***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Moderator: anex
-
arminicos
#276 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Bolje ti je idi na zrak-voda split verzija trofazna TP
Sto se tice hladjenja ljeti sa TP to zaboravi kao sto sam rekao problem je vlaga i veliki kondez koji se stvara na bakru cak i ako se zastite cijevi opet kondez nadje mjesto da kapa po podu. Za ljetni rezim uzmi klime. Najbolje je slucaj sa hladjenjem opisao moj prijatelj na jednom drugom forumu:
Ovo sa hladjenjem i fancoil sam ja imao i sad na novoj kuci stavio klime, taj sustav sa fancoil je smece za hladjenje, bar meni bio, a nisam jedini. Problem je sto fancoli ima termostat negdje na sebi blizu killera i kad stavis neku normalnu temp on ne puse. Naravno kad mu je osjetnik kraj killera gdje je voda 7-8 stepeni. Uglavnom govno. Kondenzata imas stalno, cijevi moras isolirati sve, i ventile moras zamotati sa necim. Ja sam sad zavrsio novu kucu i stavio klime obicne za hladjenje. TP i podno za grijanje.
Jer ti TP moras ljeti podesiti na 9 do 12°C max. Na 16°C vec rose cijevi kada TP stavis. A zamisli kako je kada je 9 do 12°C. Fancoil-i nece da rade ako nije podesena temperatura od 9 do 12 °C bar vecina tako radi..i jos vise stanu puhati jer cim osjetnik u fancoil-u osjeti da nema hladne vode prestane fancoil da radi. Uglavnom smece. Svaki sistem ima mane pa tako i TP. Dobra je za grijanje, za hladjenje NE.
Sto se tice hladjenja ljeti sa TP to zaboravi kao sto sam rekao problem je vlaga i veliki kondez koji se stvara na bakru cak i ako se zastite cijevi opet kondez nadje mjesto da kapa po podu. Za ljetni rezim uzmi klime. Najbolje je slucaj sa hladjenjem opisao moj prijatelj na jednom drugom forumu:
Ovo sa hladjenjem i fancoil sam ja imao i sad na novoj kuci stavio klime, taj sustav sa fancoil je smece za hladjenje, bar meni bio, a nisam jedini. Problem je sto fancoli ima termostat negdje na sebi blizu killera i kad stavis neku normalnu temp on ne puse. Naravno kad mu je osjetnik kraj killera gdje je voda 7-8 stepeni. Uglavnom govno. Kondenzata imas stalno, cijevi moras isolirati sve, i ventile moras zamotati sa necim. Ja sam sad zavrsio novu kucu i stavio klime obicne za hladjenje. TP i podno za grijanje.
Jer ti TP moras ljeti podesiti na 9 do 12°C max. Na 16°C vec rose cijevi kada TP stavis. A zamisli kako je kada je 9 do 12°C. Fancoil-i nece da rade ako nije podesena temperatura od 9 do 12 °C bar vecina tako radi..i jos vise stanu puhati jer cim osjetnik u fancoil-u osjeti da nema hladne vode prestane fancoil da radi. Uglavnom smece. Svaki sistem ima mane pa tako i TP. Dobra je za grijanje, za hladjenje NE.
-
MAha
#277 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Hvala na savjetu i trudu. Ovo Fancoil nemam pojma sta jearminicos wrote: ↑26/08/2023 19:24 Bolje ti je idi na zrak-voda split verzija trofazna TP
-
Peugeot2008
#278 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ako se misliš grijati TP zrak,-voda, a polaznom temperaturom većom od 45 stepeni veći dio zime, zaboravi na to grijanje, nije to za tebe. Malo koji majstor će ti očistiti sistem od nečistoća ali to se može rješiti magnetnim filterom XF koji se stavi na povratni vod ali i to malo koji majstor praktikuje jer kao netreba ti to a košta oko 150 eura a investicija u TP košta par hiljada eura. I kad TP niva stane nakon dva dana rada onda ide pomagaj šta joj je. Ventilokonvektore ja ne bih stavio jer sam neki dan bio kod rođaka gdje je ugrađena Štibel TP i kondenza koliko hoćeš.MAha wrote: ↑26/08/2023 20:58Hvala na savjetu i trudu. Ovo Fancoil nemam pojma sta jearminicos wrote: ↑26/08/2023 19:24 Bolje ti je idi na zrak-voda split verzija trofazna TP
