Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
hrizantema wrote:Dok nisam dosao na zapad, pojam stednje je bio , onako, povremen..Radis, stedis, ustedis i onda odustanes, pokupis lovu i potrosis...Ovdje je to malo drugacije, i zena i ja radimo, ona nema pojma o stednji i sve bi spiskala, al zato ja to umijem..Medjutim, to traje godinu dana jer se ide dole na odmor i sve sto si ustedio , ode za mjesec dana..I ja sam do prije par godina govorio , sta ova dijaspora radi s parama, al evo sad kad dobro zaradjujemo i ja i zena i onda dodjemo dole , otprilike , hajd recimo, minimalno 5000 eura ode ko da ih ni bog nije dao..U to ne racunam pripreme za odmor i kupovinu stvari kao poklone....
Dakle, stedis da bi u mjesec dana sve spiskao i to me strasno nervira i rekao sam necu nigdje ni ici bar jedno dvije godine...
i ovo za pozajmicu nekom, das i stvoris sebi momentalno neprijatelja..Zato i nisam za davanje nekakvih pozajmica
jadna vam majka, pa gdje cete 5000 Euro trosit na godisnji Cime se hranite
mi stedimo. Ne sad nesto ekstra, ali uvijek imamo barem 2 plate sa strane.(imalo se i vise, ali kupio se stan, namjestaj i tako )
Djeci smo odmah otvorili djeciju stednju u banci (kako se to vec tacno zove)te i oni imaju nesto svoje love. Eto
Mene panika uhvati, ako nemam nista zastekno
zena21 wrote:ma vala ne razumijem ni one koji otkidaju od usta i stede
ne kazem sad da treba go crazy.. ali treba zivjeti.. pa zato radimo i zaradjujemo...
ima puno takvih kao sto neko spomenu... u jednoj kosulji dolazi na posao 5 dana... zivi od dvije kifle dnevno, grebe se za cigare... s posla pravo kuci...jedino sto potrosi za sebe je ljeti 7 dana na moru... ma hebo to...
niko nece nista ponijeti na onaj svijet
Pa zeno21, nije da me zanima, ali eto npr. ako si lako dosla do krova nad glavom onda i ne mozes razumjeti potrebe onih koji nemaju isti pa su spremni da stede na svakom zalogaju da bi dosli do istog, ili do nekih slicnih nuznih stvari. Naravno, nicim ne opravdavam grebanje o druge ali to mi dodje opet u zoni loseg odgoja.
nisam dosla lako do krova nad glavom... a zavisi i sta ko smatra za krov nad glavom... ne tezim ka bosmalu i slicnim mjestima... radije cu potrositi na neke druge stvari... na neke stvari u kojima cu uzivati ja, moja porodica i moji najblizi... materijalne stvari me ne interesuju
ljudi se ubise stedeci... cijeli zivot... za stan, za kola, za tv... i dok se okrenes prodje zivot... sta i radio - nista, gdje si bio - nigdje... thanx, but no thanx
hrizantema wrote:Dok nisam dosao na zapad, pojam stednje je bio , onako, povremen..Radis, stedis, ustedis i onda odustanes, pokupis lovu i potrosis...Ovdje je to malo drugacije, i zena i ja radimo, ona nema pojma o stednji i sve bi spiskala, al zato ja to umijem..Medjutim, to traje godinu dana jer se ide dole na odmor i sve sto si ustedio , ode za mjesec dana..I ja sam do prije par godina govorio , sta ova dijaspora radi s parama, al evo sad kad dobro zaradjujemo i ja i zena i onda dodjemo dole , otprilike , hajd recimo, minimalno 5000 eura ode ko da ih ni bog nije dao..U to ne racunam pripreme za odmor i kupovinu stvari kao poklone....
Dakle, stedis da bi u mjesec dana sve spiskao i to me strasno nervira i rekao sam necu nigdje ni ici bar jedno dvije godine...
i ovo za pozajmicu nekom, das i stvoris sebi momentalno neprijatelja..Zato i nisam za davanje nekakvih pozajmica
mi stedimo. Ne sad nesto ekstra, ali uvijek imamo barem 2 plate sa strane.(imalo se i vise, ali kupio se stan, namjestaj i tako )
Djeci smo odmah otvorili djeciju stednju u banci (kako se to vec tacno zove)te i oni imaju nesto svoje love. Eto
A jel' se tipla Zekat na to ili ste sve pretvorili u bisere?
