Umra

Rasprave o vjerskim temama.
ema_

#26 Re: Umra

Post by ema_ »

Zahvali Bogu što nisi sa njima :thumbup:
ljubav_aha

#27 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

hadzinicasa wrote:ja nisam bla u vrijeme hadzdza i nije bilo guzve, cak sam uspjela crni kamen poljubit' i klanjat' na mjestu nekadasnje cabe.... al' Medina....

samo ne znam pika li mi se to jer nisam isla u organizaciji IZ. 8-)
zasto se ljubi crni kamen :?:
fatamorgana

#28 Re: Umra

Post by fatamorgana »

komi wrote:ljudski mozak je ograničen da pojmi neke stvari
Ote mi riječ iz usta.
ema_

#29 Re: Umra

Post by ema_ »

@ljubav_aha

Nije obaveza i nema se koristi od toga, ali je Poslanik, saws, to bio uradio, Omer, r.a., vidio i tada izjavio poznatu rečenicu "Ja znam da si ti samo kamen, ali da nisam vidio Muhammeda da te ljubi, ne bih ni ja" :)

Znači, lijepo je, ali ne treba po cijenu glave ići do njega, dovoljno je to što se pokazuje rukom na njega prilikom početka tavafa, kruženja oko Kabe ( to je i obavezno).
hadzinicasa

#30 Re: Umra

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:
hadzinicasa wrote:ja nisam bla u vrijeme hadzdza i nije bilo guzve, cak sam uspjela crni kamen poljubit' i klanjat' na mjestu nekadasnje cabe.... al' Medina....

Navodno je Poslanik to isto ucinio. Ne mora se, ako se ne moze prici, moze se pozdraviti dizanjem ruke. Za crni kamen se inace misli da je dio meteora.
ljubav_aha

#31 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

ema_ wrote:@ljubav_aha

Nije obaveza i nema se koristi od toga, ali je Poslanik, saws, to bio uradio, Omer, r.a., vidio i tada izjavio poznatu rečenicu "Ja znam da si ti samo kamen, ali da nisam vidio Muhammeda da te ljubi, ne bih ni ja" :)

Znači, lijepo je, ali ne treba po cijenu glave ići do njega, dovoljno je to što se pokazuje rukom na njega prilikom početka tavafa, kruženja oko Kabe ( to je i obavezno).
hvala

Muhamed nije nikad objasnio razlog ili tako nesto predlozio,stoga je malo neobican akt

ali nevjerovatno kako se jako puno paznje obraca prema crnom kamenu ,ipak je takva tradicija slicna kulturama koje su imale idole
ljubav_aha

#32 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

hadzinicasa wrote:
ljubav_aha wrote:

Navodno je Poslanik to isto ucinio. Ne mora se, ako se ne moze prici, moze se pozdraviti dizanjem ruke. Za crni kamen se inace misli da je dio meteora.

hvala , da,pretpostavka je upravo o meteoru , ali ko je upravo poceo izgradnjom dijela oko meteora,sto je svrha :?:
ema_

#33 Re: Umra

Post by ema_ »

Istina je da ima ljudi koji pretjeruju u svojim nekakvim "ceremonijama" vezanim za kabur Poslanika, saws, Crni kamen i sl., ali bitno je naglasiti da to nema utemeljenje :)
hadzinicasa

#34 Re: Umra

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:
ema_ wrote:@ljubav_aha

hvala

Muhamed nije nikad objasnio razlog ili tako nesto predlozio,stoga je malo neobican akt

ali nevjerovatno kako se jako puno paznje obraca prema crnom kamenu ,ipak je takva tradicija slicna kulturama koje su imale idole
tacno...
hadzinicasa

#35 Re: Umra

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:

hvala , da,pretpostavka je upravo o meteoru , ali ko je upravo poceo izgradnjom dijela oko meteora,sto je svrha :?:
prenosi se da je crni kamen direktno iz Dzenneta, da je bio bijel i da su ga grijesi ljudi ucinili crnim...
ljubav_aha

