Upaliti racunar 'na daljinu'

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderators: Bobi, Benq

User avatar
un1ted
Posts: 7637
Joined: 20/10/2012 13:29

#1 Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by un1ted » 18/12/2012 01:55

Ikako naslov zvuci malo konfuzno tražim nacin kako da upalim racunar kojem fizicki nisam blizu. Posto cesto putujem dobro bi mi nekada dosle stvar ili podaci koji su kuci na desktop računalu a posto zivim sam nema mi ko da ga upali pa da preko remote programa istom pristupim kada se upali pa trazim nacin kako da sklepam nesto u kucnoj varijanti xd.

Da li vam pada neka ideja na pamet? Meni samo jedna, a to je iskoristenje nekog starog mobitela i njegove vibracije. Eh sada kako to ostvariti, ima li nekih zamisli. Napraviti neki mehanizam koji bi pritisnuo power button dok mobitel vibrira xd

Sent from my GT-I9000


User avatar
Omerta13
Posts: 62
Joined: 20/11/2012 13:45

#2 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by Omerta13 » 18/12/2012 02:17

ne znam kakva je financijska situacija al onako na prvu laptop je idealna stvar za tebe 8)

User avatar
ExNihilo
Nindža revizor
Posts: 13459
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#3 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by ExNihilo » 18/12/2012 02:19

un1ted wrote: ima li nekih zamisli. Napraviti neki mehanizam koji bi pritisnuo power button dok mobitel vibrira xd

Sent from my GT-I9000
:lol:

Pa zar nije jednostavnije ostaviti ga upaljenim? :D


Pokušaj sa LogmeIn programom.


ILI, još bolje, koristi dropbox pobogu :lol: :D

belfy
Posts: 4811
Joined: 06/08/2007 09:00

#4 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by belfy » 18/12/2012 02:26

ne moras biti nikakav tesla. takvo nesto postoji vec dosta dugo. dovoljno je traziti na googlu brate, ali evo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wake-on-LAN
ovo je opcija koja dolazi na maticnim plocama vec skoro 10 godina.

User avatar
ExNihilo
Nindža revizor
Posts: 13459
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#5 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by ExNihilo » 18/12/2012 02:29

Na wake-on-lan principu funkcionira gore pomenuti logmein. Međutim, problem je što računar preko kojeg bi budio nije u LANu.

User avatar
vivax
Posts: 994
Joined: 04/07/2011 20:07

#6 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by vivax » 18/12/2012 03:01

Najpametnija varijanta ti je da sve sto ti treba uploadas na google racun.Imas 5 giga i štanjcaj.Ja sta god na racunaru radim a da mi je bitno,sve fino po zavrsetku smjestim na google drive.I dostupno je gdje hocu,ista varijanta je i sa ovim dropbox.Mislim da tu imas i 50 gb memorije.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

User avatar
vivax
Posts: 994
Joined: 04/07/2011 20:07

#7 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by vivax » 18/12/2012 03:11

neca1986 wrote:
vivax wrote:Najpametnija varijanta ti je da sve sto ti treba uploadas na google racun.Imas 5 giga i štanjcaj.Ja sta god na racunaru radim a da mi je bitno,sve fino po zavrsetku smjestim na google drive.I dostupno je gdje hocu,ista varijanta je i sa ovim dropbox.Mislim da tu imas i 50 gb memorije.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Jeste, ali su spori uploadi. To je dobro za ove u razvijenim zemljama gdje im je brzina uploada ko kod nas prosjecan hard disk. Sta nama znaci 50gb online ...:-) koristis ga za 3 dokumenta u wordu i 5 slika :D

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Ma jbg. pola mege upload tamam.Ja neki dan uradio upload od 800 mb za sahatak.Neka radi upload redovno..Da mu se ne gomilaju. :D

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

User avatar
vivax
Posts: 994
Joined: 04/07/2011 20:07

#8 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by vivax » 18/12/2012 03:27

neca1986 wrote:Ma sporo je i to. Dobra je ovo stvar. Ja sam dokumente cuvao na dropboxu i sad su tamo, najsigurnije je bilo. Mnogo truda ulozeno, la da mi crkne hdd ili flash USB, nikad se ne zna.
A jebes ostalo, lako je skinuti film, muziku...itd, to mi nije zao da propadne :D

