Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vjeko_bu
#26 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Ima li itko preporuku kako da riješim ovaj problem??? 
- sorcerer
#27 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
diskovi se obicno iskrive usljed pregrijavanja,prvi put cujem da se to desava sa textarom ,a pogotovo ate....sa delphijem nebrojeno puta isti problem na raznoraznim autima zbog loseg materijala(nije odlezao)....ravnanjem ces samo privremeno rijesti problem....
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#28 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
..i jako cesto jer se zagriju na neku recimo normalnu temp. 300-400 °C ili iznad gdje obicni diskovi vec gube funkciju,sorcerer wrote:diskovi se obicno iskrive usljed pregrijavanja,prvi put cujem da se to desava sa textarom ,a pogotovo ate....sa delphijem nebrojeno puta isti problem na raznoraznim autima zbog loseg materijala(nije odlezao)....ravnanjem ces samo privremeno rijesti problem....
potom ne hlade postepeno nego naglo, voznja kroz lokve, autopraonica i sl.
-
jefferson
#29 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Nista ovim neces rjesiti, problem ce ti se vratiti brze jer su sada diskovi tanji i doci ce do brze razmjene toplote izmedju diskova i okoline tj. materijal ce biti pod vecim toplinskim pritiskom.vjeko_bu wrote:Ima li itko preporuku kako da riješim ovaj problem???
To za Textar hajde i nekako, Textar je OK firma, ali nista vise.
Medjutim za ATE mi je cudno, ali i oni, iako su prva ugradnja na mnogim autima, su poceli praviti diskove i plocice koje su prosjecne.
Probaj vidjeti da ti neko donese (ili ako moze naruciti) EBC kocnice i plocice (Green stuff plocice su prva nadgradnja, red stuff su kombinacija karbona i keramike, i to bi bio moj izbor).
EBC je jedna od najcescih izbora ljudi koji vole stazu, i daleko su kvalitetnije i izdrzljivije od tvornickih kocnica ili prosjecnih zamjenskih.
Ta platforma GIV po meni ima poddimenzionirane kocnice, a pogotovo zadnje kocnice koje vode porijeklo sa Golfa II!!!
Ja sam na Passatu B5.5 sa 1.8T motorom imao zadnje plocice koje su se ugradjivale na Golfa II GTI. Kako su zadnje kocnice poddimenzionisane, na prednjima je jos vece opterecenje. Na Passatu B5.5 je to i nekako OK (oduse platformu djeli sa audijem), ali i ja sam imao problem sa neravnim diskovima vrlo brzo, pa sam ih zamjenio tada sa ATE, i bilo je OK.
Kako su na Octaviji kocnice jos manje, ja bi tu isao sa ovim EBC diskovima/plocicama ili Brembo diskovima i ATE plocicama ako je vec EBC tesko nabaviti.
Takodje, ove EBC kocnice imaju na diskovima (ako su Ultra Sport diskovi) materijal zvani Geomet. Taj materijal drasticno smanjuje oksidaciju diskova tj. hrdju.
Ako ne mozes sve ovo naci u BiH ili ti ne moze neko naruciti, vidi imal ko da ti donese iz njemacke i sl.
-
simplon
#30 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
Posto sam imao sličan problem a riješio sam ga upravo tokarenjem starih diskova' pa da napišem redoslijed.Kupio nove platio ih 220KM i nakon 500 km počeli tresti. Odnio sam stare tokaru , on ih izmjerio i otokario iz jednog hvatanja na tri pozicije.(kociona površina i celo. Gdje lijeze felga). Nakon toga stavio lucas pločice i evo vozim već 50.000km sa njima. Auto vw bora 2001. Majstor mi je rekao da bi mogao napraviti i Nove ali da moraju odstajati vani neko vrijeme pa ih onda otokariti. Sad ih imam u rezervi .
- sorcerer
#31 Re: Uređaj za tokarenje kočionih diskova direktno na osovini
upravo to ,gus je takav materijal ako ne odlezi podlozan je deformacijama i brzem trosenju,slobodno ih izbaci vani na kisu neko vrijeme nek stoje .u bmw motorsportu su nekad za trke blokovi motora bili izbaceni vani na kisu i svi inzinjeri i radnici su ih zapisavali neko vrijeme i onda su isli na obradu....simplon wrote:. Majstor mi je rekao da bi mogao napraviti i Nove ali da moraju odstajati vani neko vrijeme pa ih onda otokariti.