Update o Sarajevu, jel ima sta novo ????

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

debela

Post by debela »

scarface32 wrote:i da pitam da li su renovirali kino Dubrovnik?
nisu
nostalgicar

Post by nostalgicar »

debela wrote:
scarface32 wrote:i da pitam da li su renovirali kino Dubrovnik?
nisu
Usokoro ce renoviranje,samo sto ce se zvati Istambul najverovatnije... :D
debela

Post by debela »

imigrant wrote:NISAM CUO NIKOGA DA PRICA O POLITICI Kao sto pisete vi ovdje.
Pogotovo od mladih ljudi!!!!
naravno da neces cuti, pogotovo u tih 7 dana koje provedes u sarajevu. zato i postoji forum da si ljudi daju oduska i kazu otvoreno svoje misljenje bez straha od reakcija.
I super mi je bilo, jer sam imao love za zajebanciju, jer odsjedam u Holiday-u i tako dalje, jer se taxijem vozam ko lud, pa falsiram racune sa taxistima.... jer se najedem bureka i sirnice, jer vidim stare raje melo, jer se zajebavam dje stignem, i s kim stignem. Jer je FIS super EVROPSKO mjesto, jer zna biti dobro i u slogi....i tako dalje...
ovako ti moze biti na bilo kojem mjestu na svijetu jer ti si ovdje samo turista u prolazu. zivot u sarajevu je nesto sasvim drugacije.
suncica13

Post by suncica13 »

SARAJEVO DANAS

Bila sam mala u onom Sarajevu "od jucer", pa se sjecam samo bijele kafe prije skole, mase od stotinjak djece iz kvarta u igri, cedevita bombona i mikijevog almanaha, jednog Pedje i djetinjstva koje je ostalo sa onu stranu razuma onako grubo prekinuto.
Vise od "Sarajeva od prije" se ne sjecam.
Odrasla sam u Sarajevu "onda" i o njemu necu pricati... Jer...
Ma, nije vazno.
Za one koje je "zdrmala" nostalgija, Sarajevo danas:
Kafa u Happy-ju, Titi, Korneru... Svako ima neko svoje mjesto. Svako pronadje svoje mjesto. Sminka je i dalje kod Goge, u Centralu, City Pub-u, navecer proseta na "veselo Brdo"-u La Gitaru, SOS ili kod Pashe, Aqua-i ili pak stoji u redu pred Bicakcicem nadajuci se da ce im se to vece posreciti. Rokeri, kao i uvijek, imaju svoja mjesta, nezaobilazni Rock Theatar, Marquee, u kojem mi se cini da se samo datu mijenja, lica, stilovi i stavovi ostaju isti, i nezaobilaznu Slogu, u kojoj dernek pocne "u Slozi" a zavrsi u podrumu u Gaudeamusu, jer, svi rokeri u dusi narodnjaci su. Onih ni tamo-ni vamo ima i tu i tamo, sad je fora i Meksicki restoran, Pivnica, kafic na Obali... Ma, standardno... Moze se i na Bazene, ili "Kod Pirije", ko voli, nek izvoli... Samo, do dva je preporucljivo doci kuci, jer poslije je sve... nije to to. samo ti se pos... na ceif. I tramvaji i komercijale i taksisti ako...
Za razliku od iznad navedenih "nekulturno/zabavnih sadrzaja" oni kulturno-zabavni i nisu posjeceni. Pa cak ni koncerti nisu vise... Mozda zato sto osim Halidovog, Hankinog, Safetovog koji su bili u zetri, oni koji su primamljivi su obicno u Aqua-i, gdje se ubijes dok dodjes do iste, unutra kad vidis face i... znate vec, kad skontas da ni ne vidis ni necujes izvodjaca zbog kojeg si dosao i kad skontas da te je prosao merak. Ostaju ti "koncertici" u Slozi, ali sutku nisam posnosila ni u mladjim danima, a tek sad... (ispade jos da sam matora, ali... :-)). Ili neka od zivih "svirki" po kafanama u okolini, ali to... A da, mozes skoknuti i do Coloseuma, ali... Ni to nije to.
Sto se tice koncerata klasicne muzike, izlozbi, knjizevnih veceri, pozorista i sl. tu... Svaka stolica ima svoje lice koje se rijetko, jako rijetko mijenja, koje, osim ako se radi o studentima muzicke i likovne akademije, ima bore, sjede brkice i kose. A opet u kamernom svaki mjesec-dva neka nova premijera, u Colegijumu neka nova izlozba... Neki entuzijazam izrastao ni iz cega.
A da, mozes i u kino, i ako volis sebe i svoja ledja, noge, kicmu, drzi se Miting Pointa i Unitica, jer ostala... ne preporucujem.
Kao ni Vrelo Bosne. Ni Trebevic. Prvo zbog... atmosfere. Drugo iz svima znanih razloga. Mozes otici na Igman i Bjelasnicu, ali... Mnogo ljudi, malo staza, guzva na stazama, malo, ustvari skoro pa nimalo, smjestajnih objekata... Mada, preporucujem pjesacenje do jednog od planinarskih domova, naravno uz dobro drustvo, tu je zagarantovan dobar provod. A ako je skijanje u pitanju, Jahorinu, kojoj su se vratile sarajlije.
To je zimi.
Ljeti...
Ljeti je ovdje puno ljepse.
Mada, ni zimi nije tako lose.
Sve ovisi od ljubavi koju nosis u sebi.
I kad volis ovaj grad zaboravljen kako od onih koji su daleko od njega, tako i od onih u njemu, kad on ima svoje mjesto u tebi, onda ces lako naci svoje u njemu.
Treba samo znati voljeti ga. Ono Sarajevo "od jucer", Sarajevo "onda", Sarajevo "sada". To je isti grad. Promjenili smo se samo mi.
Neko na bolje, neko na gore.
Do tebe je. Pa sad ti vidi...
Savo

