upomoOooOOO ooOccccc part II

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
CiCiban
Posts: 2055
Joined: 17/02/2002 00:00

upomoOooOOO ooOccccc part II

Post by CiCiban » 03/08/2005 12:40

kako se pravi krempita :-) upitnik


User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 03/08/2005 12:44

:D Eh sada :D navukao sam se :D .
Osnovna stvar za krempitu su : Lisnato tijesto i krem :oops:
Preduslov je tepsija :D

User avatar
Lace
Posts: 8147
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 03/08/2005 13:02

http://www.mojkuvar.com/modules/wfsecti ... icleid=320

Material za testo:
6 zumanaca
2 cela jajeta
6 kasika secera
6 kasika zejtina
6 kasika brasna

Material za fil:
6 belanaca
19 kasika secera
4 pudinga od vanilije
1l vode

Priprema:
Umutiti 6 zumanaca i 2 cela jajeta sa 6 kasika secera.
U to dodati 6 kasika zejtina i 6 kasika brasna. Od ove mase ispeci 2 tanje korice od koje jedna ostaje u plehu.

Fil:
Dobro umutiti 6 belanaca i 15 kasika secera. U 1l vode skuvati 4 pudinga od vanile pomesano sa 4 kasika secera.
Vreo puding sjediniti sa umusenim belancetom. Ovaj fil preliti preko kore koja je ostala u plehu pa odozgo staviti drugu koru. Preko kore prosejati secer u prahu.

imas google :D

The_Fluid
Posts: 5603
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth

Post by The_Fluid » 03/08/2005 13:04

a ima i Krempita light:

Vrijeme pripreme: 45 min.

Sastojci:
# 6 jaja
# 20 žlica šećera
# 6 žlica brašna
# 6 vanilin šećera
# 1 gustin
# 1l mlijeka
# 1.5l vode
# 1 kora lisnatog tijesta
# 4 šlag pjene
# naribana čokolada

Priprema:
izmiksati žumanjak s šećerom miksanjem dodati razmućeno brašno i gustin te sve skupa ukuhati u vodi i mlijeku u gustu vruću masu umješati čvrsti snijeg od bjelanjka s vanili šećerom masu istresti na pećenu koru lisnatog tijesta na ohlađen kolač staviti šlag i ukrasiti čokoladom

tigris
Posts: 3671
Joined: 25/01/2005 14:21
Location: sarajevo

Post by tigris » 03/08/2005 14:42

jao A svaka cast ako ovako pravis ja ne mogu ni da citam ovo kamoli da pravim...woooow spiska.....pa kako onda torta kakva ide......uh

User avatar
Lace
Posts: 8147
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 03/08/2005 14:57

ma ne pravi baba to...ona to plati nekog da napravi :D

User avatar
pitt
Posts: 27313
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 03/08/2005 14:58

Milostiva ima vise posluge no sto real madrid ima igracha na platnom spisku :D:D

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 03/08/2005 15:01

njam njam njam....cim sletim mixer pravim :) i bratislavsku tortu haha.

User avatar
manijak1
Posts: 43386
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Contact:

Post by manijak1 » 03/08/2005 15:15

A wrote:Kolace sama pravim, a posluzi dam slobodno poslijepodne :oops:

Neistinito :D zašto ja danas mijesim i krem i tijesto ?

User avatar
black
Posts: 15162
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje

Post by black » 03/08/2005 19:03

italijanska krempita je mmmmmmmm

FortunaBela
Posts: 6392
Joined: 02/01/2005 11:01
Location: SWE

Post by FortunaBela » 03/08/2005 22:23

The_Fluid wrote:a ima i Krempita light:

Vrijeme pripreme: 45 min.

Sastojci:
# 6 jaja
# 20 žlica šećera
# 6 žlica brašna
# 6 vanilin šećera
# 1 gustin
# 1l mlijeka
# 1.5l vode
# 1 kora lisnatog tijesta
# 4 šlag pjene
# naribana čokolada

Priprema:
izmiksati žumanjak s šećerom miksanjem dodati razmućeno brašno i gustin te sve skupa ukuhati u vodi i mlijeku u gustu vruću masu umješati čvrsti snijeg od bjelanjka s vanili šećerom masu istresti na pećenu koru lisnatog tijesta na ohlađen kolač staviti šlag i ukrasiti čokoladom


Bogami davno ja rekoh, da si ti prava domačica, i još misliš na zdravlje, čuj krempita light....

