UN i vjece sigurnosti

severin

#26 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

corolla02 wrote:svijetom je uvjek vladalo licemjerstvo pa sta drugo ocekujete i nista savrseno ne postoji kad je od covjeka-made :D
zato imaju zakoni a kad palestina bude priznata nek odma tuzi izrael na medjunarodnom sudu... i to je jedna caka koje se plasi izrael...
Gray

#27 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

severin wrote:
corolla02 wrote:svijetom je uvjek vladalo licemjerstvo pa sta drugo ocekujete i nista savrseno ne postoji kad je od covjeka-made :D
zato imaju zakoni a kad palestina bude priznata nek odma tuzi izrael na medjunarodnom sudu... i to je jedna caka koje se plasi izrael...

Nije ni to baš toliko jednostavno :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#28 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by corolla02 »

theTruePath

#29 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by theTruePath »

Komšić na Generalnoj skupštini UN-a: Rješenje za Bliski istok je nezavisna Palestina i siguran Izrael

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... zrael.html
severin

#30 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

evo kako je proslu u UN za palestini i govor abasa samo pogledajte taj pjesak ostalih naroda sto im je sve rekao u lice
i kako su se jevreji pokupili kako istina zna zaboliti :) znaju i oni i amerika da prave veliku nepravdu i da se kosi sa demokratijom o kojoj toliko pricaju i ta veto je smjesan u UN... sta ce drugonego se pokupiti znaju da nisu upravu....

http://www.youtube.com/watch?v=d8_rd3PqT-k
samo pitam

#31 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by samo pitam »

severin wrote:Un i vjece sigurnosti jesuli dosad donjeli vise pravde ili uradili nepravde? dok toliko danas djece gladuje na planeti oni bacaju pare na ratove!! i kakve je to vjece sigurnosti kad danas samo vlada nesigurnost?
UN i VS su obična sprdačina...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote:Pa ja sam reagovao zato sto imam u glavi pojam "medjunarodni zakoni" i "medjunarodno pravo". Znam kad pricaju o ratnim zlocincima govore o krsenju "medjunarodnih zakona" ili "prava". Pa kontam, ako se neki zakoni krse onda su valjda ti zakoni utvrdjeni od strane medjunardnog tijela. A koje je to tijelo nego UN.
Al eto ovaj kolega iznad kaze da to nisu zakoni vec konvencije. Samo isto ti ga ispadne ako na osnovu njih mozes zatvoriti nekoga. Ha jel?

Uglavnom, UN ne donosi zakone.
međunarodno pravo je vjerovatno najšira pravna materija. Gray vam je to jako lijepo objasnio.

možda je samo mogao uprostiti utoliko da kaže da je i konvencija međunarodno pravo, ali i bilateralni ili multilateralni sporazum.

e sad zamislite koliko država ima međusobne sporazume, i kolika je tu šarolikost, pa onda možete sebi predstaviti kako je nemoguće unificirati neki okvir međunarodnog prava.

konvencije su bitne zato što im pristupa ogroman broj zemalja, a proces nastajanje jedne konvencije traje decenijama. time se određena materija unificira, pa se može govoriti o nekim standardima. ako ćemo mak na konac, ono je postojalo odvajkada - poštivanje izaslanika susjednog carstva ti je već međunarodno pravo :mrgreen: jer proizilazi iz nekog adeta :wink:

UN je lijepa ideja, gdje se u praksi pokazuje sva ljudska bijeda. i kada ovo kažem, ne mislim samo na uvijek pljuvani Zapad. nema te diplomatije neke velike ili manje zemlje koja je širokogrudna i humanistička.

praktično, UN je odlična stvar za male zemlje i ko ima dobru ekipu diplomata tamo, može mu jako dobro poslužiti. imate sve zemlje na okupu i kontakt sa bilo kojim ambasadorom bilo koje zemlje možete ostvariti poprilično lako putem stalnih misija pri UN-u.

P.S. i nije VjEĆE sigurnosti nego je VIJEĆE :roll:
Post Reply