Slazem se u potpunosti .... Meni smeta sto je kredit dobijen sa jednom kamatom i kada sam ga dobijao - procitao sam da je kamatna stopa promjenjiva - pitao sam uposlenicu banke koja mi je rekla da je to vezano za EURIBOR i da oni nece ( nisu do tada ) povecavati kamatu ( ja NAIVAN povjerovao ). Smeta mi taj odnos BANKA -KLIJENT. Kao da smo mi NIZA vrsta, a ustvari da nije nas - nebi bilo ni njih .... Za njihovu DOBROBIT bilo bi bolje da to SHVATE sto prije i pocnu sa dozom POSTOVANJA odnositi se prema klijentima ....sadeta wrote:jeste RB je digla kredite davno, ali koliko znam ne za citavih 4%, provjericu ponovo u onom obavjestenju. danas sam procitala da je Unicredit digla kamate za 4%, sto je fakat puno ako je stvarno tako.veljaca wrote:E da je samo UniCredit banka podigla kamatu ....... Banka u kojoj ja imam kredit Raiffeisen bank - je to uradila prije 8 mjesci a koliko znam da su to uradile (skoro) sve banke ....akcija007 wrote:Konacno se ova nasa javnosti digla na noge. Danas vrsiti s naslovnice Avaza UniCredit Bank reketari BH gradjane. OK razumijem povecanje kamata za novoodobrene kredite ali za postojece kredite tj. kredite u otplati kakvo moze biti povecanje kamate. Pa mi smo podigli kredit prije par godina kad nije bilo ni K od krize i otplacujemo ga uredno i sad oni odjednom na buduce rate povecaju kamatu. Mislim hallo, OK na novoodobrene kredite.
Treba sve pare podici iz UniCredit-a ko sta ima pa da vide gdje ce biti.
Mislim da nije dobar potez ovo sto govore o bojkotu placanja rater kredita jos bi bilo gore po nas jer ne placamo dospet cemo na sud i moramo platiti sudske troskove jer cemo iztguvbiti spor i na crne liste banaka .
neki dan sam gledala na HRT 1 covjeka koji je srednji poduzetnik, ima malu fabriku i zaposljava oko 20-ak ljudi, RBB mu digla kamatu sa 6,5% na 13%!!! covjek sebi ne moze da dodje. tako da, nazalost, ne desava se sr.nje samo kod nas, iako to nije izgovor za ovakvo ponasanje.
UniCredit lopovluk!
Moderator: anex
- veljaca
#151 Re: UniCredit lopovluk!
-
crnaguja
#152 Re: UniCredit lopovluk!
Dok te mame šećerom te vabe, a kad te namame

- shalla
#153 Re: UniCredit lopovluk!
Ovo je laž koju je Avaz (bombastičan kakav jeste) lupio, kamate su povećane od 0,5% do 2% (ovisno po kojoj je kamati dobijen kredit)...sadeta wrote:jeste RB je digla kredite davno, ali koliko znam ne za citavih 4%, provjericu ponovo u onom obavjestenju. danas sam procitala da je Unicredit digla kamate za 4%, sto je fakat puno ako je stvarno tako.veljaca wrote:E da je samo UniCredit banka podigla kamatu ....... Banka u kojoj ja imam kredit Raiffeisen bank - je to uradila prije 8 mjesci a koliko znam da su to uradile (skoro) sve banke ....akcija007 wrote:Konacno se ova nasa javnosti digla na noge. Danas vrsiti s naslovnice Avaza UniCredit Bank reketari BH gradjane. OK razumijem povecanje kamata za novoodobrene kredite ali za postojece kredite tj. kredite u otplati kakvo moze biti povecanje kamate. Pa mi smo podigli kredit prije par godina kad nije bilo ni K od krize i otplacujemo ga uredno i sad oni odjednom na buduce rate povecaju kamatu. Mislim hallo, OK na novoodobrene kredite.
Treba sve pare podici iz UniCredit-a ko sta ima pa da vide gdje ce biti.
