Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
A Digi

#13151 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by A Digi »

kako postaviti sliku...plisss...
Euridika
Globalna šefica

#13152 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

[quote="A Digi"]
kako postaviti sliku...plisss...
[/quote]

Otiđi na neku besplatnu web stranicu za upload slika, npr. http://www.klix.com . Odaberi sliku koju želiš objaviti sa svog računara i upload-uj je. Kad se završi upload, na stranici će ti se ispisati nekoliko linkova za pristup slici. Ti odaberi onaj iznad kojeg piše message board ili forum, i kopiraj ga. Sam link će ti biti nešto u formatu:
[img]http://... .jpg[/img]
Iskopiraj sve to, uključujući i ovo u zagradama i paste-iraj u post na forumu. Kad uradiš preview ili submit posta na forumu, prikazat će ti se slika.
Vodi računa da ti je isključena opcija Disable BBCode (koja se nalazi ispod dugmadi Preview i Submit kad postiraš poruku). Po default - u je isključena. Kod mene je npr. uključena u ovom postu da bi ti mogao/mogla vidjeti format linka za slike (da to nisam uradila, umjesto teksta bi se pojavila mala ikonica na kojoj piše Image, jer bi sistem to protumačio kao komandu da prikaže sliku, koje u ovom slučaju nema). Zato se ne prikazuje ni to da sam te citirala, već se samo vide naredbe za citiranje (quote i /quote).
A Digi

#13153 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by A Digi »

Hvala ti puno...
pukepuke

#13154 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Moj prvi pokušaj postavljanja slike na forum, pa ako nešto ne bude kako treba, ne zamjerite...
Kraljica jeseni, pita s jabukama, jučer.
Image
Image
Image
Zoya

#13155 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Zoya »

Izgleda predobro :thumbup:

Još da i recept napišeš :)
Euridika
Globalna šefica

#13156 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

pukepuke wrote:Moj prvi pokušaj postavljanja slike na forum, pa ako nešto ne bude kako treba, ne zamjerite...
Image
Image
Image
:thumbup:
I ja sam kontala danas ili sutra isto napraviti, imam dosta domaćih jabuka. Možda ponovim i halvu (od neki dan). :-D
JanuaryJones

#13157 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by JanuaryJones »

Nisam uspjela uslikati jer je bilo poprilično kasno :(
Empanadas sa marelicama
Image
Nisrin

#13158 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

pukepuke wrote:Moj prvi pokušaj postavljanja slike na forum, pa ako nešto ne bude kako treba, ne zamjerite...

Image

Moze li receopt, ali korak po korak, nikad nisam pravila sa gotovim jufkama :D
A Digi

#13160 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by A Digi »

Moj danasnji rucak:pecena piletina i paprike....
pukepuke

#13161 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Nisrin wrote:

Image

Moze li receopt, ali korak po korak, nikad nisam pravila sa gotovim jufkama :D
Naravno, bit će mi zadovoljstvo. Ovo zapravo nije pita s jabukama kako sam je naučila praviti od mame (to je ona koja se zalijeva agdom), ovu sam naučila od prijateljice.
Jabuke se narendaju (uvijek su bolje malo kiselije). Odmah se stavljaju na rub jufke, posipaju kristal šećerom, prezlom i cimetom, sve odokativno, recimo da na jednu jufku ide jedna velika žlica šećera i isto toliko prezle. Cimeta po želji ali ne treba štedjeti, slobodno može jedna, čak i dvije kavene žlice. Ja svaku jufku još malo pouljim, zamotam i slažem u tepsiju. Ovaj put nisam u kući imala prezle, pa sam umjesto nje stavljala mljeveni keks i malo oraha. Također sam po jabukama sipala đumbir u prahu ali vrlo malo, samo blago naprašila, da ne bude pita previše pikantna. Na kraju cijelu pitu još pouljim i poškropim vodom i pečem. Opet odokativno, mislim da sam je pekla jedno 30 minuta na 180. Hladila se pokrivena krpom.
Nisrin

#13162 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin »

Pukepuke, ne zaljevas je agdom??? To mi je bitno hahaha jednostava je recept, sutra cu pokusati, hvala ti :D super i sto se ne moraju kuhati jabuke i kako te skontah jedna jufka, ne moram ih duplati pa savijati? :D
pukepuke

