Union

Rasprave o filozofskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
sufitemsi
Posts: 106
Joined: 12/06/2021 20:06
Contact:

#1 Union

Post by sufitemsi »

https://www.bjelost.de/

Krenimo od definicije da je Svemir jedna beskrajna vječnost. U Svemiru se odvijaju vječne promjene: stanja, kretanja i mirovanja. To savršenstvo je rasprostranjeno po svuda u Svemiru i prema istim vječnim zakonima. U Svemiru je smješten Kosmos u kojem živimo i on je jedan prostorno-vremenski prolazni oblik postojanja; odnosno, kosmos je, samo, dio jednog vječnog procesa koji se odvija u Svemiru.

Ako krenemo od toga da je ovaj svijet (kosmos) stvoren u jednom savršenom obliku, (kako u obliku duha tako i u obliku materije); To je savršenstvo rasprostranjeno po svuda u kosmosu i prema istim zakonima i ti zakoni su vječni i nepromjenljivi. To kosmičko savršeno zakonsko vladanje se mora sprovoditi na neki način. Mora postojati nešto kao tijelo preko kojega se sve savršeno odvija i u kojem se to savršenstvo nalazi. Jedno savršeno sinhronizovano prostorno-vremensko tijelo u kojem sve ima svoje mjesto u savršenom poretku. Tijelo, u kojem se sve odvija prema tačno određenim zakonima vremena i prostora ili po principu uzroka i posljedice. To tijelo je jedna savršeno kontrolirana scena ili prostor koji je potpuno harmoničan i siguran od nepredviđene greške ...

To tijelo ili prostor mi nazivamo UNION. Union je UNIJA koja povezuje u jednu cjelinu, (sve što postoji u Kosmosu od njegovog nastanka pa do njegovog nestanka), a da pri tome njegova opstojnost nije ugrožena (logički se ne dovodi u pitanje njegova postojanost). Na isti način kao što postoji (matematička vrijednost) oblik broja jedan i što se ne dovodi u pitanje da li je broj jedan postoji.

U Unionu postoji brzina Unionskih zakona koji su u domenima ili kvantne ili ajnštanovske fizike, (zbog različite brzine i načina kako se oni rasprostiru u Unionskom tijelu). Kvantni dio Uniona u sebi obuhvata da jedan kilogram ma gdje da se nalazi u Unionu on ima svoje osobine prema kojim se vlada i na kojima opstaje. Tako, da bi jednom kilogramu porasla vrijednost na primjer na dva kilograma moraju se zadovoljiti: i matematički, i fizički, i hemijski, i biološki, i duhovni i svi ostali zakoni u Unionskom tijelu da bi se to dogodilo.

Kvantni dio Unionskih zakona je brži od svjetlosti i podrazumijeva u sebi da je jedan kilogram – jedan kilogram - konstantno posvuda u Unionskom tijelu, (bez obzira na brzinu svjetlosti), sve dok se to ne promijeni prema Unionskim zakonskim povezanostima. Što podrazumijeva u sebi; da od jedne jabuke ne može postati tri jabuke ili bilo koji drugi broj, a da za to nema tačno određeni uzrok. Ta veza između uzroka i posljedice koja je sve-rasprostranjena kroz cjelokupno Unionsko tijelo je određena brzinom kvantnih Unionskih zakona.

Ono što je bitno naglasiti je, da vremenska neograničenost (ili vječnost) i prostorna neograničenost (ili beskonačnost) ne moraju imati uzrok za nastanak, jer su oni po svojoj strukturi i definiciji neovisni od uzroka. Oni su oduvijek i zauvijek bez-uzročni i unionski (idealno) isti. Vječnost i beskonačnost ne trebaju uzrok za svoje postojanje, ali oni zbog svoje statično-dinamične strukture mogu biti uzrokom ili posljedicom drugih ili ovisnih prolaznih ili neprolaznih statičko-dinamičkih struktura, kao što je na primjer naš kosmos.