Mislim da nije dobar potez ovo sto govore o bojkotu placanja rater kredita jos bi bilo gore po nas jer ne placamo dospet cemo na sud i moramo platiti sudske troskove jer cemo iztguvbiti spor i na crne liste banaka .
neki dan sam gledala na HRT 1 covjeka koji je srednji poduzetnik, ima malu fabriku i zaposljava oko 20-ak ljudi, RBB mu digla kamatu sa 6,5% na 13%!!! covjek sebi ne moze da dodje. tako da, nazalost, ne desava se sr.nje samo kod nas, iako to nije izgovor za ovakvo ponasanje.
-
sadeta
#154 Re: UniCredit lopovluk!
shaqqa wrote:Ovo je laž koju je Avaz (bombastičan kakav jeste) lupio, kamate su povećane od 0,5% do 2% (ovisno po kojoj je kamati dobijen kredit)...sadeta wrote:jeste RB je digla kredite davno, ali koliko znam ne za citavih 4%, provjericu ponovo u onom obavjestenju. danas sam procitala da je Unicredit digla kamate za 4%, sto je fakat puno ako je stvarno tako.veljaca wrote:
E da je samo UniCredit banka podigla kamatu ....... Banka u kojoj ja imam kredit Raiffeisen bank - je to uradila prije 8 mjesci a koliko znam da su to uradile (skoro) sve banke ....
edit: pogledala sam papircine i evo ovako: digla sam kredit u 2007. godini sa kamatom od 6,97% (uhvatila akciju u RBB
Last edited by sadeta on 15/04/2009 12:05, edited 1 time in total.
- Mahalac
#155 Re: UniCredit lopovluk!
Ma ja sta je to 0,2-2%...nista, takoreci p....n dim 
- Dozer
#156 Re: UniCredit lopovluk!
Kratko i jasno rjesenje problema, a rekoh ovo vec i na temi za RZB - svi u banke i podici sve sto imamo (ja sam ovo vec uradio), i ako imamo, naravno.
Masa ima neke ko fol stednje, pa neka je to 1000-2000, ili 100-200 KM, kada svi dignemo svoje, ne njihovo (kreditne kartice ne dirajte) ima da se zestoko uhvate za glavu. Uzmimo da svi dignu, u prosjeku, po 1000 (neko ima 10.000 neko ima 100 KM). Neka to uradi samo 200.000 ljudi u Sarajevu, situacija sa likvidnosti svake banke ce bit idobro narusena. 200.000 ljudi x 1.000 KM = 200.000.000 KM.
Ako ovome dodamo i bojkot placanja, odnosno vracanja kredita, a ja licno ne znam nikoga ko nije u kreditu bilo namjenskom ili nenamjenskom, bilo po kreditnoj kartici i to u hiljadama KM, slobodno se na ovih gornjih 200 moze dodati bar jos toliko miliona, a neka onda oni odjednom tuze 200.000 ljudi. Bas bih to volio vidjeti
.
Hajmo narode, malo svijesti, malo pritiska, malo pokazivanja da i ovdje postoji nekakvo drustvo koje je u stanju ustati u svoju odbranu.
Masa ima neke ko fol stednje, pa neka je to 1000-2000, ili 100-200 KM, kada svi dignemo svoje, ne njihovo (kreditne kartice ne dirajte) ima da se zestoko uhvate za glavu. Uzmimo da svi dignu, u prosjeku, po 1000 (neko ima 10.000 neko ima 100 KM). Neka to uradi samo 200.000 ljudi u Sarajevu, situacija sa likvidnosti svake banke ce bit idobro narusena. 200.000 ljudi x 1.000 KM = 200.000.000 KM.
Ako ovome dodamo i bojkot placanja, odnosno vracanja kredita, a ja licno ne znam nikoga ko nije u kreditu bilo namjenskom ili nenamjenskom, bilo po kreditnoj kartici i to u hiljadama KM, slobodno se na ovih gornjih 200 moze dodati bar jos toliko miliona, a neka onda oni odjednom tuze 200.000 ljudi. Bas bih to volio vidjeti
Hajmo narode, malo svijesti, malo pritiska, malo pokazivanja da i ovdje postoji nekakvo drustvo koje je u stanju ustati u svoju odbranu.