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Bas neki dan radio neki projekat.,i steka mi racunar...mah rekoh sto je sigurno sigurno je.te ja ono sto sam radio stavim na taj google drive... do kraja dana sistem mi poce neke errore pokazivati...restartujem ga koji put ali dok se pokrene racunar ko ves masina i nisam mogao nista opet kad se pokrenuo..eto ti srece..u nesreci..te promjenim sistem i opet sve download sa googleta...a dropbox cu aktivirati kad nam ovi bijednici daju brzinu uploada 4 mb.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

mahalas505
Posts: 2593
Joined: 08/10/2005 09:13

#9 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by mahalas505 » 18/12/2012 09:07

Ellinor wrote:Na wake-on-lan principu funkcionira gore pomenuti logmein. Međutim, problem je što računar preko kojeg bi budio nije u LANu.
Pa sta ako nije u lokalnoj mrezi, "magic" paketi koji se koriste u wake-on-line, mogu biti poslani sa bilo kojeg racunara, samo treba podesiti lokalnu mrezu da dopusta to. Iole bolji ruter moze to uraditi. Takodjer postoje alikacije i za Android za slanje ovih "magic" paketa, vjerovatno i za IOS.

itekako
Posts: 787
Joined: 21/12/2011 11:17

#10 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by itekako » 18/12/2012 10:34

mislim da jos uvijek ne postoji "sistem" koji bi palio ugasen racunar. neko vec rece, ko skonta neka prijavi patent. postoji opcija "wake on lan" ali to nije ono sto covjeku treba.

isti problem sam rijesio tako sto ne gasim racunar. takodjer, racunar nikada ne ide u sleep ili standby mode...

mahalas505
Posts: 2593
Joined: 08/10/2005 09:13

#11 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by mahalas505 » 18/12/2012 10:49

itekako wrote:mislim da jos uvijek ne postoji "sistem" koji bi palio ugasen racunar. neko vec rece, ko skonta neka prijavi patent. postoji opcija "wake on lan" ali to nije ono sto covjeku treba.

isti problem sam rijesio tako sto ne gasim racunar. takodjer, racunar nikada ne ide u sleep ili standby mode...
Kako mislis "wake-on-lan" ne moze upaliti racunar? Ja koristim tu opciju matene svakodnevno, bilo kad je racunar u sleep ili iskljucen. Ova opcija(ukljucuje se u Biosu maticne ploce) znaci da mrezna kartica(mislim da mogu cak i neke bezicne kartice) se ne ugasi, nego je u stand-by rezimu rada i "ceka" ove "magic" pakete.

Tako malo se prvo informisati, a ne iznosti netacne informacije.

itekako
Posts: 787
Joined: 21/12/2011 11:17

#12 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by itekako » 18/12/2012 11:00

mahalas505 wrote:
itekako wrote:mislim da jos uvijek ne postoji "sistem" koji bi palio ugasen racunar. neko vec rece, ko skonta neka prijavi patent. postoji opcija "wake on lan" ali to nije ono sto covjeku treba.

isti problem sam rijesio tako sto ne gasim racunar. takodjer, racunar nikada ne ide u sleep ili standby mode...
Kako mislis "wake-on-lan" ne moze upaliti racunar? Ja koristim tu opciju matene svakodnevno, bilo kad je racunar u sleep ili iskljucen. Ova opcija(ukljucuje se u Biosu maticne ploce) znaci da mrezna kartica(mislim da mogu cak i neke bezicne kartice) se ne ugasi, nego je u stand-by rezimu rada i "ceka" ove "magic" pakete.

Tako malo se prvo informisati, a ne iznosti netacne informacije.
do mene! covjek uci dok je ziv.

izvinjavam se na iznosenju neprovjerenih i netacnih informacija.

danny_boy
Posts: 167
Joined: 18/02/2009 21:56

#13 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by danny_boy » 18/12/2012 11:07

un1ted wrote:Ikako naslov zvuci malo konfuzno tražim nacin kako da upalim racunar kojem fizicki nisam blizu. Posto cesto putujem dobro bi mi nekada dosle stvar ili podaci koji su kuci na desktop računalu a posto zivim sam nema mi ko da ga upali pa da preko remote programa istom pristupim kada se upali pa trazim nacin kako da sklepam nesto u kucnoj varijanti xd.