#13163 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Nisrin wrote:Pukepuke, ne zaljevas je agdom??? To mi je bitno hahaha jednostava je recept, sutra cu pokusati, hvala ti :D super i sto se ne moraju kuhati jabuke i kako te skontah jedna jufka, ne moram ih duplati pa savijati? :D
Ja sam isto od mame naučila praviti onu gdje se jabuke dinstaju, pita se slaže, pa se zalijeva agdom,
ova mi je puno jednostavnija, ne zalijeva se, šećeriš odmah izravno po jabukama, ne duplaš jufke (jedino ako je neka jako tanka, pa moraš, da ti nadjev ne ispadne) i bude sočna jer jabuke puste sok dok se peku.
Sretno, nadam se da ćeš biti zadovoljna kako je ispala!
vazi

#13164 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

sinoc napravih ovaj kolac s jabukama, zaista je odlican, mozda poslje postavim sliku...do tada moze i ova sa stranice :)

http://tortekolaci.com/kolaci/kolac-sa- ... okoladom-2

Image
vazi

#13165 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

patlidzani u ulju, za zimnice , odlican recept, eno ih u tegli :)

http://www.coolinarika.com/recept/pecen ... i-zimnica/
Euridika
Globalna šefica

#13168 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

pukepuke wrote:
Nisrin wrote:Pukepuke, ne zaljevas je agdom??? To mi je bitno hahaha jednostava je recept, sutra cu pokusati, hvala ti :D super i sto se ne moraju kuhati jabuke i kako te skontah jedna jufka, ne moram ih duplati pa savijati? :D
Ja sam isto od mame naučila praviti onu gdje se jabuke dinstaju, pita se slaže, pa se zalijeva agdom,
ova mi je puno jednostavnija, ne zalijeva se, šećeriš odmah izravno po jabukama, ne duplaš jufke (jedino ako je neka jako tanka, pa moraš, da ti nadjev ne ispadne) i bude sočna jer jabuke puste sok dok se peku.
Sretno, nadam se da ćeš biti zadovoljna kako je ispala!
Evo od mene ona klasična verzija... Mljac! :-D

Image
pukepuke

#13169 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Petak, nešto tradicionalno, pura.

Image
pukepuke

#13170 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

Datum nije odgovarajući, zaboravila programirati aparat nakon punjenja baterija...
Subota nešto egzotično, kineska. Piletina s povrćem u woku, tamno je od soja sosa. Uvijek previše izdinstam, zbog ostalih ukućana koji ne gotive hrskavije povrće ali je svejedno bilo ukusno. Nije bilo onih tankih nudli od riže, pa kupih ove rezance, okus je isti.
Image
Image
Image
Image
Image
pukepuke

#13171 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pukepuke »

[quote="Sephora"]Kod mene za rucak gratin od patlidzana, paradajza,& mozzarellom ( stara foto )

sa pilecim filetima, wokirano u soja sosu..(nema foto ).. :D

Sephora, mogu li zamoliti recept za ovaj gratin? Izgleda super i ime otprilike kaže sastojke ali molim te još koji detalj, je li ovo posuto bijelim lukom, koliko se peče, pod folijom, otkriveno, itd...
Hvala unaprijed.
Sephora

#13172 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sephora »

pukepuke wrote:
Sephora wrote:Kod mene za rucak gratin od patlidzana, paradajza,& mozzarellom ( stara foto )

sa pilecim filetima, wokirano u soja sosu..(nema foto ).. :D

Sephora, mogu li zamoliti recept za ovaj gratin? Izgleda super i ime otprilike kaže sastojke ali molim te još koji detalj, je li ovo posuto bijelim lukom, koliko se peče, pod folijom, otkriveno, itd...
Hvala unaprijed.
Hvala Pukepuke!

Evo recept:

http://www.coolinarika.com/preview/rece ... ozzarelle/

Priprema je vrlo jednostavna...

Ako imas vremena, patlidzane , mozes predhodno na grilu malo zapeci( a nije moranje).pa zatim . raditi po receptu..

Bon ap. :-)
Keiko

#13173 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Keiko »

Ja narendam kisele jabuke, dodam malo šećera i poprilično cimeta. Ostavim da odstoji nekih 10tak minuta ili dok jabuke ne puste sok. Dobro iscijedim i ostavim sok za agdu. Jufke vrlo malo pouljim (uljem u spreju), jabuke na jednu stranu jufke i zamotam. Dok se peče, u sok od jabuka dodam malo vode i par kašika šećera i još malo cimeta. Prokuham i po malo posipam po piti dok se peče. Pitu pečemo dok fine ne porumeni i to je otprilike to.
Sephora

#13174 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sephora »

Ovih dana se ubijam slatkisima...

Danasnji rucak... :mrgreen: :mrgreen:

Image
valjuga

#13175 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by valjuga »

Evo ovako :D
A Digi wrote:
A Digi wrote:Nisam odavno...Image
Post Reply