Naš kosmos je jedna prolazna statično-dinamična struktura ili jedan produkt vječnog stanja beskonačnosti. Vremenski i prostorno, naš kosmos ima svoju unionsku vremensku određenost u odnosu na vječnost i unionsku prostornu određenost u odnosu na beskonačnost. Ukratko, u odnosu na vječnost naš kosmos nastaje i nestaje u jednom unionski određenom vremenskom intervalu; isto tako, u odnosu na beskonačnost naš kosmos ima jedan određeni prostorni domet (veličinu). Ako to svedemo u jedan događaj to podrazumijeva da, u jednom tačno određenom vječnom momentu, naš kosmos, nastaje postoji i nestaje u točno određenoj zapremini beskonačnog prostora. Pri svemu tome, proizvod svih kosmičkih događaja, odnosno ukupna kosmička unionska razmjena: snage, kretanja ili bilo kakvih drugih stanja u odnosu na vječnost i beskonačnost ostaju ekstremno mali ili beznačajni zbog ogromne vremenske veličine vječnosti i prostorne veličine beskonačnosti.

:skoljka:

Znamo da kosmos ima: rođenje život i smrt. To, troje, možemo staviti u jedan vremenski interval, (unutar kosmosa), koji ima svoju vremensku mjeru. Na drugoj strani (van kosmosa) imamo beskrajno vrijeme ili vječnost.

Vječnost definišemo kao jedan beskrajni vremenski proces koji nema; niti vremenski početak, niti vremenski kraj.

Zato, za vječnost, bilo kakav određeni vremenski interval, (kao npr. vrijeme života kosmosa), jeste jedan privremeni ili zanemarljivo mali vremenski momenat, koji u obliku jednog impulsa bude pa potom ne bude.

Vječno vrijeme se može definisati i kao beskonačni vremenski interval. Ako vječni vremenski interval stavimo u vremenski okvir između 0 (sekunda) i 1 (sekunda), tada je kosmički vremenski interval bez obzira na svoju vrijednost uvijek bliži vrijednosti od 0 (sekundi) i beskonačno je udaljen od vrijednosti od 1 vječne (sekunde). Odnosno, kosmičko vrijeme života je ograničeni vremenski interval (impuls) koji je bliži nepostojanju nego postojanju u vječnosti.

Ali, ako se taj kosmički vremenski impuls pojavi, “jednom”, u vječnosti ... tada se, (od tog momenta), može definisati i vječno vrijeme; i to u tri vremenska oblika ...

1 - vječnosti prije kosmičkog impulsa
2 - vječnost za vrijeme kosmičkog impulsa
3 - vječnost poslije kosmičkog impulsa

… što u osnovi podrazumijeva da se vrijeme nije trebalo računati prije nastanka kosmosa; odnosno ono nije imalo svoj vremenski smjer.

Međutim u momentu kada je nastao kosmos tada se određuje i smjer vremena; kako kosmičkog tako i vječnog vremena. Razlika je u tome što kosmičko vrijeme ima svoj početak trajanje i kraj (vremenski interval), dok vječno vrijeme ima svoj početak, (u istom vremenskom momentu kao i nastanak kosmosa), ali nema svoj kraj odnosno nema neki interval već samo vječno “trajanje”.

Pitanje: U odnosu na šta, “trajanje”?

Odgovor: U odnosu na “razumnu inteligenciju” odnosno “mjerača” vremena.

Hipotetički dokaz: “Schrödingerova mačka”; ...

Prisjetimo se: “Schrödingerova mačka - je zamišljena mačka koja je zatvorena u kutiju s radioaktivnim izvorom i otrovom koji će se osloboditi kada izvor (nepredvidivo) emitira zračenje; Mačka se (prema kvantnoj mehanici) istovremeno smatra mrtvom i živom dok se kutija ne otvori i mačku ne ugleda neka “razumna inteligencija”.

U našem slučaju ovaj hipotetički eksperiment se primjenjuje i na kosmičko i vječno vrijeme; Odnosno, u momentu nastanka kosmosa, (otvara se “vremenska kutija”) i nastaje kosmičko vrijeme (mačka biva “ili živa ili mrtva”). Od tog momenta nastaje kosmičko vrijeme koje se mjeri u kosmički sekundama. Osim kosmičkog vremena, nastaje i vječno vrijeme koje se mjeri u vječnim sekundama.

https://www.bjelost.de/

:skoljka:
Post Reply