zasto ne znam kuhati?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

blesava

#1 zasto ne znam kuhati?

Post by blesava »

ovu temu otvaram u cilju da mene i ostale novopecene domacice, ove malo iskusnije upute u tajne kuhanja.
Znaci, imam recept, uradim sve kako treba, mjere, postupke i sl. i na kraju dobijem nesto sto je ne jestivo, tvrdo i ruzno.
U cemu grijesim?

Danas sam pravila slane kiflice sa sirom. Sve super ispalo, ali kada su se ispekle nakon 30 minuta na 200 stepeni kako i pise u receptu, ispale su tvrde kao kamen. Zasto?

KOja je tajna kuhanja? Talenat? Iskustvo? znanje?
Monsieur Ramboz

#2 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by Monsieur Ramboz »

Da nije slucajno zato si "blesava" :-) :D Sorry, nisam mog'o odurat :thumbup:
MedenoSrce

#3 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by MedenoSrce »

ili ih nisi ostavila da odstoje pola sata prije ubacivanja u pecnicu ili ti ne valja kvasac (istekao rok, nisi ga aktivirala)
meni se za ta fina peciva do sada najbolje pokazao svjezi kvasac (stoji u friziderima sa pavlakama)
BIONA

#4 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by BIONA »

Obicno se kiflice peku na 180 stepeni oko 20 min. :-D ali, ne brini, iskustvo cuda cini. I na kraju ces praviti sve od oka :-D bez slijepog pracenja recepata.Samo je bitno da se ne obeshrabris odmah :thumbup:
Last edited by BIONA on 22/01/2013 17:36, edited 1 time in total.
blesava

#5 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by blesava »

MedenoSrce wrote:ili ih nisi ostavila da odstoje pola sata prije ubacivanja u pecnicu ili ti ne valja kvasac (istekao rok, nisi ga aktivirala)
meni se za ta fina peciva do sada najbolje pokazao svjezi kvasac (stoji u friziderima sa pavlakama)
kvasac je bio dobar, naraslo tijesto da se prepadnes :)
kiflice prema receptu ostavila dvadesetak minuta da odstoje u tepsiji prije pecenja, ma sve po receptu i opet tvrde. evo jednu sam uspijela malo probati, ukusne su, al samo jos da su malo mekse.
swanfilter

#6 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by swanfilter »

Nakon sto ih dala van iz pecice, da li si ih umotala u nesto? Plasticne kese ili nesto drugo? Takve stvari moras umotati u nesto nakon sto in ispeces da kondenzacija napravi svoje. Ako ostavis samo onako, naravno da ce ostati tvrde ...
Last edited by swanfilter on 22/01/2013 17:40, edited 1 time in total.
blesava

#7 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by blesava »

evo sada hocu za veceru da stavim u rernu pilece batake i krompir. koliko dugo da to pecem i na kojoj temperaturi?
Op3r4t0r

#8 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by Op3r4t0r »

I kuhanje se kao i sve ostalo uci, neces vjerovati ali za kuhanje postoji cak i skola :D . Ono sto zelim reci je da za skuhati nesto pored recepta i dobre volje potrebno je bar malo iskustva u svemu tome a koje tebi kako vidim uveliko fali. Ne ohrabruj se i vjeruj mi da ce devete kiflice po redu koje napravis biti bas po ukusu koje zelis.
swanfilter

#9 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by swanfilter »

blesava wrote:evo sada hocu za veceru da stavim u rernu pilece batake i krompir. koliko dugo da to pecem i na kojoj temperaturi?

Nikada se ne drzim savjeta koliko, kako, kada ... Prvo stavim krompir, a nakon odredjenog vremena i meso. Provjeravam sa vremena na vrijeme i na taj nacin zakljucim da li je dobro ili ne ..
Op3r4t0r

#10 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by Op3r4t0r »

blesava wrote:evo sada hocu za veceru da stavim u rernu pilece batake i krompir. koliko dugo da to pecem i na kojoj temperaturi?
Auuu pa ti si ono bas pocetnik ako ni krompir ne znas ispeci.

Da nebi imala preveliki strah od temperature i da ti to nebi predstavljalo vrtoglavicu slobodno mozes skoro sve peci na temperaturi izmedju 180-220 stepeni, ili recimo nekoj sredjisnjoj od 200 stepeni, finese ces skontati kasnije sa iskustvom.

U slucaju da krompir ne isjeces pretanko onda ti on moze biti odlican pokazatelj jer najcesce krompiru treba isto dugo ili jos i duze nego batacima da budu peceni. Jednostavno nakon odredjenog vremena kad ti osjecaj kaze da je gotovo probaj jedan krompir i na osnovu toga ces moci ocjeniti jeli gotovo ili treba jos da se pece
blesava

#11 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by blesava »

meni je opet nekako logicnije da stavim prvo meso pa krompir? mensecini da moja mati tako stavlja. :?
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#12 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by I am Happy »

Pa ti bi trebala poceti praviti oruzje :D

Samo lagano, najvaznija je volja :thumbup:
MedenoSrce

#13 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by MedenoSrce »

moze biti i ovo sto biona govori - da si ih prepekla
probaj mjesati brasna (tip 400 i 500) i zamotaj ih u cistu (a u kakvu bi drugu) krpu kada ih izvadis iz rerne

ja prvo batake skuham* pa ih onda zapecem sa krompirom i podljevam vodom u kojoj su se bataci kuhali (kazu da se to zove temeljac)

*termicka obrada je pola zdravlja
swanfilter

#14 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by swanfilter »

blesava wrote:meni je opet nekako logicnije da stavim prvo meso pa krompir? mensecini da moja mati tako stavlja. :?

