up in the sky > Up in the Sky

daduli_sa

Post by daduli_sa »

Anka wrote:100 varijacija na jednu te istu temu...kako se niste umorili...
Naslov teme je skroz glup. Bosna ne može i neće nikada nestati.
Moj otac živi u RS entitetu, ali i on i ja i cela moja familija uvek govorimo: u Bosni je,otišao je u Bosnu, kakvo je vreme u Bosni....
USA je podeljena na države ali opet je kompaktna. Pa će neko reći,živim u Teksasu,Arizoni,Minesoti,...ali to će uvek podrazumevati da živi u USA. Ista je situacija i u Kanadi, nije Kvebek deo Francuske.
Dalje,Velika Britanija (koju mi svi nepravilno zovemo Engleska) je takođe podeljena i jedan Velšanin ili Škot će se uvrediti ako ga nazovete Englezom,a opet svi oni žive u jednoj državi koja ima svoje ime.
Samo na ovom primitivnom Balkanu ljudi moraju da se odvajaju u tabore,da se države cepkaju do atoma...
I još jedan "biser"vezan za Balkan-jezici.
U Americi,Kanadi i Australiji se govori engleski jezik,a da li je potrebno reći koliko su te države veće od Engleske?
Ne postoje američki,kanadski i australijski jezik,ne postoje.
U Austriji se govori nemački jezik, u Brazilu se govori portugalski ( a Brazil je veeeeći od Portugalije)
U celoj Srednjoj i Južnoj Americi se govori španski jezik...A samo kod nas u maloj Bosni se govore čak 3 jezika!
Pitao me jedan Englez,kaže,bio sam u Bosni,tamo se govore 3 jezika a ja sam čuo samo jedan?! Možeš li to da mi objasniš?
Nema objašnjenja, to je rezultat primitivizma.
"Bosno moja lijepa divna..."
Slazem se u potpunosti, stim da je USA nastala nakon sto su stvorene njene unutrasnje drzavice, odnosno nije naknadno dijeljena.
Zato - ipak ce prvo trebati vratiti na staro pa tek onda mozemo govoriti o nekim drugim "nenormalnostima" ovog podrucja.
Dont Let

Post by Dont Let »

daduli_sa wrote:
ClonedAgain wrote:
Iz ove zemlje samo pobjeći, ništa drugo!
Samo mi javi broj ziroracuna i ja cu ti dati cijelu svoju godisnju stipendiju da si kupis kartu u jednom pravcu za bilo koji let! Jos cu ti organizovati i dernek na aerodromu!

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
:thumbup: :bih:

Kao što rekoše mnogi, haj' ti fino put pod noge i nikad nam se više ne vraćaj! I nemoj zaboraviti da se odrekneš državljansva i po mogućnosti imena, da te ko slučajno ne poveže sa Bosnom i Hercegovinom! :x
Beslija

Post by Beslija »

Vecina nas koji zivimo u Bosni i Hercegovini su gori po tri puta od ovoga sto zeli otici.
everybody hurts

Post by everybody hurts »

Efekt wrote:u Bosni se govori samo jedan jezik BOSANSKI>
Jel to u stilu multietnicne, jedinstvene, nedjeljive bih ? :roll:
Shoshana

Post by Shoshana »

Anka wrote: Ista je situacija i u Kanadi, nije Kvebek deo Francuske.
U Americi,Kanadi i Australiji se govori engleski jezik,a da li je potrebno reći koliko su te države veće od Engleske?
Anka, uglavnom se slazem sa onim sto si htjela reci u svom postu, medjutim u ovom citiranom dijelu - grijesis. Hajde, da ti "stavim" mog muza (Kvibek) za tastaturu, pa mu pokusaj objasniti da je on Kanadjanin i da govori engleski...

NIsu nasi narodi jedini "bogom dati glupani" koji se, eto kolju oko besmislenih stvari, ima toga jos na dunjaluku... Jedina razlika je da se ovdje jos nisu poklali (u novije vrijeme), a nije iskljuceno. Naravno, oni misle da je iskljuceno, al' tako smo i mi mislili prije '92.

A Bosne ce biti - sve dok ima ljudi koji se smatraju Bosancima.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

everybody hurts wrote:
Bas u tom duhu!
Dont Let

Post by Dont Let »

Beslija wrote:Vecina nas koji zivimo u Bosni i Hercegovini su gori po tri puta od ovoga sto zeli otici.
Ja bih proglasila sve one koji ne vole BiH ili makar poštuju, građanima drugog reda! :x
everybody hurts

daduli_sa wrote:
Bas u tom duhu!