-
akcija007
#157 Re: UniCredit lopovluk!
UNICREDIT POMAŽE ŽRTVAMA POTRESA U ITALIJI
UniCredit daruje milijun eura za pomoć Abruzzu. Inicijativa za prikupljanje sredstava pokrenuta je među 170.000 zaposlenika u 22 zemlje u kojima Grupa djeluje.
Grupa UniCredit suosjeća sa žrtvama potresa u Abruzzu (Italija) i, u želji da potvrdi svoju predanost, odvojila je milijun eura za pomoć regiji.
U sklopu solidarne inicijative, Grupa također pozvala svojih 170.000 zaposlenika u 22 zemlje u kojima djeluje da se pridruže akciji i darovanjem još više pomognu.
UniCredit je spreman koordinirati svoje snage sa snagama talijanskoga bankarskog sustava i dobrotvornih organizacija.
I RB je ogramna banka kao i UniCredit pa kad je RB dizala kamate nije se tolika prasina digla ko sada s UniCreditom, vjerovatno narodu vise dopizdilo. (sorry na izrazu), upravu je Dozer svi koji imamo na avisti bilo sta svojih para treba dici i dakako ne dirati kreditne i limt/e po tekucem racunu. Nije mi jasno povecali kamate na kredite a stednju ostavili . Mislim na orocenu. Dok je Rb povecala na kredite i pararelno i orocenu stednju.
Ovo je sve divlji zapad
UniCredit daruje milijun eura za pomoć Abruzzu. Inicijativa za prikupljanje sredstava pokrenuta je među 170.000 zaposlenika u 22 zemlje u kojima Grupa djeluje.
Grupa UniCredit suosjeća sa žrtvama potresa u Abruzzu (Italija) i, u želji da potvrdi svoju predanost, odvojila je milijun eura za pomoć regiji.
U sklopu solidarne inicijative, Grupa također pozvala svojih 170.000 zaposlenika u 22 zemlje u kojima djeluje da se pridruže akciji i darovanjem još više pomognu.
UniCredit je spreman koordinirati svoje snage sa snagama talijanskoga bankarskog sustava i dobrotvornih organizacija.
I RB je ogramna banka kao i UniCredit pa kad je RB dizala kamate nije se tolika prasina digla ko sada s UniCreditom, vjerovatno narodu vise dopizdilo. (sorry na izrazu), upravu je Dozer svi koji imamo na avisti bilo sta svojih para treba dici i dakako ne dirati kreditne i limt/e po tekucem racunu. Nije mi jasno povecali kamate na kredite a stednju ostavili . Mislim na orocenu. Dok je Rb povecala na kredite i pararelno i orocenu stednju.
Ovo je sve divlji zapad
-
aida.s
#158 Re: UniCredit lopovluk!
Ma nemoj Dozer, da imaš žirante zaj... kao što su kod mene, vidjela bih da li bi razmišljao o bojkotu plaćanja kredita. Mene bi mogao vidjeti samo u crnoj hronici u dnevnom avazuDozer wrote:Kratko i jasno rjesenje problema, a rekoh ovo vec i na temi za RZB - svi u banke i podici sve sto imamo (ja sam ovo vec uradio), i ako imamo, naravno.
Ako ovome dodamo i bojkot placanja, odnosno vracanja kredita, a ja licno ne znam nikoga ko nije u kreditu bilo namjenskom ili nenamjenskom, bilo po kreditnoj kartici i to u hiljadama KM, slobodno se na ovih gornjih 200 moze dodati bar jos toliko miliona, a neka onda oni odjednom tuze 200.000 ljudi. Bas bih to volio vidjeti.
- nineinchnails
#159 Re: UniCredit lopovluk!
Nove vijesti:
Vece i manje BIH firme povlace svoja sredstva iz UniCredit banke i zatvaraju racune.
Cool
Dabogda bankrotirali...........
Vece i manje BIH firme povlace svoja sredstva iz UniCredit banke i zatvaraju racune.