Jer ti TP moras ljeti podesiti na 9 do 12°C max. Na 16°C vec rose cijevi kada TP stavis. A zamisli kako je kada je 9 do 12°C. Fancoil-i nece da rade ako nije podesena temperatura od 9 do 12 °C bar vecina tako radi..i jos vise stanu puhati jer cim osjetnik u fancoil-u osjeti da nema hladne vode prestane fancoil da radi. Uglavnom smece. Svaki sistem ima mane pa tako i TP. Dobra je za grijanje, za hladjenje NE.znaci po tvom misljenju, u mom slucaju ici na TP zrak voda, gdje bi grijna tijela bili radijatori postojeci (gusani)? Nesto sam citao, jel tu idu tzv visokotemperaturne ili niskotemoeraturne TP? Mozda je glupo pitanje, i sta je razlika tu? Da li su tu adekvatni postojeci radijatori (gusani), jer ako je niskotemperaturno, voda ide ngdje do 55 jel tako, pa da li uz tu temp ovi radijatori kao toplotna tijela mogu zaista prenijeti u prostorije dovoljnu kolicinu toplote da ugriju iste (temp vode npr u njima je 55 jel tako), da ne dodjem u situaciju da se ne mogu ugrijat sa ovom kombinacijom
Zatim jel moram dobro ocistiti siatem, odnosno vodu iz sistema? Sigirno ima onih sitnih prljavstina, otpiljaka...i treca jel mogu, kao sto imam i sada, predvidjeti switch sa jednog na drugi sistem, odnosno da mogu, eventualno po.potrebi prebaciti grijanje na drugo loziste (npr plin), i sta mi je, ako ugradim vazduh voda, potrebno da obezbjedim i toplu vodu? I mozel taj sistem obezbjedjivat grijanje vode i toplim.mjesecima? Jesam previse pitao?
hvala
-
Peugeot2008
#279 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
A ovo šamaranje snagom TP bez proračuna a po nekim odokativnim formulama stvarno nema smisla.
-
MAha
#280 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Jel to po tebi znaci da ni u kom slucaju niskotemperaturne tp ne bi zagrijale? ( i ja sam, laik, tog osjecaja). Jesu li onda rjesenje visokotemperaturne TP. ? I jel ta onda "igra" mnogo skuplja (te kakav je tu omjer/koeficijenr potrosene struje i "proizvedene " toplote.Peugeot2008 wrote: ↑26/08/2023 21:49Ako se misliš grijati TP zrak,-voda, a polaznom temperaturom većom od 45 stepeni veći dio zime, zaboravi na to grijanje, nije to za tebe. Malo koji majstor će ti očistiti sistem od nečistoća ali to se može rješiti magnetnim filterom XF koji se stavi na povratni vod ali i to malo koji majstor praktikuje jer kao netreba ti to a košta oko 150 eura a investicija u TP košta par hiljada eura. I kad TP niva stane nakon dva dana rada onda ide pomagaj šta joj je. Ventilokonvektore ja ne bih stavio jer sam neki dan bio kod rođaka gdje je ugrađena Štibel TP i kondenza koliko hoćeš.MAha wrote: ↑26/08/2023 20:58
Hvala na savjetu i trudu. Ovo Fancoil nemam pojma sta jeznaci po tvom misljenju, u mom slucaju ici na TP zrak voda, gdje bi grijna tijela bili radijatori postojeci (gusani)? Nesto sam citao, jel tu idu tzv visokotemperaturne ili niskotemoeraturne TP? Mozda je glupo pitanje, i sta je razlika tu? Da li su tu adekvatni postojeci radijatori (gusani), jer ako je niskotemperaturno, voda ide ngdje do 55 jel tako, pa da li uz tu temp ovi radijatori kao toplotna tijela mogu zaista prenijeti u prostorije dovoljnu kolicinu toplote da ugriju iste (temp vode npr u njima je 55 jel tako), da ne dodjem u situaciju da se ne mogu ugrijat sa ovom kombinacijom
Zatim jel moram dobro ocistiti siatem, odnosno vodu iz sistema? Sigirno ima onih sitnih prljavstina, otpiljaka...i treca jel mogu, kao sto imam i sada, predvidjeti switch sa jednog na drugi sistem, odnosno da mogu, eventualno po.potrebi prebaciti grijanje na drugo loziste (npr plin), i sta mi je, ako ugradim vazduh voda, potrebno da obezbjedim i toplu vodu? I mozel taj sistem obezbjedjivat grijanje vode i toplim.mjesecima? Jesam previse pitao?
hvala
-
arminicos
#281 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Tebi bi trebala visokotemperaturna TP ali sto ti kolega iznad napisao ne bi ti se to onda sigurno isplatilo veci racuni za struju i onda to nije to jer kod TP zagrijavanje prostora sve preko 45°C TP gubi smisao..Ja recimo imamo podno u kombinaciji sa niskotemperaturnim radijatorima Vogel & Noot i temperatura zimi mi je na TP ucijek od 40 do 42°C na 43 do 45°C drzim samo pri vecoj hladnoci vani. Zato kazem TP je najbolje ubacivati ako radis objekat na novo sve ili radis renoviranje objekta pa fino sve sebi ubacis podno.