Zekjat se rece bolan nebio
a vidis .. zaboravila sam i bisere kojim me okovase kad se udadoh ima i tu fina sumica
Pearl wrote:
naraFno
ako ustedis dosta, mislim da mozes dici kredit ako stavis polog u banku... tj, ta stednja ti je zirant mislim da mozes podici do duplog iznosa stednje.. ali nisam sigurna, provjeri sa nekim ko radi u banci...
ja sam kreditno sposobna, ali bi mi trebao kredit na jedno 50 godina, sa ovom platom, da kupim stan
e a pazi ovo
ja imam finu platu...mozda cak i vecu od salterskih radnika u banci...ali nisam kreditno sposobna radi nacina finansiranja moje firme...kao ne garantuje mi zaposlenje 15-20 godina, nismo na budzetu, itd. i sve je to tacno i stoji...
a kako mogu biti sigurni da ce oni koji rade u firmama koje su budzetski korisnici ili ministarstvima zadrzati taj posao narednih 15-20 godina
koliko imamo ministarstava...za 10 godina da se ukinu kantonalne administrativne jedinice ili da im se broj upolovi...hrpa ce ostati bez posla i mogucnosti da vraca kredite koje su uzeli dok su bili kreditno sposobni
ljuti me diskriminacija te vrste
oni kao ne mogu ostati bez posla ja mogu...a zapravo nismo ni jedni ni drugi sigurni u danasnji vakat
Potpuno se slažem...Imao sam jedno takvo iskustvo sa Volksbankom kada se tek otvorila u Sarajevu... Bila nekakva akcija "povoljnih" porodičnih kredita (tada bile normalne kamate 15-17% u drugim bankama, a oni "spustili" na tričavih 12,5% ). Tada sam imao oko 2.500 KM platu, ali mi ugovor nije "valjao" jer nije explicitno stajalo da radim na neodređeno nego na 1 godinu sa mogućnošću produženja ugovora. Uđem u banku i onaj službenik me pita onako s vrata ..."a kolika je Vaša plata, ako smijem znati?" Ja mu odgovorih, a on značajno podiže obrve i odmah upita da li pijem Whisky već otvarajući flašu...Dok je sipao piće (za koje još nisam stigao reći da ne pijem) upita me za vrstu i trajanje ugovora. Ja onako pun samopouzdanja pokažem ugovor zajedno sa ovjerenom izjavom poslodavca da sam jako važan uposlenik kojeg računaju zadržati što je moguće duže, ali to sve nije bilo dovoljno. Čim je lik vidio "godina dana" u ugovoru, odmah brže-bolje vrati Whisky u bocu i otjera me van kao prosjaka
Dobih potpuno isti odgovor kao ti... Potpuno te shvatam i suosjećam sa tvojim traumama od strane bankarskih aždaha Ma, ko njih da izvineš *ebe. Ja još uvijek hvala bogu radim i plata mi je...
@real kahn: ista stvar i kod mene. super posao i plata nekoliko x veca od plate tog sluzbenika. al kad vidjese da je ugovor na godinu nista. imala sam orocene love u VB i rekose mi kao dacemo vam toliko. tj daju mi ono sto imam kod njih. reko ne sad lijepo dajte moje pare i idem konkurenciji. i uzmem svoju lovu i do danas u VB nikad vise nisam usla, a i ne namjeravam.