Cool
-
sadeta
#160 Re: UniCredit lopovluk!
a jel ovo "avaz vijest"?! ako jeste onda je treba provjeriti. jer kao sto mozes vidjeti, RBB je podigla stope jos prosle godine!!! pa?! niko nista... Radoncicu se vjerovatno direktor Unicredita zamjerio pa ovaj sad jedva docekao da vrati...ma daaajnineinchnails wrote:Nove vijesti:
Cool![]()
ovo sto Dozer predlaze je fakat nesto sto bi trebalo uraditi ali to moraju svi odjednom uraditi, barem za depozite. krediti su vec druga prica, upravo zbog ziranata jer niko normalan ne zeli uvaliti ljude koji su mu izasli u susret i ukazali povjerenje, iako bankama realno moze nastupiti haos ukoliko se ljudi odluce na ovakve korake...
- nineinchnails
#161 Re: UniCredit lopovluk!
[quote="sadeta"][quote="nineinchnails"]Nove vijesti:
Cool
Dabogda bankrotirali...........[/quote]
a jel ovo "avaz vijest"?! ako jeste onda je treba provjeriti. jer kao sto mozes vidjeti, RBB je podigla stope jos prosle godine!!! pa?! niko nista... Radoncicu se vjerovatno direktor Unicredita zamjerio pa ovaj sad jedva docekao da vrati...ma daaaj
ovo sto Dozer predlaze je fakat nesto sto bi trebalo uraditi ali to moraju svi odjednom uraditi, barem za depozite. krediti su vec druga prica, upravo zbog ziranata jer niko normalan ne zeli uvaliti ljude koji su mu izasli u susret i ukazali povjerenje, iako bankama realno moze nastupiti haos ukoliko se ljudi odluce na ovakve korake...[/quote]
Uf, dobro si. Jest', u Havazu sam procitao. Ni ja ne vjerujem tim balijsko-sandzackim nepismenim novinama, ali mi je to "nazalost" jutros prvo naletilo pod ruku. Ali vjerujem da ima barem 50% istine.
Cool
Dabogda bankrotirali...........[/quote]
a jel ovo "avaz vijest"?! ako jeste onda je treba provjeriti. jer kao sto mozes vidjeti, RBB je podigla stope jos prosle godine!!! pa?! niko nista... Radoncicu se vjerovatno direktor Unicredita zamjerio pa ovaj sad jedva docekao da vrati...ma daaaj
ovo sto Dozer predlaze je fakat nesto sto bi trebalo uraditi ali to moraju svi odjednom uraditi, barem za depozite. krediti su vec druga prica, upravo zbog ziranata jer niko normalan ne zeli uvaliti ljude koji su mu izasli u susret i ukazali povjerenje, iako bankama realno moze nastupiti haos ukoliko se ljudi odluce na ovakve korake...[/quote]
Uf, dobro si. Jest', u Havazu sam procitao. Ni ja ne vjerujem tim balijsko-sandzackim nepismenim novinama, ali mi je to "nazalost" jutros prvo naletilo pod ruku. Ali vjerujem da ima barem 50% istine.
- karanana
#162 Re: UniCredit lopovluk!
ideja da svako podigne 100-200 maraka vlastitog novca kao znak protesta i upozorenja bankama da se ne zajebavaju je dobra. to je hayat i predlozio prije nekoliko dana i ja sam to ponovio na prvoj stranici ove teme. medjutim, sta ako zbog ovoga poteza banke odluce da jos vise dignu kamate na izdate kredite jer mogu reci da je novca na trzistu jos manje i da se primorani da to urade. to je bio i jedan od razloga (osim Eurobora) sto su i podigli kamate prije 5-6 mjeseci i danas im je to izgovor da ih ne snizavaju.
- nineinchnails
#163 Re: UniCredit lopovluk!
