UniCredit lopovluk!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Vertigo

#126 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Vertigo »

amrica wrote:
Vertigo wrote:Federacija BiH starim je deviznim štedišama dužna 1,45 milijardi maraka, a sa zateznim kamatama ovaj iznos se povećava za još 2,9 milijardi. 2001god.

dug prebacen na drzavu tj. nas i bit ce isplacen 2111god., banke ciste, a gradani...ma ko yebe pojedinca.
ako je u ovoj drzavi legalna kamata 36.66%, a jeste, sto sam pisao na jednoj drugoj temi, onda je jasno da ta ista drzava nikada nece stati iza zastite svojih gradana i to se ponovio u bezbroj raznih slucajeva.
Ovako, malo se izjadamo i ako sutra podignu rate i 100KM bit ce-Sve je po zakonu.
Drzava bez muda :oops:

Drzava ima cojones, samo gradjani nemaju :D
moRe i tako :D ali svi Bosanci a bogme i Hercegovci, koji se zale na trenutno stanje sa bankama, moraju znati :
da sutra banke uvedu kamate na 50%, to je legalno i niko ne bi imao pravnu osnovu za bilo kakvu zalbu !
sto naravno nije slucaj u npr. Hrvatskoj, limitirana je na, cini mi se, 14 ili 16%
shalla

#127 Re: UniCredit lopovluk!

Post by shalla »

...
Last edited by shalla on 14/04/2009 10:21, edited 2 times in total.
doktor78

#128 Re: UniCredit lopovluk!

Post by doktor78 »

Evo pitanje za uposlenika Unicredit: ja sam digao kratkorocni kredit prije desetak dana, po kamati 6,99 %. Da li se ovo povecanje kamate odnosi i na moj kredit? Ako da, onda to po meni nije fer, jer ste namamili raju niskom kamatnom stopom i oslobadjanjem od placanja naknade za kredit, a sada ih zavrcete... Pozdrav
shalla

#129 Re: UniCredit lopovluk!

Post by shalla »

doktor78 wrote:Evo pitanje za uposlenika Unicredit: ja sam digao kratkorocni kredit prije desetak dana, po kamati 6,99 %. Da li se ovo povecanje kamate odnosi i na moj kredit? Ako da, onda to po meni nije fer, jer ste namamili raju niskom kamatnom stopom i oslobadjanjem od placanja naknade za kredit, a sada ih zavrcete... Pozdrav
Naravno da se ne odnosi, pa to bi baš bilo glupo ;-)
Ovo se odnosi na kredite podignute do 12/08 ili do 01/09, nisam 100% siguran...
slavkoimamodilera

#130 Re: UniCredit lopovluk!

Post by slavkoimamodilera »

shaqqa wrote:4. Opet kažem, i meni je crnjak što je došlo do ovog povećanja ali znaj da su 4 banke (Raiffeisen, Volksbank, Intesa i Hypo) to uradile mnogo mnogo prije, to je dakle očito neminovnost kojem su sve banke morale podleći :sad:
Nije nikakva yebena neminovnost vec ono sto i pise u naslovu teme - LOPOVLUK!! U Srbiji komercijalne banke smanjile kamate kako na postojece tako i na novoodobrene kredite... a kao sto valjda trebas znati Srbija je otprilike u istoj kolicini govana ekonomski k'o i mi, prema tome molim te da ne opravdavas svog poslodavca bez utemeljenja.
nineinchnails

#131 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

shaqqa wrote:
nineinchnails wrote:Ovim putem se zahvaljujem UniCredit banci, njenim uposlenicima, a posebno sefovima i direktorima sto su se sjetili i za Uskrs mi poslali cestitku sa povecanjem kamate od 0.8% sto na moj kredit dodje jos dodatnih 6,000.00 KM.
Bas im od srca hvala. Kad je kamatna stopa padala, nisu se sjetili da mi tada "posalju cestitku", ali evo sada jesu :-D
Bas sam sretan zbog toga sto im mogu pomoci da imaju od sada malo vece plate.
I uposlenicima su povećane kamate na postojeće kredite a plate nisu porasle ni feninga ;-)
Koliko znam "uposlenici" imaju bezkamatne kredite (fino sebi srede da podignu 200.000 KM a vracaju isto toliko na rate kad stignu i koliko mogu...znam nekoliko slucajeva).
shalla

#132 Re: UniCredit lopovluk!