Pearl wrote:
naraFno
ako ustedis dosta, mislim da mozes dici kredit ako stavis polog u banku... tj, ta stednja ti je zirant mislim da mozes podici do duplog iznosa stednje.. ali nisam sigurna, provjeri sa nekim ko radi u banci...
ja sam kreditno sposobna, ali bi mi trebao kredit na jedno 50 godina, sa ovom platom, da kupim stan
e a pazi ovo
ja imam finu platu...mozda cak i vecu od salterskih radnika u banci...ali nisam kreditno sposobna radi nacina finansiranja moje firme...kao ne garantuje mi zaposlenje 15-20 godina, nismo na budzetu, itd. i sve je to tacno i stoji...
a kako mogu biti sigurni da ce oni koji rade u firmama koje su budzetski korisnici ili ministarstvima zadrzati taj posao narednih 15-20 godina
koliko imamo ministarstava...za 10 godina da se ukinu kantonalne administrativne jedinice ili da im se broj upolovi...hrpa ce ostati bez posla i mogucnosti da vraca kredite koje su uzeli dok su bili kreditno sposobni
oni kao ne mogu ostati bez posla ja mogu...a zapravo nismo ni jedni ni drugi sigurni u danasnji vakat
Potpuno se slažem...Imao sam jedno takvo iskustvo sa Volksbankom kada se tek otvorila u Sarajevu... Bila nekakva akcija "povoljnih" porodičnih kredita (tada bile normalne kamate 15-17% u drugim bankama, a oni "spustili" na tričavih 12,5% ). Tada sam imao oko 2.500 KM platu, ali mi ugovor nije "valjao" jer nije explicitno stajalo da radim na neodređeno nego na 1 godinu sa mogućnošću produženja ugovora. Uđem u banku i onaj službenik me pita onako s vrata ..."a kolika je Vaša plata, ako smijem znati?" Ja mu odgovorih, a on značajno podiže obrve i odmah upita da li pijem Whisky već otvarajući flašu...Dok je sipao piće (za koje još nisam stigao reći da ne pijem) upita me za vrstu i trajanje ugovora. Ja onako pun samopouzdanja pokažem ugovor zajedno sa ovjerenom izjavom poslodavca da sam jako važan uposlenik kojeg računaju zadržati što je moguće duže, ali to sve nije bilo dovoljno. Čim je lik vidio "godina dana" u ugovoru, odmah brže-bolje vrati Whisky u bocu i otjera me van kao prosjaka
Dobih potpuno isti odgovor kao ti... Potpuno te shvatam i suosjećam sa tvojim traumama od strane bankarskih aždaha Ma, ko njih da izvineš *ebe. Ja još uvijek hvala bogu radim i plata mi je...
@real kahn: ista stvar i kod mene. super posao i plata nekoliko x veca od plate tog sluzbenika. al kad vidjese da je ugovor na godinu nista. imala sam orocene love u VB i rekose mi kao dacemo vam toliko. tj daju mi ono sto imam kod njih. reko ne sad lijepo dajte moje pare i idem konkurenciji. i uzmem svoju lovu i do danas u VB nikad vise nisam usla, a i ne namjeravam.
mamica 31 wrote:
Zekjat se rece bolan nebio
a vidis .. zaboravila sam i bisere kojim me okovase kad se udadoh ima i tu fina sumica
Aha..
Znaci ti i tu tebe ti covjek sve pare drzhite u biserima da ne morate placati Zekjat...
Gdje si ono ti isla u mekteb,gore u Cekalusi ko da gledam I tebe tu gdje jesi mozhe samo led okovat' kako je krenulo
mamica 31 wrote:sad cu ispast konj sto stekam za crne dane
Neces ispast konj, nego zekat i nije bas tema s kojom bi se trebalo zajebavat, pogotovo imajuci ovo gore sto navedoh u vidu a posebno sa pricama o hiljadama koje se potrose i hiljadama koji nemaju te hiljade.
Neces ispast konj, nego zekat i nije bas tema s kojom bi se trebalo zajebavat, pogotovo imajuci ovo gore sto navedoh u vidu a posebno sa pricama o hiljadama koje se potrose i hiljadama koji nemaju te hiljade.
Izvini.
ti si to sve pogresno shvatio haj procitaj ponovo.
zena21 wrote:
niko nece nista ponijeti na onaj svijet
«Neka oni koji škrtare u onome što im je Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih; ne to je loše za njih. Na Sudnjem danu biće im o vrat obješeno ono čime su škrtarili.» (Sura Ali Imran:180).”
Nije mi cilj drzati nekome predavanje, ali mislim da je bitno pronaci neki balans izmedju stednje i pomaganje onih u nepovoljnijoj finansijskoj situaciji. Sevap cemo ponijeti na onaj svijet.