Da li vam pada neka ideja na pamet? Meni samo jedna, a to je iskoristenje nekog starog mobitela i njegove vibracije. Eh sada kako to ostvariti, ima li nekih zamisli. Napraviti neki mehanizam koji bi pritisnuo power button dok mobitel vibrira xd

Sent from my GT-I9000
Za ovakve stvari ja bih ti preporučio program dropbox. Nakon instalacije programa
imaš novi direktorij u Windowsu, u koji možeš ostaviti bitne fajlove. Programa
automatski sve prebacuje na svoj server, tako da možeš sa bilo kojeg računara
koji ima instaliran dropbox pristupiti svojim fajlovima. Naravno, tim fajlovima
samo ti imaš pristup, jer je sve zaštićeno paswordom. Pristup možeš imati i sa
mobilnih uređaja koji su bazirani na androidu ili ios-u.
Besplatna verzija je slobodnim prostorom ograničena, mislim na 2GB što je
prilično.
Ovo je meni najbolja opcija, mada postoje i različita mišljenja u pogledu dropbox-a,
ali nemoj da te to zavara, probaj :D

User avatar
un1ted
Posts: 7637
Joined: 20/10/2012 13:29

#14 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by un1ted » 18/12/2012 14:03

Hvala lijepa na raznim odgovorima :) Posto cu sada u zimu imati vremena pokusat cu nesto skontati i napraviti, naravno nista nece biti "bajno" i za patenta, no za kucnu varijantu sam ubjedjen da ce moci raditi. Siguran sam da se vibracija telefona moze iskoristiti kao prenos "energije" na ostali dio sklopa. To cu razraditi s kolegom masincem :mrgreen:

Dalje, imam laptop i iz tog razloga pitam kako pristupiti raucnaru, jer mi dropbox i ostali ne igraju ulogu na disku koji ima preko terabajt podataka :mrgreen: te raznoraznih programa i igrica (posebno manager) koji idu normalno preko remota jer imam dobar upload :thumbup:

Spomenuli ste dvije opcije koje su mi zapale za oko, to jest wake on lan i neko je rekao da se moze promjeniti na mis paljenje, to nisam dobro skontao :cry:

Da li bi kolega koji zna kako upaliti racunar pomocu "wake on lan" opcije o tome napisao malo opsirnije !? Imam modem-router-racunar verziju te sam stalno konektovan na net.

User avatar
and
Posts: 8178
Joined: 04/09/2007 22:51

#15 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by and » 18/12/2012 14:09

Omerta13 wrote:ne znam kakva je financijska situacija al onako na prvu laptop je idealna stvar za tebe 8)
mogao bi i kakav hdd eksterni riješiti problem

User avatar
un1ted
Posts: 7637
Joined: 20/10/2012 13:29

#16 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by un1ted » 18/12/2012 14:12

Sve je to moguce, no ja to imam ili mi ne treba :)

Treba mi savjet kako pokusati nesto napraviti, ili sada kada se pojavila "moderna" opcija, nesto o njoj nauciti pa pokusati napraviti tako da mi savjeti oko kupovine drugih stvari ne trebaju.

Napomenuo bih da se desktop racunar i laptop ne mogu porediti.

User avatar
xamp
Posts: 1271
Joined: 31/03/2010 18:43

#17 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by xamp » 18/12/2012 15:48

Navalili ste na dropbox opasno...

Sto se tice toga sto trazis, ja sam sebi bas nedavno namjestio preko LogMeIn. Logmein koristim godinama, i imam ga instaliranom na svakom kompu (a vjeruj mi da ih imam nekoliko).
U biosu je potrebno da namjestis da ti je enablana opcija Wake On Lan, tako da kada pristupis logmein listi kompjutera mozes upaliti kompjuter bez problema.
Ima i mobilna verzija tog programa, tako da preko iphone-a i adroida mozes da remote-as se na svoj komp. Takodjer to mozes raditi i preko weba.

hladno
Posts: 140
Joined: 15/01/2012 15:19

#18 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by hladno » 18/12/2012 15:55

Tada sam bio još sasvim mali i nisam znao kako računari rade :lol: . Imali smo dialup, i kad god bi telefon zazvonio računar bi se upalio. Kasnije došo neki čojk i napravio to i više se nije palio, neam pojma ni šta je bilo ni šta je uradio. :-)

samoTEgledam
Posts: 582
Joined: 10/03/2011 16:36
Contact:

#19 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by samoTEgledam » 18/12/2012 17:33

Nekada sam negdje pročitao da je lik umjeto prekidača za paljenje, ubacio fotoćeliju i postavio je ispred displaya od mobitela i kad mu treba računar, samo nazove taj broj, display zasvijetli i fotoćelija odradi posao umjesto prekidača.
Ostalo je stvar remote aplikacije.