-
MAha
#282 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
I veca ulaganje, skuplje su TP visokotemperaturne. Vjerovatno si u pravu. Onda mi ostaje da ubacim inverterske klime, na prizemlje i na sprat. Pa onda za orelaze (a mozda i dulje) grijat se na njih, a kad stisne onda plin, do tad bi trebala biti i izolacija dodatna uradjena. Inverterske (klasicne, ne TP) i za hladenjr ljeti, naravno. Vjerovatno je ova opcija najracionalnija u mom slucaju. A ostavicu pecice na drva, ima to svoj neki ugodjaj, s vremwna na vrijeme potpalit.arminicos wrote: ↑27/08/2023 09:42 Tebi bi trebala visokotemperaturna TP ali sto ti kolega iznad napisao ne bi ti se to onda sigurno isplatilo veci racuni za struju i onda to nije to jer kod TP zagrijavanje prostora sve preko 45°C TP gubi smisao..Ja recimo imamo podno u kombinaciji sa niskotemperaturnim radijatorima Vogel & Noot i temperatura zimi mi je na TP ucijek od 40 do 42°C na 43 do 45°C drzim samo pri vecoj hladnoci vani. Zato kazem TP je najbolje ubacivati ako radis objekat na novo sve ili radis renoviranje objekta pa fino sve sebi ubacis podno.
Ne radi mi se nikako taj nivo renoviranja ni finansijski a i onako, trvor veliki, mozda nekad.
Hvala na podijeljenom misljenju i sugestijama svakako
-
Peugeot2008
#283 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Eto, sam si sebi zaključio koje je najbolje rješenje, rezervu za grijanje na većim minusima imaš, a u međuvremenu guraš klimama, a kad postaviš akobogda izolaciju bit će još daleko bolje na klime i jeftinije.MAha wrote: ↑27/08/2023 10:40I veca ulaganje, skuplje su TP visokotemperaturne. Vjerovatno si u pravu. Onda mi ostaje da ubacim inverterske klime, na prizemlje i na sprat. Pa onda za orelaze (a mozda i dulje) grijat se na njih, a kad stisne onda plin, do tad bi trebala biti i izolacija dodatna uradjena. Inverterske (klasicne, ne TP) i za hladenjr ljeti, naravno. Vjerovatno je ova opcija najracionalnija u mom slucaju. A ostavicu pecice na drva, ima to svoj neki ugodjaj, s vremwna na vrijeme potpalit.arminicos wrote: ↑27/08/2023 09:42 Tebi bi trebala visokotemperaturna TP ali sto ti kolega iznad napisao ne bi ti se to onda sigurno isplatilo veci racuni za struju i onda to nije to jer kod TP zagrijavanje prostora sve preko 45°C TP gubi smisao..Ja recimo imamo podno u kombinaciji sa niskotemperaturnim radijatorima Vogel & Noot i temperatura zimi mi je na TP ucijek od 40 do 42°C na 43 do 45°C drzim samo pri vecoj hladnoci vani. Zato kazem TP je najbolje ubacivati ako radis objekat na novo sve ili radis renoviranje objekta pa fino sve sebi ubacis podno.
Ne radi mi se nikako taj nivo renoviranja ni finansijski a i onako, trvor veliki, mozda nekad.
Hvala na podijeljenom misljenju i sugestijama svakako
- _Reds_
#284 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Da li je realna cijena tavice kondenzata sa grijacem 420 KM + PDV za TP ?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#285 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Šta je danas realno?
-
Dr_Help
- BHTelecom podrška
- piplica
#287 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Otovori ga pa vidi kakva je situacija.
U svakom slučaju nije dovoljan samo u samom sistemu.
U svakom slučaju nije dovoljan samo u samom sistemu.
- _Reds_
#288 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Koliko je cijena instalacije podnog grijanja za recimo 150 kvadrata i 15 krugova ?
Podno, ormarići 2x, razdjeljnici 2x, i polaganje cijevi između razdjeljnika i unutrašnje jednice, 2x kupaonski za povrata. i cijevi izmedju vanjske i unutrašnje ?
Koliko je uopće neka okvirna cijena po kvadratu ili po krugu ?
Podno, ormarići 2x, razdjeljnici 2x, i polaganje cijevi između razdjeljnika i unutrašnje jednice, 2x kupaonski za povrata. i cijevi izmedju vanjske i unutrašnje ?
Koliko je uopće neka okvirna cijena po kvadratu ili po krugu ?
