandan SU-35. SU-35 je izvedenica iz Su-27, projekta koji je nastao 70-tih godina i koji je pandan F-15 E.
Da razumijes sta su generacije aviona bilo bi ti jasno da samo pogledas slike da je razlika izmedju ta dva aviona u tehnologiji i dizajnu 20 godina. SU-35 je "multirole" napadac koji se klasificira kao 4+ generacija a ne 5 generacija kao sto je F-35 (npr. ako pogledas nosace oruzja, SU-35 ima vanjske, dok F-22, F-35 i Su-50 imaju unutrasnje cime se smanjuje radarska vidljivost).
Vec sam na drugoj temi objasnio sto su ruski lovci jeftiniji i slicno.
Sto se tice motora, ruski motori i dan danas trose skoro 30% vise goriva od americkih, sto je najveca mana konkretno MIG-29, tj. njegov domet. Takodje, jos uvijek 70% ruskih aviona ima tkz. "prljavo" sagorjevanje koje je itekako bitno kada je u pitanju zracna borba izmedju dva aviona.
Samo bi doadao kada spominjes "tehnologiju" cime ja vjerujem, asociras na avioniku. Avionika u ruskim avionima je toliko dobra, da indijci i kinezi kupuju francusku i svedsku avoniku koja je prilagodjena SU27-35.
O tenkovima je bespredmetno pricati, M1A1 i M1A2 su se prestali proizvoditi jer amerikancima ne treba vise. Taj tenk konstantno dobija nove uredjaje, a ja vjerujem da ovo kucas sa americkog softvera a ne ruskog. Postoji razlog za to!
Edit: Slazem se za aerodinamiku, rusi su kraljevi u tome. Na drugoj temi sam vec napisao o razlici zimedju F-16 i MIG-29. Moj prijatelj, poljski pilot je letio na oba, i kako kaze: Kada hoces uzivati u letu, letis sa MIG-29. Kada hoces posao da zavrsisi uzmes F-16.
-
chupacabra
#33 Re: USA vs. Rusija vs. EU
To se sve lako moze vidjeti po budzetu za vojsku. USA godisnje izdvaja vise za vojsku nego svih sljedecih 10 zemalja zajedno, a u te zemlje spadaju i Kina i Rusija i sve vaznije zemlje EU (Francuska, Njemacka, Britanija). Bespotrebno je uopste pricati o nekakvom vojnom odnosu snaga jer takav i ne postoji. USA je trenutni vladar bez ozbiljng konkurenta. Jest, i NATO je USA, a sve ostalo su priljepci cije se vojske svakako snadbijevaju tehnologijom iz US.
-
LARVA
-
udar 99
#35 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Moral i Borbenost
sta mislite ?
da li ce se Rus boriti na svojoj granici sa Ukrajinom ili cijeli USA-NATO ?
ko je bolje motiviran
?
Evropske 'saveznike " otpisite
i ima koja godina da su se Americke i Britanske trupe zalile na ostale clanice NATO , kako se izvlace iz borbe i ne ispunjavaju zadatke u Afganistanu
pa ? razumljivo !
jedan Ceh ili Slovenac ili Nijemac i Italijan ? nije lud da gine za Imperiju i Busha mladjega ludjaka
ili Obamu
tamo su zbog para , odsluzi i mazni lovu
Suhoj ! jedan od aduta Rusa , oko 200 komada ih imaju
Ironija je da najmodernije verzije (?)
takodjer oko 700 komada lete u inostranstvu
ili samo Ruska "prica" ? ko je "moderniji "
lete od Indije do Kine i Venecuele , Malezije i Vijetnama
snimak iz Venecuele , Su 30 MKII ( Indija ima slican model i bila je vjezba izmedju USA i Indije , Su 30 MKII i F-15, rusio ih Suhoj 5 na prema 1 )
;
divan snimak iz Venecuele , visoki plafon leta ;
sta mislite ?
ko je bolje motiviran
?
i ima koja godina da su se Americke i Britanske trupe zalile na ostale clanice NATO , kako se izvlace iz borbe i ne ispunjavaju zadatke u Afganistanu
pa ? razumljivo !
jedan Ceh ili Slovenac ili Nijemac i Italijan ? nije lud da gine za Imperiju i Busha mladjega ludjaka
ili Obamu
snimak iz Venecuele , Su 30 MKII ( Indija ima slican model i bila je vjezba izmedju USA i Indije , Su 30 MKII i F-15, rusio ih Suhoj 5 na prema 1 )
- sluga_okupatora
#36 Re: USA vs. Rusija vs. EU
udar 99 wrote:Moral i Borbenost
sta mislite ?
ko je bolje motiviran
?