A vidim, onda se cudite sto se ovi okrecu srbiji ili hrvatskoj, kada im i jezik osporavate, doduse i oni vama osporavaju sve sto stignu, ali se ne pretvaraju da su za multi, multi sranja...
Beslija

Post by Beslija »

Dont Let wrote:
Beslija wrote:Vecina nas koji zivimo u Bosni i Hercegovini su gori po tri puta od ovoga sto zeli otici.
Ja bih proglasila sve one koji ne vole BiH ili makar poštuju, građanima drugog reda! :x
Nisi razumila.......

Koja je razlika izmedu tebe sto svaki dan sjedis kuci i gledas kako ti korupcija,kidnapovanje,nepravednost,kriminal plesu ispred ociju i ovoga sto hoce da ode odavde?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

everybody hurts wrote:
daduli_sa wrote:
Bas u tom duhu!

A vidim, onda se cudite sto se ovi okrecu srbiji ili hrvatskoj, kada im i jezik osporavate, doduse i oni vama osporavaju sve sto stignu, ali se ne pretvaraju da su za multi, multi sranja...

Mi,vi ,oni.....jedni se pretvaraju drugi se ne pretvaraju.....okretanje Srbiji i Hrvatskoj nije opasno ,dok se postuje drzava BIH....ti pojedinci sto se okrecu susjednim drzavama....ne uskracuju nikom pravo na jezik ....oni uskracuju zivote.....a to je u stvari velika razlika.....
everybody hurts

zavrzlama wrote:
Mi,vi ,oni.....jedni se pretvaraju drugi se ne pretvaraju.....okretanje Srbiji i Hrvatskoj nije opasno ,dok se postuje drzava BIH....ti pojedinci sto se okrecu susjednim drzavama....ne uskracuju nikom pravo na jezik ....oni uskracuju zivote.....a to je u stvari velika razlika.....
Pa ja sam se samo obratio ovom gore sto kaze da u bosni ima samo jedan jezik...takav stav nikome ne pomaze...
daduli_sa

Post by daduli_sa »

everybody hurts wrote:
daduli_sa wrote:
Bas u tom duhu!

Necu ni pokusavati da ti crtam...
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Moj otac živi u RS entitetu, ali i on i ja i cela moja familija uvek govorimo: u Bosni je,otišao je u Bosnu, kakvo je vreme u Bosni....
USA je podeljena na države ali opet je kompaktna. Pa će neko reći,živim u Teksasu,Arizoni,Minesoti,...ali to će uvek podrazumevati da živi u USA. Ista je situacija i u Kanadi, nije Kvebek deo Francuske.
Dalje,Velika Britanija (koju mi svi nepravilno zovemo Engleska) je takođe podeljena i jedan Velšanin ili Škot će se uvrediti ako ga nazovete Englezom,a opet svi oni žive u jednoj državi koja ima svoje ime.
Samo na ovom primitivnom Balkanu ljudi moraju da se odvajaju u tabore,da se države cepkaju do atoma...
U Austriji se govori nemački jezik, u Brazilu se govori portugalski ( a Brazil je veeeeći od Portugalije)
U celoj Srednjoj i Južnoj Americi se govori španski jezik...A samo kod nas u maloj Bosni se govore čak 3 jezika!
Pitao me jedan Englez,kaže,bio sam u Bosni,tamo se govore 3 jezika a ja sam čuo samo jedan?! Možeš li to da mi objasniš?
dobro hajde mi reci ime jezika iz bosne :?
zavrzlama

Post by zavrzlama »

U cemu je razlika u jeziku Muje i Stojana u Novom Pazaru i Omera i Dusana u Zajecaru...kojim oni jezikom pricaju....
Efekt

Post by Efekt »

everybody hurts wrote:
Nije to je u stilu nauke i logike i lingvistike /
Ako ne vjerujes otidji u Banja Laku , Sarajevo i Mostar . pa onda otidji u Nis i i u Zagreb , Pag i Zadar.Pa uporedi pa razmisli .......
Efekt

Post by Efekt »

everybody hurts wrote:
daduli_sa wrote:
Bas u tom duhu!