- piplica
#289 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Cijene idu do 100KM po m2.
Cijene su friške.
Cijene su friške.
- _Reds_
#290 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Za ruke ?
Čega druže, a ni doktroske toiko nisu, mora da su i one japanske.
15.000 za 150 kvadrata, pa ko će to da plati ?
Odoh bataliti svoj posao odmah sutra, ako ce mi neko to placati i baciti se na instalčaciju podnog grijanja.
Čega druže, a ni doktroske toiko nisu, mora da su i one japanske.
15.000 za 150 kvadrata, pa ko će to da plati ?
Odoh bataliti svoj posao odmah sutra, ako ce mi neko to placati i baciti se na instalčaciju podnog grijanja.
-
Dr_Help
- BHTelecom podrška
#291 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
https://ibb.co/kKDwPmm
Evo uspio ga otvoriti . Pun prljavštine iz sistema .kada se radilo grijanje tada se i malterisalo bilo je prašine. Uglavnom nabijalo mi pritisak na vanjskoj jedinici sada je ok. A reci mi pored ovog šta još treba
Last edited by Dr_Help on 07/09/2023 22:06, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#292 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ja sam za 87 kvadrata platio ravno 3200 KM.
- _Reds_
- ZoomZoomKiwi
#294 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ne ne, samo razvod podnog grijanja, znači postavljanje 5 cm stirodura, alu folije, cijevi i razdjelnika, 10 krugova, i naravno sitnog pribora i te zajebancije.
Pumpa kada je postavljena onda su došli napunili sistem i flushali ga, nakon nekoliko dana probe došli da ga izbalansiraju i to je to.
Ali ovo je bilo kad je rat u Ukrajini tek počeo, pa nije stiglo ništa poskupiti
- piplica
- piplica
#296 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Dakle, 2017 za netto 140m2, plaćena instalacija, cijevi (cca.1000m), ruke i izolacija (cca. 10cm) i ormarice, ostalo sam ja imao, foliju, razdjeljnike, poluspojnice, takere i ventile, sve za 4100KM.
Godina 2023, 48m2, nemam ništa sa materijalom, izolacija je 15cm, 5500KM.
- _Reds_
#297 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ja sam govorio samo o rukama, a ti si sada tu dodao i materijal i to je skroz druga priča.
Tražio ponude za materijal, materijal je za malo veće površine 60tak km po kvadratu odprilike, sa čepastim stirporom. Na to treba još dodati striropor koji ide ispod čepastog, ali to je u biti trošak estriha.
Tražio ponude za materijal, materijal je za malo veće površine 60tak km po kvadratu odprilike, sa čepastim stirporom. Na to treba još dodati striropor koji ide ispod čepastog, ali to je u biti trošak estriha.
- piplica
#298 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Ovo su cijene sa rukama, znači cijena sa rukama je 2017 bila cca 40KM po m2, sada je cca. 100KM.
Materijal je poskupio 100%, ruke isto, ako ne i više.
Materijal je poskupio 100%, ruke isto, ako ne i više.
-
Luckyiam
#299 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Pozdrav
Otiso sam mlad iz BiH tako nemoj te zamjerit na gramatici.
Posto ne vidim nista da se pise o ventilaciji, to vam je vrlo bitno!
Cudim se bas o ovim TP koje su 14,16, 20 kw.
Prvo ventilacija pa izolacija min. pod 3.5 RC zidovi min. 3.5 RC krov 4.5 rc (staklo 1.2u) onda gledat da se grijete na sistem od 35 stepeni (podno grijanje) ili niskotep. Radijatori.
Sto cesce puma stane pa kren pa stane pa krene prije ce se pokvarit! Zato buffer Uvjek!
Prosjecna kuca od 120 m2 sa navedenom izolacijom bile bi dovoljno pumpe od
plus minus 6 kw i rendement od snekih 4 SCOP
Pozdrav
Prvo ventilacija pa izolacija min. pod 3.5 RC zidovi min. 3.5 RC krov 4.5 rc (staklo 1.2u) onda gledat da se grijete na sistem od 35 stepeni (podno grijanje) ili niskotep. Radijatori.
Sto cesce puma stane pa kren pa stane pa krene prije ce se pokvarit! Zato buffer Uvjek!
Pozdrav
-
Peugeot2008
#300 Re: ***TOPLOTNE PUMPE*** ( CIJENE,ISKUSTVA)
Sve mi to znamo ali nas zeza kad smo u recesiji kako smo se rodili. Buffer samo kad baš mora, a ne uvijek. Kad se TP pravilno dimenzioniše onda nema taktiranja TP tipa kreni, stani, kreni,stani.Luckyiam wrote: ↑09/09/2023 14:53 Pozdrav
Pozdrav