Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

spreca

#76 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by spreca »

sadie_forever wrote:
Matijevic_Vlado wrote:Ma jaranice, ti ako od foruma budes imala vremena da skuhas dvoje jaja nek budu sretni
pa nije niko ni rekao da sam ja sad udata i kod muza
blago se njemu :lol: :lol: :lol:
Lalena

#77 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Lalena »

Interesantna tema...
Ja sam pomalo izgubila inspiraciju, a ne bih voljela da me gosti zapamte po monotonom jelovniku... Tako da sam pogledala prijedloge, ok su...
Osim onih da ne kuhas nista ili da ih vodis u restoran :P

Meni je normalno da goste koji ti dolaze prvi put, posebno ako je s povodom, i jos ako su "porodica" pozoves na rucak ili veceru... Nije toliko ni bitno sta ces napraviti, ne moras se opterecavati da pogodis neciji ukus, niko ne dolazi bas zbog hrane, nego taj ugodjaj, razgovor, zajednicki obrok, jednostavno ljudi se povezu, zblize...
Zvuci tradicionalno, ali meni se svidja tako - mislim, volim i kada mene drugi pozovu na rucak/veceru :D

Jedino ne volim kada veci broj ljudi dolazi zajedno, puno je ljepse kada dolaze u manjem broju, a i nije neki problem skuhati za plus 4, ili 6 osoba?!

Nasa kuhinja, tradicionalna, je po tom pitanju prakticnija :thumbup:
Iz iskustva, nemoj se zamarati nekakvim specijalitetima, posebno ne nekim mini verzijama, jer kada ti treba veca kolicina hrane, puno brze je s pitama, mesom, dolmama i sl., sve se moze pripremiti ranije, i lijepo spakovati u frizider ;)
Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus :thumbup:
MedenoSrce

#78 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by MedenoSrce »

Lalena wrote: Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus :thumbup:
ja sam rekla, nije neko :mrgreen: . Ako kuha u pretisu i govedinu moze skuhati za dva sata
naravno, moze ona krckati na tihoj vatri i cijeli dan ako joj nije vazno koliki ce racun za struju dobiti na kraju mjeseca
addy_sa

#79 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by addy_sa »

uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace :-D
dobar osjecaj

#80 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by dobar osjecaj »

MedenoSrce wrote:
Lalena wrote: Neko rece da se nasa jela kuhaju za sat - dva... ne bih rekla, bosanski lonac krcka pola dana, bamija isto trazi vrijeme, posebno ako zelis spremiti u zemljanim posudama, sve ide na nisku temperaturu... ali zato ima puno bolji okus :thumbup:
ja sam rekla, nije neko :mrgreen: . Ako kuha u pretisu i govedinu moze skuhati za dva sata
naravno, moze ona krckati na tihoj vatri i cijeli dan ako joj nije vazno koliki ce racun za struju dobiti na kraju mjeseca
Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:

a) udace se drsko i nezamislivo bogato i imace svoju privatnu tvornicu struje
b) kao ljubiteljica bosanske tradicije odlucice zivjeti u tradicionalnoj bosanskoj kuci sa starim smederevcem u kuhinji na kojem ce od pet ujutro krckati bosanske specijalitete

hocu da plesem :D
MedenoSrce

#81 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by MedenoSrce »

dobar osjecaj wrote: Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:

b) kao ljubiteljica bosanske tradicije odlucice zivjeti u tradicionalnoj bosanskoj kuci sa starim smederevcem u kuhinji na kojem ce od pet ujutro krckati bosanske specijalitete

:lol: :thumbup:
ne znam ja nesto tih bogatasa da im je svejedno koliki ce racun za struju dobiti

ali main point is

Image

:D
dobar osjecaj

#82 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by dobar osjecaj »