Post by shalla »

nineinchnails wrote:
shaqqa wrote:
nineinchnails wrote:Ovim putem se zahvaljujem UniCredit banci, njenim uposlenicima, a posebno sefovima i direktorima sto su se sjetili i za Uskrs mi poslali cestitku sa povecanjem kamate od 0.8% sto na moj kredit dodje jos dodatnih 6,000.00 KM.
Bas im od srca hvala. Kad je kamatna stopa padala, nisu se sjetili da mi tada "posalju cestitku", ali evo sada jesu :-D
Bas sam sretan zbog toga sto im mogu pomoci da imaju od sada malo vece plate.
I uposlenicima su povećane kamate na postojeće kredite a plate nisu porasle ni feninga ;-)
Koliko znam "uposlenici" imaju bezkamatne kredite (fino sebi srede da podignu 200.000 KM a vracaju isto toliko na rate kad stignu i koliko mogu...znam nekoliko slucajeva).
...
Last edited by shalla on 14/04/2009 10:23, edited 1 time in total.
crnaguja

#133 Re: UniCredit lopovluk!

Post by crnaguja »

Očito je kako lihvarske banke vade svoje maticne države iz recesije preko paprenih kamata koje nameću nama, a face koji rade u ovdašnjim bankama imaju napamet naučenu priču punu opravdanja zašto je to tako. :roll: :roll:
Juče zatvorih kredit i na tri različita mjesta (Unicredit banka) dobijem 3 različita iznosa koja treba da se uplate.... eto kako su vrli službenici sposobni.
swirl

#134 Re: UniCredit lopovluk!

Post by swirl »

crnaguja wrote:Očito je kako lihvarske banke vade svoje maticne države iz recesije preko paprenih kamata koje nameću nama, a face koji rade u ovdašnjim bankama imaju napamet naučenu priču punu opravdanja zašto je to tako. :roll: :roll:
Juče zatvorih kredit i na tri različita mjesta (Unicredit banka) dobijem 3 različita iznosa koja treba da se uplate.... eto kako su vrli službenici sposobni.
Cuvaj potvrdu da si zatvorio kredit, imaju obicaj javiti se nakon izvjesnog vremena, i reci da dugujes novac po kreditu koji si zatvorio :)
shalla

#135 Re: UniCredit lopovluk!

Post by shalla »

Ja se nisam pokušavao praviti faca, samo sam napisao da su promjene kamate zakačile i nas uposlenike.
Pošto ove prerasta u pametovanje pojedinaca (kao uostalom i 90% tema na forumu) ja se povlačim i želim vam ugodan nastavak rasprave.
crnaguja

#136 Re: UniCredit lopovluk!

Post by crnaguja »

Cuvaj potvrdu da si zatvorio kredit, imaju obicaj javiti se nakon izvjesnog vremena, i reci da dugujes novac po kreditu koji si zatvorio :)[/quote]

Ništa me ne bi čudilo, u svakom slučaju hvala na informaciji !
Haris.ba

#137 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Haris.ba »

crnaguja wrote:Očito je kako lihvarske banke vade svoje maticne države iz recesije preko paprenih kamata koje nameću nama, a face koji rade u ovdašnjim bankama imaju napamet naučenu priču punu opravdanja zašto je to tako
Mala ispravka. Nije to samo sada pri recesiji. Uvijek je tako bilo.

Nego, pisao sam o ovome u nekoliko tekstova. Dotaknut cu se samo nekoliko gluposti kojima se opravdava lihvarstvo.

