Upomoć puši mi šporet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tirkiz

#26 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Tirkiz »

drugisvijet wrote:Stanujem u kući, dosta niska kuća, dimnjak je otvoren naravno, zato i tražim kapu (horoza) za njega :-D

Nemam para za novi šporet, a ne vjerujem da je do njega, i ne vjerujem da imaju hermetički zatvoreni šporeti pa da ne mogu propuštati dim...
ne znam onda jedino da taj ko je zidao dimnjak da je napravio neki propust, a sto se tice sporeta, vjeruj mi ja sam vidio sporet od 1300 KM, e to je pa mogu reci savrsenstvo od sporeta, i garancija na njega je 15 godina.

e ima jos jedna stvar sto se vraca dim, mozda prevelika razlika u atmosferskim priticima, a to je posljedica kako kazes vjetra, jedino sto mozes je cekati da vjetar prestane, a ako sporet i dlaje pusi onda je do sporeta.
zelenashica

#27 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by zelenashica »

drugisvijet wrote:Razlog postavljanja teme vidite iz naslova. Dakle, kada puše vjetar vraća mi dim u kuću. Na kući je zidani dimnjak i na njemu kao produžetak nataknut je sulenar.
Čuo sam da imaju nekakvi limeni pjevci kao neke limene kape koje imaju vratašca koja se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od smjera i jačine vjetra.
Pa ako neko zna gdje to mogu kupiti u Sarajevu ili predložiti neko drugo efikasno rješenje unaprijed sam zahvalan -)
Bilo kakva pomoć ili iskustvo je dobrodošlo.
Hvala
Jarane nije problem u šporetu nit' u dimnjaku..............a vala ni u drvima :D problem je u ložaču koji ne zna da naloži :oops: :P :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#28 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Toto »

zelenashica wrote:
drugisvijet wrote:Razlog postavljanja teme vidite iz naslova. Dakle, kada puše vjetar vraća mi dim u kuću. Na kući je zidani dimnjak i na njemu kao produžetak nataknut je sulenar.
Čuo sam da imaju nekakvi limeni pjevci kao neke limene kape koje imaju vratašca koja se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od smjera i jačine vjetra.
Pa ako neko zna gdje to mogu kupiti u Sarajevu ili predložiti neko drugo efikasno rješenje unaprijed sam zahvalan -)
Bilo kakva pomoć ili iskustvo je dobrodošlo.
Hvala
Jarane nije problem u šporetu nit' u dimnjaku..............a vala ni u drvima :D problem je u ložaču koji ne zna da naloži :oops: :P :lol:
je li ovo luc za potpale
zelenashica

#29 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by zelenashica »

energeticar wrote:Ako nisi sporet odavno cisti, ocisti ga odmah, jer se vremenom nakupi dosta luga, tako da ostane sasvim malo prostora za prolazak dima.
Dimnjak moze vremenom da pukne na nekom dijelu, tako da prisustvo zraka u dimnjaku varca dim nazad.
Ta kapa na vrhu nema nekoga posebnog znacaja osim da stiti dimnjak od vode, bitno je da je dimnjak dovoljno "izveden" (kako kazu majstori), tj, da je ozidan tako da bude sto vise iznad krova, pogotovo ako se nalazi u donjem dijelu krova, odnosno na vanjskom zidu.
Znaci treba da prvjeris je li sporet cist, da li je dimnjak neostecen i u krajnejm slucaju da li je dovoljno izveden, mada je to malo vjerojatno cim je do sada funkcionisao kako treba, osim ako dimnjak nema neki veci dodatak od npr. 1 m ili vise.
I na kraju nekada i kad je sve uredu dim se vraca zbog vrmenskih prilka.
ovo mi je poznato.....meni kad je majstor zidao dimnjak nešto pričao o nekoj "ruži vjetrova"...neko ukrštanje vjetra čega li već nisam baš skontala :roll:
todd_smith

#30 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by todd_smith »

zelenashica wrote:
energeticar wrote:Ako nisi sporet odavno cisti, ocisti ga odmah, jer se vremenom nakupi dosta luga, tako da ostane sasvim malo prostora za prolazak dima.
Dimnjak moze vremenom da pukne na nekom dijelu, tako da prisustvo zraka u dimnjaku varca dim nazad.
Ta kapa na vrhu nema nekoga posebnog znacaja osim da stiti dimnjak od vode, bitno je da je dimnjak dovoljno "izveden" (kako kazu majstori), tj, da je ozidan tako da bude sto vise iznad krova, pogotovo ako se nalazi u donjem dijelu krova, odnosno na vanjskom zidu.
Znaci treba da prvjeris je li sporet cist, da li je dimnjak neostecen i u krajnejm slucaju da li je dovoljno izveden, mada je to malo vjerojatno cim je do sada funkcionisao kako treba, osim ako dimnjak nema neki veci dodatak od npr. 1 m ili vise.
ovo mi je poznato.....meni kad je majstor zidao dimnjak nešto pričao o nekoj "ruži vjetrova"...neko ukrštanje vjetra čega li već nisam baš skontala :roll:
eh kad ti zadimi... :lol:
zelenashica

