Izvinjavam se što kasnim sa "odgovorima", ali nisam po cijeli dan za kompjutorom, pa...
Mislim da bi bilo zanimljivo nastaviti diskusiju, iako je danas 9. mart, jer... u tome je i poenta
mIrci, s tobom je zaista čast debatovat. Pa da...pokušam odgovoriti.
U pravu si da je velika krivica u ženama zbog malog broja istih na pozicijama u vlasti. Ako uzmemo da populaciju BiH čini 55% žema, a u vlasti je prisutno njih 17%, računica sve govori. Pitanje je, zašto žene ne glasaju za žene?
Ja sam se, lično, susrela sa odbacivanjem, preprekama i zavišću sa ženske strane čim sam počela koračati uz stepenice. Ali i sa mobingom i seksizmom sa muške strane. U nečemu što je prljavo kao što je politika, jako je teško opstati. Još teže je ako nemaš klan iza sebe. I tu su muškarci...jednostavno bolji od žena. Dok mi svoje sastanke koristimo za tračanje i podmetanja nogu, oni na svojim planiraju.
Da li bi pomoglo donošenje neke kvote? Kvote često izvrnu stvari, pa umjesto najboljih dobiješ "od svakog po određen broj". Ali, s druge strane, neki početak se mora... stvoriti.
Ovdje da odgovorim i -bosanC-u (iako s njim i njie baš takav merak diskutovati, čovjek treba još dosta škole proći za zrelu debatu

) : To o jednoj ženi u Švedskoj je tako mlaka i jadna priča da jednostavno... ne stoji. Žao mi je što nemam vremena dublje ući u problem pa ti iskasirati koliko je samo kod nas ljudi, i to muškaraca, istovremeno u po tri-pet upravnih odbora, dok za neke druge, možda i bolje za tu poziciju, nema mjesta. To nije pitanje muško-ženskih odnosa, već političkih računica i igara.
A drugo, vjerovao ili ne, postoje žene koje bi komotno mogle sjediti na tim mjestima, čak i iskusnije i bolje, ali... i to je politika koja drma Balkanom.
Što se tiče načelnica, koliko ja znam ni jedna od njih nije ponovo kandidovana od svoje stranke. Znači, stranka je ta koja kandiduje. A ne one same. Možda su se u navedenim strankama pribojali da će ženski loi biti jači o stranačkog, pa...
mIrci, žene jesu direktorice škola, ali pogledaj platu jedne direktorice, koja svakodnevno dolazi na posao, i platu člana upravnog odbora BH Telecoma koji na sastanak dođe jednom-dvaput mjesečno. Tačno je, ima žena na viskim pozicijma u javnim strukturama, ali to su one pozicije gdje ne kapa lova i gdje.. "se može staviti žena".
što se tiče stereotipa i odgoja, krivica jeste obostrana. Ali, mIrci, pitanje je: Zašto su nas majke tako odgajale? -bosanaC, zašto majke odgajaju "sinčine"? Porodice u BiH su patrijahalne. Muškarac je taj koji donosi novac, koji je "glava kuće" (pa čak i onda kada žena drži sva četiri stuba iste). Ovdje i jeste razbijanje stereotipa glavna tema. Razbijanje stereotipa kroz obrazovanje. Ono jučerašnje marširanje (i da, neka od žena reče "u njeno ima" - ja sve što radim, radim samo u svoje ima. Jučer se nije marširalo u ime žena, već je par žena marširalo da bi drugim ženama, ali i muškarcima otvorile oči, dale neke podatke, obrazovale ih i natjerale da si postave par pitanje. Možda čak i potraže odgovore. Jer, ako ja slavim dan kada je Klara preokrenula ženski svijet, prije stotinjak godina, u istim uslovima kao i u njeno doba, zar nije vrijeme da se zapitam "A gdje sam tu ja? Šta sam ja tu donjela?) neće promjeniti ništa, kao što ni kampovanje privrednika nemijenja ništa, ono samo govori da smo svjesni situacije, da nas zanima i da se i dale borimo. I da, da želimo onima koji toga nisu svjesni pomoći da... si postave po koje pitanje.
Obrazovanje je ključ svega. daj ženi podatke u ruke, obrazuj je, i hljeb, učini je nezavisnom... to je već više od pola puta.

Drago mi je što se slažemo oko trudničkog, dovoljno je teško i ovako stanje sa natalitetom, a kamoli kad poslodavci tu upetljaju svoje prste.
-bosanaC, u tim mjesima postoje škole i posebni programi opismenjavanja. Ali... kao što već rekoh, ovo je patrijahalnazemlja. Otac bira koga će slati u školu. Otac koji je prošao makar osmoljetku. A ne majka koja nije prošla ni to. Ona ne može znati značaj obrazovanja. Ona nema konce u rukama, nema sredstava da pošalje kćer u školu. Najbolje rješenje za kćer koje ona vidi jeste to da je uda. Tu treba rušiti stereotipe. Ne može neobrazovana, siromašna majka (iako, ima izuzetaka, koji... me pokreću) biti svjesna značaja obrazovanje. I ona odlučivati. Država je ta koja mora preuzeti tu brigu. U tome je caka.
mIrci, podaci na temu podplaćenosti, kao slučajnost, jučer bili na sarajevo-x-u. Možda se čini kao da to nije slučaj ovdje, ali, vjeruj mi, jeste. Ja znam osobu koja je radila kod privatnika, sa istom stručnom spremom i čak većim znanjem nego njen kolega (oboma je to bio prvi posao) koja je, u sartu, imala platu manju za 3ooKM od njega.

I opet mi je drago što se slažemo oko teme fizičkog zlostavljanja. Iako mi nije srago što je to tako
I na kraju, nadam se da te ruže i parfemi prate cijele godine. I da ti je svaki dan "težak i sladak" kao 8. mart.
I da, u pravu si, feminizam jeste više od paljenja grudnjaka. To je pitanje poštovanja samog sebe, jedne žene prema drugoj, a i muškaraca i žena međusobno. I dok god ga ljudi ne shvate kao takvog, već kao neku borbu "brkatih, debelih žena željnih brsanja muškaraca sa planete zmlje i zauzimanja njihovih pozicija"... nastavit ćemo živjeti u zemlji -izama

. Dok nam -izmi ne dohakaju.