Sustina je u tome sto drzavni vrh ne reaguje nego dopusta ovakvo tretiranje gradjana. Stvarno uvidjam da smo zrtve totalno iskriminilizirane drzave.karanana wrote:ideja da svako podigne 100-200 maraka vlastitog novca kao znak protesta i upozorenja bankama da se ne zajebavaju je dobra. to je hayat i predlozio prije nekoliko dana i ja sam to ponovio na prvoj stranici ove teme. medjutim, sta ako zbog ovoga poteza banke odluce da jos vise dignu kamate na izdate kredite jer mogu reci da je novca na trzistu jos manje i da se primorani da to urade. to je bio i jedan od razloga (osim Eurobora) sto su i podigli kamate prije 5-6 mjeseci i danas im je to izgovor da ih ne snizavaju.
-
Amy82
-
sadeta
#165 Re: UniCredit lopovluk!
da, to jeste mac sa dvije ostrice.
fora je u tome, sto u biti ne mozemo mi kao gradjani prisiljavati banke da nesto urade. to bi trebala nasa vlada da uradi
majko, ovo se od muke smijem i to naglas!
a jutros na vijestima prvo Brankovic kaze kako ce traziti kredite of komercijalnih banaka za podmirenje dugova vlade (vjerovatno prema PIO-u
boze sacuvaj banana drzave) a onda sljedeci prilog frajer iz Centralne banke pametuje kako Vlada (tog istog Brankovica) treba da donese mjere kojima ce banke natjerati da spuste kamate...
aha, prvo ce ih natjerati da spuste kamate pa ce im onda traziti kredit
Brankovic ce na sve pristati samo da mu daju pare da podmiri penzionere i izbjegne socijalne nemire za mandata...
fora je u tome, sto u biti ne mozemo mi kao gradjani prisiljavati banke da nesto urade. to bi trebala nasa vlada da uradi
a jutros na vijestima prvo Brankovic kaze kako ce traziti kredite of komercijalnih banaka za podmirenje dugova vlade (vjerovatno prema PIO-u
aha, prvo ce ih natjerati da spuste kamate pa ce im onda traziti kredit
- atko
#166 Re: UniCredit lopovluk!
Kad se federacija zaduzi u razne kredite i pobjegne u Ameriku
... mi kao ziranti cemo vracati dugove

-
sadeta
#167 Re: UniCredit lopovluk!
atko wrote:Kad se federacija zaduzi u razne kredite i pobjegne u Ameriku![]()
![]()
... mi kao ziranti cemo vracati dugove
![]()
![]()
- karanana
#168 Re: UniCredit lopovluk!
- mujo, sta ces ti uradit ako pocne nuklearni rat?
- odoh ja u njemacku.
mi cemo u njemacku
- odoh ja u njemacku.
mi cemo u njemacku
- Ridjobrki
#169 Re: UniCredit lopovluk!
Ispred očiju nam promiče očit paradoks, ili možda griješim:karanana wrote:ideja da svako podigne 100-200 maraka vlastitog novca kao znak protesta i upozorenja bankama da se ne zajebavaju je dobra. to je hayat i predlozio prije nekoliko dana i ja sam to ponovio na prvoj stranici ove teme. medjutim, sta ako zbog ovoga poteza banke odluce da jos vise dignu kamate na izdate kredite jer mogu reci da je novca na trzistu jos manje i da se primorani da to urade. to je bio i jedan od razloga (osim Eurobora) sto su i podigli kamate prije 5-6 mjeseci i danas im je to izgovor da ih ne snizavaju.
Kada govore o razlozima povećanja kamata pozivaju se na rizične uslove poslovanja. OK.
Kada govore koji su to rizici kažu "nenaplativost potraživanja/visok rizik od nevraćanja kredita". OK.
Kao prvo, ne leži im argument o nevraćanju jer se osiguraju višestruko da je to čudo jedno, samo još organe nisu počeli kao garanciju tražiti. Platne liste, sjedanje na račun, žirante koji se neće objesiti, hipoteke itd itd, doslovno ono što kaže Murphyjev zakon: "Da bi dobio kredit najprije moraš dokazati da ti nije potreban." Znači, argument im, za početak, nije valjan! Ali uzmimo čak i da jeste i zanemarimo to.