![]()
pa ? razumljivo !
ili Obamu
;
Kakav geopoliticki osvrt, motivacija vojnika, neispunjavanje zadataka u Afganistanu, ruski aduti - pa malo ubaceno Kine, Venecuele etc, etc.
Da ne kucas s Floride ja bih se zakleo da je ovaj osvrt nastao negdje oko Cevljanovica, pod satrom ili uz pivu ispred MZ Mrdusa.
-
udar 99
#37 Re: USA vs. Rusija vs. EU
nista nije slucajno , zar se u ovakvu situaciju ide grlom u jagode ?
Putin jeste Oligarh ( kao i vi ostali politicari u ovakvome sistemu)
ali nije glup nikako !
Rusija prijeti napustanjem dolara kao valute za razmjenu
zvuci suludo ?
ni najmanje
Kina vec dugo ceka ( najveci kreditor USA) da se oslobodi nevjerovatnih 1200 milijardi USA obveznica i dolara
proces je krenuo , uz ostale BRIC drzave
nahebali smo ;
p.s
cijepaj drva , nema vise plina iz Rusije , imaju gigantsko trziste u Kini i Indiji , niti USA ili EU im uopste ne treba
sah-mat !
http://www.informationclearinghouse.inf ... e37859.htm
ali nije glup nikako !
zvuci suludo ?
ni najmanje
Kina vec dugo ceka ( najveci kreditor USA) da se oslobodi nevjerovatnih 1200 milijardi USA obveznica i dolara
nahebali smo ;
p.s
cijepaj drva , nema vise plina iz Rusije , imaju gigantsko trziste u Kini i Indiji , niti USA ili EU im uopste ne treba
sah-mat !
- sluga_okupatora
#38 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Nista onda, ako ruje napuste dolar gotovo je, ekonomska apokalipsa al' ono do jajaudar 99 wrote:nista nije slucajno , zar se u ovakvu situaciju ide grlom u jagode ?
ali nije glup nikako !
zvuci suludo ?
ni najmanje
nahebali smo ;
p.s
sah-mat !
Kina ima da ceka kao i ostali - napisao sam to prije na jednoj drugoj temi, dok ameri bankrotiraju mi ostali necemo imati ni za korijenja.
Ovo za indijsko trziste je najjace - kud ces njima plin, jedva za rize imaju
I jedna za kraj;
Sreca za ruje da su demokrate trenutno na vlasti u AmeriKi - da li su probali ovo sranje sa Ukrajinom dok je Bush Genijalac bio na vlasti - svega bi bilo
-
flexibila
#39 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Bio 2008-me kad je onaj u Gruziji zvako kravatu i sta se nesilo prc nistasluga_okupatora wrote:Nista onda, ako ruje napuste dolar gotovo je, ekonomska apokalipsa al' ono do jajaudar 99 wrote:nista nije slucajno , zar se u ovakvu situaciju ide grlom u jagode ?
ali nije glup nikako !
zvuci suludo ?
ni najmanje
nahebali smo ;
p.s
sah-mat !
http://www.informationclearinghouse.inf ... e37859.htm![]()
Kina ima da ceka kao i ostali - napisao sam to prije na jednoj drugoj temi, dok ameri bankrotiraju mi ostali necemo imati ni za korijenja.
Ovo za indijsko trziste je najjace - kud ces njima plin, jedva za rize imaju![]()
I jedna za kraj;
Sreca za ruje da su demokrate trenutno na vlasti u AmeriKi - da li su probali ovo sranje sa Ukrajinom dok je Bush Genijalac bio na vlasti - svega bi bilo
- sluga_okupatora
#40 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Onaj u Gruziji je sam sebi kriv - ruku na srce on je prvi poceo i to mu je receno i od NATO-a i od SAD-a.flexibila wrote:Bio 2008-me kad je onaj u Gruziji zvako kravatu i sta se nesilo prc nistasluga_okupatora wrote:Nista onda, ako ruje napuste dolar gotovo je, ekonomska apokalipsa al' ono do jajaudar 99 wrote:nista nije slucajno , zar se u ovakvu situaciju ide grlom u jagode ?
ali nije glup nikako !
zvuci suludo ?
ni najmanje
nahebali smo ;
p.s
sah-mat !
http://www.informationclearinghouse.inf ... e37859.htm![]()
Ovo za indijsko trziste je najjace - kud ces njima plin, jedva za rize imaju![]()
I jedna za kraj;
Sreca za ruje da su demokrate trenutno na vlasti u AmeriKi - da li su probali ovo sranje sa Ukrajinom dok je Bush Genijalac bio na vlasti - svega bi bilo![]()
Scenario koji imamo sad je ipak drugaciji barem sto se uzroka tice.