Izvini.
ti si to sve pogresno shvatio haj procitaj ponovo.
Mozda i jesam pogresno shvatio ali citam o nekim hiljadama i trosenju. To je to. Nista manje nista vise. A opet kao sto rekoh svako ima svoje pravo. Neko ce da nosi sa sobom na ovom svijetu najbolje sto moze, a neko gleda da stagod ponese na onaj drugi. Opet kazem kako kome volja.
A i iskreno bas me briga.
Stednja je optimalan nacin, ali pomalo prevazidjen zavisno od sistema u kojem zivis. U nekim sistemima se isplati stediti - ako je valuta stabilna i ako nema prevelike inflacije. Ako nije valuta stabilna i ako gubi na vrijednosti, i imas inflaciju, i ako za 10 godina - 1000 $ ili KM ili eura ce moci pokriti ono sto danas 500 - onda ti se slabije isplati stediti - jer novac gubi vrijednost. Onda ga moras investirati u nesto - sto ne gubi vec dobija na vrijednosti - a tu bi bile dvije stvari, 1) investicija i 2) investicija u samog sebe da se osposobis za posao/zvanje/znanje - s kojem ces moci zaraditi vise nego danas.
Za stednju je potrebna velika disciplina i samo-kontrola. I ne samo to - mora covjek imati viziju - nije dovoljno pare stekati "za crno sutra". Potrebno je vidjeti u kojem kontekstu - dakle imati adekvatan cilj. Dizanje kredite tu takodje - nije optimalno - jer moras placati kamatu. Drzanje para na banci - takodje nije adekvatno jer banka obrce s tim parama - a tebi daje nizak %. Dakle - moras se osobiti pa zavaliti, svaki vid - od investicije, nekretine, kredita do stednje - je zavaljivanje na svoj nacin, dakle - ima prednosti ali i mane.
Kljucno je da ne trosis pare - ne nesto sto gubi vrijednost. Npr neke krpe i odjecu, automobil koji je izvan tvog finansijskog domasaja ili kakva krstarenja i putovanja koja takodje kostaju jako mnogo, a nakon 10-15 dana nemas nista od njih. Zasto? Zato sto - ako ikad uspijes - finansijski - ovo ce doci s vremenom. Ako ne - onda ces samo samu sebe zavaljivati u dugove. Naravno - ima ljudi koji hoce da "zive zivot" i na kraju umru sa 0 na banci. Onaj koji stedi - planira ne ponjeti tu lovu sa sobom, vec svom dijetetu stvoriti odskocnu dasku, da ono dalje dosegne, i da ono ima prilike u zivotu kakve ti nisi imala i mogla. I ne samo to - ima ljudi kojima u zivotu znaci da su nesto stvorili. Kupiti kartu za 10 dana u Indiji - ne znaci nista. To moze svako - ko ima 5000KM. Ali tih 5000km investirati, pa okrenuti, pa obrnuti, pa napraviti od njih malo vise, ili cak i ako - izgubis dio tih para sama cinjenica da si nesto pokusala i probala i da si nesto od toga naucila stvara predispoziciju da ces kasnije ako opet pokusas moci i da uspijes.
Takodje - stednja je nesto sto se prenosi u familiji - s osobu na osobu. Tako da je vrlo vjerovatno da nacin na koji ti raspolazes s novcem je slican nacinu na koji tvoji roditelji i slicno. Sad da li je to dobro, ili ne, i jedno i drugo. Moras uvidjeti prednosti koje si stekla, i mane, koje imas. Najbolji nacin stednje je - da radis, zestoko. Ne samo da ces zaraditi vise, nego neces imati vremena ni da trosis sto zaradis. I ne samo to - vjerovatno ces upoznati ljude koji takodje - rade, i takodje pokusavaju usparati i nekako to konvertirati u KAPITAL. S takvima onda - mozda se i upustis u nesto. Samo - to ce traziti dodatnu mjeru guze, rada, brige i obaveza. Treba vidjeti - da li mislis da je to za tebe, ili ne. Ako je odgovor ne - treba nauciti zivjeti i s tim i mirit se. Nije sve za svakoga.