Znači, recimo da se krediti ne vraćaju. Šta oni čine? Dižu kamate na već postojeće kredite i otežavaju njihovo vraćanje: "Hmmmm, kako da bolje od nekog uzmem ono što mi duguje a on nema čime da mi plati..? Pa da, povećaću mu iznos duga!" Svjesno prave Kvaku 22!!! Rade jedan začarani krug kojim će upropaštavaju bh. ekonomiju i građane, do vješanja je već došlo!!!
A vlast se istovremeno, ne znajući iskoristiti druge načine koje nedvojbeno ima, bez realne potrebe i iz pogrešnih razloga/u pogrešne svrhe zadužuje kod komercijalnih banaka koje su im partner u handrenju naroda a koji očekuje da država nešto učini po pitanju njihove zaštite. Kao i u svakom drugom slučaju, prepušteni smo samima sebi.
Jedino što ova vlast kani učiniti je možda obezbijediti dovoljan broj krivih stabala na koje se možemo vješati. Ustvari, ne može ni to: nećemo se moći ni bacati u rijeke ni vješati po šumama - resurse uzima MMF. Neka nama greda i tavanica...
- Haris.ba
#170 Re: UniCredit lopovluk!
Ridjobrki wrote:Ispred očiju nam promiče očit paradoks, ili možda griješim:
Kada govore o razlozima povećanja kamata pozivaju se na rizične uslove poslovanja. OK.
Kada govore koji su to rizici kažu "nenaplativost potraživanja/visok rizik od nevraćanja kredita". OK.
Kao prvo, ne leži im argument o nevraćanju jer se osiguraju višestruko da je to čudo jedno, samo još organe nisu počeli kao garanciju tražiti. Platne liste, sjedanje na račun, žirante koji se neće objesiti, hipoteke itd itd, doslovno ono što kaže Murphyjev zakon: "Da bi dobio kredit najprije moraš dokazati da ti nije potreban." Znači, argument im, za početak, nije valjan!
Ne promice, znamo mi to. Problem je sto nista ne radimo po tom pitanju.
P.S.
Treba ovo ponavljati da narod pocne da djeluje. Ja sam ovo vec napisao na sestoj stranici. Niko se nije o to ni ocesao.
- karanana
#171 Re: UniCredit lopovluk!
bravo ridji! jos bih samo da dodam mozda malo iznenadjujucu cinjenicu da je BiH jedna od vodecih zemalja u regionu a i sire po procentu povrata kredita odnosno da BiH ima jedan od manjih procenata losih i nenaplativih izdatih kredita. sta ces, posteni ljudi.
to je jedan aspekt sa kojim nas lazu. a drugi je taj da je dotok novca u BiH usporen i da nemaju mnogo sredstava da plasiraju pa su zato kamate podignute. a zasto onda dizu na vec plasirane kredite koji su plasirani prije godinu i vise? tada je bilo love i tada su za te kredite imali dobar dotok, kakve oni veze imaju sa krizom i ovim novim sranjima cak i da su tacni kad je ta lova vec davnih dana isplacena.
ali evo vidim i haris kaze, kao ni u cemu drugom, mi nista necemo uraditi osim sto cemo reci koju pametnu ovdje na forumu.
to je jedan aspekt sa kojim nas lazu. a drugi je taj da je dotok novca u BiH usporen i da nemaju mnogo sredstava da plasiraju pa su zato kamate podignute. a zasto onda dizu na vec plasirane kredite koji su plasirani prije godinu i vise? tada je bilo love i tada su za te kredite imali dobar dotok, kakve oni veze imaju sa krizom i ovim novim sranjima cak i da su tacni kad je ta lova vec davnih dana isplacena.
ali evo vidim i haris kaze, kao ni u cemu drugom, mi nista necemo uraditi osim sto cemo reci koju pametnu ovdje na forumu.
-
SA 071
#172 Re: UniCredit lopovluk!
Jebi ga, Avaz pokrenuo "medijsku harangu" protiv UniCredita iz svojih nekih razloga, a raja k'o ovce.