Post by Savo »

Sunčice vala svaka ti dala :D
Toozla

Post by Toozla »

@suncica13
hvala lijepo....konacno da neko nesto normalno napise
imigrant

Post by imigrant »

zili wrote:žjooo teme u pm

ne zna se ko je gori

ovi što još uvijek broje mrtve

ili ovi što dođu jednom godišnje na 7 dana, a onda ostatak godine kake o tome kako je u sarajevu i zašto su oni pametniji od nas, i koliko je njima bolje... :-)

recimo... imigrant

baš lijepo što si se ti snašao i skrasio tamo negdje preko grane i što si proširio vidike, pa ti sad sarajevo skućeno, i što se ne planiraš vraćati nikad, nikad, nikad, ALI šta te onda briga kako je u sarajevu!?
Gospodine zili, izaberite si crnu ili bijelu boju...
ocito negledas u coloru!
:oops:

Ps kad se vratim, zovem te na pice u city...
zili

Post by zili »

Gđa zili ne izlazi u city pub jer ne voli ufurane šminkere i frigidne vrtiguske :D
imigrant

Post by imigrant »

debela wrote:
imigrant wrote:NISAM CUO NIKOGA DA PRICA O POLITICI Kao sto pisete vi ovdje.
Pogotovo od mladih ljudi!!!!
naravno da neces cuti, pogotovo u tih 7 dana koje provedes u sarajevu. zato i postoji forum da si ljudi daju oduska i kazu otvoreno svoje misljenje bez straha od reakcija.
I super mi je bilo, jer sam imao love za zajebanciju, jer odsjedam u Holiday-u i tako dalje, jer se taxijem vozam ko lud, pa falsiram racune sa taxistima.... jer se najedem bureka i sirnice, jer vidim stare raje melo, jer se zajebavam dje stignem, i s kim stignem. Jer je FIS super EVROPSKO mjesto, jer zna biti dobro i u slogi....i tako dalje...
ovako ti moze biti na bilo kojem mjestu na svijetu jer ti si ovdje samo turista u prolazu. zivot u sarajevu je nesto sasvim drugacije.
Grijesis, dovoljno mi je da odem u kafanu 2-3 puta, i da kazem da li mi se svidja ili ne.
Fiss je super mijesto, raju koju sam tamo vidio su bili ok, bolji nego na bazenima. Zasto moram da zivim u jednom gradu da bih znao da li ima ili nema dobru kafanu? Ako znam jezik, kulturu, geografiju, i raje neke..
Dobro je ne zato sto je u sarajevu, (to je najmanji razlog) vec zato sto je intyerijer ok, posluga ok, muzika super, po mom okusu, i ok je atmosfera, bez puno seljaka...
Relativiziras
Otidji u grcku, i druzi se sa grcima, ali znaj njihov jezik, pa ako vec isti dan nekrenu o politici, da ga jebes.
Odje dje ja zivim upoznam raje tonu, i razne i nove, i uvijek se prica o politici, izbori u u USA< rat fazoni

I tvoj problem je slican, jer si iskljuciva....
A na sarajevo se ne zalim, nista protiv nemam, ali jednostavno se vise tamo nebi vratio, jer mi je dobro tamo dje jesam i tacka.