1. Visok rizik poslovanja

Nece oni to nikada priznati. Ali rizik poslovanja se racuna u bankama prema riziku nepovrata kredita. A koliki je kod nas rizik nepovrata kredita? Svaki ozbiljniji kredit skoro uvijek trazi ziranta, placu u drzavnom sektoru, hipoteku. Glavni problemi se javljaju kod nas samo kod procesa naplate hipoteke. A i kada bi se to rijesilo opet bi "oni" nasli dlaku u jajetu.
Padne cijena nekretnine pa banke ne mogu prodati nekretninu po cijeni koju hoce. A sta se desilo sa rizikom poslovanja. Covjek smije izgubiti zaposlenje, al banka nikako izgubiti profit zbog "promijenjenih okolnosti na trzistu".

2. Uzimanje ("oni" to zovu refinanciranje) kredita od banka majki da bi mogli nama da posudjuju.

Podaci entitetske agencija za bankarstvo fbih 2008. godina:

Prosjecni stedni ulog gradjana: 1576 kmica
Prosjecni dug banci gradjana: 1706 kmica

Racunaj da ovaj dug ukljucuje i kamatu. Eh, sada. Koliko je to banka morala da se zaduzi kod stranih banaka da bi mogla "posudjivati" novac. Racunajuci i obavezne rezerve, banke su mogle ogroman dio svojih potreba za kreditima podmiriti od domacih stednih pologa(ne sve banke u istom omjeru, ali pogledajte malo po svijetu omjer stednja/krediti).

3.Euribor raste: povecaj kredite; euribor pada: povecaj kredite

Samo cu reci, banka koja to u BiH je sada uradila ne zasluzuje nicije povjerenje. Ja sam davno (prije fartutme :) ) povukao sva sredstva iz banke koja ne zasluzuje moje povjerenje. To je jedini nacin da postujem sebe, kad me neko drugi nece da postuje. Ja ne postojim zbog banke, vec ona zbog mene.

Rizik poslovanja je uvijek tu. Ne moze se kriviti banku sto nas "g**u", samo nas. Niko nikoga ne tjera da digne kredit. Sve smo mi to potpisali. Niko nikome nije pistolj stavio pod vrat. Ali samo se zapitajmo koliko je dignuto nenamjenskih kredita, a koliko za rjesavanje stambenog pitanja? Koliko je dignuto za manipulacije na berzama u pohlepi za lahkim profitom, a koliko za kupovinu sjemena za posijati. Tuzna istina jeste - krediti su se uzimali za mnoge potrosne i neplodne stvari( u ekonomskom smislu :) )...
Mahalac

#138 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Mahalac »

Cemu toliko panike oko stvari koje nisu obavezne. Ne zaboravite da vas niko ne tjera da idete u banke i poslujete s istim i dozvoljavate da vas pljackaju, povucite sav novac iz banaka, pokazite da ste svjesni. Sve dok postoje oni koji ce uletiti u kredit za novo auto i raznorazne mastarije bice tih situacija i jos gorih. I neka ce :(

Mene vise zabrinjavaju one drzavne pljacke gdje nam nije data mogucnost izbora a gdje se odvijaju ustvari najvece pljacke, bhtelecom, naftni lobiji, elektroprivreda, promet lijekova, raznorazni uvozni lobiji...tu je prava pljacka i tu mi ustvari propadamo i tonemo NA TO SE TREBA KONCENTRIRATI. :x :x :x :x :x
slavkoimamodilera

#139 Re: UniCredit lopovluk!

Post by slavkoimamodilera »

Mahalac wrote:Cemu toliko panike oko stvari koje nisu obavezne. Ne zaboravite da vas niko ne tjera da idete u banke i poslujete s istim i dozvoljavate da vas pljackaju, povucite sav novac iz banaka, pokazite da ste svjesni. Sve dok postoje oni koji ce uletiti u kredit za novo auto i raznorazne mastarije bice tih situacija i jos gorih. I neka ce :(
Niko me ne tjera ni da hljeb kupujem, vazda ga mogu sam kuci napravit, ali da li to znaci da trebam ignorisati da mi neko hljeb prodaje duplo skuplje nego stvarno vrijedi ili duplo skuplje nego ga trzisne okolnosti pritiscu? :wink:
crnaguja

#140 Re: UniCredit lopovluk!

