Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Moderator: anex
- Toffee karamela
#27 Re: Šljivopita
Bogami šljivopita koju sam ja viđala da se pravi u BiH liči na bilo koju našu tradicionalnu pitu...napravi se nadjev od šljiva sa šećerom, cimetom i kojekakvim džidžama, razvije se ili kupi jufka i tandara mandara.....zalije se agdom negdje pred kraj i gotovo. 
-
pin-up
#28 Re: Šljivopita
Ja sam probala samo ovu gdje se posipaju sa brašnom i šećerom u prahu, mama nekad doda i malo vanilinog šećera
Tu sa jufkama nikad nije pravila, imam osjećaj da je to neka "teža vrsta", dok je ova isto neka salata
Tu sa jufkama nikad nije pravila, imam osjećaj da je to neka "teža vrsta", dok je ova isto neka salata
- ljubav_aha
#29 Re: Šljivopita
...i meni je prva verzija kalsicna verzija sljivopitepin-up wrote:Ja sam probala samo ovu gdje se posipaju sa brašnom i šećerom u prahu, mama nekad doda i malo vanilinog šećera
Tofee Caramela,kako ti se dopada verzija sa jufkom
- Toffee karamela
#30 Re: Šljivopita
Nije dobra kao klasična jabukova pita, odmah da kažem. Meni šljiva nakon pečenja poprimi nekakav ljutkast šmek (to valjda alkohol u njoj uzavri šta li)....sad to se može lijepo prekriti vanilom ili drugim nekim dodacima, i naravno trebalo bi je konzumirati ohlađenu. Mada sam ja vidjela da se kod nas odmah tako topla zafrljači na sto bez ikakvih ornamenata.ljubav_aha wrote:
...i meni je prva verzija kalsicna verzija sljivopite![]()
Valjda ovisi od mašte kuhara/ice
Last edited by Toffee karamela on 12/09/2011 02:23, edited 1 time in total.
- Toffee karamela
#31 Re: Šljivopita
......
- ljubav_aha
#32 Re: Šljivopita
meni je ova sa fotke mljacToffee karamela wrote:Nije dobra kao klasična jabukova pita, odmah da kažem. Meni šljiva nakon pečenja poprimi nekakav ljutkast šmek (to valjda alkohol u njoj uzavri šta li)....sad to se može lijepo prekriti vanilom ili drugim nekim dodacima, i naravno trebalo bi je konzumirati ohlađenu. Mada sam ja vidjela da se kod nas odmah tako topla zafrljači na sto bez ikakvih ornamenata.ljubav_aha wrote:
...i meni je prva verzija kalsicna verzija sljivopite![]()
Valjda ovisi od mašte kuhara/ice
obrati paznju na recept
Savijača (pita) od šljiva
Za ovu piticu je potrebno:
4 kore za savijače
150 g maslaca
100 g mljevenih oraha (badema, lješnjaka)
100 g krušnih mrvica (prezle)
2 šnite bijelog kruha
8 žlica šećera
1 žličica cimeta
oko 80 dag šljiva
1 čašica rakije šljive (šljivovica ili što reče Miroslav šljivovica "Mučenica":)
1 jaje za premazivanje
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#33 Re: Šljivopita
Ev ja sam iz kraja koji je poznat po sljivamaljubav_aha wrote:1.u tepsiju staviti malo ulja2.bijelim brasnom posuti takodjer,povrsinu tepsije3.staviti sljive4.posuti sljive secerom,i bijelim brasnom5.staviti u prethodno zagrijanu rernu,peci oko 40 minuta6.uzeti havy cream,sipati na sljive i ponovo u rernu 10ak minuta , sljivopita je bila odlicna
Digla_da_kreci ,veceras provjereni recpet je klasican,meni najboljiposipanje secera i brasna je bilo "od oka" znaci kad su sjive bilo dovoljno "bijele",narocito od brasna
sljivopitu jedem cijeli zivot
ako imas pitanj za detalje,smao pitaj
![]()
vdivna,probala sam takvu verziju,sljive su zakon![]()
neprilagodjena,hvalaprobaj moju verziju takodjer , mmljac
i mi ovako pravimo sljivopitu...a moja majka cak tu klasicnu sljivopitu nije posipala havy cream-om
i uvijek je ekstra bas ...