Oni su nama osporili pravo na drzavu , na jezik na vjeru , parvo na zivot ....
mi danas samo pricamo sta je bilo i sta bi trebalo biti / znaci govorimo istinu.
Za jezik ce nauka reci svoje , za nacionalno ime takodje , a Hag ce reci ko je koga kako i kada .
Efekt

Post by Efekt »

everybody hurts wrote:
zavrzlama wrote:
Pa ja sam se samo obratio ovom gore sto kaze da u bosni ima samo jedan jezik...takav stav nikome ne pomaze...
U bosni se govori jedan jezik ali ga neko zove onako kako mu naredjeno iz Zg odnosno Bg.Prije rata se taj jezik zvao srpsko - hrvatsaki .I ovo rogobatno i nakaradno ime i ova glupost je nastala u Zg i u Bg nije sigurno u Sarajevu.Cilj je uvijek isti ! Osporiti postojanje Bosne .Danas ovako jucer onako a sutra ????? DOSTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

POVELJA DUBROVCANIMA BANA STJEPANA II KOTROMANICA IZ 1332 GODINE

--------------------------------------------------------------------------------

(15. avgust 1332.)

Ako Bošnjanin bude duzan i pobjegne - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana.

Utvrdi zakon ko je prvi bio medju Bosnom i Dubrovnikom, da zna vsaki chlovjek, koji je zakon bil: Ako ima Dubrovcanin koju pravdu na Bošnjaninu - da ga pozove pred gospodina Bana ili pred njegova vladaoca - roka da mu ne bude odgovoriti.

Ako Bošnjanin zapsi da nije duzan - da mu nareche priseci samoshestu, koje ljubo postavi Banj rod. Ako bude podoban od Banova roda kto - da mu su porotnici od njegova plemena, koga mu hotenje. A toj da se zna - da ne moze tehej pobjegnuti, a vece ne moze pred nikoga mu narechi.

A kto Dubrovcanin ubije ali posjece u Bosni ili Bošnjanin Dubrovcana - taj pravda da je pred gospodinom Banom, a osud da grede Banu na njih.

Ako bude svadja Bošnjanina z Dubrovcaninom u Dubrovnici - da sudi knez dubrovacki i sudje, a globa opcini.

Ako Bošnjanin uhiti Dubrovcanina za konja, a on bude ukraden ili uhushen, a pravi Dubrovcanin: "Moj je konj vlasti" volja: "Ja sam ga kupio, ne znam od koga", volja povije od koga je kupljen, volja priseze samoshest - cist duga da bude.

I ako Bošnjanin bude duzan, a pobjegne iz Bosne z dugom - da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. I ako Bošnjanin izme dobitak dubrovacki na vjeru, i knjiga bude u Dubrovnici, ako knez i sudje poshlju da je knjiga prava - da je vjerovana, da plati Dubrovcaninu i bez prestavshtine.

Ako li tat ili husar uzme Dubrovchaninu u Banovu vladanju, kto se uvje - da plati Dubrovchaninu i bez prostavshtine, a gospodinu Banu vsaki sest volova na svoju glavu - i da se ne vrate.

Ako rat bude, chesa Bog ulishi, medju Bosnom i Dubrovnikom, da gospodin Ban da rok Dubrovcanom sest mjeseca, da si podju u Dubrovnik slobodno - na to im je vjera gospodina Bana Stjepana. A Dubrovcane da zivu Humskom zemljom u njih' zakonu - u prvom.

A ovomuj pisanju svjedok: zupan Krksha.... A siju knjigu pisa Priboje, dijak veliki slavnoga gospodina Bana Stjepana, gospodina svem Zemljam Bosancem i Humscem' i Donjem' krajem' gospodin.

PJESMA O BOSNI

MEHMEDALIJA MAK DIZDAR

ZAPIS O ZEMLJI
Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki:

A kto je ta šta je ta da prostiš

Gdje li je ta

Odakle je

Kuda je

Ta

Bosna

Rekti

A zapitani odgovor njemu hitan tad dade:

Bosna da prostiš jedna zemlja imade

I posna i bosa da prostiš

I hladna i gladna

I k tomu još

Da prostiš

Prkosna

Od

Sna
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Moj otac nije izgubio svoj um u rovu za ovakvu zemlju!

Pravo me dira vaš patriotizam...

Suze mi na oči idu!

Prvom prilikom kad napravim žiro-račun postavim ga ovdje!
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Dont Let wrote:
Postoji i treći i četvrti red, peti i šesti, sedmi i osmi!

Misliš da će se stvari promijeniti ako ja budem građanin 159. reda a ti 1.

Poenta je:

- ne mašite mi beznačajnom zastavom MZ-a, jer je ništa drugo do hrpa govana

- ne pjevajte mi svoju himnu

- ne govorite da je ova zemlja jedinstvena, jer jebena je ovo jedinstvenost

I kakve veze imam Husein i Kulin-ban sa ovim sada...