Post by crnaguja »

Haris.ba wrote:
crnaguja wrote:Očito je kako lihvarske banke vade svoje maticne države iz recesije preko paprenih kamata koje nameću nama, a face koji rade u ovdašnjim bankama imaju napamet naučenu priču punu opravdanja zašto je to tako
Mala ispravka. Nije to samo sada pri recesiji. Uvijek je tako bilo.

Nego, pisao sam o ovome u nekoliko tekstova. Dotaknut cu se samo nekoliko gluposti kojima se opravdava lihvarstvo.

1. Visok rizik poslovanja

Nece oni to nikada priznati. Ali rizik poslovanja se racuna u bankama prema riziku nepovrata kredita. A koliki je kod nas rizik nepovrata kredita? Svaki ozbiljniji kredit skoro uvijek trazi ziranta, placu u drzavnom sektoru, hipoteku. Glavni problemi se javljaju kod nas samo kod procesa naplate hipoteke. A i kada bi se to rijesilo opet bi "oni" nasli dlaku u jajetu.
Padne cijena nekretnine pa banke ne mogu prodati nekretninu po cijeni koju hoce. A sta se desilo sa rizikom poslovanja. Covjek smije izgubiti zaposlenje, al banka nikako izgubiti profit zbog "promijenjenih okolnosti na trzistu".

2. Uzimanje ("oni" to zovu refinanciranje) kredita od banka majki da bi mogli nama da posudjuju.

Podaci entitetske agencija za bankarstvo fbih 2008. godina:

Prosjecni stedni ulog gradjana: 1576 kmica
Prosjecni dug banci gradjana: 1706 kmica

Racunaj da ovaj dug ukljucuje i kamatu. Eh, sada. Koliko je to banka morala da se zaduzi kod stranih banaka da bi mogla "posudjivati" novac. Racunajuci i obavezne rezerve, banke su mogle ogroman dio svojih potreba za kreditima podmiriti od domacih stednih pologa(ne sve banke u istom omjeru, ali pogledajte malo po svijetu omjer stednja/krediti).

3.Euribor raste: povecaj kredite; euribor pada: povecaj kredite

Samo cu reci, banka koja to u BiH je sada uradila ne zasluzuje nicije povjerenje. Ja sam davno (prije fartutme :) ) povukao sva sredstva iz banke koja ne zasluzuje moje povjerenje. To je jedini nacin da postujem sebe, kad me neko drugi nece da postuje. Ja ne postojim zbog banke, vec ona zbog mene.

Rizik poslovanja je uvijek tu. Ne moze se kriviti banku sto nas "g**u", samo nas. Niko nikoga ne tjera da digne kredit. Sve smo mi to potpisali. Niko nikome nije pistolj stavio pod vrat. Ali samo se zapitajmo koliko je dignuto nenamjenskih kredita, a koliko za rjesavanje stambenog pitanja? Koliko je dignuto za manipulacije na berzama u pohlepi za lahkim profitom, a koliko za kupovinu sjemena za posijati. Tuzna istina jeste - krediti su se uzimali za mnoge potrosne i neplodne stvari( u ekonomskom smislu :) )...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ZZZlica

#141 Re: UniCredit lopovluk!

Post by ZZZlica »

U Srbiji komercijalne banke smanjile kamate kako na postojece tako i na novoodobrene kredite... a kao sto valjda trebas znati Srbija je otprilike u istoj kolicini govana ekonomski k'o i mi, prema tome molim te da ne opravdavas svog poslodavca bez utemeljenja.
Možda jeste Srbija, ali nisu Srbijanci u istoj kolicini govana jer je njihova vlada donijela ZAKON kojim se kamate ravnaju s Euriborom... šta bi falilo i našim da su to isto uradili?

Ubuduće pazite za koga glasate :wink:
nineinchnails

#142 Re: UniCredit lopovluk!