MedenoSrce wrote: :lol: :thumbup:
ne znam ja nesto tih bogatasa da im je svejedno koliki ce racun za struju dobiti

ali main point is

Image

Ne znas ti, ali nasoj Sadie nije nista nedostizno. Rado, samo odaberi muziku, a i Sadie se nece ljutiti ako joj gosti punog zeluca zaplesu u njenom domu :)
Banksy

#83 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Banksy »

Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramota :oops:
Aurelia Bronski

#84 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Aurelia Bronski »

dobar osjecaj wrote:Ali posto se radi o Sadie ona ima bar dvije opcije da zaobidje taj problem:

:lol: :lol: :lol:
Sarajmen wrote:
Aurelia Bronski wrote:Kad coEkova familija dodje potrpaj im kakvog otova u svecani rucak i tamaM ces usput rijesiti i stambeno pitanje. Ha ja. :oops:
Da se, za svaki slučaj :D ogradim od iznad citiranog savjeta. Šta ja znam na šta mlada :thumbup: može da se primi.
Ejs :D
MedenoSrce

#85 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by MedenoSrce »

Banksy wrote:Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramota :oops:
eh tu mlada treba da se dokaze, da ugodi svekru i svekrvio a da pokaze i kako razmislja o kucnom budzetu. Tu ce izmedju ostalog pokazati kako nije popustila pritiscima modernog drustva i kako je u nju usadjen duh :D istinskih bosnjackih vrijednosti.
Cherry-Cherry

#86 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Cherry-Cherry »

addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace :-D
:thumbup: :thumbup:
sadie_forever

#87 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by sadie_forever »

addy_sa wrote:uz duzno postovanje prema svacijem misljenju, obicajima i tumacenju ali ja poslije svadbe ne bih nikakve goste primao, sta treba zena i ja da slobodno vrijeme trosimo spremajuci, kuhajuci i cisteci..ma vozzdra.. svadba, rucak vecera sta li u sklopu svadbenog veselja i vozzdra i to im je previse svima..nazalost, malo je ljudi koji dodju da cestitaju ili nesto donesu vecina je tu da mahala kako vam je, sta vam je i eventualno da se najede.. niti sam asocijalan niti bez rodbine, nego niko ti to nece cijeniti ni pohvaliti trud.. e sad ide ona pravim to zbog sebe ne zbog drugih..tacno, ja bih zenu pod ruku i fino restoran a ako mi je bas bas stalo da su njeni ili moji roditelji takodje bujrum u extra restoran ali po kuci sijela i kuhanja vozzdra .. peace :-D
A kako ces ih tacno odbiti?
KIseljak12

#88 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by KIseljak12 »

Sarajmen wrote:
Aurelia Bronski wrote:Kad coEkova familija dodje potrpaj im kakvog otova u svecani rucak i tamaM ces usput rijesiti i stambeno pitanje. Ha ja. :oops:
Da se, za svaki slučaj :D ogradim od iznad citiranog savjeta. Šta ja znam na šta mlada :thumbup: može da se primi.
@Aurelia: treba to jos na svadbi obaviti, pa rahat onda bit, a ne razbijat glavu sta kako
Aurelia Bronski

#89 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Aurelia Bronski »

KIseljak12 wrote: @Aurelia: treba to jos na svadbi obaviti, pa rahat onda bit, a ne razbijat glavu sta kako
Jest' dobroSi, da se ne zamara dzaba postsvadbenim kuhanjem. :mrgreen:
vjesticanametli

#90 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by vjesticanametli »

MedenoSrce wrote:
Banksy wrote:Pa nije valjda da se ne može potrošiti par ekstra sati struje za svekra i svekrvu, djevera i jetrvu ... Sramota :oops:
eh tu mlada treba da se dokaze, da ugodi svekru i svekrvio a da pokaze i kako razmislja o kucnom budzetu. Tu ce izmedju ostalog pokazati kako nije popustila pritiscima modernog drustva i kako je u nju usadjen duh :D istinskih bosnjackih vrijednosti.
a onda nakon gozbe i plesa nek im plakne noge u lavoru (ovdje mora biti onaj metalni sa cvijecem na dnu / slika cvijeca) i neka nakon toga popije tu vodu .....Čiiirs mlada :D
onaj post sa fabikom struje je :D naććiiiiiiiiiii boooooooože :thumbup: :lol:
paladinka