User avatar
CiCiban
Posts: 2055
Joined: 17/02/2002 00:00

Post by CiCiban » 08/08/2005 23:08

:shock: ama kako lisnato tijesto (kore :? ) moze biti peceno zasebno od fila :roll: :-) ?? kao mi neko kaze da se kod bureka prvo pece jufka ,..pa se onda ufiluje meso??? :-)
da nisam mislila na neki drugi kolac :? :-) ovo je bilo sa lisnatim tijestom gore-dole-i u sredini.. a izmedju toga je bila fina krema anjam :D :shock: grrrR

Xwoman
Posts: 56
Joined: 28/08/2005 19:14
Location: Sarajevo

Post by Xwoman » 30/08/2005 17:36

Jao! :roll: :shock: :razz: Samo mi je ovo trebalo, a nisam se još istopila dovoljno za oralne užitke! :D

Zadig
Posts: 5775
Joined: 25/02/2005 19:39
Location: British Columbia

Post by Zadig » 30/08/2005 17:59

Image

neko iz mase
Posts: 2020
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 30/08/2005 21:57

sad mi dodje da izadjem sa posla i odem je napraviti

User avatar
sekiracija
Posts: 1008
Joined: 07/06/2003 00:00

Post by sekiracija » 30/08/2005 22:04

neko iz mase wrote:sad mi dodje da izadjem sa posla i odem je napraviti

Mozda bi ti bolje bilo da ostanes na poslu,zaradis pare,pa je kupis od onoga ko je zna praviti :D

User avatar
bpsang
Posts: 10194
Joined: 10/07/2005 21:03
Location: AK,

Post by bpsang » 30/08/2005 22:15

Kako se prave Šampite :D :D

hananah
Posts: 5523
Joined: 06/01/2004 00:00
Location: Sarajevo

Post by hananah » 30/08/2005 22:17

Isto kao krempite samo obrnes ulogu bjelanceta i zumanceta u receptu :)

Coco_Marocco
Posts: 98
Joined: 30/08/2005 15:07
Location: Sarajevo

Post by Coco_Marocco » 31/08/2005 07:21

Hehehhe, krempita se pravi tako sto :


Lijepo se spremis
Uzmes novcanik
Posjetis najblizu slasticarnu
Vratis se kuci
Izvadis mikser i sve potrebne alatke
Prospes malo brasna i secera po radnom stolu
Onda sve to lijepo pospremis
Potom sjednes odmoris malo
I na kraju ko je zainteresiran posluzis ga krempitom
Poslije toga dolazi dizanje nosa na pohvale kako si sve to uspio/la sam/a

Najlaksi nacin za napraviti dobru krempitu :)

novalic
Posts: 4896
Joined: 07/02/2003 00:00

Post by novalic » 31/08/2005 11:17

naj kremsnite se nalaze preko puta hotela livadic u samoboru.. garantiram da ih na prostoru ex yu nema boljih, a obisla sam ihahahahahaha


andjelija je najblize pravom receptu..i u pravu je za puding.. jer se na mjesto pudinga pravi krem sa finim brasnom ili maizenom...

sto se tice texture file.. ima jedna fora.. i vidim da je niko ne poznaje... naime.. krema se napravi od zutanjaka, brasna i secera a bjelanjci se lupaju na pari, sa malo soli, i dobije se masa kao kada se bjelanjci kuhaju na mlijeku...

na pola ohladjeno, to se "podize" sa kremom... sto kremsniti daje "lakocu" one rupice zraka u kremu.....


ja na okrenutoj tepsiji ispecem lisnato tijesto, isjecem na kvadrate, poslije poslazem u tepsiju gdje sam usula kremu, pospem lagano mljevenim secerom...

User avatar
flora.sa
Posts: 3960
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

Post by flora.sa » 31/08/2005 11:38

naj kremsnite se nalaze preko puta hotela livadic u samoboru.. garantiram da ih na prostoru ex yu nema boljih, a obisla sam ihahahahahaha ...

da i ja sam čula za ove Samoborske kremšnite (krempite :D )...šta čula, našla recept u novina, i pokušala da napravim...

uneredila kuhinju, suđa na sve strane, a krempite ispale katastrofa... :D



a jela sam i te krempite sa pudingom...nisu lošđe, a lakše se prave... :D


a tek što volim talijanske krempite...najbolje u KUP-u na Dobrinji 4!!! :-)

Zadig
Posts: 5775
Joined: 25/02/2005 19:39
Location: British Columbia

Post by Zadig » 31/08/2005 11:40

Image

User avatar
flora.sa
Posts: 3960
Joined: 07/05/2005 23:44
Location: sarajevo-x.com

Post by flora.sa » 31/08/2005 11:48

Zadig wrote:Image


ne volim hurmašice... :x :x :D

Zadig
Posts: 5775
Joined: 25/02/2005 19:39
Location: British Columbia

Post by Zadig » 31/08/2005 11:51

flora.sa wrote:
Zadig wrote:Image


ne volim hurmašice... :x :x :D


ups...

Image
:D
:D

User avatar
CiCiban
Posts: 2055
Joined: 17/02/2002 00:00

Post by CiCiban » 31/08/2005 11:53

novalic wrote:sto se tice texture file.. ima jedna fora.. i vidim da je niko ne poznaje... naime.. krema se napravi od zutanjaka, brasna i secera a bjelanjci se lupaju na pari, sa malo soli, i dobije se masa kao kada se bjelanjci kuhaju na mlijeku...

:cry: moze li ovo malo detaljnije? korak po korak.. sta se kada spoji..i kako se zna da je krema na pari gotova?

Post Reply