Post by nineinchnails »

Odlucio sam da sva svoja sredstva povucem iz UniCredit banke i zatvorim racune. Ovaj lopovluk s njihove strane je presao svaku "normalnu" mjeru.
Ridjobrki

#143 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Ridjobrki »

ZZZlica wrote:
Ubuduće pazite za koga glasate :wink:
A đe si nam bio/bila devedesete sa tim savjetom...

:D :D :D
sora

#144 Re: UniCredit lopovluk!

Post by sora »

I ja sam odlučio da svoj račun, po prvi put od otvaranja u nekadašnjoj CPB, prenesem-otvorim u drugoj banci. U svakom slučaju treba u nekoj našoj domaćoj banci. E sad kuju. U Sarajevu imaju samo Vakufska i Union banka, koja bi do kraja godine trebala da se privatizuje (opet će je neko sa strane kupiti-garant). U svakom slučaju treba se priključiti akciji "kupujmo domaće" i u ovom segmentu.
Moja supruga je na kratko radila u Turbolimaču (Hrvatska firma), svi uposlenici imaju instrukciju da kartice kupaca provlače na aparate Zagrebačke ili Hypo banke. Ako se neko žali, objašnjenje je da su "linije opterećene" pa eto da kupac ne čeka. Ovo je za mene pozitivan primjer kako drugi vode računa o svojim interesima do feninga, a mi ne vodimo računa ni o milionima. :bih:
nineinchnails wrote:Odlucio sam da sva svoja sredstva povucem iz UniCredit banke i zatvorim racune. Ovaj lopovluk s njihove strane je presao svaku "normalnu" mjeru.
ZZZlica

#145 Re: UniCredit lopovluk!

Post by ZZZlica »

@ridjobrki: ja sam otišla iz BiH u septembru 1990. g., nisam ni glasala i vidi šta bi... :shock:

Je li neko od vas gledao Nikolu Grabovca (čini mi se na FTV) neki dan? Govorio je o skupu ekonomista na temu "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH " u organizaciji onog Apeiron univerziteta na Vlašiću... nejse, iznio je jedan podatak koji me je (ako sam dobro razumjela) jako začudio, a to je da strane banke imaju mali udio vlasništva, ali zato imaju potpunu kontrolu nad poslovanjem banaka... pa se pitam KAKO TO? :? :? :?
Ridjobrki

#146 Re: UniCredit lopovluk!

Post by Ridjobrki »

ZZZlica wrote:@ridjobrki: ja sam otišla iz BiH u septembru 1990. g., nisam ni glasala i vidi šta bi... :shock:

Je li neko od vas gledao Nikolu Grabovca (čini mi se na FTV) neki dan? Govorio je o skupu ekonomista na temu "Mjere za ublažavanje utjecaja globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH " u organizaciji onog Apeiron univerziteta na Vlašiću... nejse, iznio je jedan podatak koji me je (ako sam dobro razumjela) jako začudio, a to je da strane banke imaju mali udio vlasništva, ali zato imaju potpunu kontrolu nad poslovanjem banaka... pa se pitam KAKO TO? :? :? :?

Pa mogla si nam bar savjet dati... :D :D :D Ne uzimaj me ozbiljno, samo kad god čujem "pazite za koga ćete glasati" ja :roll: . Svake izbore ja izlazim i ko budala se nadam da će se nešto promijeniti i - ćorak redovno. Sad kad čujem kao "ova će nas kriza natjerati da ih smijenimo" samo se nasmijem: pa donijeli su nam rat, logore, granate, smrt, glad, siromaštvo, oduzeli sva prava, pogazili dostojanstvo, ubili nas u pojam u svakom smislu i sad će nas kriza koja će nas mimoići i a ako nas i pogodi to je zato što je to globalni trend kao naučiti pameti i mi ćemo im pokazati da su pretjerali. Zato kažem, kako se prije nismo toga sami sjetili. :D :D :D

Što se mene tiče, ja ozbiljno razmišljam da na idućim izborima po prvi put glasam za SDA. Kontam, ako i ja pripomognem da što prije sve totalno ode u pičku materinu onda ćemo se prije i izvaditi... :roll:

A intervju sa Grabovcem imaš ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... o#p2612348
ZZZlica

#147 Re: UniCredit lopovluk!

