GeeTnT wrote:
Kako bi Tramp ipak mogao da ostane bez fotelje u Beloj kući?
Elektori će delegirati svoje glasove u odnosu na to kako je glasala država iz koje dolaze. I od tog pravila postoji izuzetak, pa su elektori nekih država slobodni da promene odluku ili čak da ne glasaju ni za koga (beli listići).
Upravo tu se krije opasnost po Trampa. Predsednik postaje onaj ko osvoji prostu većinu na izbornom kolegijumu, pa deo nezadovoljnih građana upravo u elektorskom kolegijumu vidi šansu da Tramp ipak ne postane 45. predsednik SAD. Ipak, retko se dešava da toliki broj elektora promeni mišljenje tako da na glasanju na kolegijumu u potpunosti preokrenu rezultat.
Ja mislim da su skoro svi elektori slobodni da glasaju za koga hoce u svim drzavama. Ako sam dobro razumio, samo u 3 drzave, mozda 4, se po zakonu "pogresni" elektorski glasovi ponistavaju (NC, SC, MI, mozda VA). Svi ostali mogu glasati kako im je ceif, medjutim u jedno pola drzava glasanje za "pogresnog" kandidata se kaznjava zakonom, ali samo kao manji prekrsaj.
Tako da, teoretski da, elektori mogu glasati za koga hoce.
Medjutim, vjerujem da kad bi se to desilo, to bi dospjelo do Vrhovnog suda i razvuklo bi se mjesecima. Uostalom, nista ne sprjecava Republikanske predstavnike iz recimo NY ili CA da isto tako glasaju za Trumpa.
Nema nista od toga. I ne bi bilo u redu. Medjutim u buducnosti drzave bi napokon mogle razmotriti da promjene pravilo gdje svi glasaju isto.