Zamolio bih sve znalce koji imaju iskustva u zvučnoj izolaciji u građevinarstvu da mi pomognu u odabiru najboljeg sredstva za oblaganje zidova kako bi se stan zvučno izolirao.
Evo o čemu se radi: Čujem komšije iznad mog stana. Ali, ljudi uopće nisu bučni a ja ih čujem. Nevjerovatno je kako je u zgradi zvučna izolacija loše urađena, mislim, u stvari, da niko o tome nije niti vodio računa.
Zanimljiva je stvar da ih čujem kroz bočne zidove a ne preko plafona. Na primjer, prislonim glavu na zid do susjednog stana a čujem ljude iz stana iznad mene....Dakle, zvuk se prostire kroz vertikalne zidove.
Ako je neko imao slična iskustva, molim da objasni kako je i čime riješio problem a šta nije bilo efikasno...
Hvala unaprijed.
Zvučna izolacija stana
Moderator: anex
- stakasa
#3 Re: Zvučna izolacija stana
U principu, tvrd - meko - tvrdo. Znaci spera - izolacija - spera. E sad kako to uradit, rasporit zidove pa ubacivat speru. Nadamo se da ces se naviknut, to ti je najeftinijeAurea Mediocritas wrote:Zamolio bih sve znalce koji imaju iskustva u zvučnoj izolaciji u građevinarstvu da mi pomognu u odabiru najboljeg sredstva za oblaganje zidova kako bi se stan zvučno izolirao.
Evo o čemu se radi: Čujem komšije iznad mog stana. Ali, ljudi uopće nisu bučni a ja ih čujem. Nevjerovatno je kako je u zgradi zvučna izolacija loše urađena, mislim, u stvari, da niko o tome nije niti vodio računa.
Zanimljiva je stvar da ih čujem kroz bočne zidove a ne preko plafona. Na primjer, prislonim glavu na zid do susjednog stana a čujem ljude iz stana iznad mene....Dakle, zvuk se prostire kroz vertikalne zidove.
Ako je neko imao slična iskustva, molim da objasni kako je i čime riješio problem a šta nije bilo efikasno...
Hvala unaprijed.
-
nermin2402
#4 Re: Zvučna izolacija stana
Pozdrav, iz iskustva sa zvucnom izolacijom mogu reci da FANTASTICNE rezultate daje kamena vuna (ko ima prostor da to uradi). Obzirom da se radi u stanu moglo bi nesto slicno raditi. Ono sto sam vidio kakav efekat ima nisam mogao ni pretpostaviti. Radi se u prvom slucaju o podrumu zgrade sa 4 sprata. Zahtjev je bio da se ne cuje voda u cijevima kad neko u stanovima pusti vodu u wc-u. Cijevi oblozene i uradeno rigipsom-rezultat odlican.
Drugi objekat: zahtjev da se u stanu u prizemlju ne cuju oni na spratu. Isti postupak, nekih 10-ak cm vune i rigips i efekat za super. Sad je to problem u stanu ali to je princip a sve su ostalo nijanse kako kazu.
Drugi objekat: zahtjev da se u stanu u prizemlju ne cuju oni na spratu. Isti postupak, nekih 10-ak cm vune i rigips i efekat za super. Sad je to problem u stanu ali to je princip a sve su ostalo nijanse kako kazu.