Gdje god sam imao priliku gledati, prvo je krompir isao ne obradu ...
insomnia78

#15 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by insomnia78 »

Trebas kuhati s ljubavlju, onda ide

s' moje sokocalo
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#16 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by ladyblue18 »

Prvo i najvaznije, nije svacija rerna ista.
Ono sto je kod nekoga pola sata na 200 kod drugog je 20 min na 180. Moras provjeravati dok nesto peces. Ako vec ne znas od oka kada je nesto gotovo, otvori rernu jednom dva-puta pa probaj, pipni, pogledaj.

Krompir i meso mozes zajedno peci u rerni, ali u svakom slucaju krompiru treba duze nego mesu. Kupi one kese za pecenje, imas one magi sa zacinima a imas i obicne, ispadne duplo ukusnije i ne isusi se.
swanfilter

#17 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by swanfilter »

Jessie B wrote:
swanfilter wrote:
blesava wrote:meni je opet nekako logicnije da stavim prvo meso pa krompir? mensecini da moja mati tako stavlja. :?
Gdje god sam imao priliku gledati, prvo je krompir isao ne obradu ...
Ja sam viđala da ljudi prvo ispeku piletinu i da onda krompir peku na dijelu te masnoće i sokova koje je pustila piletina.
Svako ima svoje nesto.. Cura je spomenula batake, u tom slucaju prvo idu krompiri. Jer ako stavis prvo meso, rizikujes da ti bude prepeceno, suho ... U slucaju govedne, svejedno je jer govedina isto tako zahtijeva vrijeme da bi bila pecena. Sve zavisi od mesa ali i od krompira. Iako sam muskarac vec duugoo mi mama ne priprema sofre :) . Muka tjera da se naucis .. :)
melrose

#18 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by melrose »

Mislim da ne znas kuhati jer te to u biti ne zanima. Gdje nema interesa, nema ni zelje da se nesto proba, pita, procita, vidi i najvaznije isproba i onda metodom pokusaja i pogresaka sakupis iskustvo. Neko brze, neko sporije, neko nikada (ali nije mu ni vazno).
Ne moraju sve zene biti dobre u kuhanju, to je stereotip. Nekoga kuhanje jednostavno ne zanima.
Ako grijesim, tj. kuhanje ti pricinjava zadovoljstvo, onda nema zime, jer ces sigurno ubrzo (pokusaji i pogreske) razviti osjecaj i za svoju rernu i za namirnice koje pripremas (bas to pitanje oko temp. i duzine pecenja...to je nemoguce ovako reci, rerne nisu precizne, takoda to sto pise 200C na termostatu, ne znaci da je u rerni bas TA temp. nego vjerovatno tu negdje, zatim bitno je i koliko je debeo komad mesa i koja je vrsta mesa, koliko je debelo narezan krompir...ma 100 finesa koje pohvatas vremenom).
Isto tako jako je bitno RAMISLJATI prilikom kuhanja...npr. u receptu pise narezati krompir na cetvrtine i staviti da se pece znaci prvo promisliti o velicini krompira jer 1/4 ogromnog krompira i malog krompira nisu isto i nikada nece biti istovremeno pecene/kuhane i sl. Truditi se da su ti namirnice narezane na komade slicne velicine, da istovremeno pripremas termicki (da li dinstas, kuhas, peces...) istu vrstu namirnica, da one koje trebaju duze stavis prve, a one koje trebaju krace vrijeme da se zgotove kasnije (ako ih pripremas u istom loncu/plehu...). Ne slijedi recepte slijepo, jer su cesto nedoreceni (fali par kljucnih stvari za koje se valjda pretpostavlja da su logicne, ali za nekoga ko je zna - naravno nisu i eto ti katastrofe u kuhinji).
Probas, pogrijesis, pitas (ili ovdje ili na nekom drugom kuharskom siteu), probas, uspijes, zapamtis za sljedeci put...ma to ce ici kao od sale ako ti kuhanje pricinjava zadovoljstvo.
l33t

#19 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by l33t »

stavis djuture u rernu sve :D kad zamirise jos malo na slabijoj vatri i eto :P naravno ja nemam pojma eksperimentisi oslobodi se :D
moon_walker_90

#20 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by moon_walker_90 »

blesava wrote:ovu temu otvaram u cilju da mene i ostale novopecene domacice, ove malo iskusnije upute u tajne kuhanja.
Znaci, imam recept, uradim sve kako treba, mjere, postupke i sl. i na kraju dobijem nesto sto je ne jestivo, tvrdo i ruzno.
U cemu grijesim?