- ljubav_aha
#34 Re: Šljivopita
WipeOut,bast takoWipeOut wrote:Ev ja sam iz kraja koji je poznat po sljivamaljubav_aha wrote:1.u tepsiju staviti malo ulja2.bijelim brasnom posuti takodjer,povrsinu tepsije3.staviti sljive4.posuti sljive secerom,i bijelim brasnom5.staviti u prethodno zagrijanu rernu,peci oko 40 minuta6.uzeti havy cream,sipati na sljive i ponovo u rernu 10ak minuta , sljivopita je bila odlicna
Digla_da_kreci ,veceras provjereni recpet je klasican,meni najboljiposipanje secera i brasna je bilo "od oka" znaci kad su sjive bilo dovoljno "bijele",narocito od brasna
sljivopitu jedem cijeli zivot
ako imas pitanj za detalje,smao pitaj
![]()
vdivna,probala sam takvu verziju,sljive su zakon![]()
neprilagodjena,hvalaprobaj moju verziju takodjer , mmljac
![]()
i mi ovako pravimo sljivopitu...a moja majka cak tu klasicnu sljivopitu nije posipala havy cream-om
i uvijek je ekstra bas ...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#35 Re: Šljivopita
ovo je kvrgusa sa sljivama

- ljubav_aha
#36 Re: Šljivopita
Toto
danas sam saznala vrstu sljiva,ali ih nema vise u marektu
http://www.produceoasis.com/Items_folde ... Prune.html
danas sam saznala vrstu sljiva,ali ih nema vise u marektu
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#37 Re: Šljivopita
Imal kod teme "Lucky" granap oni ih uvozeljubav_aha wrote:Toto![]()
danas sam saznala vrstu sljiva,ali ih nema vise u marektu![]()
- Deeney
#38 Re: Šljivopita
Sinoc je tepsijica sljivopite pukla dok si rek'o keks! Nema slike, pojelo se vruce!
Nisam pravila k'o dosad - malo brasna, secera i to je to. Na Coolki sam vidjela ovaj recept, pa sam ga malo "obogatila" vrhnjem: solja brasna i solja secera se pomijesa i time se pune sljive. I samo se zapece. Ja sam na kraju zalila vrhnjem i jos malo zapekla. Uh, kako hrskaju krajevi, sve mi voda na usta ide!!!
- ljubav_aha
#39 Re: Šljivopita
hocu i jaDeeney wrote:Sinoc je tepsijica sljivopite pukla dok si rek'o keks! Nema slike, pojelo se vruce!Nisam pravila k'o dosad - malo brasna, secera i to je to. Na Coolki sam vidjela ovaj recept, pa sam ga malo "obogatila" vrhnjem: solja brasna i solja secera se pomijesa i time se pune sljive. I samo se zapece. Ja sam na kraju zalila vrhnjem i jos malo zapekla. Uh, kako hrskaju krajevi, sve mi voda na usta ide!!!
- ljubav_aha
#40 Re: Šljivopita
morat cu pogledati kod nas na farmer marketpustopoljina wrote:ima i na trznici, a i spar je prodavaoljubav_aha wrote:a gdje ces kupiti nase sljive , i to jos u inostranstvupustopoljina wrote:mes'cini to pis of kejk...ovdje ima tih sljiva...moze se cak i na nase naletjeti...mozda ja to i napravim, nije tesko...a krempita nek' cekaposalji mi fedexom
- pustopoljina
#41 Re: Šljivopita
samo da kazem da nisam nasla bas nase
a tacno sam ih gledala nedavno...