A nekima je to tesko skontati, jer sam ja sada po tebi turista :lol: :lol: :lol:
Ma ja, najbolje...

Evo ti prijmjer.

Zivila si u gornjem vakufu.
Preselia se u sa na fax, nasla si poso, kupila si stan.
Odgovara ti raja, ides u pozoriste. navikla si se...
Vratis se u vakuf eto na odmor, ili poslovno po nekada, i kazes da je fino tamo, ali se vise nikada nebi vratila, jer ti je sa veci grad, visa izbora, vise ljudi, visa razlicitih "kultura"...
I sada ti ja tu kenjam nesto zasto je tebi dobro, i kako nam se u vakuf i ne moras vratiti....

I rest my case...

Ali SA ce uvijek biti u tom raskolu... ili si sa nama, ili protiv nas...
nema tu prostora za opustenost

:oops: :oops:
[/quote]
imigrant

Post by imigrant »

zili wrote:Gđa zili ne izlazi u city pub jer ne voli ufurane šminkere i frigidne vrtiguske :D
Mislio sam na city pub...
ok je kafana... bar po meni...licno...

ok, nisam znao da si zensko, jos i gospodja..

izvinjaem se
:D
reaktor

Post by reaktor »

sarajevo je manje-vise kakvo je i bilo... jedina je razlika sto ulicama setaju novi djecaci i djevojcice
debela

Post by debela »

imigrantu, ti o kafanama a ja o zivotu. kafana ima svugdje, lijepo uredjenih, prijatne atmosfere, sa muzikom ugodnom uhu. ali kafane ne mogu dati kompletnu sliku zivota jednog grada. bar meni ne. nazvala sam te turistom jer si sam napisao kako izgleda tih par dana koje provedes ovdje. po mom rezonu, turisticki uz dodatnu prednost poznavanja jezika i ljudi. o povratku ili ostanku nismo ni pricali te ne znam zasto taj detalj provlacis. naravno da se neces vratiti u gore ako si tamo negdje postigao mnogo bolje. prva ja ti ne bih savjetovala da se vratis, ne samo tebi nego ni bilo kome ko nije prisiljen na takav korak. zato ne se jediti, samo razgovaramo.
Edin H.

Post by Edin H. »

imigrant and scarface prosipajte svoje gluposti i frustracije negdje drugdje ili ucinite nesto pozitivno za okolinu - roknite se!
scarface32

Post by scarface32 »

Edin H. wrote:imigrant and scarface prosipajte svoje gluposti i frustracije negdje drugdje ili ucinite nesto pozitivno za okolinu - roknite se!
ne zasluzujes komentar Edine H!a ko je frustiran?ti ili mi?
Meyra

Post by Meyra »

E moj imigrant, Tebi Sarajevo postalo malo.....
Ma, sta mi kazes???????

A u tome gradu u kojem ti zivis ti ces uvijek biti i ostati covjek trece klasse
(Randgruppe), jer nijedan grad na svijetu ne prihvata ljude srcem kao Sarajevo.... i zato je Sarajevo NAJVECI grad na svijetu.

Najgore vani prodju na kraju oni ljudi koji izgube svoj identitet. Jer prestanu biti ono sto su bili a nikad ne mogu postati ni nesto drugo....

I druga sredina prihvata samo kompletne ljude...

ali dobro je sto se "NIKADA" neces vratiti...
Savo

Post by Savo »

Ništa vala do nove godine :-D
MeMyself&I

Post by MeMyself&I »

meni srce puca kad neko hladnokrvno kaze da se nikad ne bi vratio!!! a sta to fali sarajevu?? ja sam takoder vani i to vec 13 godina... odrasla sam ovdje, ali nigdje nije kao kuci. proslo ljeto sam provela u sarajevu 3 mjeseca i vidjela sam i lijepog i ruznog, ali ako ga volis, ono lijepo pobjeduje. jos 6 mjeseci i gotova sa fakultetom, a posao u sarajevu sam vec nasla... zbogom ameriko. jeb'o ti ovu zemlju!! (pardon na izrazu, al' je iskreno)...
zili

Post by zili »

MeMyself&I wrote:meni srce puca kad neko hladnokrvno kaze da se nikad ne bi vratio!!!
ma, meni nešto drugo puca za takvima :D ne mogadoh odolit po ko zna koji put

ko hoće da se vrati, bujrum, ko neće, neka mu je sa srećom tamo negdje i (što je najvažnije) mirna Bosna :-D
Post Reply