Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
DaffyDuck

#13076 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by DaffyDuck »

dobar osjecaj wrote:Imam pitanje za one koji prave kolace na nasim prostorima. Koji kakao prah najcesce koristite a koji je dokazano najkvalitetniji u vasim kolacima? Djeluje malo bitno ali u zadnje vrijeme sam bacila nekoliko pakovanja ovih nekih novih proizvodjaca jer je bio uzasnog okusa, nije davao nikakvu boju kolacima i vise me podjecao na otrov nego na sastojak za kolace.
samo kraš, ono malo pakovanje u kartonskoj kutiji po 100gr.
cLo

#13077 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by cLo »

DaffyDuck wrote:
dobar osjecaj wrote:Imam pitanje za one koji prave kolace na nasim prostorima. Koji kakao prah najcesce koristite a koji je dokazano najkvalitetniji u vasim kolacima? Djeluje malo bitno ali u zadnje vrijeme sam bacila nekoliko pakovanja ovih nekih novih proizvodjaca jer je bio uzasnog okusa, nije davao nikakvu boju kolacima i vise me podjecao na otrov nego na sastojak za kolace.
samo kraš, ono malo pakovanje u kartonskoj kutiji po 100gr.
jes' ovaj je najbolji, od onih koje sam ja probala i jedini pravi :thumbup:

Image
ćiribiribela

#13078 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by ćiribiribela »

Kandit, meni najbolji. Dobra im je i cokalada za kuhanje i cokolada u prahu.
Ramzess Veliki

#13079 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Ramzess Veliki »

Hvala svima na trudu, mnogo ste mi pomogli svojim receptima. :thumbup:
Ponovo počinjem kuhati jer mi se kćerkica vratila sa odmora a ispao sam iz fazona, ostao bez ideja.
Tačnije hranio sam se u burekdžinicama, grilovima, uvalim se nekome nenajavljeno u goste u vrijeme ručka i otimam sendviče u Vilsonovom - dok sam bio samac. :D
Sad moram kuhati.
Ne ide da curici dajem oteti sendvič ... :oops:
Euridika
Globalna šefica

#13080 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

Image
Zeljanica
ćiribiribela

#13081 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by ćiribiribela »

nekakva kokos torta :mrgreen:

Image
Irm@

#13082 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Irm@ »

Krofne iz pecnice..
recept je vec ranije postavljen na temi a ja sam ga malo prilagodila jer sam imala kalupe..sve u svemu preukusne :)

Image
sadie_forever

#13084 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by sadie_forever »

kako vi pravite kljukusu
Euridika
Globalna šefica

#13085 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

sadie_forever wrote:kako vi pravite kljukusu
Evo ja ću ti probati dati svoj neki recept, ali se unaprijed izvinjavam što će neki omjeri biti 'približni', jer je to kod mene uvijek odokativno... :D
Količine su za 3-4 osobe (zavisno od apetita, jel... :-D ).

Sastojci:
350-400 g krompira
1 srednja glavica luka
50 g brašna
2 jaja
100 g sira (po želji, ja preferiram mladi sir)
100 - 200 g pavlake (zavisno od gustoće smjese)
1 kašičica soli (ako se koristi slani sir, smanjiti malo količinu soli)
1/4 kašičice bibera
ulje/puter

Preliv:
2 dl jogurta
1 češanj bijelog luka

Priprema:
Krompir i luk izrendati na srednje rende. Dodati brašno, sir, jaja i začine, te promiješati. Postepeno dodavati pavlaku i miješati dok se ne postigne srednja gustina (ni rijetko ni gusto, da 'prelijeva' :D ). Zagrijati rernu na 220°C. Nauljiti tepsiju (promjera 28-30 cm, debljina kljukuše treba biti 2-2.5 cm). Izliti smjesu u tepsiju i pomastiti odozgo uljem ili listićima putera (po želji). Peći 45-50 minuta na temperaturi 200°C (ili 220°C, ako je rerna slabija).
Ispečenu kljukušu (po želji) preliti smjesom jogurta i sitno nasjeckanog ili narendanog bijelog luka, i vratiti kljukušu 5 minuta u rernu da se zapeče. Alternativno, servirati kljukušu s jogurtom kao prilogom.

Eto to bi bilo to. Sad kad se pošteno raspisah, mogla bih i ja danas spremiti kljukušu za ručak (a planirala sam nešto drugo). Hvala na ideji. :wink:
VenomousV

#13086 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by VenomousV »

Prvi put cujem da neko u kljukusu stavlja mladi sir i pavlaku :-?

Za preljev je super mix jogurta i pavlake sa malo bijelog luka...

Iz kojeg si kraja? Mozda je to neki standardan nacin pripreme za taj dio lijepe nase =)
Euridika
Globalna šefica

#13087 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

Ma imam raznih korijena (Hercegovina, Krajina, Crna Gora)... :D , inače sam rođena u Sarajevu.