#36 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

ema_ wrote:Istina je da ima ljudi koji pretjeruju u svojim nekakvim "ceremonijama" vezanim za kabur Poslanika, saws, Crni kamen i sl., ali bitno je naglasiti da to nema utemeljenje :)
gledala sam video prije par godina,upravo taj dio u kojem se nalazi kamen-meteor ,znaci,nesto sto se ne vidi na uobicjaneim fotkama , bila sam iznenadjenja

srecom nema utemljenje :thumbup:
ljubav_aha

#37 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

hadzinicasa wrote:
ljubav_aha wrote:

prenosi se da je crni kamen direktno iz Dzenneta, da je bio bijel i da su ga grijesi ljudi ucinili crnim...
zar nije testiran jedan dio kamena u laboratoriji :?:
hadzinicasa

#38 Re: Umra

Post by hadzinicasa »

ljubav_aha wrote:
hadzinicasa wrote:
ljubav_aha wrote:

zar nije testiran jedan dio kamena u laboratoriji :?:
mislim da nije.
ljubav_aha

#39 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

intirgirajuca cinjenica :!:
bijela

#40 Re: Umra

Post by bijela »

:D
puharska

#41 Re: Umra

Post by puharska »

Hadzerul Esved ili crni kamen je iz Dzenneta i bio je bijelji od mlijeka , pa su ga ljudski grijesi ucinili
izrazito crnim.Praksa Allahovog Poslanika , sallallahu alejhi ve sellem, bila je da ga je dodirnuo,
poljubio i na njemu sedzdu ucinio.Hadzerul Esved ce svjedociti na sudnjem danu onome ko ga
je dodirnuo sa pravom.I Ruknul Jemani se dodiruje rukom ali se neljubi niti se na njemu sedzda cini.
Dodirom ova dva casna mjesta brisu se grijesi, ali se nesmiju time uznemiravati drugi muslimani.
A svim onima kojima nije jasno odkud on tu preporucio bih svu opsirnu literaturu o samoj izgradnji
Kabe i zivotu Ibrahima a.s.
ljubav_aha

#42 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

puharska wrote:Hadzerul Esved ili crni kamen je iz Dzenneta i bio je bijelji od mlijeka , pa su ga ljudski grijesi ucinili
izrazito crnim.Praksa Allahovog Poslanika , sallallahu alejhi ve sellem, bila je da ga je dodirnuo,
poljubio i na njemu sedzdu ucinio.Hadzerul Esved ce svjedociti na sudnjem danu onome ko ga
je dodirnuo sa pravom.I Ruknul Jemani se dodiruje rukom ali se neljubi niti se na njemu sedzda cini.
Dodirom ova dva casna mjesta brisu se grijesi, ali se nesmiju time uznemiravati drugi muslimani.A svim onima kojima nije jasno odkud on tu preporucio bih svu opsirnu literaturu o samoj izgradnji

to je hadis,nelogican takodjer :!: kako vjernici mogu vjerovati da predmet"skida" grijehe,a istovrmeneo se mole Bogu,koji je svemoguci :?:
puharska

#43 Re: Umra

Post by puharska »

ljubav_aha wrote:
puharska wrote:Hadzerul Esved ili crni kamen je iz Dzenneta i bio je bijelji od mlijeka , pa su ga ljudski grijesi ucinili
Dodirom ova dva casna mjesta brisu se grijesi, ali se nesmiju time uznemiravati drugi muslimani.A svim onima kojima nije jasno odkud on tu preporucio bih svu opsirnu literaturu o samoj izgradnji

to je hadis,nelogican takodjer :!: kako vjernici mogu vjerovati da predmet"skida" grijehe,a istovrmeneo se mole Bogu,koji je svemoguci :?:

