Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
GlamBlam

#1 Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by GlamBlam »

Ovo mi bas spada u "umjetnost zivljenja"... tj kako prezivjeti i ostati zdrav kad ne znas ni sta jedes ni sta pijes?

Navodno u mesnim industrijama iskoriste sve od zivotinje, ali bas bas sve, od noktiju zivotinja do kostiju?
Spominju i mjesanje mesa uginulih zivotinja, koje su uginule od ko zna cega, jer im je cijena znatno manja.
Bacaju klaonicki otpad ljudima pod prozor, pored skola, na rezervoare vode... znaci ne znamo ni sta pijemo?!
http://bezpardona.com/meso-u-bosni-herc ... zivotinja/

Isto tako, kazu da se ogromna kolicina kengura uvozi u BiH, i da se ne zna gdje to zavrsi, ima ulaz, ali nema "izlaza" robe?

Isto neki dan naletih na naslov u hrvatskim medijima (nemam sad linka, ali mislim da je neki casopis Lajk) tipa: Salju li nam jos hranu za "Balkance"?
Zar uopste postoji razlika izmedju npr Nutele u Njemackoj i Nutele u BiH?
I ako njima, hrvatima koji su u EU, salju "hranu za balkance", sta tek nama salju?

Da ne spominjem rumune, konjsko meso, itd...

Takodjer, neki dan izadje ona studija o kvaliteti hrane kod nas i kao nista ne valja, od meda, alkohola, pa sve do vode (cuj vode)?!

Kad ti sve ovo sagledas, pitas se, pa jbte kako sam ja uopste ziv?! I jos zdrav?!
Je li ovo do famozne "globalizacije" ili javasluka ove drzave?
Dalje se postavlja pitanje pa sta jedem onda? Necu valjda u ratare i zemljoradnike otici, pa sam sebi uzgajati hranu da znam sta je i kako je...

Tacno me strah sjesti da jedem... evo sam smrsao 5 kila draga nasa :bih:
otsam

#2 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by otsam »

Pojma ti mi ne znamo
GaRGa

#3 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by GaRGa »

dobro jutro Kolumbo i ne nista ovdje nije ko u EU ni Milka ni Nutella nista...
pearlica

#4 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by pearlica »

Sve stoji stvarno nemam pojma sta unosimo u sebe. I jedini nacin da se osiguramo to je da imamo svoju bastu i svoje zivotinje (za meso) ali ko to danas moze.

Ali ovo za kengure. Pa nije bas da ima pretjerano puno kengura u svijetu pa da ih bas u BiH salju. Inace cula sam da je to bas specijalitet pa ne znam otkud sada da to ne valja? Divlje zivotinje jedu zdravo, zive zdravo gore su one koke sto ordastu u 1 kvadratnom centrimetru i sto jedu druge mrtve koke.
AmADin_gospo

#5 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by AmADin_gospo »

bolje da neznate, šta sve jedete u kompozitnim proizvodima, tj. paštetama, salamama, viršlama, suđukama, kobasicama...

a to što se tiče kengurovine, je ne budalaština, nego dokaz o zatupljenosti i idiotluku našeg naroda

kengurovina je duplo skuplja od teletine, a neko će vam je "uvaljivati" a male pare... de ba ljudi, prestanite se blamirati

http://www.horizongourmetmeats.com.au/p ... o-2512.php
una_bo

#6 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by una_bo »

zanimljiva tema, zanima me koliko vas će nakon što dobije informacije, dakle pročita, šta se stavlja u te paštete i salame, prestati konzumirati iste?
pearlica

#7 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by pearlica »

Mozete poceti od ovoga "odobrile mame"

http://www.vitkigurman.com/2013/03/27/a ... azne-mame/

to je samo jedan stos a ima ih...
Adriatic

#8 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by Adriatic »

pearlica wrote:Mozete poceti od ovoga "odobrile mame"

http://www.vitkigurman.com/2013/03/27/a ... azne-mame/

to je samo jedan stos a ima ih...
E kad su počeli snimati reklame u kojima nas ubjeđuju da su paštete napravljene od najkvalitetnijih sastojaka, a mi im to još i povjerujemo, onda je kraj svijeta blizu.
branimir stulic