A što se tiče sira i pavlake, nisu obavezni, ali sam skontala da mi daju bolju aromu kljukuši. I nisam jedina koja tako pravi (možeš vidjeti i recepte na Coolinarici). I, inače, uvijek s našim jelima možeš malo eksperimentisati... može se npr. dodati i domaći kajmak (što je možda i najbolja varijanta), s tim da ja tu najviše volim hercegovački kajmak, koji se pravi od kuhanog mlijeka, ali njega je teško naći u Sarajevu...

Za preliv se slažem, ako voliš gušći, obavezno dodati i malo pavlake... :thumbup:
ćiribiribela

#13088 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by ćiribiribela »

Kod mene se jede slatko u nenormalnim kolicinama :D danas krofne (nisu one iz rerne) :D

Image

Jucer neki bezveze kolac od sastojaka sto sam imala u kuci :D

Image

A kljukusa: odokativno brasna, malo soli, skroz malo praska za pecivo, 1-2 jaja, malo bibera, mlijeko i 2-3 krompira (izrezati na male kockice). Izmijesati i peci. Kad bude gotova mi to "isčopkamo" kasikom i zalijemo otopljenim maslacem i miljekom (ili vrhnjem za kuhanje) i pospemo sirom. :D To je na Krajiski nacin (jedini pravi nacin :P )

:mrgreen: :mrgreen:
Euridika
Globalna šefica

#13089 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

ćiribiribela wrote:To je na Krajiski nacin (jedini pravi nacin :P )
Može, može... prihvatamo i ovaj način... :D

A ne bi nam loše došlo ni ovo slatko... :wink:
VenomousV

#13090 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by VenomousV »

Euridika wrote:Ma imam raznih korijena (Hercegovina, Krajina, Crna Gora)... :D , inače sam rođena u Sarajevu.

A što se tiče sira i pavlake, nisu obavezni, ali sam skontala da mi daju bolju aromu kljukuši. I nisam jedina koja tako pravi (možeš vidjeti i recepte na Coolinarici). I, inače, uvijek s našim jelima možeš malo eksperimentisati... može se npr. dodati i domaći kajmak (što je možda i najbolja varijanta), s tim da ja tu najviše volim hercegovački kajmak, koji se pravi od kuhanog mlijeka, ali njega je teško naći u Sarajevu...

Za preliv se slažem, ako voliš gušći, obavezno dodati i malo pavlake... :thumbup:

Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa :D

Moj recepAt je slican ciribiribelinom... koju mrzim... jer je stavila krofne... maj fejvrit...
Euridika
Globalna šefica

#13091 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

VenomousV wrote:Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa :D
Kad to već spomenu, pojam kljukuše strašno varira po raznim krajevima BiH. U Centralnoj Bosni je on uglavnom vezan za pečeno tijesto u kojem preovladava krompir, dok je brašno tu samo da poveže ostale sastojke. Strogo gledano, ovo mnogo više odgovara pojmu uljevaka. S druge strane, iz Ciribiribelinog i tvog recepta ispade da je tu brašno više zastupljeno, a krompira se samo malo doda. A npr. u Hercegovini, u kljukušu uopće ne ide krompir, već se samo ispeče pogača koja se zalije masnoćom i prelivom od jogurta, pavlake i bijelog luka.
VenomousV

#13092 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by VenomousV »

Euridika wrote:
VenomousV wrote:Cim ide sir i pavlaka meni to automatski postaje uljevak a ne kljukusa :D
Kad to već spomenu, pojam kljukuše strašno varira po raznim krajevima BiH. U Centralnoj Bosni je on uglavnom vezan za pečeno tijesto u kojem preovladava krompir, dok je brašno tu samo da poveže ostale sastojke. Strogo gledano, ovo mnogo više odgovara pojmu uljevaka. S druge strane, iz Ciribiribelinog i tvog recepta ispade da je tu brašno više zastupljeno, a krompira se samo malo doda. A npr. u Hercegovini, u kljukušu uopće ne ide krompir, već se samo ispeče pogača koja se zalije masnoćom i prelivom od jogurta, pavlake i bijelog luka.

Ma u Sarajevu da udjes u tri kuce dobila bi tri razlicite verzije kljukuse :D a svi volimo ono na sta navikemo od djetinjstva :)
vazi

#13093 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

sadie_forever wrote:kako vi pravite kljukusu
varijacije na temu :-D

kljukusa se moze praviti na ovaj nacin (ima i drugih nacina, naravno)

zamijesiti tijesto od brasna, jedno jaje, pola kukuruznog pola obicnog brasna ja stavim malo praska za pecivo d arazabere, zamijesiti sve slatkim ili kiselim mlijekom, svejedno, ispeci, isjeci na zalogaje tj izlomiti pa preliti smjesom od kiselog mlijeka, vrhnja i bijelog luka.

lezibaka

krompira ko za krompirace, luk crveni isto tako, jaje, so biber, malo brasna, tek da poveze prethodne sastojke, malo ulja, sve u podmazan pleh i u pekaru. Kad je peceno zaliti zaljevom ko pitu ali puno puno manje, tek malo orositi inace rizik d abude meckavo...Ja ovo ispecem na tanko u pekari , malo deblje nego palacinke i nikako ne zalijevam, prste polizemo :-D

potkriza

napraviti tvrdu pogacu sa sodom bikarbonom, brasno voda i nsita drugo. Ostaviti d aprenoci.