Postoji jedna izreka koja kaze - svaka budala moze zaraditi novac, ali je potreban pametan covjek da ga investira. U tome je kljuc. Novce = vrijeme koje si provela radeci. To se vrijeme - nece vratiti. Jedina ono s cim je covjek ogranicen u zivotu je vrijeme a ne pare. Ali - ako ne cijenis svoje vrijeme i ako mislis da vrijedi npr. raditi sedmicu da kupis neke cipele ali ne vrijedi raditi 5 godina da bi imala stan, cak i ako imas - stan sad, mozda dva, pa jedan prodas, pa nesto drugo, pa drugo vodi trecem, tesko je uspjeti. Najteze je u svemu ovome naci mjeru. Dakle - nesto sto nije previse sitno, da je bezznacajno ni previse krupno da ces na kraju - kolapsirati i propasti.
U svemu je potreban balans. I vizija. I na kraju - ako zivis kao samac, ili nisi udana a nisi kod roditelja - jako je tesko, na taj nacin ustediti. Ti navodi primjer nekog ko je ustedio 10.000 KM koje su mu roditelji slali. To nije stednja. To je - samo pretakanje. Ustediti znaci - zaraditi, pa ustediti, ostaviti sa strane. A to je tesko. Da je lako - bio bi svako miloner, ne? Ali koliko ih je s milionima - posteno stecenim? Vrlo malo. Zasto? Jer nije lako. Da bi se doslo do love - moras varati cesto i samu sebe, ali i moras znati kako da od 1 marke keriras dvije, ili da svoje troskove zivljenja - raspolis. To znaci - manji standard, i dati vise guze. Mnogi to ne mogu. Sto je ok. Ali za onog ko moze - nalaziti mu mane - je smijesno, iz razloga sto - takvi ljudi pokusavaju da uspiju i da nesto naprave od sebe. Ne govorim ovdje - o dvije kifle dnevno, vec govorim o tome - sta je to sto ti treba, istinski, sta je minimum - koji ti treba. I zbog cega ti treba vise? Zbog cega si gladna? I zeljna? I po kojoj cijeni to dolazi? Vrlo cesto - svi mi nosimo neke komplekse, i pokusavamo da zadovoljimo ne sebe vec svijet oko nas. Cesto su tu i marketinska pranja mozga i psihologija - koja te tjera, da torsis, jer si tad - najsretniji. Nema vece srece - nego kupiti sebi nesto, doci u svoj mikrokosm, i biti onda sretan s tim. I na to nije niko imun. Samo, neko je sposoban - da se nosi bolje a neko - gore.
U Americi milionere susreces u prodavnicama polovne odjece, gdje donose kosulje od umrlih ljudi. Takav - moze kupti sebi - kamion, odjece, ali voli naci "dobar deal" tj. kosulju za 4 dollara koju da je kupio u prodavnici kostala bi $50. Ali zato - kuca mu kusta miliona dva-tri. Sto? Pa jer ce je prodati za 20-30% vise nego sto je njega kostala. Dakle - ne stedis se na investicijama - koje imaju povrat. Ono sto nema, s takvim se - obicno kiti sirotinja. Npr. u cranckim ghettima mozes vidjeti cesto automobil stoji parkiran ispred kuce koji kosta vise od same kuce. To je dakle - bitan image. Bitna je neka projekcija, da nisi - sirot, jer sirotinja je takodje - bolest, ne sto je sramota biti siromasan, vec sto u siromastvu se radja jako mnogo velikih kompkeksa i tu se ljudi obracunavaju i u sebi i sa drugima - za vrlo, vrlo malo. Zbog cega - u Africi svako malo, se ratuje, i ljudi ubijaju i slcno?