- Drvosjeca iz Dejcica
#41 Re: USA vs. Rusija vs. EU
A Turci?
-
jefferson
#42 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Malo manje wikipedije i youtuba, malo vise izadji na ulicu.LARVA wrote:Sve stoji što si rekao za opis ruskih aviona. Ali F-35 nije u upotrebi, testira se.jefferson wrote:
Ima već rasprava na drugim forumima na internetu. Ne, malo više mislim na ono što je unutar samih aviona.
Pitanje je hoće li se F-35 moći "sakriti" Su-35. Jasno je meni kako koji izgleda i kad pogledaš na slikama ali izgleda da ne pije toliko vode jer je praksa drugačija od teorije. I kad postane aktivan F-35, Su-30 i Su-27 će moći praviti probleme jer svi imaju unaprijeđene radarske sisteme koji bivaju unapređivani, Amerikanci kažu da Rusi suludo tu napreduju. Nevidljivost se ne svodi samo na oblik aviona. Što manje izbočina kako si rekao. Ometači signala koje ruski avioni imaju danas su problem Zapadu. Nisu sigurni koliko su ih u stanju otkriti. Rusi su sad za trening koristili baš Mig-29 što me začudilo i vidim da sam se zaboravio. Vjerovatno su imali ometače (jammers) na sebi jer je donekle poznato da su nadograđivani i na 29tke, uzme li se u obzir snaga motora, opasna grdosija. Zamisli sada, instalirati to na bilo koji od lovaca koje imaju i eto ga +1 "nevidljiv", opasno. Ne znam ali AMRAAM ima veliki domet i tvrde da je bježanje od njega 9+ flankerom pitanje sreće.
Mislim da je sam Zapad natjerao Ruse na ovakav razvoj jer ipak za razliku od njih, ruska vojska nije razvijana u napadačkom stilu kao američka (i dr.), već upravo obratno. Zato Britanci aka osvajači imaju najjaču flotu na svijetu, 350+ aktivnih. Danas se da vidjeti da su Rusi mobilni i razvijaju tu mobilnost i dalje i naročito radarsku tehnologiju i sisteme. Mislim da će NATO ako dođe uskoro do sukoba moći izvoditi samo neka strateška bombardovanja jer S-400 ne pokriva iznad 15 km visine. Samo problem je veći što Rusi šute oko S-500 i S-1000 o kome se ne zna ništa. Moguće je da je S-500 blizu, i on radi na 40+ kilometara visine pokrivanja. Zato kažem da je i sada upotreba avijacije upitna. Kad si spomenuo Indijce i Kineze, ne znam koliko ima istine ali ovi koji kupuju rusku vojnu opremu tvrde da ono što im se proda nije isto kao ono što ide na korištenje Rusima.
Ma da znam i ja da Ameri imaju dovoljno Abramsa koje nadograđuju. Ali ipak nešto traže zamjenu.
linux nije samo merički + zanima me tehnika i mašinerija.
-
edinhusic1979
#43 Re: USA vs. Rusija vs. EU
pa dobro,ne moze ni rusija vojno porazti ameriku,a ni amerika rusiju
nesto imaju bolje rusi nesto amerikanci,,tu su oni.
gledajuci svijet,,tu postoje 3 super sile.amerika,rusija i kina.
pa tri mnogo jake sile,,indija,fravcuska,britanija a mozda i izrael
pa onde srednje zemlje poput,,japana,njemacke,turske,brazila,irana i td.
-
sumirprimus
#44 Re: USA vs. Rusija vs. EU
nego dzeferson,zar nije trenutni americki adut f-22ka...?
jes da ih nisu nabavili koliko su kontali,al 22ka je trenutno broj jedan ne?
jes da ih nisu nabavili koliko su kontali,al 22ka je trenutno broj jedan ne?
- sluga_okupatora
#45 Re: USA vs. Rusija vs. EU
edinhusic1979 wrote:pa dobro,ne moze ni rusija vojno porazti ameriku,a ni amerika rusiju
Zavisi sta smatras pod pojmom "super sila"?
Velicinu nuklearnog arsenala, armije, mornarice, vazduhoplovstva ili GDP, per capita, ekonomsku razvijenost, uticaj na vanjsku politiku itd.
Mnogo je faktora za utvrdjivanje pojma "super sila" - neke od pobrojanih zemalja su jace od drugih na nekim poljima i po 10-15 puta.
