Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Moderator: anex
- LONGMAN
#101 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Sogolj, sljive koje se zapeku u tepsiji u rerni dok ne puste onaj sok, i doda se secera, i dobiju se pecene sljive sa socnim lokvicama
Ne znam drugacije objasniti 
- dječak sa šibicama
#102 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
ljubav_aha wrote:Sudetedječak sa šibicama wrote:Knedlicke, logicno, cesko nacionalno jelo u vise verzija.
Ali s obzirom na Sudete, pitanje je koliko su knedlicke (kao i pivo) zaista Ceski.
Budejowice su recimo poznatije kao Budweis, a to je cini mi se "prapostojbina" piva. Slican primjer sa Klagenfurtom, nekad Celovec naseljen uglavnom Slovencima.nisma razumejla tvoj post

Sudetenland (crvena boja), pogranicna podrucja Ceske, nekada naseljena vecinskim njemackim stanovnistvom, nakon WWII Nijemci protjerani.
U kontekstu price kako je pivo nastalo u Ceskoj, a posto Nijemci kao svoje smatraju i pivo i knedle, pretpostavljam da su oba prehrambena proizvoda produkt sudetskih Nijemaca.
Samo pretpostavljam, nije bitno za temu.
- ljubav_aha
#103 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
http://doghillkitchen.blogspot.com/2008 ... omboc.htmldječak sa šibicama wrote:
Sudetenland (crvena boja), pogranicna podrucja Ceske, nekada naseljena vecinskim njemackim stanovnistvom, nakon WWII Nijemci protjerani.
U kontekstu price kako je pivo nastalo u Ceskoj, a posto Nijemci kao svoje smatraju i pivo i knedle, pretpostavljam da su oba prehrambena proizvoda produkt sudetskih Nijemaca.
Samo pretpostavljam, nije bitno za temu.
baka majdarka
- dječak sa šibicama
#104 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Slicno je i sa musakom, i Turcin i Grk ce ti reci da je njihova, a mislim da se Ciprani nece sloziti sa njima 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#105 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
paaa, ona pjesma koju najljepše pjeva Himzo Polovina "Oj, djevojko anadolko", pjeva se i u Turskoj i u Grčkojdječak sa šibicama wrote:Slicno je i sa musakom, i Turcin i Grk ce ti reci da je njihova, a mislim da se Ciprani nece sloziti sa njima
a evo u naske
njah... sad mi na pamet padaju neki vazovi o državama, prirodnim tvorevinama... njah...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#106 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
pjeva se po cijelom Balkanu a u stvari su braca anadolci jamili muziku skotskog vojnog marsa..Chmoljo wrote:paaa, ona pjesma koju najljepše pjeva Himzo Polovina "Oj, djevojko anadolko", pjeva se i u Turskoj i u Grčkojdječak sa šibicama wrote:Slicno je i sa musakom, i Turcin i Grk ce ti reci da je njihova, a mislim da se Ciprani nece sloziti sa njima![]()
a evo u naske![]()
njah... sad mi na pamet padaju neki vazovi o državama, prirodnim tvorevinama... njah...
kad su se turci rokali sa rusima dosli im Skoti u pomoc i kako utaj vakat bijase obicaj da svira vojna muzika uz marisanu neki anadolski Goran Bregovic mazno skotima muziku iz marsa i nakariko je ko domacu
tako se isto grci kurce za pilav, mada i je u njihovim knjigama zapisano da je pilav (onaj sa rizom) u Makedoniju donijela Roksana/Sabaha/Zorica, prelijepa perzijska prinecza koju je Aleksa Makedonski pokupio i ozenio negdje u danasnjem azerbejdzanu, ona mu je donijela recepat za pilav u miraz... kako se Alakesa ne vrati u Makedoniju Sabaha i Aleksini generali donesose recept i rizu u Makedoniju uz naznaku da ga je Aleksa plaho begeniso
-
Suzie Q
#107 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
ljubav_aha wrote:
wow,prvi put citma kako se pravi prhko tijestokako dugo u zamrzivacu
![]()
hvala
ma fora je da se stisne malo tijesto da se s njim bolje može raditi, da nije mekano, ako želiš da se brže stisne staviš u zamrzivač, ako imaš vremena onda u frižider. ne znam koliko vremenski, osjetiš u ruci kada je tvrdo i pazi da se ne zamrzne u zamrzivaču
s ovim kolačem to i nije toliko bitno koliko sa sitnim keksima ili kolačićima kada se prave od ovoga tijesta.
- ljubav_aha
#108 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Toto wrote:tako se isto grci kurce za pilav, mada i je u njihovim knjigama zapisano da je pilav (onaj sa rizom) u Makedoniju donijela Roksana/Sabaha/Zorica, prelijepa perzijska prinecza koju je Aleksa Makedonski pokupio i ozenio negdje u danasnjem azerbejdzanu, ona mu je donijela recepat za pilav u miraz... kako se Alakesa ne vrati u Makedoniju Sabaha i Aleksini generali donesose recept i rizu u Makedoniju uz naznaku da ga je Aleksa plaho begeniso
Toto,pricaj jos
- ljubav_aha