Jedan moj poznanik je digao kredit kod UniCredita prije 4 godine po 9,49%, pa su mu prije 2 godine smanjili na 8,49%, a sada podigli na 9%.
Drugi poznanik, u Raifu digao kredit prije 2 godine po 8,49 %, a prosle godine mu podigli za 1,5 %. U to vrijeme (proslo ljeto) ta ista Raiffeisen banka smanji kamate na depozite (meni doslo obavjestenje da je smanjena kamatna stopa na stednju za cini mi se 0,3 %).
Prema tome, ne vidim razloga za ovakvu medijsku hajku samo na UniCredit, jer na kraju krajeva medju zadnjim su podigli kamatne stope.
Treba, uopsteno govoriti o bankama i zakonitosti klauzula da "banka moze mijenjati naknade (kamatne stope, provizije i sl.) u skladu sa promjenom opstih uslova poslovanja banke". Prema, ovome banka moze u svojim opstim uslovima unijeti godisnju naknadu od 100 KM, a vi biste je morali platiti jer ste kao potpisali ugovor sa ovakvom recenicom. Pa valjda na promjenu uslova poslovanja moraju biti saglasne obje strane.
Jedan moj poznanik je digao kredit kod UniCredita prije 4 godine po 9,49%, pa su mu prije 2 godine smanjili na 8,49%, a sada podigli na 9%.
Drugi poznanik, u Raifu digao kredit prije 2 godine po 8,49 %, a prosle godine mu podigli za 1,5 %. U to vrijeme (proslo ljeto) ta ista Raiffeisen banka smanji kamate na depozite (meni doslo obavjestenje da je smanjena kamatna stopa na stednju za cini mi se 0,3 %).
Prema tome, ne vidim razloga za ovakvu medijsku hajku samo na UniCredit, jer na kraju krajeva medju zadnjim su podigli kamatne stope.
Treba, uopsteno govoriti o bankama i zakonitosti klauzula da "banka moze mijenjati naknade (kamatne stope, provizije i sl.) u skladu sa promjenom opstih uslova poslovanja banke". Prema, ovome banka moze u svojim opstim uslovima unijeti godisnju naknadu od 100 KM, a vi biste je morali platiti jer ste kao potpisali ugovor sa ovakvom recenicom. Pa valjda na promjenu uslova poslovanja moraju biti saglasne obje strane.
- nineinchnails
#173 Re: UniCredit lopovluk!
To je izgleda "kako kome"...
Znam ih koji imaju identican kredit kao i ja, a nije im stigla cestitka od banke............medjutim :"meni jeste".
Zato:
“Kako i zašto, kada su kamatne stope padale, to nije uticalo na moj kredit, a veće kamatne stope utiču?”
Znam ih koji imaju identican kredit kao i ja, a nije im stigla cestitka od banke............medjutim :"meni jeste".
Zato:
“Kako i zašto, kada su kamatne stope padale, to nije uticalo na moj kredit, a veće kamatne stope utiču?”
-
a3tec
#174 Re: UniCredit lopovluk!
Samo da znate:
1) da je UniCredi banka lani imala rekordnu dobit otkako postoji;
2) da su podružnice UniCredit banke u regiji jugoistočne Evrope u prvom kvartalu ove godine poslovale najbolje od svih poslovnica;
3) da dotična banka itekako ima para, jer su eto juče odobrili kredite federalnoj Vladi, zajedno sa još nekoliko drugih banaka (pominje se cifra od preko sto miliona maraka!). Znajte da su to pare od naših povišenih rata i da su sada date (po drugi put!) našim vajnim poslanicima i ministrima. Daboga im za lijekova trebalo - i bankarima i ministrima!
4) UniCredit nema ama baš nikakve razloge za dizanje kamata na postojeće kredite, jer očigledno imaju novca čim ga daju Vladi FBiH. Za druge banke ne znam - morebit i da imaju finansijskih problema, ali UniCredit ih definitivno nema.