Ovo su neka moja razmisljanja, i pecepcije, ali za svakog od nas postoji ova dilema, jer je covjek proklet - i to koriste sve korporacije, i svi drugi koji su iznad, i koji vedre i oblace. Njima trebaju - siromasni puleni, da se zadovolje s vrlo malo, koje ce naplatiti solidno, npr. neki brand name, i tako biti sretni. Samo - da li je ta sreca laz i ubleha, ili je istinska, fudmentalna. Ne znam. I Citizen je tu u pravu. Nekog cini sretnim da pomogne drugom. Neko opet smatra da moze drugom pomoci samo ako i on sam pokusava i daje sve od sebe, da si pomogne. Itd. Al' pomagati drugom nije u stanju onaj, koji ni sam nije stabilan a nije sva pomoc - ni u materijalnom. Mnogo veca pomoc - onome kome se moze pomoci je savjet, rijec i pokazati mu djelom kako se nesto radi. Zasto? Jer svaki covjek, zeli da sam ima percepciju sebe - kao nekog - kome ne treba niko da pomaze - da opstane. Oni koji nemaju tu - zelju, i ne pokazuju je - i ne bore se - takvi ce biti na dnu - u bilo kojem sistemu - i nije do sistema ni do sudbine. Postoji jedna izreka koja kaze - okruzenje i prilike ne cine covjeka - vec ga odkrivaju. Tako je i na ovome. Radis 7 i pol godina, nisi nista ustedila Grize te savjest i istina - koja kaze - trebalo bi biti malo drukcije. Ti znas to, ali tesko je poslusati - samu sebe i svoj instikt. I meni je samo cesto ovako, po slicnim i drukcijim stvarima ali - dok ne naucis prepoznati sebe, i slusati, to "untrasnje ja" koje obicno te vodi instiknto - najcesce u bericetnom smijeru, bice tesko, jer sta onda ostaje, prema cemu se navodimo - i sta je svakom od nas radar - po kojem se mjerimo, kao ostvareni ili propali, ili samo tek tako, prosjek, prst iznad ili ispod prosjeka - vidi sta radi onaj ili ovaj, i kako on moze, ili kako ja mogu ovoliko a onaj nema nista, i slicno. Vizija. I stoljetni hrast je jednom bio zir. Ali ne moze i nece svaki zir - postati stoljetni hrast. Sta cini razliku, i kako prepoznati priliku, to je mnogo bitnije cak i od cinjenice - koliko to mozes usparati "za crne dane". Sam nacin na koji si ovo definirala - je deftizam. Jer - sto ce ti pare u "crne dane"? Mozda je bolje - trositi ih sad, a kad se desi nesreca, bolest ili smrt - neka bude kako bude. Al' eto - ja se nadam da ima stednje i za bolje sutra, i za investiciju, i da se malo covjek - odvojio od svog dupeta i guzicetine i necemu drugom posveti. To je tesko, kao sto rekoh - najlakse je otici u Grcku na ljetovanje ili kupiti Audija A8. Samo - to moze svako. Potrebne su samo - pare, ne? Ali da li moze svako usparati od sebe? Ne uvecati nego umanjti - ono sto i koliko imas? Da bi imao vise sutra. Tesko je....
stedim sto vise mogu
investira se nesto parica sa strane
kroz rat i poslije sam vidio sta znaci imati pa nemati para
i rekao sam sebi vise nikad
imam solidnu platu... ne rezbacujem se.. ok samo ponekad
ne vozam bijesno auto - mnoga raja nemaju pojma koliko bace na auto... vece/bjesnije auto = vise $$ za benzin, vise za osiguranje, vise za mjenjanje ulja, guma itd itd...
sto pali za mene je
svaki mjesec mora odredjena suma otici na drugi racun
vodim zabiljeske gdje lova ode.. ali to ne znaci da sam cicija potrositi na kafu itd... otici negdje na veceru i potrositi preko $100 ili vise jednom u par mjeseci nije problem...
ma meni je ugovor na neodredjeno, a odbili su me cak i u banci preko koje primam platu...znaci svaki mjesec na taj racun legne lova vi opet...nisam kreditno sposobna...treba mi suduznik i 2 ziranta jer nisam udata...itd
Real Khan wrote:
ma meni je ugovor na neodredjeno, a odbili su me cak i u banci preko koje primam platu...znaci svaki mjesec na taj racun legne lova vi opet...nisam kreditno sposobna...treba mi suduznik i 2 ziranta jer nisam udata...itd
obuca wrote:
i mojoj prijateljici su u banci trazili coeka
ma ja...prvo pitanje ...bracno stanje...a ako kazes da si samac...onda se ibrete sto ce tebi kredit za stan