#109 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
hvalaSuzie Q wrote:ljubav_aha wrote:
wow,prvi put citma kako se pravi prhko tijestokako dugo u zamrzivacu
![]()
hvala
ma fora je da se stisne malo tijesto da se s njim bolje može raditi, da nije mekano, ako želiš da se brže stisne staviš u zamrzivač, ako imaš vremena onda u frižider. ne znam koliko vremenski, osjetiš u ruci kada je tvrdo i pazi da se ne zamrzne u zamrzivaču
s ovim kolačem to i nije toliko bitno koliko sa sitnim keksima ili kolačićima kada se prave od ovoga tijesta.
- ljubav_aha
#110 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
šljivo - pita: pravi se isto ko i ašlamača, samo što moraju mjesto ašlama biti šljive.
/ašlamača: jestivo od ašlama (trešanja), koje se napuče (izvade košpice, špice) i poredjaju u tevsijo, pospu šećerom i nešto brašnom, te se to u peći ispeče/
/ašlamača: jestivo od ašlama (trešanja), koje se napuče (izvade košpice, špice) i poredjaju u tevsijo, pospu šećerom i nešto brašnom, te se to u peći ispeče/
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#111 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Samo da te obavijestim da postoji i pita kiwijuša, pa ananasuša,...ljubav_aha wrote:šljivo - pita: pravi se isto ko i ašlamača, samo što moraju mjesto ašlama biti šljive.
/ašlamača: jestivo od ašlama (trešanja), koje se napuče (izvade košpice, špice) i poredjaju u tevsijo, pospu šećerom i nešto brašnom, te se to u peći ispeče/![]()
-
immuno
#112 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Filter wrote:o ovome ja govorimamy22 wrote:Znas da se slatki cevap sprema sa kurbanskim mesom tj ovcetinom?![]()
Od mesa se izabere malo masnije, s repa ili s rebara, komadici se iskuhaju na malo vode, zatim se dodaju suhe sljive i orasi u polovicama, i to se sve se lagano stavi da se ucevapi.
, hvalaaaaa
moji su dodavali i grozdjice, sjeckane bademe. njamnjamnjam
kad ovako napises izgleda grozno, ali je ukus bogovski
evo da ja malo posolim he heee...obavezno pravim slatki cevab samo sto ja koristim teletinu koju skuham u posebnu posudu/serpu stavim suhe sljive,sultan-grozdjice (one velike svijetle) smokve citave,jednu stanglu cimeta,karanfilcic,naspem malo vode i pustim da prokuha na onda dodam skuhano meso na to i pustim da se to "cevabi" na kraju dodam secer i koju kiselu jabuku i jos bogdu kuham jer jabuke su brzo kuhane nedam da se raspadaju a orahe ili bademe isprzim u tavi bez masnoce naravno i njih stavljam odozgo kad je vec servirano onda su hraskavi i lijepo mirisu.Obicno kad pravim slatki cevab napravim malo vise i onda zamrznem u malim posudicama otprilike za jednu osobu jer cevaba bar ja nemogu posjeti puno al nemogu ni brez njega
- ljubav_aha
#113 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
PDD,znaci kiwi i ananas se pravi na isti naicn kao sljivopitaPipiDugaDevetka wrote:Samo da te obavijestim da postoji i pita kiwijuša, pa ananasuša,...ljubav_aha wrote:šljivo - pita: pravi se isto ko i ašlamača, samo što moraju mjesto ašlama biti šljive.
/ašlamača: jestivo od ašlama (trešanja), koje se napuče (izvade košpice, špice) i poredjaju u tevsijo, pospu šećerom i nešto brašnom, te se to u peći ispeče/![]()
- Toto
#114 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
sta se handrljasljubav_aha wrote:PDD,znaci kiwi i ananas se pravi na isti naicn kao sljivopitaPipiDugaDevetka wrote:Samo da te obavijestim da postoji i pita kiwijuša, pa ananasuša,...ljubav_aha wrote:šljivo - pita: pravi se isto ko i ašlamača, samo što moraju mjesto ašlama biti šljive.
![]()
jami pie crust pa probaj ako ne vjerujes

- Lucazode
#115 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Imate li neki baš baš dobar recept za šljivopitu, sa korom odzogo, pa kad se ubode ona ispuše mljac
?
- Filter
#116 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
immuno wrote:
evo da ja malo posolim he heee...obavezno pravim slatki cevab samo sto ja koristim teletinu koju skuham u posebnu posudu/serpu stavim suhe sljive,sultan-grozdjice (one velike svijetle) smokve citave,jednu stanglu cimeta,karanfilcic,naspem malo vode i pustim da prokuha na onda dodam skuhano meso na to i pustim da se to "cevabi" na kraju dodam secer i koju kiselu jabuku i jos bogdu kuham jer jabuke su brzo kuhane nedam da se raspadaju a orahe ili bademe isprzim u tavi bez masnoce naravno i njih stavljam odozgo kad je vec servirano onda su hraskavi i lijepo mirisu.Obicno kad pravim slatki cevab napravim malo vise i onda zamrznem u malim posudicama otprilike za jednu osobu jer cevaba bar ja nemogu posjeti puno al nemogu ni brez njega