Danas sam pravila slane kiflice sa sirom. Sve super ispalo, ali kada su se ispekle nakon 30 minuta na 200 stepeni kako i pise u receptu, ispale su tvrde kao kamen. Zasto?

KOja je tajna kuhanja? Talenat? Iskustvo? znanje?
Mozda malo vise prakse dok ste mladje????Ne moze se star vlah poturčiti(Narodna poslovica) :D
crusader

#21 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by crusader »

Ne znas kuhati zato sto si ti moderna zena, feministica 21 stoljeca, proevropski nastrojena i tebi to u biti ne treba :oops:
melrose

#22 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by melrose »

l33t wrote:stavis djuture u rernu sve :D kad zamirise jos malo na slabijoj vatri i eto :P naravno ja nemam pojma eksperimentisi oslobodi se :D

Moram reci da i ja to prakticiram, batake, povrce, zacine, zalijem sa malo vode ili temeljca tek da ogrezne i zatvorim alu-folijom, pecem na 200C oko 25-30 minuta bez otvaranja (stvara se tzv. Dutch oven model primitve :D ), zatim pogledam sta se desava, ako treba zalijem sa jos vode/temeljca, i kada je gotovo otkrijem da se zapece. Ako ti nije bitno ne moras zapeci, jelo je i onako gotovo. Mekse provrce tipa paprike, tikvice, i sl. se pretvore u neku vrstu sosa, tvrdje mrkva, krompir bude taman a prozeto svim sokovima. Tesko je reci kolike komade da stavis, ali bih krompir (ako stavljas, svakako narezala da sigurno bude gotov).
Ako te je strah krompira mozes ga i prethodno do pola skuhati, pa tako staviti da se izdinsta (isto na pocetku).
ovako nesto:
http://cooktobe.blogspot.de/2012/07/pil ... ovrcu.html
Last edited by melrose on 27/01/2013 12:15, edited 1 time in total.
ime_kojeg_nema

#23 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by ime_kojeg_nema »

u kuhanju moras uzivati i imati malo osjecaja za kombinovanje razlicith okusa ako eksperimentises nesto novo. bitno se i osloboditi i odstupiti od orginalnog recepta koji cesto zna biti nelogican iz neke nase licne perspektive. ja recimo uzivam u kuhanju, stalno nesto mirisem, probam, mijesam... jednostavno volim kuhati i uzivam u tome i dobro to radim :). moja zena nije taj lik i njoj jednostavno ne ide s kuhanjem mada je super kao pomocni kuhar :). u sustini ona nema tu strast, uzme recept i nabaca po njemu ali nema tu strasti, ljubavi, interesovanja... naprimjer ja se ne odvajam bas od sporeta dok kuham dok ce ona telefonirati ili raditi nesto trece. mislim da je u tome najveca razlika izmedju nekoga ko zna i nekoga ko ne zna kuhati. naravno, ima dosta stvari i za nauciti, ali kad se ima ljubavi ima se volje i za uciti i onda je to dobitna kombinacija :).
Not My Idea

#24 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by Not My Idea »

Meni zaista nije jasno kako neko ne zna spremit krompir i piletinu.
Bez ikakve uvrede i bez foliranja, al ne kontam.

Krompiru treba oko 40-45 min, na 250 stepeni. Piletini u komadima, isto tako.

Ako zajebes jednom, drugi put neces. Ma zajebi i drugi put al nema drugog nacina da se nauci nego vjezbom.

Okej sto ti kiflice nisu uspjele, umijece je tijesto znat napravit, to je 90% posla ali ovako jednostavne stvari...
melrose

#25 Re: zasto ne znam kuhati?

Post by melrose »

Sto te to cudi...pa ja 'ne znam' sve vezano za tehniku. Jednostavno me ne zanima i bjezim od takvih zadataka. Kao sto neko uziva da cacka po tehnickim novotarijama, ja ne znam ni kako se zovu...znam da ima neki iPod, iPad, a razlika mi je misterija, ali zapravo ni ne zelim da mi neko objasni (ili ne daj Boze procitam sama), ne zelim da znam ni kako rade, do sada funkcioniram uspjesno sa starinskim mobitelom i to je to. Ako mi bas treba snadjem se tako sto uvalim nekome da mi rijesi problem ili ukratko objasni dze se upre.
Posto je kod mene tako...vjerujem da ima neko kome je kuhanje isto tako pain in the ass, ali eto zbog nekih uvrijezenih misljenja da zena treba biti domacica i po sam sebi nabija tenziju.
Inace za nekoga ko nema iskustva i/ili interesa ovaj tvoj navod - krompiru treba 40-45 min je totalno neupotrebljiv. Koliko su ti ti komadi krompira? U mojoj rerni je 250 puno i previse, a pogotovo 40 min...i takoooo, opet smo na pocetku :)
Post Reply