Da niste fulili vrijeme???
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Efekt wrote:
everybody hurts wrote:
zavrzlama wrote:
U bosni se govori jedan jezik ali ga neko zove onako kako mu naredjeno iz Zg odnosno Bg.Prije rata se taj jezik zvao srpsko - hrvatsaki .I ovo rogobatno i nakaradno ime i ova glupost je nastala u Zg i u Bg nije sigurno u Sarajevu.Cilj je uvijek isti ! Osporiti postojanje Bosne .Danas ovako jucer onako a sutra ????? DOSTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
I ubacis 'h' gdje se god meze ubacit i napravis bosanski jezik. Tako kazu.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

ClonedAgain wrote:
Dont Let wrote:
Postoji i treći i četvrti red, peti i šesti, sedmi i osmi!

Misliš da će se stvari promijeniti ako ja budem građanin 159. reda a ti 1.

Poenta je:

- ne mašite mi beznačajnom zastavom MZ-a, jer je ništa drugo do hrpa govana

Nije hrpa govana neko osiguranje mira

- ne pjevajte mi svoju himnu

Ako ti se ne svidja niko ne tjera da ostanes TAKE IT OR LEAVE IT

- ne govorite da je ova zemlja jedinstvena, jer jebena je ovo
jedinstvenost

Znamo, ali ne nasom voljom.

I kakve veze imam Husein i Kulin-ban sa ovim sada...

Historijsku jer je Bosna bilo i ako Bog da bit ce!

Da niste fulili vrijeme???
Igman

Post by Igman »

ClonedAgain wrote:Na naslovnoj stranici http://www.sarajevo-x.com , gdje se pojavljuju teme na koje je odgovoreno na forumu, stoji Bosna malim slovom...

Vidi naslov moje teme!

Iz ove zemlje samo pobjeći, ništa drugo!
Bijeg je za pick.... Treba ostati i boriti se za svoju buducnost. Niko nam je nece servirati na tanjiru.
A alternativa bi bila da dipl. ing. ili dr. ili mr .... peru tanjire po bjelosvjetskim kuhinjama.
Šandor

Post by Šandor »

Komplikovano je to. Pobrojane zemlje nemaju problem koji ima Bosna. Iako su Bošnjaci, Srbi i Hrvati u Bosni autohtono stanovništvo Bosna nikad neće postati normalna zemlja.

Navest ću samo jedan primjer...da ne navodim sva tri...predugačko je. :D

Jednom sam imao u ruci udžbenik (h)istorije/povijesti prema kojem se školuju Hrvati sa većinskih hrvatskih područja u BiH.

Djeca uče o DOLASKU Hrvata u Bosnu prije više od hiljadu godina.

Što automatski isključuje pomisao da im je Bosna matica. Još kad na to dodaju Hrvate sa sjevera Dalmacije koji su pobjegli iz Bosne zbog Turaka....eto ti belaja. A potpunu sliku dobijaju kad skontaju da srednjovjekovna Bosna nije bila bosanska nego hrvatska....narod hrvatski....vladari hrvatski....
Nijedna strana nije nevina. Ali ovo je razlog što Bosna nikad neće biti normalna zemlja...sažet na najmanju moguću mjeru. :D

Eto, u Srbiji imaju Mađare, Bošnjake, Albance....ali s njima nikad nisu imali problem koji mi u Bosni imamo. Matematički, niko osim Srba ne može donositi odluke u parlamentu. Dakle, niko osim onih koji žele funkcionalnu i cjelovitu Srbiju ne može uticati na rad parlamenta koji je najvažniji organ vlasti u svakoj normalnoj zemlji. Čak je i u Kini (totalitarna zemlja) narodni kongres (aka parlament) postao važniji od predsjednika.

E u Bosni parlament ne može i neće funkcionisat normalno. Sve i kad bi se skuckala neka većina.....odluke parlamenta bile bi neprovodljive.

Nije baš da parlament u sadašnjem sastavu ne radi ništa. Uradili su oni i nekoliko dobrih stvari. Ali se to ne provodi kako bi trebalo. Zato što BiH praktično nije država već skup država koje su silom prilika (jadni oni) morali organizovat zajedničku vlast.

Da bi država funkcionisala mora biti centralizovana. Predsjednik, parlament i vlada moraju biti neka vrsta *Boga* u zemlji (posebno parlament i predsjednik).
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Gradjanska drzava sa institucijama koje ce osigurat prava svih naroda je jedini izlaz...
Post Reply