Sve sto se desava , desava se samo i iskljucivo Allahovom voljom.Niko se nemoli kamenu niti kamen
skida grijehe.Nemoj pripisivati Islamu takvo nesto.I ja sam licno dugo bio ateista i nista mi nije bilo
logicno ali je Allah htio da pocnem proucavati Kuran i shvatim da je istina i logika jedino u Islamu.
Allah dz.s. nije ni musko ni zensko , nije rodjen niti je rodio ( lem jelid ve lem juled) , nemozemo ga dozivljavati
u ljudskom bicu kao neki drugi "narodi knjige" , mi nemamo svetaca i sve je osim Njega smrtno pa tako
i meleci i ljudi i dzini.I sam Muhamed a.s., selam da je na njega, je bio obicno smrtno bice kao i svi mi.
I ja sam koliko znam napisao da ce kamen svjedociti na sudnjem danu a i samo skidanje grijeha dodirom
Hadzerul Esveda i Ruknul Jemena se moze desiti samo sa Allahovom dz.s. voljom i nicijom vise.
A ocigledno je da sigurno mnogima nece biti ni Hadz biti primljen jer to ce biti Njegova volja.
A Allah najbolje zna ..
Maksuz Sellam..........
ljubav_aha

#44 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

puharska wrote:
ljubav_aha wrote:

Sve sto se desava , desava se samo i iskljucivo Allahovom voljom.Niko se nemoli kamenu niti kamen
skida grijehe.Nemoj pripisivati Islamu takvo nesto.I ja sam licno dugo bio ateista i nista mi nije bilo
logicno ali je Allah htio da pocnem proucavati Kuran i shvatim da je istina i logika jedino u Islamu.
Allah dz.s. nije ni musko ni zensko , nije rodjen niti je rodio ( lem jelid ve lem juled) , nemozemo ga dozivljavati
u ljudskom bicu kao neki drugi "narodi knjige" , mi nemamo svetaca i sve je osim Njega smrtno pa tako
i meleci i ljudi i dzini.I sam Muhamed a.s., selam da je na njega, je bio obicno smrtno bice kao i svi mi.
I ja sam koliko znam napisao da ce kamen svjedociti na sudnjem danu a i samo skidanje grijeha dodirom
Hadzerul Esveda i Ruknul Jemena se moze desiti samo sa Allahovom dz.s. voljom i nicijom vise.
A ocigledno je da sigurno mnogima nece biti ni Hadz biti primljen jer to ce biti Njegova volja.
A Allah najbolje zna ..
Maksuz Sellam..........
*ne priprisujem tako nesto islamu,kako si zakljucivo :?:
*gdje sam u svojim postovima apsolutno negirala postojanje Boga :?:

meni postojanje Boga,ma kakvo bilo,ne smeta ;-)

ne postoji osoba,vjernik ili ne,koja sve razumije,logicno ili spiritualno ;-)

srdacan pozdrav
El_comadante

#45 Re: Umra

Post by El_comadante »

intresantna tema i volio bih čuti još koju priču od ljudi koji su bili tamo. ima li ko da planira uskoro na Hadž ili Umru inšAllah?
yml

#46 Re: Umra

Post by yml »

El_comadante wrote:intresantna tema i volio bih čuti još koju priču od ljudi koji su bili tamo. ima li ko da planira uskoro na Hadž ili Umru inšAllah?

Ima jedno 10 godina kroz glavu mi se provlaci da trebam bar na umru otici. Ali tih 10 godina nemam ni za kifle najcesce (ma imam za kifle hvala Bogu,al tanko ostalo)...Ali eto sve se nesto nadam da bude...
ljubav_aha

#47 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

sto je cilj pijenje vide iz Zimzen bunara :?:
vazi

#48 Re: Umra

Post by vazi »

ljubav_aha wrote:sto je cilj pijenje vide iz Zimzen bunara :?:
tu vodu treba oprobati i sve ti se samo kaze:)))

http://www.zulhulejfa.ba/index.php?opti ... &Itemid=53

hadz je fizicki malo naporan, ali uz zem zem i koju hurmu niti ima gladi nit umora

zaista specificna voda , meni je, s Bozijom pomoci, bila cak i ljekovita...
ljubav_aha