-
edinhusic1979
#46 Re: USA vs. Rusija vs. EU
pod vojnom super silom zmatram drzavu koja moze vojno reagovati bilo gdje na svijetu,sluga_okupatora wrote:edinhusic1979 wrote:pa dobro,ne moze ni rusija vojno porazti ameriku,a ni amerika rusiju
Velicinu nuklearnog arsenala, armije, mornarice, vazduhoplovstva ili GDP, per capita, ekonomsku razvijenost, uticaj na vanjsku politiku itd.
Mnogo je faktora za utvrdjivanje pojma "super sila" - neke od pobrojanih zemalja su jace od drugih na nekim poljima i po 10-15 puta.
drzavu koju ne moze niko napasti a da ne bude i sam kaznjen
cak,i kina mozda nije super sila,ali sam broj njohovih vojnika je toliko ogroman da ih se moras staviti u super silu
primjerice ne postoji drzava na svijetu koja nije u dometu ruski raketa,,isto tako ne postoji drzava na svijetu da nije u dometu americkih raketa,
to su super sile.
- sluga_okupatora
#47 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Dosta drzava ima interkontinentalne rakete ali nisu sve super sile.edinhusic1979 wrote:pod vojnom super silom zmatram drzavu koja moze vojno reagovati bilo gdje na svijetu,sluga_okupatora wrote:edinhusic1979 wrote:pa dobro,ne moze ni rusija vojno porazti ameriku,a ni amerika rusiju
drzavu koju ne moze niko napasti a da ne bude i sam kaznjen
cak,i kina mozda nije super sila,ali sam broj njohovih vojnika je toliko ogroman da ih se moras staviti u super silu
primjerice ne postoji drzava na svijetu koja nije u dometu ruski raketa,,isto tako ne postoji drzava na svijetu da nije u dometu americkih raketa,
to su super sile.
Ja pod pojmom "super sila", u vojnom smislu, podrazumjevam zemlju koja moze izvesti invaziju na bilo kojem dijelu planete - u ovom trenutku to mogu samo ameri jer je njihova vojna doktrina napadacki usmjerena i u tom pravcu se krece razvoj njihove armije, mornarice i vazduhoplovstva.
Ostali mogu dejstvovati po komsiluku ali nemaju kapacitete da prelaze na druge kontinente.
-
edinhusic1979
#48 Re: USA vs. Rusija vs. EU
pa u tome i jest poenta,,,mnoge zemnlje imaju nuklearno naoruzanje,ali kako ce sjeverna koreja to nuklearno naoruzanje upotrijebiti na americi,,nikako..
drugo postoji kolicina i jacina nuklearnog naoruzanja
a nije tacno da samo amerika moze,moze i rusija,zahvaljujuci najboljim raketama na svijetu,
jel da ne moze,onda bi amerika komotno mogla uci u rat sa rusijom zar ne,
i sam broj raketa i nuklearnoh glava govori da su jedine super sile amerika i rsuija,
rusija 10 hiljada nuklearnoh glava moze trenutno upotrijebiti,amerika 6 hiljada,
a kina koja je treca vojna sila moze 250 nuklearnoh glava,razlika izmedju 250,6 hiljada i 10 hiljada je ogromna
drugo postoji kolicina i jacina nuklearnog naoruzanja
a nije tacno da samo amerika moze,moze i rusija,zahvaljujuci najboljim raketama na svijetu,
jel da ne moze,onda bi amerika komotno mogla uci u rat sa rusijom zar ne,
i sam broj raketa i nuklearnoh glava govori da su jedine super sile amerika i rsuija,
rusija 10 hiljada nuklearnoh glava moze trenutno upotrijebiti,amerika 6 hiljada,
a kina koja je treca vojna sila moze 250 nuklearnoh glava,razlika izmedju 250,6 hiljada i 10 hiljada je ogromna
-
Bodkin
#49 Re: USA vs. Rusija vs. EU
Drvosjeca iz Dejcica wrote:A Turci?![]()
- sema911s
#50 Re: USA vs. Rusija vs. EU
pored tih americkih f22 dodajte bespilotne letjelice,., koliki to haos moze napravit prtivniku,. amerikanci razvijaju autonomna vozila, rusi to nemaju bar ne pricaju o tome,.
a kina, gdje oni najvise izvoze i sta ako taj glavni uvoznik zavrne pipu, kome ce prodat svu tu robu,
a kina, gdje oni najvise izvoze i sta ako taj glavni uvoznik zavrne pipu, kome ce prodat svu tu robu,