Post by ZZZlica »

@ridjobrki: u pravu si, ali ne smijemo klonuti duhom... ovaj narod šuti i trpi i ne vidim šta još treba da im političari na vlasti uzmu da reaguju, vodu i vazduh možda... ova kriza bi ipak, u dogledno vrijeme, mogla da proizvede "kuku i motiku" (nada zadnja umire) ;-)
akcija007

#148 Re: UniCredit lopovluk!

Post by akcija007 »

Konacno se ova nasa javnosti digla na noge. Danas vrsiti s naslovnice Avaza UniCredit Bank reketari BH gradjane. OK razumijem povecanje kamata za novoodobrene kredite ali za postojece kredite tj. kredite u otplati kakvo moze biti povecanje kamate. Pa mi smo podigli kredit prije par godina kad nije bilo ni K od krize i otplacujemo ga uredno i sad oni odjednom na buduce rate povecaju kamatu. Mislim hallo, OK na novoodobrene kredite.
Treba sve pare podici iz UniCredit-a ko sta ima pa da vide gdje ce biti.

Mislim da nije dobar potez ovo sto govore o bojkotu placanja rater kredita jos bi bilo gore po nas jer ne placamo dospet cemo na sud i moramo platiti sudske troskove jer cemo iztguvbiti spor i na crne liste banaka .
veljaca

#149 Re: UniCredit lopovluk!

Post by veljaca »

akcija007 wrote:Konacno se ova nasa javnosti digla na noge. Danas vrsiti s naslovnice Avaza UniCredit Bank reketari BH gradjane. OK razumijem povecanje kamata za novoodobrene kredite ali za postojece kredite tj. kredite u otplati kakvo moze biti povecanje kamate. Pa mi smo podigli kredit prije par godina kad nije bilo ni K od krize i otplacujemo ga uredno i sad oni odjednom na buduce rate povecaju kamatu. Mislim hallo, OK na novoodobrene kredite.

Mislim da nije dobar potez ovo sto govore o bojkotu placanja rater kredita jos bi bilo gore po nas jer ne placamo dospet cemo na sud i moramo platiti sudske troskove jer cemo iztguvbiti spor i na crne liste banaka .
E da je samo UniCredit banka podigla kamatu ....... Banka u kojoj ja imam kredit Raiffeisen bank - je to uradila prije 8 mjesci a koliko znam da su to uradile (skoro) sve banke ....
sadeta

#150 Re: UniCredit lopovluk!

Post by sadeta »

veljaca wrote:
akcija007 wrote:Konacno se ova nasa javnosti digla na noge. Danas vrsiti s naslovnice Avaza UniCredit Bank reketari BH gradjane. OK razumijem povecanje kamata za novoodobrene kredite ali za postojece kredite tj. kredite u otplati kakvo moze biti povecanje kamate. Pa mi smo podigli kredit prije par godina kad nije bilo ni K od krize i otplacujemo ga uredno i sad oni odjednom na buduce rate povecaju kamatu. Mislim hallo, OK na novoodobrene kredite.

E da je samo UniCredit banka podigla kamatu ....... Banka u kojoj ja imam kredit Raiffeisen bank - je to uradila prije 8 mjesci a koliko znam da su to uradile (skoro) sve banke ....
jeste RB je digla kredite davno, ali koliko znam ne za citavih 4%, provjericu ponovo u onom obavjestenju. danas sam procitala da je Unicredit digla kamate za 4%, sto je fakat puno ako je stvarno tako.
neki dan sam gledala na HRT 1 covjeka koji je srednji poduzetnik, ima malu fabriku i zaposljava oko 20-ak ljudi, RBB mu digla kamatu sa 6,5% na 13%!!! covjek sebi ne moze da dodje. tako da, nazalost, ne desava se sr.nje samo kod nas, iako to nije izgovor za ovakvo ponasanje.
Locked