Skuhati suhog mesa s dosta crvenog luka, iskrizati pogacu i preliti bujonom od mesa, poredati meso po vrhu i fino sepocastiti.

druga varijanta : zamijesiti tijesto ko za pitu, razvuci jufke velicine tepsije , znaci budu deblje, slagati ih u tepsiju (pet jufki ja obicno u tepsiju od dvije jufke...) izmedju svake jufke premazati uljem ili puterom, po zelji. Ispeci, zatim iscoptiti i preliti onim bujonom. Ovo bude pre pred dobro :)

ja sam hercegovka i kod nas se ta potkriza pravi s piletinom i pilecim bujonom, sto bi rekli icija (c s kvacicom )

slicno ovom receptu

http://www.coolinarika.com/recept/pita- ... usno-jelo/
vazi

#13094 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

odlican recept, mi smo ga malo izmijenili, prasu smo "zamijenili" glavicom luka, nismo stavljali ni sampinjone, preukusno je, muz kaze u zivotu nije jeo ukusnije povrce :lol:

mozda je tajna i u zacinima koje smo dodali mimo recepta, malo djumbira, malo kurkume i onog sosa pesto (bosiok u maslinovom ulju)

http://www.recepti.com/kuvar/glavna-jel ... sa-povrcem

Image
vazi

#13095 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

desert ovaj kolac s jabukama, napravila ga sinoc ima jos malo pri dnu tepsije, odlican je :)

http://tortekolaci.com/kolaci/kolac-sa- ... okoladom-2
Sephora

#13096 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sephora »

dobar osjecaj wrote:@Sephora
Svidjaju mi se sta kuhas. Koristis savrseno puno povrca. Krem supa izgleda predivno.
Hvala volim puno povrće, tako da je ono glavni sastojak u mojim pripremama .. (Osim doručaka naravno :D )

@ vazi ... Djeluju vrlo uksno .., :thumbup:
Sephora

#13097 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sephora »

Moj ručak je bio tart od tikvica, paradajza, i ovčjeg sira, na lisnatom tijestu ..

Image
DaffyDuck

#13098 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by DaffyDuck »

@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti :-D
Sephora

#13099 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Sephora »

DaffyDuck wrote:@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti :-D
Vrlo jednostavna priprema..
-
2 paradajza,

-1 tikvica..

- ovciji sir, oko 200gr (mozes i rendani Emmental i sa mozzarellom)

Isjeces na tanke kriske mladu tikvicu,posolis, poredas, po siru, zatim isjeces paradajz, kojeg isto posolila zacinis, ako imas svjezeg bosiljka, thyma,polijes tankim mlazom maslinovim uljem, papospes ostatkom sira..i stavis u zagrijanu rernu na 180° oko 30ak min !

E ako neces lisnato tjesto mozes koristiti i ovo, idelano za sve vrste tarta..(slane/slatke)

- 300gr brasna
- 150 g maslaca omekslaog na sobnoj temperaturi
- 1/2 kk solio
- 3 sk secera ( za slatku koru)
- 8 cl mlake vode

Za ovakvu pripremu tijesta, maslac treba izvaditi iz frizidera min.3h prije pripreme, jer ne treba da bude pretvrd,a ni istopljen, za ovu pripremu tijesta..Kad zamjesis tijesto, zamotas ga u najlon i ostavis da odstoji 1/2h u frizidzru..nakon sto odmorilo, mozes ga upotrebiti..

Prijatno!
DaffyDuck

#13100 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by DaffyDuck »

Sephora wrote:
DaffyDuck wrote:@sephora, ovo izgleda jako ukusno. Moze recept, rado bih pokusala napraviti :-D
Vrlo jednostavna priprema..
-
2 paradajza,

-1 tikvica..

- ovciji sir, oko 200gr (mozes i rendani Emmental i sa mozzarellom)

Isjeces na tanke kriske mladu tikvicu,posolis, poredas, po siru, zatim isjeces paradajz, kojeg isto posolila zacinis, ako imas svjezeg bosiljka, thyma,polijes tankim mlazom maslinovim uljem, papospes ostatkom sira..i stavis u zagrijanu rernu na 180° oko 30ak min !

E ako neces lisnato tjesto mozes koristiti i ovo, idelano za sve vrste tarta..(slane/slatke)

- 300gr brasna
- 150 g maslaca omekslaog na sobnoj temperaturi
- 1/2 kk solio
- 3 sk secera ( za slatku koru)
- 8 cl mlake vode

Za ovakvu pripremu tijesta, maslac treba izvaditi iz frizidera min.3h prije pripreme, jer ne treba da bude pretvrd,a ni istopljen, za ovu pripremu tijesta..Kad zamjesis tijesto, zamotas ga u najlon i ostavis da odstoji 1/2h u frizidzru..nakon sto odmorilo, mozes ga upotrebiti..

Prijatno!
Hvala punoo!!
Nisam izdrzala pa sam nesto improvizovala prije nego sto si mi napisala recept. Uglavnom pretjerala sam sa sirom :mrgreen:
Post Reply