#91 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by paladinka »

Bilo bi joj najbolje nakon vjencanja spakovati kofer , i negdje sedmicu dvije uzivati sa suprugom :-) Ali svako svoje zna .
Sephora

#92 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Sephora »

paladinka wrote:Bilo bi joj najbolje nakon vjencanja spakovati kofer , i negdje sedmicu dvije uzivati sa suprugom :-) Ali svako svoje zna .
Ma i nakon putovanja bi se natovarili Svi odreda...- da izgledaju video, pregledaju foto.. I saznaju koliko sve ti koštalo itd..

Juni

#93 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Juni »

sadie_forever wrote:
Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?
sadie_forever

#94 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by sadie_forever »

Juni wrote:
sadie_forever wrote:
Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?
Ma ne znam,kod mene se nekim gostima pravi rucak,vecera kad god dodju
Cherry-Cherry

#95 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Cherry-Cherry »

Meni su inače ta sijela po kućama bez veze. :-) Lijepi restoran. :) Kakve crne sjedeljke po kućama. A ovo poslije vjenčanja kad dolaze, to mi je još gore, umjesto da ljudi negdje otputuju, ili ako ne odu nigdje da budu sami kući, počne im dolaziti familija, što njegova što njena, bliža i dalja, pa prvih mjeseci braka samo primaju goste, još ako ostanu do neka doba ili ne daj Bože da noće, pa ako je još stan mali, ma bježi... :-)
Lalena

#96 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Lalena »

MedenoSrce wrote:
Za struju se slazem... Plin je puno ekonomicniji :thumbup:

Inace, ovakve stvari se ne odlucuju jednostrano, tu zajednicki treba postaviti stav... i zavisi od porodice do porodice. Ne moze bas svako izbjeci goste i ruckove/vecere, a ne mislim ni da je to toliko velika zrtva i problem... padaju mi na pamet puno veci problemi u braku :roll:

Ne znam po kakvim se restoranima vi hranite, osim sto kosta puno vise od potrosene struje, ja na prste jedne ruke mogu nabrojati mjesta gdje bih sjela i jela (znaci, da me neko pozove u nekakav restoran, dobro bih razmislila da li bi tu jela).
Volim da se hranim zdravo, volim organsko... i kada kuham, prvenstveno kuham zbog sebe, drugi su tu usput - a daleko od toga da volim kuhati ili da sam neki chef :mrgreen:
MedenoSrce

#97 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by MedenoSrce »

Lalena wrote:
Ne znam po kakvim se restoranima vi hranite, osim sto kosta puno vise od potrosene struje, ja na prste jedne ruke mogu nabrojati mjesta gdje bih sjela i jela (znaci, da me neko pozove u nekakav restoran, dobro bih razmislila da li bi tu jela).
Volim da se hranim zdravo, volim organsko... i kada kuham, prvenstveno kuham zbog sebe, drugi su tu usput - a daleko od toga da volim kuhati ili da sam neki chef :mrgreen:
:thumbup: :sax:

nauvirtokin
Juni

#98 Re: Sta praviti za rucak/veceru gostima?

Post by Juni »

Pa...zovnes ih na kafu i kolac, ne u rucano doba i ne u doba vecere. I ja ne kontam smisao ovog obicaja uopste, jel to za ljude koji nisu bili na svadbi?[/quote]

Ma ne znam,kod mene se nekim gostima pravi rucak,vecera kad god dodju[/quote]
I kod mene, ali pred njima nemam tremu, ne moze i jedno i drugo
Post Reply