Meni prvo nije jasno - kako im to nedaju da se prikljuce na glavni plinovod - kad od plina zaraduju - najvise u Turkmenistanu. #2 su u SSSRu po zalihama plina. To sto je taj region i sam sjeban pa ne moze placati onoliko koliko bi placali u Europi ili Americi za taj plin - je nesto drugo. Primarni problem koji se namece je - gdje ide i to malo love - koje Turkemenistan zaradi. To je primarni problem. To sto Turkmenistan isto tako - se posmatra kao kolonija - nije nista sto je Turkmenbasi radio protiv vec u skladu s tim. Njegov je problem najveci bio - kako narod zabaviti i natjerati da ga voli - pa makar i na silu, a okolo sto neki drugi kolo vode - manje ga je interesovalo, kao kad je covjek osiguran milionima u Njemackoj banci.zmislis" cjevi za plin ali ti niko neda da se prikljucis na centralni plinovod i sta dalje ? mozes cijev staviti na jedno mjesto.Oni svoj plin prodaju rusima po niskoj cijeni a ovi ga prce po
svojoj i nama takodje.Narod u Turkmeniji ima odredjene beneficije od svoje vlade a sta to mi imamo od svoje jednom sam rekao da nam nasi ni tabut nebi dali besolatno .Dosta mi je poznata realna slika Turkmenije i jos jedno ne postoji sluzbena statistika stanja u zemlji sve sto si ti naveo u svojim postovima je samo puko citiranje nekih zapadnih sluzbi kojima ja ne bas uvije k vjerujem.
Ti koliko vidim - nisi naveo nikakve izvore informacija osim one "znam ja, ja sam sam upoznat" a sta, kako, odakle si upoznat, gdje si bio, sta si radio i slicno - ostaje prekriveno velom tajne - pa bih voljeo da me prosvijetlis.
O tome - koliko valjaju nasi - ne trebas mi nista kazati. Sto im ne mozes uzeti na silu - to ti nece ni dati. Ali moras shvatiti da i ono sto je dato narodu u Turkemenistanu nije ono sto je bilo potrebno. Potrebno je bilo tom svijetu - umjesto da ih se tjera u kranjost i zatucanost lider koji ce ih ohrabriti da se prikljuce Europi i polako krenu pute Estonije, Latvije i Litvanije a ne - putem stagnacija da bi im danas bilo gore al' za njihovo dobro.