PS. Nemojte istrcavati iz WC-a panicno i uz vrisak: govno ce vam biti zeleno, ali to je najmanja cijena koju cete platiti (pade mi na pamet, je li govno poslije ruskog caja trobojno?)
Zeleni Caj
Moderator: anex
-
BECHO
#1 Zeleni Caj
Najprestizniji evropski strucni casopis za oboljenja krvi, italijanska Hematologika (http://www.haematologica.it) objavila je u martu ove godine originalni clanak o efektima zelenog caja na leukemiju. U caju se nalaze cetiri supstance iz reda katehina koji imaju poguban efekat na celije leukemije. Dejstvo je dokazano kako in vitro (hoce reci u eksperimentu, van zivog organizma), tako i na misevima. Ja sam od malena imao fobiju prema caju. Uvijek me je direktno asocirao na visoku temperaturu, lezanje u znoju pod debelim jorganima i odsustvo iz socijalnih kontakata. Od nedavno je obrnuto. Za mene postoji samo jedno pice iz ove grupe (cajevi, kafa...): zeleni caj. Najradije bez dodataka voca, meda ili karamele. Ukus je odvratan, ali to pojacava vjerovanje u cudotvorne efekte. Ukus naime podsjeca na vodu od prokuhane kore krastavca.
PS. Nemojte istrcavati iz WC-a panicno i uz vrisak: govno ce vam biti zeleno, ali to je najmanja cijena koju cete platiti (pade mi na pamet, je li govno poslije ruskog caja trobojno?)
-
hananah
Becho
Moze jedna coja salja, bilo kojeg samo da je spravljen sa tvojim sevdahom i ljubavlju 
A za ono p.s. cemo lako, vazda se mozemo zajedno istusirati nakon toga
A glede teme, svako vece moram popiti caj, nekad majcinu dusicu, nekad zeleni, nekad vocni, nekad engleski sa mlijekom, ponekad i uvin, ali zbilja cajevi mi prijaju i ako me boli bilo sta, npr. stomak, radije pribjegavam cajevima nego tabletama
A za ono p.s. cemo lako, vazda se mozemo zajedno istusirati nakon toga
A glede teme, svako vece moram popiti caj, nekad majcinu dusicu, nekad zeleni, nekad vocni, nekad engleski sa mlijekom, ponekad i uvin, ali zbilja cajevi mi prijaju i ako me boli bilo sta, npr. stomak, radije pribjegavam cajevima nego tabletama
-
Zlikavac
pa hano moja..nije valjda da ces se unerediti do za vrat`hananah wrote:BechoMoze jedna coja salja, bilo kojeg samo da je spravljen sa tvojim sevdahom i ljubavlju
A za ono p.s. cemo lako, vazda se mozemo zajedno istusirati nakon toga![]()
![]()
![]()
![]()
ja bih i tablete preporucioA glede teme, svako vece moram popiti caj, nekad majcinu dusicu, nekad zeleni, nekad vocni, nekad engleski sa mlijekom, ponekad i uvin, ali zbilja cajevi mi prijaju i ako me boli bilo sta, npr. stomak, radije pribjegavam cajevima nego tabletama
-
FortunaBela
Lekovito delovanje: . : Ispitivanja delovanja zelenog caja ukazala su da se njime može spreciti maligno oboljenje prostate, a može i popraviti stanje vec obolelih osoba.Zeleni caj snižava ukupni holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska što blagotvorno deluje na srce i krvne sudove. Stara kineska poslovica kaže: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez caja". Miris tog
napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstice pozitivne misli, krepi celo telo,
umiruje, opušta te procišcava organizam. Ispitivanjem ekstrakta polifenola dobivenih iz listova biljke zelenog caja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze. Zeleni listovi caja bogati su i fluorinom koji sprecava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj supljini. Caj sadrži i minerale važne za covekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvozdja i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina. Odavno je poznato da deluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ogranicava apsorpciju masnoce i podstice površinsku cirkulaciju. Zaceljuje rane,ekstrakt caja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina te za lecenje akni.
Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana i veceri jer tein znatno blaže stimulise mozak nego kofein. Istraživanja koja su sproveli Japanci pokazala su da u delovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni caj nema smrtnosti od raka želuca i pluca.
Da bi se došlo do približnih doza za korisno dejstvo zelenog caja, ispitane su tipicne navike kineskih i japanskih potrošaca. Prosecno oni piju 3 šoljice napitka dnevno . Tipicna šoljica caja podrazumeva 1 cajnu kasikicu zelenog caja (oko 5 grama) i 250 ml vruce vode uz držanje od 3 minute pod poklopcem. .