#9 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by branimir stulic »

MAme odobravaju a golubova na Carsiji sve manje i manje....
Nego da li bi mi mogli nekome ove naše kerove tušnut... dole po Africi. Ili u Aziju gdje su delikates... MAde in Bosnia. Fresh and tasty.
una_bo

#10 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by una_bo »

Kastanienallee wrote:
una_bo wrote:zanimljiva tema, zanima me koliko vas će nakon što dobije informacije, dakle pročita, šta se stavlja u te paštete i salame, prestati konzumirati iste?
Pa nekad otprilike prije desetak godina kada sam prvi put citala o sastojcima Argete koju sam dotad tamanila, prestala sam kupovati i jesti Argetu i vecinu mesnih preradjevina. Izuzetno mi je bitno sta jedem i trudim se jesti hranu koja je sto manje preradjena i u kojoj se jasno moze prepoznati svaki sastojak. Stvarno mi nije i ne moze biti svejedno da trpam u sebe samljeveno smece papaka, kostiju i raznih unutrasnjih dijelova zivotinja zacinjeno do neprepoznatljivosti.
svaka čast, ali mislim da si ti izuzetak, nažalost.
Afanasi_94

#11 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by Afanasi_94 »

una_bo wrote:zanimljiva tema, zanima me koliko vas će nakon što dobije informacije, dakle pročita, šta se stavlja u te paštete i salame, prestati konzumirati iste?
Niko. :lol:
azurna_obala

#12 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by azurna_obala »

Ne sjećam se kad sam zadnji put pojela paštetu, viršlu, salamu....ne dolazi u obzir. Kod nas narod masovno pare baca na te gadosti, pa bolje mu je da kupi kilu krompira na pijaci od nekog dede iz Fojnice, nego ovo smeće od hrane.
Eno mama napravila džem od domaćih šljiva, kakav eurokrem, kakvi bakrači... :izet:

al' hoćemo mi sve na gotovo, što bi neko u kuhinji proveo pola sata dok napravi ručak, lakše je zaklat salamu i pomazat krišku...
Afanasi_94

#13 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by Afanasi_94 »

azurna_obala wrote:Eno mama napravila džem od domaćih šljiva, kakav eurokrem, kakvi bakrači... :izet:
Džem je bolji od eurokrema što jes' jes' 8-)
GlamBlam

#14 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by GlamBlam »

Znaci... znamo da ustvari... nista ne znamo :(

Jedi... truj se stoko, umri od raka ili neke teske bolesti... ko nas j*be
Kastanienallee wrote:Bezbroj puta navodim primjer svojih roditelja koji su mi ocit pokazatelj koliko je vazno voditi racuna o ishrani.
Dok su zivjeli u gradu, radili i jeli nabrzinu razno gotovo preradjeno smece imali su i zdravstvene smetnje, povisenu masnocu, masnu jetru, visak kilograma, opsti osjecaj malaksalosti i iscrpljenosti.
Odlaskom u penziju nisu si mogli priustiti da vise zive kako su navikli pa su presli zivjeti na selo i poceli uzgajati povrce za sebe. Njihov frizider, zamrzivac i police u ostavama su prepune njihovih proizvoda raznog povrca, voca, sireva, maslaca, dzemova, marmelada. Nikada vise ne kupuju nikakve salamice ili druge mesne preradjevine.
Kretanje i rad u basci, skupljanje zrelih vocki i priprema hrane im pomazu da se osjecaju zdravije i fizicki i psihicki.
Nalazi su im dobri, nemaju problema s viskom kilograma i sve sto jedu je autenticno, zdravo i ukusno.
Ma lako je meni za penzionere... i ja bi da imam od ceg rezije i ostalo placati.
Sad bi na selo otisao, svakako je grad pun seljaka
[Emma]

#15 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by [Emma] »

Lakše mi je dok ne razmišljam o tome.
Hrulj

#16 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by Hrulj »

Pa sta fali? Zivi smo, ne fali nam nista.
sickle_and_hammer

#17 Re: Sta to mi jedemo? Znamo li uopste?

Post by sickle_and_hammer »

ukratko, jedemo vnago!!!
Post Reply