Spusteni plafon u stanu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
NoriDeNoir

#1 Spusteni plafon u stanu

Post by NoriDeNoir »

Planiram u stanu da uradim taj spusteni strop sa nekim indirektnim osvjetljenjem ali posto prvi put se nalazim u situaciju da sredjujem stan od pocetka nisam siguran sta i kako odabrati, pa vas molim da ako ima neko od vas ko je vise upucen u tu temu da me usmjeri i malo posavjetuje.

Imam dvije grupe pitanja:

1) Imaju li neke stvari na koje se obavezno mora paziti prilikom tog spustanja plafona. Pri tome mislim na materijale, oblike i ostalo sto se ne treba koristiti ili je pozeljno da se korisiti. Od majstora je to jako tesko saznati jer oni uvijek hvale ono sto njima godi.

2) Ja bih volio nesto jednostavno ali efikasno sto se oblika tice. Ali je problem sto nikako da skontam kako bi to trebalo izgledati. Google odnosno pretrazivanje slika na temu "spusteni plafon" mi i ne pomaze jer mi se nista ne svijda od toga.
Takodjer ne bih volio osvjetljenje kao u disku tj. sa milion nekih boja (sto vidim da dosta ljudi sada radi u svojim stanovima).
Ja bih volio to indirektno svjetlo koristiti za sve osim za citanje ili situacije gdje treba jace i bolje osvjetljenej kada bi palio i to.

Znam ja da je to tesko ovako preko foruma, ali sve se nadam da ima ljudi koji su to radili i kod sebe u stanu pa vec raspolazu vecim znanjem i iskustvom ali idejama. Takodjer koliko da ocekujem da ce me kostati taj zahvat?

P.S.
Ovako to otprilike izgleda "na terenu". Izvinjavam se na amaterskom crtezu ali ne znam bolje :D
Image
Danguba

#2 Re: Spusteni plafon u stanu

Post by Danguba »

Prvo, nisi rekao koliko spustas taj plafon?

Toje vrlo jednostavan zahvat. Radi se konstrikcija(rostilj) ili od profila ili od letava i na njih se sarafe rigips ploce. Prije toga trebas odrediti mjesta rasvjete i razvuci kablove. Kada si zasarafio rigips, postavlja se mrezica na spojeve i gletuje. Kada se osusi premazi emulzijom a sutradan valjak u ruke i farbaj jupolom.
Nakon toga fina montaza rasvjete i pali majstore. :D
mayab

#3 Re: Spusteni plafon u stanu

Post by mayab »

Ako kazes da ti se nijedna slika koju ti izbaci google ne svidja, onda nema druge nego da uradis sopstveni "projekat" onoga sta ti se svidja, sta si zamislio, naravno uz inspiraciju sa googlea!
NoriDeNoir

#4 Re: Spusteni plafon u stanu

Post by NoriDeNoir »

Ma nikako da dobijem ideju o tome sta je OK a sta ne sto se tice tog plafona? Na google su uglavnom slike konkretno plafona ali ne i cijele prostorije ili nadjem slike sa cijelom prostorijom ali to je obicno za neke ogromne ili previse male prostorije.

Ma vidjet cu ja konacno sa majstorom ali da mi je da se malo pripremim prije da imam neke ideje sta i kako 8-)
Post Reply