#31 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by zelenashica »

todd_smith wrote:
zelenashica wrote:
eh kad ti zadimi... :lol:
moj vala kamin ne dimi :D ih da vidiš kako pucketa vatra :-) ..ne fkt ne mislim da je do šporeta niti do dimnjaka...moj kamin je praistorijski.....a dimnjak vala nije čemu jako nizak....al fkt ne dimi.....i dalje tvrdim ne znanje loženja je uzrok :oops:
Haris.ba

#32 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Haris.ba »

E preduhitriše me. :)
Dedera nam reci je li dimnjak u visini vrha krova? Mogu biti orkanski vjetrovi, ali ako je dobro urađen dimnjak - nebitno. ne smije se dim vraćati. Koji ti je promjer dimnjaka? Koliko cigli?
drugisvijet

#33 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by drugisvijet »

Promjer - nisam mjerio nikad, cigli - ne znam.
Otici cu akBda na carsiju kujundziji i neka mi napravi tog horu, pa cu vidjeti je li time rjesen problem.
A za ove sto znaju lozit, svaka cast, gdje ste to skolu zavrsili za lozenje, da ne upisem je slucajno :-?
drugisvijet

#34 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by drugisvijet »

zelenashica wrote: moj vala kamin ne dimi :D ih da vidiš kako pucketa vatra :-) ..ne fkt ne mislim da je do šporeta niti do dimnjaka...moj kamin je praistorijski.....a dimnjak vala nije čemu jako nizak....al fkt ne dimi.....i dalje tvrdim ne znanje loženja je uzrok :oops:
i po ne znam koji put naglašavam: "Puši samo kad vjetar puše napolju!"
za ove što ne čitaju kako piše.
exliberal

#35 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by exliberal »

Otidji u dimnjacar i potrazi od njih savjet.Odgori dimnjak, ja znam da su meni dolazili dok smo lozili ugalj i palili dimnjak svake godine da ga ociste...
Postoji opcija da izduzis dimnjak jos metar da bi postigao bolji efekat tunela. U normalnim slucajevima kad vjetar puse trebalo i da gori ko ludo.
glider

#36 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by glider »

Ja mislim da je problem u poziciji i visini dimnjaka u zavisnosti od strmine i naklona krova na kući. Morao bi mi poslati naklon krova, pa bih ja mogao pogledati u grdjevinski priručnik koliko visok dimnjak bi morao imati da probaš riješiti problem kojeg imaš. Ostala raja se šali sa tobom ali problem kojeg imaš uopšte nije naivan.
Skyfox

#37 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Skyfox »

drugisvijet wrote::lol:

Drago mi je da vam se svidja naslov teme, a sad imal ko išta pametno da kaže ?
ej da nisam procitao naslov ne bi se nasmijao cijeli dan :)
zvornicanin

#38 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by zvornicanin »

Ima jos jedan stos.Sto je moguc i to sam sa mojim sporetom i dokazao vise puta .:)
Izjednaciti pritisak u kuci,znaci minut prije nego sto palis vatru otvori malo prozor da bi napravio isti pritisak u kuci i vani.A da bi sam sebi dokazao dali je zbog toga,jos dok nisi upalio sporet izvadi malo sulunar iz zida i jednostavno priblizu ruku ka rupi.ako osjetis da puse,tj vraca onda ti je ili u pitanju visina odjaka (koji mora biti bar metar visociji od najvece tacke na krovu) ili ti je kuca dobro zaptivena pa se stvaraju podpritisci,tj u kuci je manji pritisak nego vani pa kuca sama pokusava izjednaciti pritisak kroz odjak.i normalno dim neide vani. :thumbup:
E ako je ni jedno ni drugo,hebi ga,i ne radi cak ni pomocu horoza,hebiga care ugradi centralno.
drugisvijet

#39 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by drugisvijet »

Hvala raji koja je zainteresirana da pomogne...imam trenutno ispite, pa kad se malo smiri situacija otidjem do kujundzije da probam to sa horom rijesiti...
i to ce se pokazati tek za izvjesno vrijeme da li je problem rijesen (kad pocne puhati vjetar napolju, ako puhne uopste)... tako da vam javim ako Bog da ishod...
Toto

#40 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Toto »

Pusi li jos sporet???
Toto

#41 Re: Upomoć puši mi šporet

Post by Toto »

Toto wrote:Pusi li jos sporet???