nasla austrijske, ali sorta chachak

nasla austrijske, ali sorta chachak
- ljubav_aha
#42 Re: Šljivopita
pustopoljina wrote:samo da kazem da nisam nasla bas nase![]()
nasla austrijske, ali sorta chachak![]()
- pustopoljina
#43 Re: Šljivopita
jucer sam je pravila, i desilo se cudo, pa je nisam odmah slistila
tako da sam je sinoc samo gurnula u frizider...i sad...meni pravo smeka uz kafu
ali se moze sjeci kao kolac...stvrdnulo se...
stavljala sam i prezle i brasno...ali na 1kg sljiva (ociscenih) dvije (2dl) case prezli i brasna i casu secera i jedan vanili-secer i cimet...i kasnije na pola stavila kiselog vrhnja (nisam imala slatkog
) da vidim kako je. i pekla sam duze od pola sata, a pisalo je dvadesetak minuta
smeka i sa vrhnjem i bez...jedino kontam...treba li da se moze sjeci...kod moje majke smo to uvijek jeli toplo i prilicno tekuce...
doduse...koristila sam maslac, ne ulje...
stavljala sam i prezle i brasno...ali na 1kg sljiva (ociscenih) dvije (2dl) case prezli i brasna i casu secera i jedan vanili-secer i cimet...i kasnije na pola stavila kiselog vrhnja (nisam imala slatkog
smeka i sa vrhnjem i bez...jedino kontam...treba li da se moze sjeci...kod moje majke smo to uvijek jeli toplo i prilicno tekuce...
- ljubav_aha
#44 Re: Šljivopita
nikad nisam pojela hladnu sljivopitu u zivotu,drago mi je da si uspjelapustopoljina wrote:jucer sam je pravila, i desilo se cudo, pa je nisam odmah slistilatako da sam je sinoc samo gurnula u frizider...i sad...meni pravo smeka uz kafu
ali se moze sjeci kao kolac...stvrdnulo se...
stavljala sam i prezle i brasno...ali na 1kg sljiva (ociscenih) dvije (2dl) case prezli i brasna i casu secera i jedan vanili-secer i cimet...i kasnije na pola stavila kiselog vrhnja (nisam imala slatkog) da vidim kako je. i pekla sam duze od pola sata, a pisalo je dvadesetak minuta
![]()
- Ma.Le.Na
#45 Re: Šljivopita
ooo kako dobru sljivopitu ja znam napravit
hmmmm mohla bih uskoro
hmmmm mohla bih uskoro
- ljubav_aha
#46 Re: Šljivopita
cekam foktu i recepAtMa.Le.Na wrote:ooo kako dobru sljivopitu ja znam napravit![]()
hmmmm mohla bih uskoro
- Ma.Le.Na
#47 Re: Šljivopita
joj recepat..
ima tamo na receptima kad sam trazila
sa prezlom i vrhnjem i cimetom mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm uh kako je dobra
a slika..
nisa vala nesto za slikanje sljivopite
ruku na srce...neugledan je kolac to....ne moze lijepo izgledat ni slagom da ga sakrijes
ima tamo na receptima kad sam trazila
sa prezlom i vrhnjem i cimetom mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm uh kako je dobra
a slika..
nisa vala nesto za slikanje sljivopite
ruku na srce...neugledan je kolac to....ne moze lijepo izgledat ni slagom da ga sakrijes
- Filter
#48 Re: Šljivopita
sljivopita
nako, moze proci ali grehota sljiva.
ali zato, knedle od sljiva mnjammnjammnjammmm i zasto nacnete temu o hapama u ova, neka, predhapna doba
ima da krepam do rucka
ali zato, knedle od sljiva mnjammnjammnjammmm i zasto nacnete temu o hapama u ova, neka, predhapna doba
ima da krepam do rucka
- ljubav_aha
#49 Re: Šljivopita
Ma.Le.Na wrote: a slika..
nisa vala nesto za slikanje sljivopite![]()
- ljubav_aha
#50 Re: Šljivopita
uf,vooolim knedle od sljivaFilter wrote:sljivopitanako, moze proci ali grehota sljiva.
ima da krepam do rucka