-
hananah
e moj jekane ili zrikavce kako ti je draze, mislim da tebi trebaju i tablete i caj jer ti imas nasilnicke sklonosti da udaras zene, i to one pod hidzabom
no ne zelim kvariti temu mog dragog Beche, bez obzira sto opet nasjedam na tvoje provokacije 
Izvini Becho, ljub ljub
ali moradoh 
Izvini Becho, ljub ljub
-
Zlikavac
hananah wrote:e moj jekane ili zrikavce kako ti je draze, mislim da tebi trebaju i tablete i caj jer ti imas nasilnicke sklonosti da udaras zene, i to one pod hidzabomno ne zelim kvariti temu mog dragog Beche, bez obzira sto opet nasjedam na tvoje provokacije
Izvini Becho, ljub ljubali moradoh
samo utorkom
a biram potonje radi amortizacije
nego...nabere li se...trave
-
hananah
Hajde ti ne zachitavaj temu, otvori si jednu posebnu temu pa provociraj koga zelis, jer inace bi ponovno morao mijenjati nik, odnosno biti banovan radi vrijedjanja i zacitavanja, opet si predaleko otisao, kontroliraj se molim te. Hvala
A sto se zelenog caja tice znam da je dobar za probavu i za elasticnost koze, takodjer je dobar kad se tuferi vate potope u njega pa se stavi na oci, dobar je za podocnjake i umor
opusta 
A sto se zelenog caja tice znam da je dobar za probavu i za elasticnost koze, takodjer je dobar kad se tuferi vate potope u njega pa se stavi na oci, dobar je za podocnjake i umor
-
Zlikavac
Hanche sve s mjerom.hananah wrote:Hajde ti ne zachitavaj temu, otvori si jednu posebnu temu pa provociraj koga zelis, jer inace bi ponovno morao mijenjati nik, odnosno biti banovan radi vrijedjanja i zacitavanja, opet si predaleko otisao, kontroliraj se molim te. Hvala
Bum se klonirao po podzakad da razbijem forumsku monotoniju
p.s.
jos te nije protjero?
Gdje si jeko?
Moderator
-
ElectricLarryLand
#12 Re: Zeleni Caj
BECHO wrote: Ukus je odvratan, ali to pojacava vjerovanje u cudotvorne efekte. Ukus naime podsjeca na vodu od prokuhane kore krastavca.
Ajme, kako si ti saznao za ukus te vode? Jel' i to dobro za nešto?
Zeleni čaj jeste neukusan, ali žalfija je ipak šampion, a i ona je nešto kao ultramegagigaturbo zdrava, naročito za lečenje grla i svakovrsnih infekcija. Kilava kakva jesam, predobro mi je poznat ukus oba, i stvarno sam razvila taj trip "Vidi ovo je ukusno, garant ne fercera, aha, ovo je odvratno, mora da je čudo".
Btw zeleni čaj bi trebalo da deluje stimulativno, znači valja ga piti ujutru, za razbuđivanje, razmrdavanje, otvaranje očiju i sl.
-
Korina85

eleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, te se potom suši na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak oboljevanja od raka.
...
čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, spriječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa. Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.
-
BECHO
#16 Re: Zeleni Caj
Zeleni caj je pun antioksidanata. Pravi se u mlakoj vodi (ne vreloj) a cak postoji i 'ajs' varijanta. Vrela voda ubije sve sto valja u njemu. Zato strpite se jos malo dok neka farmaceutska kuca ne napravi pilulu od katehina, pa cemo se svi zasluzeno odmoriti od caja.ElectricLarryLand wrote:BECHO wrote: Ukus je odvratan, ali to pojacava vjerovanje u cudotvorne efekte. Ukus naime podsjeca na vodu od prokuhane kore krastavca.![]()
Ajme, kako si ti saznao za ukus te vode? Jel' i to dobro za nešto?
Zeleni čaj jeste neukusan, ali žalfija je ipak šampion, a i ona je nešto kao ultramegagigaturbo zdrava, naročito za lečenje grla i svakovrsnih infekcija. Kilava kakva jesam, predobro mi je poznat ukus oba, i stvarno sam razvila taj trip "Vidi ovo je ukusno, garant ne fercera, aha, ovo je odvratno, mora da je čudo".