#49 Re: Umra

Post by ljubav_aha »

vazi wrote:
ljubav_aha wrote:sto je cilj pijenje vide iz Zimzen bunara :?:
tu vodu treba oprobati i sve ti se samo kaze:)))

http://www.zulhulejfa.ba/index.php?opti ... &Itemid=53

hadz je fizicki malo naporan, ali uz zem zem i koju hurmu niti ima gladi nit umora

zaista specificna voda , meni je, s Bozijom pomoci, bila cak i ljekovita...
mama moje prijatlejice je donjela doticnu vodu,jesam probala,nema neobican okus,cesto puta je voda raznih kompanija razlicitog okusa ;mmozda ti vjerujes da voda ima ljekovito djestvo,jer je tebi pomogla,ali sam sigurna da je moc sugestije sanznija,jer vjera u Boga nekome zaista pomaze

sastav vode

U biološkoj i hemijskoj analizi Zem-Zem vode, te usporedbi vode koja se pije iz drugih izvora s vodom Zem-Zem-a, ustanovljeno je da je voda Zem-Zem-a mnogo bogatija kalcijumom i magnezijumom od ostalih voda. Ono što je posebno interesantno jeste da Zem-Zem voda sadrži visoku koncentraciju florida koji je efikasan protiv bakterija. Svi instituti kojima je dostavljena voda na analizu ustanovili su da je u cijelosti čista i da je i prema ispitivanju hemijskih i bakterioloških parametara pogodna za piće te da ne postoji nikakva opasnost za potrošače. Ovim ispitivanjem je još jednom dokazana mudžiza Zem-Zem vode. Do sada se nikada nije dogodilo da su se hodočasnici požalili na zdravstvene probleme zbog vode.

hvala

super,zasto se ne uradi analiza kamena :?:
puharska

#50 Re: Umra

Post by puharska »

ema_ wrote:
hadzinicasa wrote:meni je Medina cak i ljepsa...
mada mi je zao sto kao zensko, nisam uspjela uzivati u ljepot svih dzamija u kojima sam klanjala u SA.

Medina je, koliko sam primijetila, svima ljepša :) Tačno se nešto osjeti u zraku odmah po slijetanju...

U Mekki je teško doživjeti takvo što samim pogledom na grad, pogotovo bh hadžijama koji prolaze i mahovo i grahovo dok ne dođu do Harema :roll:
Meni je u Meki bilo daleko ljepse , mozda je to zbog samog harema ili izvanrednog smjestaja u Meki , jer
hotel mi je bio na samom ulazu u harem a mozda i zbog cinjenice da sam se u Medini dobro razbolio
da cak nisam ni izlazio iz sobe par dana.
Cesto dok sam bio u Haremu ili Poslanikovaoj dzamiji razmisljao sam da li upravo u tom momentu stojim
na istom mjestu na kojem je Muhamed a.s. stojao...to mi je pruzalo neki poseban osjecaj i pomagalo da
zaboravim na ama bas sve ovozemaljske probleme.Kao sto neko rece "U Meki i Medini se covjek
odmori od dunajluka "
Jedna interesantna stvar je kako se covjek brzo navikne na okruzenje.Posto su u S.Arabiji sve zene pokrivene
tako se nekako brzo na to naviknes da sam naprosto zblanuo kad sam u povratku u letu od Jedde do
Istanbula u avionu vidio stjuardese sa kratkim rukavima...cuj laktovi im se vide :)
Istina je da na tom putu zaista covjek mora imati "tonu" sabura jer sve nekako ide usporeno
i birokratija im je dosta komplikovana ali se sav taj trud i sabur itekako poslije trostruko vrati u dobrom.
Sam osjecaj da kod Kabe klanjas namaz zajedno sa 2.5 miliona drugih muslimana je nesto neopisivo.
Kod nas je cesto obicaj da se put na hadz ili umru ustavlja za starost ali ja bih iskreno
svima preporucio da odu dok su mladji jer je potrebno je jako puno fizicke snage , razuma i cilosti
da bi se umra i hadz pravilno obavili...
Post Reply