KOKESHI
simpaticne lutkice, pomalo cudnog izgleda. meni licno ne narocitno interesantne dok moja prijateljica ne pokrenu pricu nakon sto ih je vidjela i zgrozila se. uskoro sam se zgrozila i ja.
samo da napomenem da ove stvari nisam uspjela naci ni u kakvim pisanim izvorima na internetu. u stvarnosti jako malo japanaca zna za ovo, a oni koji znaju tvrde da se prica o kokeshi lutkama namjerno presutkuje zbog srama. prica je nevjerovatna, ali dosla je od nekoliko legitimnih izvora koje cu spomenuti usput.
znaci kokeshi lutkuce su karakteristicne za sjeverniji dio japana. ovdje ima mnogo planina, klima je ostrija, more surovije, zemlja teze obradiva - region koji je do prije stotinjak godina bio vrlo vrlo siromasan. japanskim pismom napisano danas kokeshi se pise kao 小芥子. iako znacenje upotrebljenih kanjija inicira na "malo dijete", rijecnici uglavnom rijec prevode kao "drvena lutka bez udova". medjutim poneki ponude i alternativno i staro pisanje 子消し gdje prvi kanji oznacava dijete, a druga dva brisanje. izbrisana djeca ?!
neki od izvora koje sam procitala ukazuju da je moguce da su simbolizirale nesto i imale neko duhovno znacenje. ono sto ne kazu je ono sto poneki stari ljudi iz mog grada ponekad kazu. npr. penzionisana profesorica likovne umjetnosti. kokeshi lutke predstavljaju prodanu djecu. poneki japanci tohoku regiona bili su toliko siromasni da su prodavali vlastitu djecu. poslije bi pravili lutke kao sjecanje na njih, te molili se za njihovu dusu.
prema "memoarima jedne geishe" nesto se slicno desilo glavnom liku na pocetku. medjutim, moja prijateljica se nije zgrozila zbog ovoga, nego zbog nastavka. takodjer, molitva za duse nema smisla jer roditelji ne znaju sta se desava sa njihovim djetetom. neki od japanaca koji znaju pravo znacenje kokeshi lutaka, tvrde da su ponekad prodana djeca bivala pojedena. osim nekoliko ne toliko bitnih izvora, mislim da je najjaci jedan od nasih profesora. to bi pretpostavljam objasnilo strah, gadjenje i izbjegavanje ovih lutki od strane nekih japanaca. nije ni cudo, ako je to istina, iako je, priznajem, tesko vjerovati. lutke se nalaze u mnogim hramovima u tohoku regionu tako da je stvarno cudno zasto strana literatura samo nagadja o njihovom dubljem znacenju.
o ovome vam ne mogu potvrditi vise jer ne mogu citati japanski. svejedno me ova prica progoni pa valjda je vrijedna da je podijelim sa vama. nadam se da nisam kome pokvarila dan.