Btw zeleni čaj bi trebalo da deluje stimulativno, znači valja ga piti ujutru, za razbuđivanje, razmrdavanje, otvaranje očiju i sl.
- Bosanac sa dna kace
#18 Re: Zeleni Caj
a jel to onaj indijski, gruzijski, engleski, turski caj, kao ga vec vabe? jel taj?BECHO wrote:Najprestizniji evropski strucni casopis za oboljenja krvi, italijanska Hematologika (http://www.haematologica.it) objavila je u martu ove godine originalni clanak o efektima zelenog caja na leukemiju. U caju se nalaze cetiri supstance iz reda katehina koji imaju poguban efekat na celije leukemije. Dejstvo je dokazano kako in vitro (hoce reci u eksperimentu, van zivog organizma), tako i na misevima. Ja sam od malena imao fobiju prema caju. Uvijek me je direktno asocirao na visoku temperaturu, lezanje u znoju pod debelim jorganima i odsustvo iz socijalnih kontakata. Od nedavno je obrnuto. Za mene postoji samo jedno pice iz ove grupe (cajevi, kafa...): zeleni caj. Najradije bez dodataka voca, meda ili karamele. Ukus je odvratan, ali to pojacava vjerovanje u cudotvorne efekte. Ukus naime podsjeca na vodu od prokuhane kore krastavca.
ako je taj men ga je preko glave i cuo sam da ponekad prouzrokuje malokrvnost ako ga se pije puno aplus uzute zubi od njega pa ih jedva izaperem! ja inace volim caj od nane ili od sipka, a moze i hibiskus!
- Bosanac sa dna kace
ooopssskojsino wrote:e nije..
-
BECHO
#21 Re: Zeleni Caj
Zeleni caj se uzgaja u Japanu. Mnogi strucnjaci tvrde da je njegov ljekoviti ucinak najdjelotvorniji od svih vrsta cajeva a pomaze pri suzbijanju raka krvi, dojke, prostate i jednjaka. Nedavno je cak i dokazano da katehin (glavni sastojak zelenog caja) usporava djelovanje AIDS-a!Bosanac sa dna kace wrote:a jel to onaj indijski, gruzijski, engleski, turski caj, kao ga vec vabe? jel taj?BECHO wrote:Najprestizniji evropski strucni casopis za oboljenja krvi, italijanska Hematologika (http://www.haematologica.it) objavila je u martu ove godine originalni clanak o efektima zelenog caja na leukemiju. U caju se nalaze cetiri supstance iz reda katehina koji imaju poguban efekat na celije leukemije. Dejstvo je dokazano kako in vitro (hoce reci u eksperimentu, van zivog organizma), tako i na misevima. Ja sam od malena imao fobiju prema caju. Uvijek me je direktno asocirao na visoku temperaturu, lezanje u znoju pod debelim jorganima i odsustvo iz socijalnih kontakata. Od nedavno je obrnuto. Za mene postoji samo jedno pice iz ove grupe (cajevi, kafa...): zeleni caj. Najradije bez dodataka voca, meda ili karamele. Ukus je odvratan, ali to pojacava vjerovanje u cudotvorne efekte. Ukus naime podsjeca na vodu od prokuhane kore krastavca.
ako je taj men ga je preko glave i cuo sam da ponekad prouzrokuje malokrvnost ako ga se pije puno aplus uzute zubi od njega pa ih jedva izaperem! ja inace volim caj od nane ili od sipka, a moze i hibiskus!
-
neko iz mase
Kad ste vec kod toga, postoji i dolji caj od zelenog, naime takozvani bijeli caj. Sadrzi 3x vise antioksidanata od zelenog caja uz puno manje kofeina. A pravi se od iste biljke kao i zeleni caj, samo se za ovaj koriste samo latice cvijeta koji cvjeta 2 ili 3 dana godisnje. Zbog tog je ovaj caj prilicno skup
-
BECHO
Slazem se. Bijeli caj ima puno bolji ukus od zelenog, s tim da je zeleni djelotvorniji i ima vise ljekovitih sastojaka. Inace, i zeleni i bijeli caj vode porijekle iz Kine ili Japana.neko iz mase wrote:Kad ste vec kod toga, postoji i dolji caj od zelenog, naime takozvani bijeli caj. Sadrzi 3x vise antioksidanata od zelenog caja uz puno manje kofeina. A pravi se od iste biljke kao i zeleni caj, samo se za ovaj koriste samo latice cvijeta koji cvjeta 2 ili 3 dana godisnje. Zbog tog je ovaj caj prilicno skup