Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by dr.gog »

Otvaram temu o jednom od najvažnijih dijelova opreme svih onih koji se bave vojno-policijskim poslovima, te airsoft i paintball sportom.

Također možemo reći nešto i o klasičnim muškim čizmama tipa "martinki" i "kanađanki", "gojzerica"...

Iz nekih 15 godina iskustva nošenja raznih modela čizama i specijalnih "cipela", naučio sam da dobra čizma vrijedi zlata :D . Nije svejedno kada žulja, ili kada su stopala hladna i mokra nakon što se plati 150- 500 maraka za dobar par čizama... .

Kakva su vaša iskustva sa raznim tipovima čizama, gdje se može nabaviti kvalitetnih modela i jesu li cijene fer za naš džep?

Ja lično imam iskustvo sa klasičnim JNA čizmama, turskim padobranskim, francuskim pješadijskim, te njemačkim pješadijskim, pilotskim, i čizmama specijalnih jedinica Bundeswehra. Nosio sam i par modela čizama za zaštitu na radu..

Unaprijed hvala na prijedlozima i priči :)
venus doom

#2 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by venus doom »

http://www.corcoranandmatterhorn.com/It ... egoryID=34

Matterhorn 10" Waterproof All Leather Field Boot ove cizme su perverzija :-D bilo je kod nas ali su preskupe... ali kad ih jednom kupis, bar su cizme za sva vremena... ocjena 10 + :-D (detaljniji opis u gorenjem linku)

nase magnum cizme (koristi ih nasa vojska) nisu toliko lose, ali samo ako imaju onaj znak waterproof, jer ima modela bez znaka, znaci pustaju sve... nisu nista specijalno, ali su bolje od vecine drugih... udobnost tu i tamo :)

americke desert (Tan Desert Mil Spec Boot)i sl., nisu lose, vecinom za suho vrijeme zavisi od modela (ima i nepropusnih)... udobnost 0 bodova, pete ne osjecas nakon nekoliko sati provedenih u njima...

toliko zasad :) u svakom slucaju po meni najbolja cizma koja se moze uzeti, i da sigurno nije fula, a da je all condition je ova matterhorn... ( em su udobne, em ne pustaju, imaju velicine od 8'' - tj neka normala duzina kao i martinke, do ovih duzih 10'', vibram djon koji se prilagodjava nozi i terenu, goretex ) ... bilo je nekad u onom army shopu u papagajci, da li jos uvijek tamo ima ne znam. cijena im je bila nesto oko 500 km, sto je skupo za nase uslove. ali opet ako gledas na duze staze, mozes ih imati godinama. kad nesto vrijedi onda vrijedi. ali mozda je najbolje preko neta naruciti, ako si siguran u velicinu :)

cijene generalno u sarajevu su skupe... puno je dati i 100 km za nesto sto relano ne vrijedi toliko, gdje ce ti noge otpasti, gdje ces nabiti zuljeve, ili ce propustiti. a da imas sad deset cizama za svako moguce vrijeme je pomalo nerealno. idealno bi bilo da se mogu izdovojiti pare za jedno, dvoje do troje cizama, pa uzmes sebi i za zimu, i za ljeto, i jesen ali eto. mozda je bolje malo vise platiti jedne ali onda bar znas da imas cizme kako treba, i da ih mozes nositi i kad je snijeg 5 m i kad je kisa, a mogu i ljeti :)

tema :thumbup:
Eborg

#3 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by Eborg »

Ove čizme se čine super mada se postavlja pitanje koliko su prilagodljive situaciji i kako će se pokazati, tj. da li će se koristiti "samo" za paintball/airsoft gdje je upotreba istih samo par sati i više su "šminka" nego "alat" ili za neko obično zimsko bljuzganje po gradu ili za pješačenje po našim divnim gudurama i šumama (mada za to više idu planinarske čizme koje ne spadaju u ovu kategoriju).
venus doom

#4 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by venus doom »

Eborg wrote:Ove čizme se čine super mada se postavlja pitanje koliko su prilagodljive situaciji i kako će se pokazati, tj. da li će se koristiti "samo" za paintball/airsoft gdje je upotreba istih samo par sati i više su "šminka" nego "alat" ili za neko obično zimsko bljuzganje po gradu ili za pješačenje po našim divnim gudurama i šumama (mada za to više idu planinarske čizme koje ne spadaju u ovu kategoriju).
pa ako tako gledamo za obicni paintball mogu i ove desert... one su svakako najjeftinije, lijepo izgledaju, ali i najneudobnije... matterhorn je vise za nekoga ko hoce cijeli dan da provede na nogama, konkretno vise je za planine mozda. nisu lose ni za profesinalne vojnike, koji cuvaju straze satima... ne znam koliko si imao priliku hodati npr po planinni u ovim desert, ali to je ocajno. prvo sto ti noge otpadnu, drugo ako padne kisa one se natope, jer je brusena koza pa kao da imas deset kila na nogama tereta. onda kad ih stavis da se osuse treba dugo vremena, i budu prekrute kad ih ponovo obuces. zato za planine nisu nikako, osim ako nije lijepo vrijeme, a na nasim planinama nikad se ne zna. mada one lijepo izgledaju (desert), blato se ne lijepi po njima, i dovoljno je protresti jace nogom da spadne. dok ove druge moras cetkati jbg. ali zato ove matterhorn, ne upijaju kisu (tj vodu), ne propustaju sto je bitno, lagano se ciste, i meni sto je najvaznije u cijeloj prici jeste udobnost... mana je sto previse kostaju. ali opet zavisi za sta kome cizme trebaju. ako je samo paintball, onda desert definitivno.
venus doom

#5 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by venus doom »

@eborg i ove su odlicne npr
http://www.corcoranandmatterhorn.com/It ... egoryID=34

ali kao sto rekoh preskupo jbg... a desert su... sve zavisi koji proizvodjac koje specifikacije. ni sve desert cizme nisu bezveze... ali za razliku ovih desert koje sam spomenula u prvom postu - Tan Desert Mil Spec Boot Altama, ove na ovom linku su, pa jedno 5 puta bolje... pogledaj specifikacije pa ces i sam vidjeti :) i puno udobnije :)
DANTEOX

#6 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by DANTEOX »

Pogledaj Haix, koristim X1 Airpower vec 3 godine i nemaju fule, udobne od samog pocetka a ako te interesuje procitaj na netu:

http://www.haix.com/en/products/rescue/
venus doom

#7 Re: Vojničke, policijske i specijalne čizme-prijedlozi

Post by venus doom »

DANTEOX wrote:Pogledaj Haix, koristim X1 Airpower vec 3 godine i nemaju fule, udobne od samog pocetka a ako te interesuje procitaj na netu:

http://www.haix.com/en/products/rescue/
http://www.haix-bootstore.com/police-mi ... er-p7-high ... imas li inf kakve su ove?

airpower x1 ipak spada u kategoriju rescue boot, dok je ovaj airpower p7 military...
mada ne cini se ni ova x1 losa, malo mi je bezze ovaj rajfeslus, ali eto :) ako moze malo inf propustaju li, znoji li se noga, jesu li prevruce ljeti, klizu li se zimi, kakve su za dubokog snijega?
Post Reply