5) Prema Zakonu o zaštiti potrošača u BiH kamatne stope se mogu podizati, ali samo na nove kredite, a za stare vrijedi da se moraju dati konkretni argumenti za bilo kakvu promjenu. U svakom slučaju s promjenama se moraju saglasiti obje ugovorne strane, a nikako to ne smije biti jednostran potez. Iz naprijed rečenog jasno je da banka nema argumente za podizanje kamata na postojeće kredite.
6) Lani je UniCredit banka u Hrvatskoj pokušala podići kamatne stope isto ko i sada kod nas, ali narod se digao na noge i preko Udruge potrošača i Sanaderove vlade odluka o podizanju kamate je poništena! Pošto smo mi razjedinjeni i nemamo čvrstu instituciju koja bi se borila za naša prava, mogu da nam rade šta hoće. Da smo jedinstveni, ne bi se banke ovako lako igrale nama.
Ja sam pisao više puta infoslužbi UniCredit banke i žestoko ih napao zbog podizanja kamata na postojeće kredite. Izgleda da nisam jedini: Ekonomski fakultet u Sarajevu prekinuo saradnju s njima, tuzlanski rudari gase svoje račune kod njih, sprema im se finansijska inspekcija...
Krenulo je, hvala Bogu...
1) da je UniCredi banka lani imala rekordnu dobit otkako postoji;
2) da su podružnice UniCredit banke u regiji jugoistočne Evrope u prvom kvartalu ove godine poslovale najbolje od svih poslovnica;
3) da dotična banka itekako ima para, jer su eto juče odobrili kredite federalnoj Vladi, zajedno sa još nekoliko drugih banaka (pominje se cifra od preko sto miliona maraka!). Znajte da su to pare od naših povišenih rata i da su sada date (po drugi put!) našim vajnim poslanicima i ministrima. Daboga im za lijekova trebalo - i bankarima i ministrima!
4) UniCredit nema ama baš nikakve razloge za dizanje kamata na postojeće kredite, jer očigledno imaju novca čim ga daju Vladi FBiH. Za druge banke ne znam - morebit i da imaju finansijskih problema, ali UniCredit ih definitivno nema.
5) Prema Zakonu o zaštiti potrošača u BiH kamatne stope se mogu podizati, ali samo na nove kredite, a za stare vrijedi da se moraju dati konkretni argumenti za bilo kakvu promjenu. U svakom slučaju s promjenama se moraju saglasiti obje ugovorne strane, a nikako to ne smije biti jednostran potez. Iz naprijed rečenog jasno je da banka nema argumente za podizanje kamata na postojeće kredite.
6) Lani je UniCredit banka u Hrvatskoj pokušala podići kamatne stope isto ko i sada kod nas, ali narod se digao na noge i preko Udruge potrošača i Sanaderove vlade odluka o podizanju kamate je poništena! Pošto smo mi razjedinjeni i nemamo čvrstu instituciju koja bi se borila za naša prava, mogu da nam rade šta hoće. Da smo jedinstveni, ne bi se banke ovako lako igrale nama.
Ja sam pisao više puta infoslužbi UniCredit banke i žestoko ih napao zbog podizanja kamata na postojeće kredite. Izgleda da nisam jedini: Ekonomski fakultet u Sarajevu prekinuo saradnju s njima, tuzlanski rudari gase svoje račune kod njih, sprema im se finansijska inspekcija...
Krenulo je, hvala Bogu...
- karanana
#175 Re: UniCredit lopovluk!
"Vlada Federacije donijela je Odluku o prihvatanju zaduženja Federacije za 153.975.786 KM za financiranje proračunskog deficita."
ovo je od jucer, dodatno na onu cifru od 80 i nesto od prije par sedmica. nevjerovatno. dokle ce ovako? ne da im vise svjetska banka i sad idu kod komerijalnih lihvara i sa ovim zaduzuju nas za generacije a i nase kredite sjebavaju i dizu kamate.
ovo je od jucer, dodatno na onu cifru od 80 i nesto od prije par sedmica. nevjerovatno. dokle ce ovako? ne da im vise svjetska banka i sad idu kod komerijalnih lihvara i sa ovim zaduzuju nas za generacije a i nase kredite sjebavaju i dizu kamate.