User avatar
un1ted
Posts: 7637
Joined: 20/10/2012 13:29

#20 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by un1ted » 18/12/2012 18:20

samoTEgledam wrote:Nekada sam negdje pročitao da je lik umjeto prekidača za paljenje, ubacio fotoćeliju i postavio je ispred displaya od mobitela i kad mu treba računar, samo nazove taj broj, display zasvijetli i fotoćelija odradi posao umjesto prekidača.
Ostalo je stvar remote aplikacije.
Kazem ja da ima nacina samo se treba sjetiti :thumbup: Za kucne varijante ni ne treba puno, mala ideja, par savjeta i znanje kako to odraditi :)

Inace hvala svima na doprinosu za temu, sada ide razrada plana :mrgreen:

User avatar
Praetorious
Posts: 1208
Joined: 07/09/2012 07:07
Contact:

#21 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by Praetorious » 18/12/2012 19:58

Eh, ako me u 3 ujutro iz kreveta ritne magnituda 7 po Richteru, znaću da je to posljedica "razrade plana" i uspješnog paljenja kompa :lol:

svemirska_vjeverica
Posts: 296
Joined: 11/12/2011 22:32
Location: Donji Cevljanovici
Contact:

#22 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by svemirska_vjeverica » 18/12/2012 23:24

un1ted wrote:Ikako naslov zvuci malo konfuzno tražim nacin kako da upalim racunar kojem fizicki nisam blizu. Posto cesto putujem dobro bi mi nekada dosle stvar ili podaci koji su kuci na desktop računalu a posto zivim sam nema mi ko da ga upali pa da preko remote programa istom pristupim kada se upali pa trazim nacin kako da sklepam nesto u kucnoj varijanti xd.

Da li vam pada neka ideja na pamet? Meni samo jedna, a to je iskoristenje nekog starog mobitela i njegove vibracije. Eh sada kako to ostvariti, ima li nekih zamisli. Napraviti neki mehanizam koji bi pritisnuo power button dok mobitel vibrira xd

Sent from my GT-I9000
Ima, sve je vec izmisljeno i napravljeno samo kosta

Posaljes SMS na uticnicu

http://www.ecostarter.com/ch/index.php? ... &prod=MINI

A evo kako

http://www.ecostarter.com/ch/index.php? ... teBoot&p=1

Mislim da ovo kosta oko 200 eura, sto je previse.

Jednostavnoije rejsenje iz kucne radinosti?

Pa spoji nekako mis i stari mobitel (zalijepi ih ili ubaci u istu kutiju a da se dodiruju). Uvijek salji sistem u stand by. Nazoves stari mobitel, koji vibrira,i vibracije pokrenu malo mis i kompjuter se vrati iz stand-by-a

User avatar
xamp
Posts: 1271
Joined: 31/03/2010 18:43

#23 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by xamp » 19/12/2012 10:02

un1ted wrote:
samoTEgledam wrote:Nekada sam negdje pročitao da je lik umjeto prekidača za paljenje, ubacio fotoćeliju i postavio je ispred displaya od mobitela i kad mu treba računar, samo nazove taj broj, display zasvijetli i fotoćelija odradi posao umjesto prekidača.
Ostalo je stvar remote aplikacije.
Kazem ja da ima nacina samo se treba sjetiti :thumbup: Za kucne varijante ni ne treba puno, mala ideja, par savjeta i znanje kako to odraditi :)

Inace hvala svima na doprinosu za temu, sada ide razrada plana :mrgreen:
A sta fali sa LogMeIn?

chemix
Posts: 84
Joined: 27/09/2012 08:11

#24 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by chemix » 19/12/2012 10:14

Malo je vjerovatno da će LogMeIn upaliti ugašen računar koji je spojen na ADSL koji ima dinamičku IP adresu.
Ako je i to moguće, volio bih i sam znati kako to funkcionira?
Isti problem je i sa spajanjem na router pa slanjem magic paketa sa routera, jer opet ne znaš koja je IP adresa routera. Rješenje je neki DynaDNS servis ako router ima tu mogućnost.

Melami
Posts: 2563
Joined: 25/10/2004 04:43

#25 Re: Upaliti racunar 'na daljinu'

Post by Melami » 19/12/2012 10:32

xamp wrote:
un1ted wrote:
samoTEgledam wrote:Nekada sam negdje pročitao da je lik umjeto prekidača za paljenje, ubacio fotoćeliju i postavio je ispred displaya od mobitela i kad mu treba računar, samo nazove taj broj, display zasvijetli i fotoćelija odradi posao umjesto prekidača.
Ostalo je stvar remote aplikacije.
Kazem ja da ima nacina samo se treba sjetiti :thumbup: Za kucne varijante ni ne treba puno, mala ideja, par savjeta i znanje kako to odraditi :)

Inace hvala svima na doprinosu za temu, sada ide razrada plana :mrgreen:
A sta fali sa LogMeIn?
Postoje stranice preko kojih se mozes logirati na kompjuter koji je na ''sleep'', samo malo potrazi.

Post Reply