- ljubav_aha
#117 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
ali se ne pravi kao sljivopita,ili aslamaca,u to mej fazon,jer nisma znala da neko pravi pitu od resanja kako sljivopituToto wrote:sta se handrljasljubav_aha wrote:PDD,znaci kiwi i ananas se pravi na isti naicn kao sljivopitaPipiDugaDevetka wrote:
Samo da te obavijestim da postoji i pita kiwijuša, pa ananasuša,...![]()
jami pie crust pa probaj ako ne vjerujes
tvoja pita od kiwi se ne pravi kao sljivopita
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#118 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Jel bio ovaj recopis
- 100 gr margarina
- 1 secer od vanilije
- 1-2 jajeta
- 1 prasak za pecivo
Gotovo tijesto rukom tanko rastanjiti u pleh,poredati ociscene sljive.
Gus napraviti od:
- 3 jajeta
- 6 kasika kajmaka
- 200 gr secera
i preliti preko sljiva.
Kolac peci 40 minuta na temparaturi od 180 *C.
Rukom zamijesiti tijesto od
- 200 gr brasna
- 100 gr secera
- 100 gr margarina
- 1 secer od vanilije
- 1-2 jajeta
- 1 prasak za pecivo
Gotovo tijesto rukom tanko rastanjiti u pleh,poredati ociscene sljive.
Gus napraviti od:
- 3 jajeta
- 6 kasika kajmaka
- 200 gr secera
i preliti preko sljiva.
Kolac peci 40 minuta na temparaturi od 180 *C.
IMME
#119 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Nikakav sam joj majstor, da se razumijemo, nemam ni praxe, al, ta zelja ...
Pita se ne jede s hljebom, pa ni sljivopita, a sljivopitu koju prosle sedmice smandrljah onako po instinktu, jesti je bez hljeba isto je kao i jesti rakiju
Pita se ne jede s hljebom, pa ni sljivopita, a sljivopitu koju prosle sedmice smandrljah onako po instinktu, jesti je bez hljeba isto je kao i jesti rakiju
- Toto
#120 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
rijec je bilo o tome da postoji pita sa ananasom i kivijem..ljubav_aha wrote: ali se ne pravi kao sljivopita,ili aslamaca,u to mej fazon,jer nisma znala da neko pravi pitu od resanja kako sljivopitu
ja probo sa ananasom,haslamama (i sto jes,jes: bijase samo jedan kivi -koji se slucajno zateko i, koji nije mogao nesto uticati na finale) po istom receptu kao i sljivopitu:
jamio pie crusta, nademetio ananasa i haslama, poso ozgora secera i prezle, pa u rernu
meni bilo super .. doduse ja sam slatkohran i poguzija, ne bolujem od sofisticiranih recepata..
ukus hrane mi je vazniji od estetike i izvikanih receptura..
- ljubav_aha
#121 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
uh Toto,kad bi mene vidio sto jedem,rekao bi da ne znam sto je hranaToto wrote:rijec je bilo o tome da postoji pita sa ananasom i kivijem..ljubav_aha wrote: ali se ne pravi kao sljivopita,ili aslamaca,u to mej fazon,jer nisma znala da neko pravi pitu od resanja kako sljivopitu
ja probo sa ananasom,haslamama (i sto jes,jes: bijase samo jedan kivi -koji se slucajno zateko i, koji nije mogao nesto uticati na finale) po istom receptu kao i sljivopitu:
jamio pie crusta, nademetio ananasa i haslama, poso ozgora secera i prezle, pa u rernu
meni bilo super .. doduse ja sam slatkohran i poguzija, ne bolujem od sofisticiranih recepata..
ukus hrane mi je vazniji od estetike i izvikanih receptura..
meni je kafa najvaznija "hrana"
- Toto
#122 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
uvalili se komsijama daneske u goste i kona nam iznese dzanarikopitu sa sladoledom

- ljubav_aha
#123 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
bjezi TotoToto wrote:uvalili se komsijama daneske u goste i kona nam iznese dzanarikopitu sa sladoledom
- neprilagodjena
#124 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
Ja sam u prodavnici koja se zove EDEKA nasla nasih sljiva
Odma sam kupila nekoliko pakovanja i napravila pekmez od sljiva

Odma sam kupila nekoliko pakovanja i napravila pekmez od sljiva
- ljubav_aha
#125 Re: Šljivopita, Jesen stigla šljivo moja
plz jednu teglu fed-ex om Ka menineprilagodjena wrote:Ja sam u prodavnici koja se zove EDEKA nasla nasih sljiva![]()
![]()
Odma sam kupila nekoliko pakovanja i napravila pekmez od sljiva![]()